vineri, 16 noiembrie 2012

STIATI CA AVEM SI PLANETE VAGABOANDE?

   Potrivit celor de la BBC, "astronomii au descoperit o „planetă vagaboandă”, care se mișcă prin Cosmos fără să aibă o stea în jurul căreia să orbiteze. Ea se află la 100 de ani lumină distanță de Pământ".
   Deoarece nu se află la o distanță foarte mare de noi, de mii de ani lumină, oamenii de știință au reușit să îi evalueze și vârsta. Concluzia la care au ajuns a fost că este o planetă destul de tânără, de 50-120 de milioane de ani (pentru comparație, Terra s-a format acum 4,5 miliarde de ani).

Cercetarea despre planeta solitară, numită CFBDSIR2149-0403, va apărea în jurnalul „Astronomie și astrofizică”. Astronomii cred că planetele solitare se pot naște în două moduri. O variantă este ca ele să se formeze într-un mod similar planetelor care orbitează în jurul unei stele, adică amalgamându-se din praf și alte resturi. Însă după un timp ele ajung să fie scoase de pe orbită, scăpând de sub influența forței de gravitație exercitate de steua în jurul căreia se roteau. O altă posibilitate este ca ele să se fi format precum o stea, fără să ajungă însă la masa acesteia. Pentru că cele mai multe planete sunt detectate datorită influenței pe care o au asupra luminii stelelor în jurul cărora orbitează, aceste planete „libere” sunt mult mai greu de găsit. 

CFBDSIR2149-0403 a fost descoperită de o echipă de astronomi care au folosit Telescopul Canada-Franţa-Hawaii din Hawaii și telescopul VLT (Very Large Telescope) din Chile.

Totuși, planeta nu este total singură în călătoria sa prin spațiu. Cercetătorii cred că ea hoinărește prin univers într-un grup itinerant de corpuri cerești, numit „AB Doradus”, alcătuit din aproximativ 30 de stele. Deoarece planeta pare să se miște odată cu acest grup, astronomii cred că ea s-a format odată cu stelele, acum 50-120 de milioane de ani. Potrivit specialiștilor, planeta are o temperatură de aproximativ 400 de grade Celsius și o masă de de 4-7 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.

    Ceea ce rămâne neclar este cum s-a născut această planetă: a început să se formeze precum o stea sau a ieșit de pe orbita sa? 
„Dacă acest mic obiect a fost scos din sistemul său, atunci ea evocă în mod izbitor imaginea unei lumi orfane, care se mișcă în derivă prin spațiul gol”, a declarat Philippe Delorme de la Institutul de Planetologie și Astrofizică din Grenoble, unul dintre participanții la studiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu