Cine a inventat cuptorul cu microunde si de ce? Cum functionează acesta?
E posibil ca milioane de oameni să-si sacrifice sănătatea fără să stie de pericolele la care se expun? De ce a interzis Uniunea Sovietică aceste aparate în anul 1976?
Sunt doar câteva din întrebările la care voi încerca să răspund în aceasta postare. Răspunsurile ar putea să va socheze asa de tare, încât, dacă
detineti unul, nici măcar să nu vreti să-l dati altcuiva, ci pur si
simplu să-l aruncati la gunoi.
Presupun că deja mai toată
lumea știe acum că hrana pe care o mâncăm are legătură directă cu
sănătatea noastre fizică, mentală și spirituală. Alimentele ne pot
vindeca sau îmbolnăvi, în funcție de felul în care au fost crescute,
recoltate, păstrate, manipulate, preparate și, bineînțeles, gătite. Cel mai eficient și sigur mod
de a mânca alimentele este în starea lor cât mai naturală, crudă. Dar nu
toată lumea e pregătită să facă schimbarea asta. Pe de altă parte,
există unele alimente care nu pot fi mâncate crude. În secolul vitezei
însă, valoarea unei mese nu este dată nici măcar de faptul că hrana e
crudă sau gătită, bio sau procesată, ci de bani și rapiditate. Acesta
este și unul din motivele pentru care fast food-ul
a devenit un succes. Nu e vorba neapărat de gust, cât de metoda rapidă
de preparare și servire, de disponibilitate și, bineînțeles, de
economie. Pentru cei care nu știu, deși în România nu este cazul încă,
în țările vestice și mai ales la americani, fast food-ul oferă
cea mai ieftină mâncare, dacă o putem numi mâncare. Iar problema vine
tocmai din această preparare rapidă. Din dorința de a vinde ceva aparent
hrănitor, cu viteză cât mai mare, totul este preambalat, conservat și
depozitat cu mult timp înainte. Iar metodele de „gătit”, pentru a da
impresia unei mese calde, sunt prăjitul sau încălzitul. Și ce dispozitiv
este folosit pentru cea mai rapidă încălzire sau gătire? Ați ghicit:
cuptorul cu microunde. Dacă stăm bine să ne gândim,
multe din casele noastre se transformă încet, încet, în mici restaurante
fast-food, unde, dacă nu ne aducem sau nu ne comandăm o asemenea
mâncare, o preparăm noi, așa preambalată, la cuptorul cu microunde.
Personal, nu cred ca ceva să fie mai periculos pentru sănătatea noastră
decât mâncarea pregătită la cuptorul cu microunde.
13 MOTIVE CARE TE POT FACE SA-TI ARUNCI CUPTORUL
- Mâncând pe termen lung
alimente preparate în cuptorul cu microunde, vom suferi deteriorări
neurologice permanente (scurt-circuite ale impulsurilor electrice,
depolarizarea și demagnetizarea țesuturilor nervoase);
- Organismul uman nu poate metaboliza produsele necunoscute, rezultate în urma supunerii alimentelor la microunde;
- Producerea de hormoni este oprită sau modificată, atât la bărbați cât și la femei;
- Efectele produselor secundare
rezultate în urma folosirii cuptoarelor cu microunde sunt reziduale (pe
termen lung, permanente) pentru corpul uman;
- Mineralele, vitaminele și
alți nutrienți din alimentele preparate în cuptoarele cu microunde
sunt distruse sau alterate, astfel încât, corpul uman nu poate beneficia
de ele, ori absoarbe nutrienți alterați, care-i fac rău în loc de bine;
- Mineralele din legume sunt
transformate în radicali liberi, cauzatori clari de cancer, atunci când
legumele sunt preparate la cuptorul cu microunde;
- Alimentele preparate la
cuptorul cu microunde provoacă tumori intestinale și stomacale. Acest
lucru poate explica creșterea îngrijorătoare a cancerului de colon în
SUA, unde 90% din populație folosește un astfel de aparat;
- Consumul prelungit de
alimente supuse radiațiilor cuptoarelor cu microunde duce la înmulțirea
celulelor canceroase în sângele uman;
- Consumul continuu de alimente
preparate la microunde determină deficiențe imunitare grave în ceea ce
privește glandele limfatice și alterarea sângelui;
- Hrănirea cu astfel de
alimente provoacă pierderea memoriei și a concentrării, instabilitate
emoțională și chiar scăderea inteligenței;
- Scurgerile necontrolate de radiații pot provoca leucemie și cataractă;
- Radiațiile se pot scurge prin pereți;
CINE A INVENTAT CUPTORUL?
Există mai multe surse în acest
sens. Pe de o parte, invenția îi este atribuita unui american, dr.
Percy Spencer, care în 1946, în timp ce experimenta cu o tehnologie
radar, a observat întâmplător cum alimentele care erau în preajmă se
încălzeau. Pe de alta parte îi este atribuită unui englez, Leonard
Gföllner. Mai există o ipoteză interesantă, și anume că acesta a fost
inventat de naziști. Poate nu e varianta la care v-ați fi așteptat. Dar
să nu va ducă acum imaginația că era o tehnologie menită să ucidă, ci
din contră, chiar să hrănească. În timpul invaziei lor în Rusia, nemții
ar fi creat aceste cuptoare, ale căror avantaje permiteau rezolvarea
multor probleme legate de prepararea rapidă a mâncării pe scară mare, de
producerea de alimente într-un timp foarte scurt, precum și de
economisirea de combustibil pentru gătit. După război, aliații –
americanii, englezii dar și rușii – au găsit aceste cercetări medicale
făcute de nemți, le-au dus în țările lor și le-au clasificat ca secrete
de stat. În vreme ce în America, după așa zisa invenție a cuptorului cu
microunde a ajuns să facă miliarde, în Rusia, acesta a fost interzis cu
desăvârșire, iar în urma testelor pe care le-au făcut, rușii chiar au
transmis un avertisment internațional referitor la pericolele, atât
biologice, dar și de mediu înconjurător.
PERICOL MARE PENTRU BEBELUSI!
Din păcate, tot mai multe mame
tinere folosesc microundele pentru a încălzi laptele bebelușilor. Pentru
multe dintre ele, este o metodă rapidă și ușoară, dar ele nu realizează
că, de fapt, cele câteva minute câștigate pot afecta serios sănătatea
pruncilor. Într-un articol publicat în 1989 într-una dintre cele mai
respectate reviste de medicină, Lancet, dr. Lita Lee afirmă: „Formulele pentru bebeluși încălzite la microunde transformă anumiți aminoacizi trans în izomeri cis sintetici.
Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult de-atât, un
aminoacid, L-prolina, este convertit în d-izomer, cunoscut a fi o
neurotoxină (otravă pentru sistemul nervos) și o nefrotoxină (otravă
pentru rinichi). Este destul de rău nu numai faptul că bebelușii nu sunt
alăptați la sânul mamei, dar acum le este dat „lapte fals”, transformat
în ceva otrăvitor prin microunde”. O modalitate mult mai sigură ar fi
încălzirea recipientului cu lapte la jetul de apă caldă al chiuvetei sau
într-un vas cu apă caldă, pe aragaz, testând din când în când
temperatura. Cele câteva minute în plus nu merită riscul la care ne
supunem copiii. Un alt pericol vine din faptul că, în cazul cuptoarelor
cu microunde, încălzirea alimentelor nu este uniformă, așa că, unele
părți sunt mai calde, iar altele mai reci. Au fost cazuri când bebelușii
s-au ars pe buze din cauză că mamele testaseră temperatura într-o
porțiune mai rece.
SANGELE INCALZIT LA MICROUNDE UCIDE
În 1991, a existat un proces în
Oklahoma, în care un spital a folosit la o transfuzie sânge încălzit la
microunde. Cazul a implicat o pacientă, Norma Levitt, care, în urma
unei operații la șold, a primit o transfuzie de sânge încălzit la
microunde de către o asistentă. În urma transfuziei, pacienta a murit.
Aceasta tragedie dovedește că încălzirea prin microunde are efecte mult
mai periculoase decât credem. Sângele pentru transfuzii este încălzit
câteodată, dar în nici un caz la cuptorul cu microunde. În cazul de mai
sus, sângele a fost alterat, astfel încât a provocat moartea. Este clar
că încălzirea alimentelor în acest mod alterează mâncarea printr-un
proces cu multe necunoscute. Iar în momentul în care ne hrănim cu aceste
alimente, ingerăm și toate aceste necunoscute. Pentru că organismul
nostru este prin natura lui electrochimic, orice forță care disturbă sau
schimbă evenimentele electrochimice, va afecta cu siguranță într-un mod
major și fiziologia corpului.
- IATA CUM FUNCTIONEAZA
Microundele sunt o formă de
energie electromagnetică, precum undele radio, și ocupă o parte din
spectrul de putere sau energie electromagnetic. Ele sunt o formă de unde
foarte scurte (de unde și numele) care călătoresc cu viteza luminii. În
lumea modernă, microundele sunt folosite la telefonia pe distanțe mari,
programe de televiziune, internet, sateliți ș.a.m.d. Dar pentru mulți
dintre noi, acestea reprezintă doar o noțiune legată de gătirea sau
încălzirea rapidă a alimentelor.
Fiecare cuptor cu microunde are
în dotare un magnetron, un tub în care electronii sunt afectați de
câmpurile magnetice și electrice în așa fel, încât să producă radiații
de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiații interacționează cu
moleculele din alimente. Toate undele își schimbă polaritatea de la
pozitiv la negativ cu fiecare ciclu al undei. În cazul microundelor,
această schimbare are loc de milioane de ori pe secundă. Moleculele
alimentelor, în special cele ale apei, au un capăt pozitiv și unul
negativ, precum un magnet are polaritate nord și sud.
În modelele comerciale, aceste
cuptoare au o putere de 1000 de wați. În timp ce microundele generate de
magnetron bombardează alimentele, ele fac moleculele polare să se
rotească la aceeași frecvență de milioane de ori pe secundă. Toată
această agitație creează fricțiune moleculară, care încălzește mâncarea.
Fricțiunea însă este și cauza multor deteriorări ale moleculelor
dimprejur, pe care le distruge, le rupe sau le deformează forțat.
Făcând o comparație cu soarele,
microundele generate de soare sunt bazate pe principiile curentului
direct pulsat, care nu creează căldură prin fricțiune. Microundele
generate de cuptoare folosesc curent alternativ, care creează căldură
prin fricțiune. La ele, energia undelor se duce într-o singură frecvență
îngustă din spectrul energetic, pe când energia soarelui operează
într-un spectru de frecvență foarte larg. În vreme ce căldura soarelui
vine progresiv, din exterior în interior, în cazul microundelor de la
cuptoare, căldura vine dinspre interior în afară. Poate explicația asta e
puțin prea tehnică sau științifică (și pe mine m-a obosit), dar trebuie
să cunoști cum funcționează un lucru pentru a-l înțelege.
FAPTE SI DOVEZI STIINTIFICE
Într-un studiu publicat în 1992 de Raum & Zelt numit Studiu comparativ între mâncarea pregătită convențional și cea pregătită în cuptorul cu microunde, autorii afirmă: „O simplă ipoteză a medicinii tradiționale spune că introducerea în corpul uman de molecule și energii cu care acesta nu este obișnuit, este foarte probabil să producă mai mult rău decât bine. Mâncarea preparată la microunde conține atât molecule, cât și energii care nu sunt prezente în alimentele gătite în modul tradițional, adică la foc. Energia microundelor de la soare și stele e bazată pe curent direct. Microundele produse în mod artificial, inclusiv cele din aceste cuptoare, sunt produse prin alternarea curentului și forțează inversarea polarității de milioane de ori pe secundă în fiecare moleculă din alimentele pe care le ating. Producerea de molecule nenaturale este inevitabilă. S-a observat că amino acizii care se formează în mod natural suportă schimbări izomerice și transformări în forme toxice sub impactul produs de microundele din aceste cuptoare”.
STUDIUL CLINIC ELVETIAN
Doctorul Hans Ulrich Hertel,
care este acum pensionar, a lucrat ca cercetător în domeniul
alimentației pentru una din marile companii de profil elvețiene, ale
cărei afaceri sunt la nivel global. Cu câțiva ani în urmă, el a fost
concediat pentru ca a pus întrebări în legătură cu anumite proceduri
prin care alimentele erau preparate, proceduri ce deteriorau mâncarea.
În anul 1991, dr. Hertel,
împreună cu un profesor de la Universitatea Lausanne, au publicat un
studiu, arătând că mâncarea preparată la cuptorul cu microunde prezintă
riscuri mai mari asupra sănătății decât mâncarea pregătită în mod
convențional. De asemenea, în nr. 19 al revistei Franz Weber a
apărut un articol în care se arată faptul că alimentele pregătite la
cuptorul cu microunde au efecte cancerigene asupra sângelui. Doctorul
Hertel este primul om de știință care a efectuat un studiu de calitate
asupra efectelor pe care le au nutrienții supuși cuptorului cu microunde
asupra sângelui și fiziologiei corpului uman. Studiul său restrâns dar
foarte bine documentat a arătat forța degenerativă a cuptoarelor cu
microunde asupra alimentelor. Concluzia științifică a fost aceea că
prepararea la cuptorul cu microunde modifică nutrienții din mâncare,
schimbări având loc și în sângele celor care consumă aceste alimente,
ceea ce duce la deteriorarea organismul uman.
Studiul a fost făcut împreună
cu dr. Bernard H. Blanc de la Institutul Federal de Tehnologie din
Elveția și în colaborare cu Institutul Universitar de Biochimie, de
asemenea din Elveția. La intervale de 2 până la 5 zile, voluntarii
participanți la studiu au primit una din următoarele variante de mâncare
pe stomacul gol: (1) lapte crud; (2) același lapte gătit convențional;
(3) lapte pasteurizat; (4) același lapte crud înfierbântat la cuptorul
cu microunde; (5) legume crude de la o fermă organică; (6) aceleași
legume gătite în mod convențional; (7) aceleași legume înghețate și
dezghețate într-un cuptor cu microunde; și (8) aceleași legume gătite la
cuptorul cu microunde. După ce voluntarii au fost izolați, le-au fost
recoltate probe de sânge înainte să mănânce, iar apoi le-au fost luate
alte probe, la anumite intervale după ce au mâncat alimentele în cauză.
S-au descoperit schimbări
semnificative în sângele recoltat de la cei care au mâncat alimentele
gătite în cuptorul cu microunde. Acestea au implicat în special
hemoglobina, colesterolul (mai ales raportul dintre HDL și LDL) și
limfocitele. Nivelele de hemoglobină au scăzut, iar nivelele de
leucocite și colesterol au crescut, în vreme ce limfocitele au scăzut.
Toate aceste semne au indicat efectul de degenerare. A fost introdusă o
bacterie luminescentă (care emite lumină) pentru a detecta schimbările
energetice din sânge. Atunci când bacteria a fost expusă sângelui
obținut după consumul de alimente preparate în cuptorul cu microunde, au
fost constatate creșteri energetice semnificative. Acest lucru l-a
făcut pe doctorul Hertel să concluzioneze că astfel de energii, derivate
tehnic, sunt preluate de om prin ingerarea mâncării modificate de
microunde.
Dintre toate substanțele
naturale, care sunt polare, oxigenul din moleculele de apă
interacționează cel mai sensibil. Acesta este modul în care funcționează
prepararea alimentelor la cuptoarele cu microunde. Se produce o
fricțiune violentă în moleculele apei din interiorul alimentelor. Acest
fenomen este diametral opus metodei convenționale de gătit, în care
căldura se transmite din exterior spre interior. Aceeași deformare
violentă care are loc în corpurile noastre când suntem supuși radiației
are loc și în moleculele alimentelor pregătite astfel. Dar aceste
cuptoare mai produc și altfel de componente numite radiolitice, care
sunt create prin decompoziția moleculară, ca rezultat direct al
radiației.
Producătorii de cuptoare cu microunde insistă asupra faptului ca
alimentele preparate cu microunde nu au nivele de componente radiolitice
semnificativ mai mari, față de cele preparate convențional. Dar din
cele prezentate aici cred ca e destul de clar ca aceasta este o
minciună. E ca și cum cei de la McDonalds ar spune că Big Mac nu e mai
dăunător sănătății decât chifteluțele bunicii.
În urma studiilor de felul
acesta, se pun întrebări care ridică suspiciune. De ce nu există studii
mai mari, făcute și în alte țări, precum SUA? De ce preocupările vizează
mai degrabă modul de manipulare a acestor dispozitive, decât efectele
lor directe? Personal cred că pentru cei care controlează lumea și
implicit sănătatea oamenilor, un astfel de adevăr ar fi ca un început de
avalanșă. În momentul în care oamenii vor realiza că au fost mințiți și
otrăviți atâția ani, vor deveni suspicioși asupra mai multor lucruri
din viața lor și vor începe să pună întrebări și să ceară răspunsuri
clare. Acest lucru trebuie evitat! Scopul lor este ca oamenii să fie
ignoranți, bolnavi și lipsiți de energie, pentru ca în eforturile lor
disperate de supraviețuire nu aibă timp să-și pună întrebări de acest
gen și astfel să consume în continuare otrăvurile scumpe, ambalate
frumos.
CAUTAREA ADEVARULUI (IN MOD INDEPENDENT)
Cu ceva ani în urmă, pe când
era în clasa a 6-a, un tânăr admirabil din Cluj, care are acum 18 ani, a
făcut un experiment în cadrul unui proiect științific al școlii pe care
o urma. Tânărul, pe nume Na’im Zerbes, și un prieten apropiat, a găsit
12 voluntari dispuși să participe la experimentul lui. El le-a dat să
mănânce, timp de 3 zile, pe rând legume în stare crudă, încălzite
convențional și încălzite la cuptorul cu microunde. Apoi a testat urina
colectată de la fiecare, a doua zi dimineața și a pus datele cap la
cap. Bineînțeles că rezultatele au arătat că cea mai sănătoasă mâncare
este cea crudă pe când cea mai nesănătoasă este cea încălzită la
cuptorul cu microunde. Cu acest proiect, tânărul Na’im, care studia în
regim de învățământ la distanță la o școală din Canada (având mama
canadiancă și tatăl român), a câștigat premiul întâi pe țară în cadrul
unui concurs numit Canada Wide Virtual Science Fair.
ÎNCERCAREA DE ASCUNDERE A ADEVARULUI
În momentul în care doctorii
Hertel și Blanc și-au publicat rezultatele, autoritățile au reacționat. O
organizație comerciala puternica, Asociația Elvețiana de Distribuitori
de Electronice Menajere și Industriale, l-au forțat în 1992 pe
președintele Tribunalului de la Sftigen, Berna, să emită un ordin
împotriva celor doi doctori. În 1993, doctorul Hertel a fost condamnat
pentru ”intervenirea în comerț” și i s-a interzis să publice restul
rezultatelor sale. Cu toate acestea Hertel nu s-a dat bătut și s-a
luptat pentru mulți ani împotriva acestei decizii. În cele din urmă, în
1998, Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, a inversat
decizia hotărând că s-a comis un abuz împotriva lui Hertel în 1993.
MICROUNDELE POT UCIDE PANA SI APA
Apa, elementul vital al vieții,
este afectat cel mai repede și în cel mai periculos fel de către
microunde. Cum explicam mai devreme, apa este cea mai sensibilă la
interacțiunea cu aceste unde și în consecință este afectată și
denaturată în mod fatal. A fost făcut un experiment simplu: peste o
sămânță ținută în vată sau în pământ se toarnă apă încălzită 2 minute
într-un cuptor cu microunde. Acea sămânță nu va încolți. Este un
experiment ce poate fi făcut de oricine, acasă. Concluzia: apa își
pierde proprietățile dătătoare de viață. Dacă ne gândim că oamenii sunt
70% apă, ne putem imagina ce efect au aceste radiații asupra apei din
interiorul nostru.
RADIATIILE DIN CUPTOARE SE SCURG
Poate ca ați auzit de pericolul
rezultat din faptul că din aceste cuptoare se scurg radiații și atunci
când nu sunt pornite. Trebuie să recunoaștem că acest risc era mai mare
cu modelele vechi, cele mai noi fiind testate mai riguros. Adevărul e că
oricum există scurgeri, recunoscute și de instituțiile de specialitate,
prin geamul de privit, însă se spune că nu sunt în cantități
periculoase. Deoarece expunerea la radiații scade cu cât ne aflam la mai
mare distanță de cuptorul cu microunde, ni se sugerează să stăm mereu
la o distanță destul de mare de acesta. Sistemele de siguranță necesare
la fabricarea cuptoarelor cu microunde sunt foarte stricte. Ele trebuie
să aibă două sisteme independente, care să oprească funcționarea în caz
că ușa se deschide și încă un sistem de monitorizare, care să oprească
funcționarea în cazul în care cele două sisteme de închidere nu mai
funcționează. Cu toate aceste măsuri, ar trebui să credem că suntem în
siguranță. Dar după cum afirmă o organizație non-profit, Powerwatch:
„Chiar și în cazul în care cuptorul cu microunde funcționează corect,
nivelele de radiație din bucătărie sunt crescute și chiar mai mari decât
cele emise de o stație de telefonie mobilă aflată în apropiere.
Amintiți-vă de asemenea și de faptul ca microundele călătoresc prin
pereți, daca aparatele sunt lipite de aceștia”. Exista afirmații cum că
un singur cuptor cu microunde lipit de peretele bucătăriei poate radia
în toate apartamentele de pe scara respectivă. Cercetările au relevat
faptul că și dacă stăm la o distanță de un pas de cuptor suntem expuși
la o cantitate de radiații în mod clar legată de leucemie. Deci, pentru
cei care au un astfel de aparat, este de preferat să nu stați în prejma
lui prea mult timp, mai ales femeile însărcinate și copii. De asemenea
datorita faptului ca ochii sunt foarte sensibili la radiația provenită
de la microunde, exista un mare pericol de cataractă.
- DACA TOTUL E ATAT DE PERICULOS DE CE NU SUNT INTERZISE?
În prezent, foarte mulți români
posedă în bucătăria lor un asemenea cuptor. De fapt, sunt puțini cei
care nu-l au. Să nu mai vorbim de restaurante și chiar bucătăriile din
birourile unor firme, unde cuptorul cu microunde este un element de
bază. Faptul că este ieftin, ușor de folosit și își face treaba într-un
mod aparent curat și rapid, dă o valoare considerabilă acestui aparat în
bucătărie.
Putini sunt cei care stiu că aceste aparate sunt
periculoase. De ce? Păi, dacă ar fi periculoase, guvernul ne-ar spune,
nu? Cineva s-ar sesiza si ar fi interzise, nu? Ei bine…, se pare că NU!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu