duminică, 7 aprilie 2013

VOI CE CREDETI?

Un proiect de lege care ar putea interzice utilizarea sub orice formă a simbolurilor ce țin de comunism va ajunge luna viitoare pe masa Guvernului, în condițiile în care simbolurile naziste sunt interzise de 11 ani în România și de mai mult timp în alte state europene.
 Dacă astăzi ieșim din casă purtând un tricou imprimat cu o svastică, riscăm să petrecem între 6 luni și 5 ani la închisoare. În schimb suntem liberi, cel puţin deocamdată, să ne afișăm într-un tricou cu Che Guevara, destul de popular printre tinerii români, sau poate chiar într-unul cu „Che al nostru” (în care forma feței lui Nicolae Ceaușescu o înlocuiește pe cea a Che Guevara în același tip de tricou).Câţiva istorici consultaţi de Yahoo! News, printre care şi iniţiatorul proiectului, încearcă să explice de ce aceste două ideologii sunt tratate diferit, deşi ambele regimuri au făcut zeci de milioane de victime.
  • Cel puțin la fel de sângeroase
Cu toate că avem de-a face cu două ideologii totalitare cel puțin la fel de sângeroase, ele nu sunt privite în același mod, la nivel mondial.
Potrivit Cărții Negre a Comunismului, lucrare apărută în Franța în 1997 și editată de mai mulți academicieni din Europa, regimul comunist a ucis aproximativ 100 de milioane de persoane, în timp ce nazismul a făcut 25 de milioane de victime. Ultimele descoperiri ale Muzeului Holocaustului din Statele Unite ridică puțin bilanțul negativ al nazismului, arătând că au existat de 6 ori mai multe lagăre de concentrare decât se presupunea până acum și că aproape 20 de milioane persoane au fost ucise sau încarcerate doar în aceste lagăre. Afișarea simbolurilor care amintesc de crimele naziste este condamnată aproape peste tot pe glob. Nu peste tot există legi care le nominalizează direct, dar de cele mai multe ori ele sunt incluse sub umbrela simbolurilor naționalismului extremist, rasismului sau xenofobiei. 


Așa se întâmplă și în România, unde prin O.G 31/13.03.2002 (devenită ulterior legea 107/2006) se pedepsește, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi „interzicerea unor drepturi”, răspândirea, vânzarea sau confecționarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, care promovează idei precum „ura şi violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase şi inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violență pentru schimbarea ordinii constituționale sau a instituțiilor democratice, naționalismul extremist”.

6 comentarii:

  1. Interesant este ca simbolurile naziste se gasesc in templele indiene iar cele comuniste in cele masonice. Ce facem ?
    Cred ca trebuie intersiza prezentarea unor semne in corelatie cu ceea ce reprezinta comunismul si nazismul si nu idiograma in sine
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  2. Este un proiect foarte ciudat. Nu cred ca de un astfel de lucru duce lipsa Romania!
    Eugen

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare de ce nu ma mira si un astfel de lucru?! La Vatican, unii desfiinteaza simboluri REALE- BANCA VATICANULUI... Aici, unii se fac ca muncesc... mai bine s-ar RUGA!Dar cred ca nici asta nu stiu sa o faca bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Simbolurile nu sunt atât de univoce pe cât le-ar plăcea unora să creada si nu toate ar trebui demonizate.

    Naziştii au folosit simbolul zvasticii deoarece era legat de credinţa lor în faptul că poporul german ar fi descendentul rasei ariene - o rasă pură. De atunci, lumea moderna a asociat anticul simbol aducator de noroc cu regimul si ideologia lui Hitler si Uniunii Europene i s-a cerut să scoată semnul zvasticii în afara legii din cauza asocierii acestuia cu nazismul, cu ura şi rasismul.

    De departe unul dintre cele mai controversate si prost intelese simboluri in cultura europeana recenta, svastica este un simbol ce traverseaza culturile intregului pamant.
    De la mozaicurile romane, la vasele Greciei Antice, la templele hinduse, picturile budiste, cultura nativilor Nord Americani, svastica este vazuta ca un simbol religios. Cu mult inainte de popularitatea de care s-a bucurat dupa razboi, zvastica a fost simbolul intelepciunii si iertarii. Cu o istorie de 3000 de ani, simbolul zvasticii isi are originea in India antica si in culturile vestice antice. Ea reprezinta miscarea continua – o miscare precum cea a unei mori de vant sau de apa.
    De asemenea mai simbolizeaza armonia universala si echilibrul contrastelor. Cuvantul „zvastica” este de origine sanscrita si inseamna „semnul care se auto-defineste".Altfel spus, este semnul realizarii de sine si semnul unei persoane iluminate, cunoscuta dealtfel si sub denumirea de Buddha si astfel, acesta, reprezentat in operele de arta poarta deseori acest semn pe piept sau in palma. In general, se crede ca acest cuvant este un amalgam al cuvintelor „su” si „asati”. „Su” inseamna „bine” si „asati” inseamna „a exista”. In gramatica sanscrita, cand aceste doua cuvinte sunt amestecate, ele devin „Swasti”. „-ka” este un sufix. Daca aceasta derivare a cuvantului zvastica este corecta, atunci intelesul sau literal ar fi „lasa binele sa domine”.

    RăspundețiȘtergere
  5. Subiectul in sine este mult mai delicat,dar si mai actual.Cristea

    RăspundețiȘtergere
  6. I just like the valuable info you supply for your articles.

    I'll bookmark your weblog andd check again here regularly.
    I'm slighty sure I will be informed a lot of new stuff right right here!
    Good luck for the following!

    Check out my web site; Ingrijirea unghiilor

    RăspundețiȘtergere