duminică, 11 martie 2012

Decizie fara precedent: gigantii Coca-Cola si Pepsi isi schimba reteta.

Companiile Coke si PepsiCo Inc. isi vor schimba reteta pentru a intra in legalitate in California. Cei doi giganti sunt nevoiti sa isi schimbe formula culorii de caramel. Daca nu fac acest lucru, vor fi nevoiti sa puna pe etichete o avertizarea privind riscul imbolnavirii de cancer, la fel cum fac producatorii de tigari.




Schimbarile au intrat deja in vigoare in California si se vor extinde in toate fabricile de Cola si Pepsi din Statele Unite. Aditivul care a fost schimbat se numeste 4-methylimidazole (4-MI sau 4-MEI), despre care Center of Science in the Public Interest (n.r. Centrul de stiinta in interes public) spune ca ar fi cancerigen.
Reprezentantii celor doua companii au confirmat ca au facut schimbarile ca sa intre in legalitate, insa neaga ca aditivul ar fi periculos pentru populatie.

“Intr-adevar, compania a luat decizia de a-i insarcina pe furnizorii de caramel sa faca schimbarile necesare in procesul de productie, astfel incat sa se supuna cerintelor statului California”, a declarat un reprezentant Coca-Cola pentru NPR.

Autoritatile californiene au adaugat 4-MI pe lista aditivilor cancerigeni, dupa ce oamenii de stiinta au descoperit ca, in cantitati mari, provoaca aparitia tumorilor la animale. Studiile nu au aratat insa ca ar avea acelasi efect si asupra oamenilor.


“Nivelul de 4-MEI din bautura noastra nu prezinta un risc pentru sanatate. In afara Californiei, nicio alta agentie de reglementare nu a declarat ca 4-MEI provoaca imbolnavoirea de cancer la oameni. Culoarea caramel din toate ingredientele noastre este si intotdeauna va fi sigura. Acesta este adevarul”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei Coca-Cola, Ben Scheilder.

Center of Science in the Public Interest a insistat pe langa Food and Drug Administration sa interzica aditivul, insa reprezentantii FDA au declarat ca ingrijorarile centrului sunt exagerate.

“Este important de inteles ca un consumator ar trebui sa bea peste 1.000 de cutii de suc pe zi ca sa atinga dozele administrate in studiile care au arata ca aditivul poate produce cancer in randul rozatoarelor”, a declarat un purtator de cuvant al FDA.

Coca-Cola si PepsiCo isi adjudeca impreuna 90% din piata de baututi nonalcoolice, potrivit unui studio Beverage Digest. Reteta oficiala a Coca-Cola ar fi pastrata intr-un seif din Atlanta, pazit 24 de ore din 24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu