sâmbătă, 25 iunie 2011

ARHITECTUL STĂRII DE BINE

ÎNAINTE DE A ABORDA SUBIECTUL DE AZI, VOI PORNI DE LA O BIATĂ ȘI APARENT   ”NEVINOVATĂ” OBSERVAȚIE:

"ROMÂNUL SE PRICEPE LA FEL DE BINE ATÂT LA POLITICĂ, LA FOTBAL, LA FEMEI... CÂT ȘI LA BĂUTURĂ".ȘI O GLUMĂ... CARE SĂ ASEZONEZE.... CÎT MAI BINE, LA SUBIECTUL DE AZI:


"Un tip beat la un bar cere la chelner sa ii serveasca 3 cafele. - Trei cafele? - Da, una pentru mine, una pentru tine si alta pentru măta. A doua zi, acelas tip beat cere la același chelner: - Trei cafele.. - Trei - Da .. TREI ... una pentru mine, una pentru tine si alta pentru măta.
Chelnerul nu a mai putut să se abțină, a sărit peste masă și l-a snopit în bătaie, pe bețivan. O zi mai târziu, apare tipul plin de vînătăi, la bar.Chelnerul ironic îl întreabă: - Trei cafele?
- Nu - răspunde bețivanul- Doar două: una pentru mine și una pentru măta. Pentru tine nu, ca pe tine te agită. !!!"

"Tehnic vorbind, somelierul este personajul central din restaurant care se ocupă cu selecţia băuturilor şi le armonizează cu oferta din meniu. Tot lui îi revine sarcina de a propune clienţilor diverse asocieri între preparatele culinare şi băuturi, de a depana (la cerere) povestea acestora, de a face serviciul marilor vinuri, pe cel al coniacului şi/sau cigarurilor". - Somelier Sergiu Nedelea, Presedinte Federatia Somelierilor din Romania

Dincolo de această fişă oficială a postului de somelier, de această posibilă definiţie a meseriei de somelier, se află însă o mulţime de alte detalii. Puse unul lângă altul, ele compun o altă dimensiune a somelierului: cea a constructorului de emotii enogastronomice.

De la meserie la artă

Să ne explicăm cumva aceasta idee. Spuneam candva că, somelierul este responsabil, printre altele, cu fericirea, cu starea de beatitudine creată de armonia îmbinării dintre vin și mâncare. Dacă analizăm verbul „a bea” vom observa că, rădacina lui vine din latin;bibitus...  și poate desemna starea de bine dată de euforia consumării unei băuturi ce are în concentrație și volume alcoolice, dar si „beția de fericire” dată de un sentiment plăcut, sau de o bună simbioză gustativă. Aici intervine somelierul, acel artist care lucrează cu dorințele, rostite sau nu, ale clientului și le transformă în emoții nu numai olfactive și gustative, ci și spirituale. Ca să fiu și mai precis, le transformă în emoţii pozitive. Acesta este un arhitect al stării de bine, pe care o construieşte discret, cu migală, într-un stil personalizat pentru fiecare client în parte.
Somelierul= un artist care își scanează fiecare oaspete încă de la intrarea acestuia în restaurant. Îi creionează profilul psihologic după felul în care este îmbrăcat, dar şi după felul în care își poartă îmbrăcămintea, după gesturi, după expresia feței, după atitudinea generală.
Somelierul= acel artist care va şti întotdeauna ce anume să sugereze clienţilor astfel încât aceştia să ajungă în starea de bine. La un moment dat, toţi percep satisfacţia, dar numai iniţiații îi pot identifica în mod corect originile.
Somelierul= artistul care ştie tot ceea ce ştie şi somelierul-meseriaş despre vinuri, băuturi, cigaruri şi asocieri cu preparatele culinare. În plus însă, el aduce rafinamentul asocierilor din latura spirituală a oricărei experienţe gourmet autentice. De ce face toate acestea? Sunt multe raspunsuri... poate pentru ca-i place ceea ce face, poate pentru ca simte si el ,odata cu cel caruia i-a oferit serviciile, starea de bine, si nu in ultimul rand pentru ca este un creator de emotii enogastronomice.

Să fii în armonie cu tine însuţi


Somelierul, mai poate fi și acel artist asamblează toate elementele pentru a crea şi în jurul mesei, nu doar pe masă, un univers social cât mai aproape de perfecţiune. Totul contează: decorul încăperii, de la tablouri şi sculpturi, la mobilier şi la tacâmuri; statutul socio-profesional al comesenilor şi motivaţia întâlnirii; ţinuta acestora şi eventualele pasiuni comune; lista meniu, băuturile, ordinea şi arta servirii; ambianţa muzicală. Fiecare din aceste elemente le vom diseca, pe rând, în numerele viitoare.
Până atunci este important de reţinut că în afara armoniei de pe masă şi din jurul ei, este important ca fiecare comesean să fie în armonie cu el însuşi, cu adevăratul său univers interior.
Aţi întâlnit desigur cazuri de oameni care îşi mobilează un umil apartament de bloc comunist cu mobilă stil gândită pentru spaţiile generoase ale reşedinţelor de lux din secolul al XIX-lea. E ca nuca în perete. Sau oameni care îşi iau o limuzină scumpă, dar nu mai au bani să îşi cumpere carburant. Nu merge!
La fel e şi cu asocierea mâncării nu doar cu băutura. Numai un needucat, un grobian, se poate aşeza costumat sumar la o masă acoperită cu muşama ca să înfulece o porţie de clătite umplute cu icre negre, după care să toarne în el, cu supremă stisfacţie o bere sorbită direct din cutie (cică aşa nu-şi alterează gustul). La celălalt pol e tot un snob, un parvenit, dar unul care se îmbracă în costum Armani (original), îşi pune butonii de aur, Rolexul şi merge la cel mai „fiţos” restaurant pe care îl cunoaşte ca să „savureze” o ceafă de porc şi cartofi prăjiţi cu salată de murături (că-i de sezon). Şi, pentru că acest specimen are în dotare şi un cont rotofei, evident că va comanda „un Petrus”. Aşa, să vadă lumea că are! O anume delicatesă, sau un anume vin de excepţie, pot fi savurate şi de un plebeu, şi de un patrician. Singura deosebire este frecvenţa cu care fiecare dintre ei o poate face. Si totusi, felul în care obţii satisfacţia vine din educaţie, nu din această frecvenţă. La urma urmei, fiecare om se poate simţi confortabil pe nivelul său dacă ştie să şi-l asume, dacă ştie să-şi „trăiască clipa” constant, la aceeaşi intensitate.


Ca o concluzie, observăm cât de important este artizalul, cel care-și oferă expertiza pentru măcar o clipă, una de satisfacție culinară, dar și-un strop; unul de cultură enologică.

19 comentarii:

  1. Asteptam ceva mai mult - adica si ceva despre sortimentele de vin autohtone si podgorii dar deh ..... e un blog de duminica

    RăspundețiȘtergere
  2. Despre sortimente... draga "RACNETE"...saptamana viitoare.Asa ca, nu te grabi...sa RACNESTI... in zadar!...multumesc pt atentia acordata....

    RăspundețiȘtergere
  3. MUGETE EVENTUAL SI DESPRE BOLILIE VINULUI SI DEFECTELE VINULUI
    CA SA TE DOCUMENTEZI PUTINA BIBLIOGRAFIE SELECTIVA
    BARRE P. - DEGRADATION DES SOUCRES PAR LES BACTERIES LACTIQUE DU VIN - REV OENOL FR NR 45 / 1972
    RIBEREAU GAYON, J PEYNAUD, E RIBEREAU GAYON , P SUDRAUD- TRAITW D'OENOLOGIE - EDITURA DUNOD BARDOS PARIS 1976
    LEGEA VIEI SI A VINULUI 27 / 1971
    NORMELE TEHNICE PENTRU EXECURAREA LEGII VIEI SI VINULUI / 1972

    RăspundețiȘtergere
  4. si nu uita ca avem un doctorat in oenologie

    RăspundețiȘtergere
  5. ... nu uit dar nu poti totul.... DEODATA!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asteptam cu mare nerabdare prezentarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bun acest material... poate mai recidiveaza, din cand in cand, nu numai in gand!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună dimineața! Mi-a plăcut tot ce mi-ai trimis!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesant!
    👍👍👍

    RăspundețiȘtergere
  10. Sergiu, un frate de soi... cu gusturi aparte... ma bucur ca nu se lasa...

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumos, este o lecție bună de știut

    RăspundețiȘtergere
  12. Este o bucurie, un răsfăț!

    RăspundețiȘtergere
  13. Faine glume...deja simt cu imi ”picura” a sete!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a făcut o mare plăcere să citesc această prezentare de excepție a ARHITECTULUI STĂRII DE BINE, prin intermediul Domnului Nedelea Sergiu, care ne oferă o mare bucurie și un adevărat răsfăț în domeniul culturii enologice! Este, într-adevăr, un arhitect al stării de bine!

    RăspundețiȘtergere
  15. Textul acesta îmi aduce aminte de romanul " La paradis general" de Cezar Petrescu, de romanul " Ciocoii vechi și noi " a lui Nicolae Filimon, dar și de povestirea "Chef la mănăstire" de Vasile Voiculescu.Felicitari sincere, pt un astfel de text!

    RăspundețiȘtergere
  16. Interesant foarte articolul!
    Nici nu ma gandeam cat de complexa e 'meseria' in discutie!
    Dar si autorul materialului e la inaltime: greu de redat impletitura dintre profesie si traire!

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, chiar este interesant foarte articolul!Bine gasita si propusa tema, pt mine unul asa cum vad ca au mai scris si altii e foarte interesanta acest melange, intre trairea consumatorului obisnuit si profesia respectiva... Va felicit... Mai incercati a recidiva...

    RăspundețiȘtergere
  18. Azi este despre gusturi! Despre atjtudine! Despre dorinta si viata! Ce ar mai trebui spus? E totul! Buchetul, anul, soarele, timpul culegerii!!! Tottul! Un articol bun este ca un vin bun! Cunoscatorii il simt,il miros , il aud, il degusta! Trsiasca somelierii! Dar mai mult de atat, traiasca jurnalistii ce in neostoita lor activitate arata lumii si activitatea asta! Dar, zic,fara suparare ca bine ar fi ca somelieri sa fie i toate localurile! Cand nivelul de trai va creste!

    RăspundețiȘtergere