vineri, 6 aprilie 2012

ROMANIA SI IDEEA DE A FI FERICIT

    V-ATI PUS VREO DATA INTREBAREA: UNDE S-AR PUTEA AFLA ROMANIA INTR-UN TOP MONDIAL AL FERICIRII? CU SIGURANTA CA NU! IAR, DACA NU ATI FACUT-O INCA ... NU O MAI FACETI . ACEST TOP EXISTA SI ARATA SI RAPUNSUL....

România se află pe locul 80, mult în spatele Guatemalei (37), Trinidad & Tobago (38) și al Greciei (42) și ceva mai aproape de Cuba (69) sau Republica Moldova (75).

....Fericirea pare să se refugiat în nordul Europei. Danemarca, Finlanda și Norvegia ocupă primele trei poziții într-un raport asupra fericirii realizat de trei economiști: John Helliwell, Richard Layard și Jeffrey Sachs (director Earth Institute, Columbia University), cu ajutorul cifrelor furnizate de Gallup de-a lungul a șase ani. Pentru a le obține, autorii le-au cerut cetățenilor din diferite țări să pună câte o notă calității propriilor vieți, de la 0 la 10.

După țările menționate, în clasament urmează Olanda, Canada, Elveția, Suedia, Noua Zeelandă, Australia, Irlanda și Statele Unite. Pe ultimele locuri se află, în ordinea crescătoare a punctajelor: Togo, Benin, Central African Republic, Sierra Leone, Burundi, Comoros, Haiti, Tanzania, Congo și Bulgaria.

La o primă vedere, clasamentul pare să aibă legătură cu starea economică din fiecare țară. În introducere, autorii contrazic însă această ipoteză: „Pentru majoritatea indivizilor din țările cu venituri ridicate, nevoile primare au fost eliminate. Există destulă mâncare, adăpost, facilități precum îngrijire medicală și apă curată, îmbrăcăminte. Sunt însă multe nevoi deasupra acestora. (...) Afluența a creat însă propriile capcane”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu