duminică, 25 mai 2014

UNCHIULE JOE... DIN GUAM... EU... CU CINE VOTEZ?

”Şi abia plecă bătrânul... Ce mai freamăt, ce mai zbucium!
Codrul clocoti de zgomot şi de arme şi de bucium,
Iar la poala lui cea verde mii de capete pletoase,
Mii de coifuri lucitoare ies din umbra-ntunecoasă; Călăreţii umplu câmpul şi roiesc după un semn... Şi în caii lor sălbatici bat cu scările de lemn..."

NU STIU CARE SUNT OPINIILE VOASTRE, DESPRE RECENTA VIZITA A "UNCHIULUI JOE" PE TARAMUL ROMANIEI NOASTRE. MAI MULT, SAU MAI PUTIN MIORITICA! INSA, PENTRU SUBSEMNATUL, MAI IMPORTANT ESTE ATOLUL GUAM! DE CE? ASTA O SA VA SCRIU CEVA MAI TARZIU.... 

REVENIND LA SIMPATICUL "MISTER JOE", ACESTA CRED CA A DAT UN ADEVARAT RECITAL DESPRE CE, DAR MAI ALES CUM TREBUIE SA STI SA TE PORTI... CA UN STAPAN. PE TARAMUL UNORA DINTRE COLONIILE SALE. ESTE ADEVARAT CA UNA... DE PESTE MARI SI TARI! CETATEANUL KANE, ASA CUM A FOST EL "INTRUPAT" DE "UNCHIUL JOE" A STIUT SA ASCULTE CU EGALA ATENTIE, DAR SI IN EGALA MASURA AMBELE "TABERE" POLITICE AUTOHTONE. A ZAMBIT, A STIUT SA MASOARE CUVINTELE INTERLOCUTORILOR, SA SE SCHIMBE - ATAT LA PROPRIU, DAR MAI ALES LA FIGURAT - DE STRAIELE POLITICIANULUI SI, SUB UMBRELA ZAMBETULUI SAU, SA LE ARATE "MIORITICILOR" NOSTRII "MAIDANEZI" POLITICIENI CUM POATE FI URECHEAT UN SUBORDONAT. FARA A-I ZGANDARI CATUSI DE PUTIN... ORGOLIILE. FIE CA ELE ERAU NATIONALISTE, INTERNATIONALISTE, CORPORATISTE, MILITARISTE SAU, DE AIUREA! NU MA CREDETI? 
PAI, AMINTITI-VA DE "PARSIVELE", DAR ATAT DE LINISTITOARELE SALE ZAMBETE, DIN SALA UNIRII, DIN PALATUL "FAKE"-ULUI DE CETATEAN. CARE CETATEAN? PAI MITICA, CA ADEVARATUL KANE... NU PUTEA DECAT SA-I MAI REAMINTEASCA CETATEANULUI NOSTRU, DE REPLICA DINTR-O COMEDIE DE MARE SUCCES; DINTR-O COMEDIE DIN PERIOADA REPUBLICII POPULARE. E DREPT... ROMANE! SI CARE SPUNEA: "MA CHEAMA MITICA. PALARIA SI PALTONUL DUMNEAVOASTRA".
A, SI MAI PRIVITI SI POZA DE MAI JOS... SI VEDETI, DACA AM SAU NU, DREPTATE?!


DAR, IATA SI UNELE DIN IDEILE "UNCHIULUI" PE CARE LE-A IMPUS, IN DIRECT, DAR SI IN RELUARE. DAR, CE-I MAI IMPORTANT... ESTE CA LE-A SPUS, LA O ORA DE CEA MAI MARE AUDIENTA .IN "PRIME TIME"... CUM AR SPUNE DEONTOLOGII...

"Multumesc romanilor pentru primire.

- Ne dam seama ca exista diferente politice, dar ne leaga democratia. Multumesc societatii civile pentru ca incearca sa creeze o societate democratica in Romania.

- Ne asteptam nu numai din partea poporului din Romania, ci si american si european ca natiile care fac parte din NATO si UE sa impartaseasca valori comune.

- Valoarea cea mai importanta este o societate transparenta, libera, unde coruptia e un dusman, guvernul este echitabil si cinstit, iar oamenii sunt tratati cu demnitate.

- Sunt oameni care au riscat totul, chiar viata, pentru a construi aceasta societate democratica.

- Trupele americane sunt onorate sa poata fi alaturi de trupele romane in Afganistan si unde au mai servit impreuna.

- SUA sustin art. 5 al tratatului NATO. Presedintele Obama a spus ca natiunile din NATO nu sunt niciodata singure, ne protejam.

- Noi nu spunem ce poate face America, ci ce putem face impreuna.

- Romania a trecut de la o tara captiva la un aliat NATO.

- Rolul dvs. este sa terminati revolutia si generatia copiilor dvs va va fi foarte indatorata.

- Pentru orice democratie tanara, cel mai important si mai greu lucru este sa ingroape marturia coruptiei si a tiraniei din trecut, sa poata crea institutii care respecta statul de drept.

- Fiecare tara are in fata sa sfidari, depinde de alegerile pe care le face.

- In secolul 21 cetatenii trebuie sa stie ca vocile lor sunt auzite, pentru ca institutiile sunt transparente, justitia lucreaza, intreprinderile nu trebuie sa dea mita, judecatorii dau un verdict cinstit.

- Coruptia costa UE 160 de mld. euro in fiecare an, 1% din PIB al UE.

- Coruptia este un cancer care micsoreaza instinctul de inovare si activitate, restrange investitiile, le indeparteaza, priveaza oamenii de demnitate.

- Coruptia este o alta forma de tiranie.

- Coruptia poate sa reprezinte un pericol nu numai pentru economia, ci si pentru securitatea nationala a unei tari.

- Exista tari care exploateaza coruptia, pentru a putea sa exercite influente nefaste si sa submineze independenta altora. Coruptia a devenit politica externa pentru unele tari.

- Cand presa devine instrument al propagandei, exista un pericol.

- Am vazut asta in Ucraina. 15 ani de coruptie au subminat sistemul lor de institutii militare capacitatea de a se apara.

- Lupta impotriva coruptiei inseamna si capacitatea de a te apara.

  Coruptia e o problema grea si complexa in orice tara, dar poate fi rezolvata.

- Va indemn sa faceti pasi inainte, cereti institutiilor sa fie libere de influenta politica, insistati ca nimeni sa nu fie deasupra legii.

- Nu e o inventie straina - romanii au luptat impotriva coruptiei de multa vreme.

- Am auzit povestea lui Cuza, care s-a deghizat ca taran si s-a dus la piata, a pretins ca cumpara lapte de la un negustor care ii pacalea pe clienti cu doua masuri. A spus cine este, l-a obligat pe negustorul necinstit sa umble prin piata cu cele doua masuri ca sa vada toata lumea. Nimeni nu mai cumpara de la el. E o parabola care spune mult. Investitorii straini stiu adevarul.

- Trebuie sa fie judecatori fara frica, 24 de ore pe zi, procurori curajosi, politisti care ignora intimidarea si presiunea. Comunitatea de afaceri sa lupte impotriva coruptiei.

- E nevoie de politicieni care sa inteleaga ca guvernul trebuie sa serveasca oamenii nu invers.

- E nevoie de o presa independenta, care nu depinde de nimeni, protejata de presiuni din afara.

- Trebuie o implicare activa a oricarui cetatean.

- Democratia nu poate supravietui fara participarea activa a cetatenilor. Societatea civila e esenta democratiei si ne bazam pe societatea civila sa scoata la iveala nedreptatea, sa dea voce minoritatilor si grupurilor defavorizate, sa tina puterea sub control.

- Asteptam de la dvs., cei prezenti in Sala Unirii, sa fiti promotorii demnitatii, sa protejati drepturile fundamentale ale femeilor, rromilor. Societatea civila a schimbat lumea si o poate face in continuare.
  - Nu imi imaginez o Europa puternica fara Romania, e in interesul dvs. sa va ocupati de aceste probleme. Cu cat sunteti mai puternici, cu atat sunteti mai independenti. Societatea civila sa fie vigilenta: democratia nu e o destinatie, ci drumul pe care mergem."

SINGURA MEA MIRARE A FOST FAPTUL CA, EXACT IN ZIUA IN CARE "UNCHIUL JOE" NE SPUNEA CE SI CUM CU REVOLUTIA, JUSTITIA ROMANA IL ELIBERA PE SINGURUL VINOVAT IMAGINAR AL MORTILOR DIN REVOLUTIA ROMANA. SI, SINCER, CHIAR DACA AM SA-MI SOCHEZ AMICII... FIE EI POLITICIENI, DIN ARMATA SAU CHIAR REVOLUTIONARI... CONSIDER CA GENERALUL "PICIOR  GHIPSAT" ESTE MULT MAI REVOLUTIONAR DECAT EX SEFUL DE LA  SECRETARIATUL PENTRU PROBLEMELE REVOLUTIONARILOR. IN PREZENT ACESTA ESTE CONSUL LA MONTREAL. IAR IN TRECUT NU A FOST DECAT UN "LAUTAR" DE CURTE CEAUSISTA. SI, CARE II PLACEA SA CREADA CA NOI... NU STIAM CINE A FOST, DE FAPT...  VICTOR SOCACIU?!

 HAIDETI SA VA SPUN CATEVA CHESTII DESPRE GUAM... SI SISTEMUL HAARP... PRIMUL ESTE UN ATOL IN MIJLOCUL PACIFICULUI, SI DESPRE CARE UN SENATOR NUMIT HANK SE TEMEA CA AR PUTEA FI SCUFUNDAT.... DE ATATEA BAZE MILITARE. DAR, LA FEL DE ADEVARAT ESTE SI FAPTUL CA, ATUNCI CAND NORD COREENILOR LI SE PUNE "PATA" PE UNCHIUL SAM... II AMENINTA DE ZOR CA LE BOMBARDEAZA... MARELE ATOL! PENTRU MINE, CA SI "EDITOR" DE GANDURI, SAU  DE FRANTURI DE IDEI... FAPTUL CA AM FOST "FRUNZARIT" TAMAN DE ACOLO MA SI BUCURA... DAR MA SI DOARE! TOTUL, DUPA PRINCIPIUL: "ACESTE LUCRURI, NE DOARE, NE DOARE... INTRE PICIOARE"
CAT PRIVESTE IDEEA CU HAARP-UL, CU DEOSEBIT "BIZDIC" CONSTAT CA IAR AM AVUT DREPTATE. SI, IN POSTAREA INTITULATA: "ARMA METEO PRODUCE SI CUTREMURE"... CONSTAT CA CEEA CE S-A PRODUS IERI, MA REFER LA CUTREMUR, NU ESTE CHIAR O BANALA INTAMPLARE! CITITI SI SINGURI.... http://www.dcnews.ro/arma-meteo-produce-si-cutremure-inca-un-seism-la-galati-populatia-speriata-de-fenomene-inexplicabile_371055.html.
DAR, CEA MAI MARE NECUNOSCUTA PENTRU MINE RAMANE, VORBA CETATEANULUI TURMENTAT, DE LA CONU IANCU CARAGIALE... "EU... UNCHIULE JOE, DIN GUAM... EU, CU CINE VOTEZ?"
 CA ZAU ASA, DIN CE AI LASAT DUMNEATA SA SE INTELEAGA, LA COTROCENI, NU PREA AM AVEA CU  CINE SI CU CE! DACA MA INTELEGI UNDE VREAU A BATE... FIERUL! CE ALTCEVA?
LA FINAL, AM LASAT "ADEVARATA" INTREBARE CARE, IN FAPT, L-A CHINUIT PE "MISTER JOE" IN INTALNIREA SA. CU PRESEDINTELE NOSTRU: TRAIAN.


INSA, PENTRU ACEI DINTRE DUMNEAVOASTRA CARE INCA, CHIAR SI DUPA, ACESTE RANDURI STAU SA SE GANDEASCA:  CE A VRUT CU ADEVARAT "UNCHIUL DIN AMERICA", DE LA TURMA SA DIN FRUMOASELE PLAIURI MIORITICE... VA LAS A VA RASPUNDE SINGURI, DAR SI DE BUNA VOIE, LA INTREBAREA: "UNCHIULE JOE... EU, MITICA TURMENTATUL... CU CINE VOTEZ?"

6 comentarii:

  1. DAP SI NU PREA.... DAR INTREBAREA RAMANE

    RăspundețiȘtergere
  2. Candva cunoscusem un suedez, pe bune, unu' Thomas ce se nimerise p-aci si se vantura dupa fustele unei amice care intr-un final i-a dat cu flit si sa maritatt cu beizadeaua cam dusa cu pluta a unor doctori, O cam batea, beizadeaua, dar de, asta-i soarta femeilor la locu 'lor.. In schimb fin si brunet suedezu'- da fratilor un suedez brunet si de inaltime medie ce va mirati. Am cunoscut si d'aia cat prajina si blonzi, mai ales o suedeza de-i ajungeam pana la tate... frumoasa de pica... o trimisese ta'so, patron de firma de transport, cu un camion - ca pe vreamea aia angajatii nu faceau estul salbatic... Da ba, soferita de camion buna rau... Revista nu alta... vre-o zece minute am stat langa ea si ma simteam ca martanul din poezia lu' ala... Baudelaire... ca nu exagerez da' trecea de doi metri...Eii... nu mai tin minte mare lucru ca mi se impaienjenisera ochii... Da' gata.cu povestile din tinerete ca mai am pan' la pensie... Si Thomas asta a raspuns cam asa la reprosul pe care nu-s cine i l-a facut acuzand-ul de prea multa seriozitate si de "raceala" cu care simtul comun caracterizeaza de regula popoarele nordice:" Majoritatea timpului santem seriosi pentru ca viata e problema extrem de serioasa si nu cred ca e bine sa fim altfel... facem totul pe rand si bine... iar cand vrem sa fim neseriosi o vom face cu simt de raspundere si doar atata vreme cat sa nu sarim calul"...
    ...Si nu's de ce imi dete-n gand intamplarea asta citind cele spuse mai sus de prietenul nostru... E drept ca de la o vreme am ajuns sa cred ca unul din cele mai pacatoase blesteme abatute vreodata pe capul natiei asteia este "caragialismul"... M-am cam saturat de carcotasul asta cu ifose, care, zambindl stramb are mai mereu ceva lectii de dat comentand sarcastic totul, de la bazdaganiile de fizica cuantica pana la pretul morcovilor pe care-l afiseaza precupetii in piete... Ma infurie mai ales faptul ca face asta cu aerul smecherului care se uita pe sub jupoanele muierilor care trec pe strada. Mai deunazii o hoasca d'asta cu coama leonina si carisma de patriarh se apucase sa-i explice unui medic militar reintors de doua zile din Afganistan cam cum e pe-acolo si de unde trebuie apucata problema... Doctorul... mai degraba dornic sa-si plimbe copii si catelul dup-atat vreme, se facea ca-l asculta...pana n-a mai rabdat... si l-a luat a-njuraturi...de-a venit politia locala auzind sfada... Le stia ma fratilor basinosul pe toate.... pe afgani, pe americani, pe urdu, pe pastiuniii, pe maomedani, pe toti inamicii si pe toti aliatii.... Si caralii sa-l amendeze pe felcer... ca nici ala nu tacea... de...c-avea dreptate.... S-a inchis totul cand l-am luat pe militian de pulpana si l-am intrebat daca o sa-l amendeze pe tanarul care abia aterizase din Asia...si ca ar fi bine sa fie mai respectuoasi.... Ca nu le spusese nimeni cum e treaba... S-au inverzit cand s-au dumirit... si-n cateva secunde au luat-o cu stil la picior.... uitand de amenintarile si bataia cu care ii blagoslovea soldatelul invinetit de furie... S-a fofilat si bosorogul dar nu mare mi-a fost mirarea cand l-am vazut la nu stiu ce tocsou analizand evenimentele cu aplombul binecunoscut al barfitorului experimentat... Si acum vin si-ntreb daca astfel de formatori de opinii avem in societatea civila n-are dreptate Joe asta... care spune si el lucrurile cum se pricepe, adica diplomatic nu cu anasana... adica basescian ori putinian... cum am fost noi obisnuiti...E amuzanta ideea sugerata de comedia aia romantica amintita, aia cu Mitica... dar amicul nostru uita sa spuna ca replica apartine unui robotel simpatic, un stramos lui R2D2 proiectat cu mandrie proletara de protagonist, inginer evident...eroare care mi se pare emblematica in context...Vedeti domniile voastre, cineva a sters baza de date a robotelului iar bietul de el nu e in stare sa ia o decizie.... ca de... inginerul prefera sa mature rigolele la Frankfurt.... Oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna alegerea ta cu schimbarea culorii de fond!

    RăspundețiȘtergere
  4. PERFECTA PUNEREA PROBLEMEI
    DUPA, ATATIA ANI!

    RăspundețiȘtergere
  5. trist dar adevarat , viata mea sau a ta nu are nici o valoare in mainile lor

    RăspundețiȘtergere