joi, 30 iunie 2011

CURSA PENTRU SEFIA FMI... A FOST CASTIGATA DE O F(E)M(E)I(E)




Desi multi dintre analistii mondiali se asteptau ca noul sef sa fie Stanley Fischer : fost economist sef al Bancii Mondiale timp de 2 ani si numarul doi al FMI vreme de 7 ani... totusi invingatorul este o invingatoare: Christine Lagarde

Acum, intrebarea care se pune e care sa fie primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Lagarde in noua functie, preluata intr-un moment de profunda criza, atat interna, a organizatiei, cat si externa? Foreign Policy a intrebat cinci experti care trebuie sa fie prioritatea absoluta a Christinei Lagarde, iar acestia au dat cinci raspunsuri diferite, variind de la o solutie inedita pentru Grecia, pana la un juramant de obiectivitate.

Desmond Lachman: Dati drumul Greciei

Desmond Lachman, de la American Enterprise Institute, considera ca nu este prea tarziu ca Lagarde sa evite sa-si asume dezastrul pe care l-a provocat predecesorul sau, Strauss-Kahn, cand a creat operatiunile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.

Lachman militeaza pentru o viziune "proaspata" in cazul datoriilor suverane din eurozona, intrucat politica FMI de pana acum, "fara faliment si fara iesirea din euro", nu functioneaza.

FMI si UE au creat o "camasa de forta" de masuri de austeritate brutale care produc recesiuni profunde in tarile de la periferia Europei, care, la randul lor, le reduc bazele fiscale si le submineaza vointa politica de a pastra acest parcurs.

Desi este clar ca acest "medicament" nu functioneaza in Grecia, FMI si UE sunt pe cale sa dubleze doza... mai mult

Iar raspunsul noii cheffe... de la FMI nu a intarziat sa vina. Aceasta a adresat un mesaj catre opozitia greaca:

"opoziţia greacă să susţină partidul aflat la guvernare în spiritul unităţii"

Maine insa, veti afla si care este opinia Bisericii Ortodoxe Grecesti, prin vocea IPS Serafim, Mitropolitul Pireului... pana una alta, revenim la refrenul cantecului:

"FEMEIA ETERNA ENIGMA"

Un comentariu: