luni, 4 iunie 2012

IMPANATUL BOULUI DE RUSALII

SAU ALEGERILE PENTRU PRIMARII PE ULTIMA SUTA DE METRI... DAR SA LE LUAM PE RAND....

De Rusalii, în fiecare an, în satele de pe Valea Someşului, fetele nemăritate participă la o întrecere prin care încearcă să ţină în frâu un bou. Tradiţia spune că cea care reuşeşte să potolească boul se va mărita anul viitor.





În satul clujean Batin, tradiţia „împănatului boului" se păstrează de câteva zeci de ani şi se transmite din generaţie în generaţie. Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică. Feciorii satului împodobesc boul cu flori, în timp ce tinerele fete, îmbrăcate în straie populare, cântă. Acompaniaţi de muzicanţi, căţăraţi într-un car tras de doi boi, feciorii plimbă boul împodobit prin întreg satul. „Aşa e obiceiul, ca boul să fie dus prin tot satul, până în centru, pentru ca toţi să îl poată admira", a spus Liviu Trif, un bătrânel de 81 de ani. Alaiul de călăreţi prevesteşte inedita procesiune. Sătenii aleg o fată, care, după părerea lor, ar trebui să se căsătorească. Aceasta, conform tradiţiei, pentru a primi acceptul părinţilor, trebuie să reuşească să ţină în frâu boul împodobit. Împănatul boului" s-a ţinut şi în satele Mănăstirea, Fizeşu şi Mintiu Gherlii.

Acum varianta moderna porneste de la verbul "A VOTA"....



Se intra "pe turnanta", cum se mai spune in limbaj atletic.Cu siguranta ca, fiecare dintre noi se va intreba: CINE CASTIGA?CINE PIERDE?

DAR, ORICARE AR FI ALEGEREA...AVETI GRIJA DE FINAL






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu