vineri, 31 august 2012

VINUL BATE FILMUL

Azi, prietenul SERGIU NEDELEA ne face o VI(N)ZIONARE... inedita...

De cele  mai multe ori alegem un vin spre a-l degusta, fara sa ne gandim cine ne-a sugerat acea alegere. Oare vinul ne-a fost recomandat de catre un prieten, l-am mai baut in vreu-n restaurant, am citit despre el sau pur si simplu la-am vazut int-un film.
 Cum toate au un inceput asa a venit si ideia de a scrie aceste randuri. Eram la Galeriile Vinexpert, invitat la o degustare de vinuri si la un moment dat Catalin Paduraru- critic de vin, proprietarul Galeriilor Vinexpert si pentru cei mai multi dintre noi actor- face o mica dizertatie pe tema prezentei vinului in cinematografie. Mi-am zis ca subiectul este fabulos, mai ales pentru noi care inca ne cautam reperele in aceasta minunata lume a vinurilor.
Printr-o scurta trecere in revista, va propun sa  rememoram filmele Casablanca si The Goodfather (Nasul) care puneau whisky-ul la loc de cinste, revedem imaginea americanului din anii 70 care se relaxa pe sofa in compania unei cutii cu bere, pentru a constata in final cat de prezent este vinul in filme.
 Mai mult decat prin  forta imagini exprimate pe pelicula, vinul se detaseaza prin replicile celebre din unele filme. Sunt multe filmele ce au in “scena salonului restaurant”, vestita comanda: “ Te rog, un Chateau Lafite Rotchild 1961”.
 Nu intamplator in filmul “Sideways”, care a rulat si la noi sub denumirea “In Vino Veritas”, descrierile facute Pinot Noir-ului Californian de catre Miles (actorul Paul Gimatti), au facut ca vanzarile acestui vin in S.U.A. sa creasca intr-un an cu 20%. Critici de specialitate remarcau ca actori au laudat atat de perfect virtutile soiului de Pinot Noir , incat aproape simteai gustul vinului! Ce poate fi mai superb ?
Filme cu si despre vinuri sunt multe si sper ca se vor inmulti. Este unul din modurile de intelegere a componentei culturale reprezentata de acest aliment. Am selectat cateva productii celebre, fara a avea pretentia ca le-am amintit pe toate.

- GOLDENEYE, 1995, regia MARTIN CAMPBEL, cu PIERCE BROSNAN. In 7 din cele 18 filme din seria Bond, eroul bea sampanie Bollinger
-SIDEWAYS, 2004, regia ALEXANDER PAYNE, cu PAUL GIMATTI. Ultimile bucuri ale buraciei pe ruta vinului in California /5nominalizari la Oscar
- A WALK IN THE CLOUDS, 1995, regia ALFONSO ARAU, cu KEANU REEVES. Emotionante rolurile celor doi patriarhi ai vinului interpretate de Anthony Quinn si Giancarlo Giannini
- STARTREK, episodul Nemesis- capitanul, JEAN LUC PICARD ofera o butelie de vin  echipajului. De remarcat ca vinul este turnat in pahare clasice de secol 20. Mai uimitoare este pozitia corecta in care sunt tinute, adica de picior- inclusiv klingonianul!?!
 Din pacate sunt multi regizori care ignora modul corect in care trebuie tinut un pahar, preferand acea abordare artistica, care nu face decat sa incalzeasca vinul si sa transmita un mesaj grasit.
- LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN, 1948, regia MAX OPHULS, cu JOAN FONTAINE. A ramas in istorie prin replica: “Sampania e mai buna dupa miezul noptii, nu-i asa?”
- BLOOD & WINE, 1996, regia BOB RAFELSON, cu JACK NICHOLSON. Un negustor de vinuri devine, prin concursul imprejurarilor, hot de diamante.

-VATEL,  2000,  cu GERARD DEPARDIEU in rolul lui Vatel. Personajul principal, Vatel,maestru de ceremonii si intendent al castelului printului de Conde, concepe o receptie fabuloasa, imagineaza meniuri extrem de elaborate si mizascene spectaculoase. Totul pentru a capata bunavointa regelui Ludovic al-XIV-lea.
 – A GOOD YEAR, 2006. Regia lui Ridley Scott, cu RUSSELL CROWE. Aflat in plina glorie , un stralucit broker londonez, primeste o neasteptata mostenire, o plantatie  de vita de vie in Provance. Via, vinul si o frumoasa localnica il fac sa intarzie o vreme pe insoritele meleaguri. Din ce in ce mai mult si din ce in ce mai ...definitiv.
- BOTTLE SHOCK- 2008. O “comedie serioasa” care spune povestea Judecatii de la Paris, cand vinul din California a batut vinul frantuzesc a fost surclasat in urma unei degustari in orb. Regizor RANDALL MILLER
- HANIBAL  sau TACEREA MIEILOR II cu ANTHONY HOPKINS - Un film celebru care readuce in memoria colectiva un vin la fel de celebru: CHATEAU PETRUS. Bizara este asocierea vinului cu creier uman. O asociere “culinara” propusa de infricosatorul dr.Hanibal  Lecter. Regia Ridley Scott.

Cu siguranta mai sunt multe filme din cinematografia internationala de amintit. Dar despre filmele romanesti nimic? Da buna intrebare. Nu-mi vin in memorie decat  pelicula DACII si SECRETUL LUI BACHUS. In primul remarcam pofta cu care dacii beau vinul pana cand acesta siroia prin barbiile dese.
In cea de-a doua productie romaneasca, o comedie spumoasa cu o distributie de zile mari, vinul prezentat este din pacate vinul prost, vinul contrafacut. Daca regizorul nu gandea acest film ca si comedie, daca actorii celebri din distributie nu si-ar fi interpretat magnific rolurile, acest film ar fi fost cu siguranta o drama, din punct de vedere al vinului. Este un film care a transmis multe legende urbane, si suntem si acum intrebati pe la prezentari cum se face vinul din pastile. Pai uitati-va la film! Noi inca asteptam un film romanesc, in care sa fie prezent si VINUL .
 Vi(n)zionare placuta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu