miercuri, 7 septembrie 2011

Sfârşitul capitalismului?

  ZILELE TRECUTE, LANSAM O IDEE, PE CARE AZI IMI PERMIT SA O DEZVOLT. IATA CE A MAI SPUS , DEJA "NEMURITORUL"ROUBINI:

Lumea va fi cuprinsă de revolte!". Clasa de mijloc are venituri din ce în ce mai mici, iar oportunităţile pentru această categorie sunt limitate. Mişcările sociale din Marea Britanie şi Orientul mijlociu şi acumularea nemultumirii populare in China se vor extinde şi în statele cu economii dezvoltate, dar şi în ţările emergente. Sărăcia, şomajul şi lipsa de speranţă vor reprezenta punctul de plecare al revoltelor. Desfiinţarea locurilor de muncă înseamnă nu numai un şomaj ridicat, ci şi scăderea consumului şi adâncirea inegalităţilor", a spus Nourile Roubini într-un editorial pe Economonitor.

Celebrul Dr. Doom considera ca raspunsul la aceasta criza se gaseste in stimularea economiei sub forma investitiilor in infrastructura, cresterea taxelor pentru cei bogati, reducerea datoriilor, reglementarea mai stricta a sistemului financiar.

Potrivit lui Roubini, totodată ar trebui instituite garantii din partea bancilor centrale si desfiintate bancile considerate "prea mari pentru a da faliment". Roubini spune că aceste masuri, daca vor fi luate,vor inseamna indepartarea atat de modeul laissez-faire anglo-saxon, cat si de modelul continental european al statelor bunastarii bazate pe deficite. ŞI asta in conditiile în care ambele modele economice sunt distruse", a mai spus Roubini.
În interviul din Globes, celebrul economist afirmă că sistemul capitalist traversează o criză pe care Karl Marx a prezis-o cu un secol în urmă şi care este determinată de transferul de putere şi bogatie de la forţa de muncă la capital, adica de la clasa de mijloc la clasa înstărită. O concluzie imi pare tot mai clara:
    Revoltele care au afectat Orientul Mjlociu şi Marea Britanie se vor extinde atât în ţările cu economii dezvoltate cât şi în cele emergente!

 

Un comentariu: