duminică, 28 februarie 2010

Focul vanat e gonit de vant


ATI CITIT ESENIN? FIE SI DIN INTAMPLARE... IUBIRILE SALE, TOATE ESUATE, TOATE LINISTITE, DAR TOATE CU ACELASI FINAL.
O DATA UN AMIC IMI SPUNEA:

"In poezia sa novatoare, modernista, Esenin vorbeste mult despre el insusi ("Tot ce scoate viata la iveala/ E predestinat de timpuriu:/ De n-as fi poet, fara-ndoiala/ Ca pungas si hot era sa fiu"), ca si despre Rusia ("Clopote peste Rusia latra/ Zidurile Kremlinului plang"), pe un ton ba taios, ba tandru-melancolic, ba plin de-amaraciune, ba ironic, ba furios, in fine, extrem de sugestiv. Un poet cu o mare forta a ideilor si a frematului liric, dar si un constructor care reuseste sa le dea poeziilor sale o forma desavarsita.".

INCHIPUITI-VA CA SUNTETI INTR-UN CAZINOU... DACA AR FI SA FITI ESENIN, CE ATI SCRIE?

"E seara. Privesc pe fereastra. Strada-i pustie si plina de zapada afanata, aproape neatinsa. Stalpii de pe marginea drumului arunca o lumina galbuie. E o vreme buna pentru melancolii si bauturi spirtoase. Prin urmare, sunt melancolic si beau vodca. Tocmai am terminat de citit Moscova-Petuski si-mi vine sa pornesc de nebun prin Bucurestiul asta ca o Moscova, sa bat carciumile, sa fiu un betiv metafizic precum personajul lui Venedikt Erofeev. E de un haz nebun Venicika, eroul din Moscova-Petuski, dar o sfarseste rau, asa ca mai bine stau linistit in camera mea bine incalzita, ma gandesc la cartea pe care am citit-o, beau inca un paharel de vodca, apoi ma culc. Am vrut sa va spun ca mi-a placut mult romanul (numit de autor: poem), dar, iata, n-am reusit decat sa scriu un text neserios. Luati trenul spre Moscova-Petuski. Calatorii fara bilet ii dau nasului cate un gram de alcool pe kilometru. Aproape niciun calator nu are billet.
Evident, nasul se face crita. La fel se intampla si cu muncitorii din fabrici si uzine. Intreaga Rusie socialista se clatina, se afunda-n ruina....
        IAR RESTUL "CUVINTELOR" S-AR REZUMA LA :


"CAT POATE IUBI UN DERBEDEU...

SI CAT POATE DE SUPUS SA FIE....

LA SCANDAL RENUNT INTAIA OARA!"

Un comentariu: