duminică, 22 aprilie 2012

ROMANIA SI EXODUL CREIERELOR

  CU SIGURANTA CA, MULTI DINTRE NOI NE-AM INTREBAT DE CE IN ULTIMA VREME VEDEM TOT MAI MULTE PRIVIRI "TEMBELE" SI PRIVIRI RESEMNATE. MOTIVUL?

Un proverb extrem de simplu spune ca „Cine nu are carte nu are parte”.

Si mare adevar rosteste acest proverb aparent banal. Iar acest lucru se vede cu varf si indesat in tara noastra: educatia din Romania este intr-un haos total, cu semne minore de revenire in ultimii ani. Dar semne palide! Din nefericire, aceste semne de revenire sunt umbrite de colapsul care se adanceste pe zi ce trece, in multe din sectoarele educatiei.

Cercetarea romaneasca
Chiar si activitatea de cercetate-dezvoltare, care ar trebui sa fie varful de lance al educatiei, este intr-un declin care se largeste de la zi la alta. De altfel, insasi sintagma „cercetare romaneasca” incepe sa fie eronat utilizata, intrucat nu prea mai are un corespondent in realitate.Subiectul acestei analize este activitatea de cercetare si dezvoltare.Concret, vom arata cum a evoluat numarul cercetatorilor din tara noastra in ultimii ani. Mai precis, din 1993 si pana in prezent. In plus, vom arata si cum a evoluat numarul acestora in diferite ramuri ale cercetarii.
Exod
In cadrul analizei de fata, am inclus toti salariatii din unitatile de cercetare si dezvoltare, adica si personalul care participa direct si cel anexat acestui sector. Tot ceea ce inseamna personal din unitatile de cercetare!
Iar realitatea este crunta: ne plangem ca ne pleaca creierele, dar nu facem absolut nimic in aceasta directie. Iar creierele continua sa paraseasca Romania intr-un ritm fulminant!
Iata datele: in 1993, aveam angrenat in activitatea de cercetare si dezvoltare un numar de 118.329 de angajati. In 2010, numarul acestora ajunsese la 46.136! Practic, in 17 ani, numarul cercetatorilor s-a redus de aproape trei ori. Daca o tinem tot asa, in 20 de ani ar trebui sa desfiintam acest sector cu totul, sa scoatem aceste domenii din nomenclatorul profesional.
Sectoare
Mai mult decat atat, daca ne uitam in detaliu, vedem ca cercetarea in sectorul privat non-profit este aproape inexistenta. Doar 234 de cercetatori lucrau in zona privata non-profit. In statele industrializate, aceasta zona este extrem de puternica, poate cea mai puternica din toate sectoarele cercetarii. Si vestile proaste nu se termina aici: cercetarea din zona corporatista a inregistrat cel mai naprasnic declin.
Astfel, in intreprinderile din Romania mai sunt doar 11.479 de cercetatori. In 1993, numarul cercetatorilor care activau in diverse intreprinderi era cu mult mai mare! Imens de mult!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu