sâmbătă, 9 august 2014

VISUL LUI MIHAI VITEAZU... IN RATE

AZI ESTE 9 AUGUST. VA ROG SA INTREBATI, DACA MAI PUTETI, CE INSEMNATATE ARE ACEASTA DATA?! SI O SA VEDETI CA DATA ASTA NU ARE NICI MACAR O VALOARE SENTIMENTALA PENTRU NOI... ROMANII... DESI AR TREBUI!
PE 9 AUGUST 1601, LA CAMPIA TURZII, CAPUL "BARBOSULUI"... JUMATE OM, JUMATE URS A FOST TAIAT! CEL PE CARE ISTORIA IL RETINE SUB DENUMIREA DE "MIHAI VITEAZUL". IATA CE SPUNE ISTORIA... DESPRE ACESTA:
 " În anul 1601, în timpul unei șederi sale la Praga, a fost portretizat de pictorul Egidius Saedler care a menționat pe marginea portretului aetatis XLIII, adică "în al 43-lea an al vieții", ceea ce indică drept an al nașterii lui Mihai anul 1558. Domnul PATRASCU CEL BUN considerat multă vreme ca fiind tatăl nelegitim al lui Mihai, a murit în 1557. Împrejurarea ca Pătrașcu să fi avut  ceva relatii extraconjugale; în anul morții sale apare ca foarte improbabilă, având în vedere faptul că a murit în urma unei lungi boli, pentru tratarea căreia a cerut medici de la  SIBIU.  Ipoteza ca Mihai să fi fost fiul postum al lui Pătrașcu a fost exclusă și de Petre Panaitescu, cu argumente onomastice, genealogice, precum și pe baza cronicilor de epocă.
Mama lui Mihai, TEODORA sau Tudora, a fost, după unele surse, de neam grecesc (din vechea familie bizantină a Cantacuzinilor). După alte surse, era vânzătoare de rachiu, originară din Târgul de Floci, iar tatăl lui Mihai era grec. Cronicile vremii menționează că "Acest Mihai Vodă, după ce au luat domnia, s-a numit că este fecior lui Pătrașcu Vodă, iar cu adevărat nu se știe, că nici un istoric de-ai noștri sau striin nu adeverează cine iaste și cum au luat domnia, fără cât din auz unul din altul așa dovedim, că mumă-sa au fost de la Oraș dela Floci, care fiind văduvă și frumoasă și nemerind un gelep (negustor), om mare și bogat den Poarta împărătească și în casa ei zăbovindu-se câtăva vreme..."
Alte documente, aflate în custodia ACADEMIEI ROMANE, precum și specificațiile din Condica episcopiei Râmnicului, atesta că Mihai Viteazul s-ar fi născut la Dragoesti, localitate aflată pe partea stângă a Oltului.
  • Ascensiunea politică
 


La sfârșitul anului  1588 devine stolnic  al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rau. În septembrie 1593 cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar și al otomanilor după ce a plătit o sumă record de 1,5 milioane de galbeni a devenit voievod al Tarii Romanesti, efectiv de pe 11octombrie.
Aderă la "Liga Sfântă" crestina, constituită din inițiativa Papei Clement din care inițial făceau parte Staztul Papal, Spania, Italia au manifestat rezerve față de politica de cruciadă a papalității). Ulterior aderă și  Transilvania, considerată factor decisiv în atragerea în alianță a celorlalte două state românești,Moldova și Tara Romaneasca. Aron Voda domnul Moldovei semnează un tratat cu împăratul habsburgic la 16 septembrie 1594, oferind astfel un motiv în plus lui Mihai Viteazul să decidă, cu acordul boierilor, intrarea în alianța antiotomană.
  • Moldova

În mai 1600, Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe IEREMIA MOVILA, învingându-l la Bacau și realizează astfel, prima unire a țărilor române. Titulatura folosită de voievod (într-un document din 6 iulie 1600) era: "Domn al Tarii Romanesti si Ardealului și a toată țara Moldovei. La recomandarea marii boierimi, Mihai a numit un domn în Moldova, subordonat sieși.

  • Sfârșitul domniei - Destrămarea Unirii


Contextul internațional a fost nefavorabil lui Mihai. Puterile vecine vedeau în ambițiile sale politice o contradicție cu interesele proprii de dominanță. Habsburgii își vedeau amenințate planurile de menținere a Transilvaniei  în sfera lor de influență, Polonia nu dorea pierderea controlului asupraMoldovei, iarImperiul Otoman nu accepta ideea renunțării la Tara Romaneasca. Mai mult chiar, uniunea personală a lui Mihai reprezenta o formulă puternică, capabilă să schimbe raportul de forțe din regiune. Existau însă și conflicte interne, cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau măsurile impuse de noul domn. De asemenea, sasii au rămas ostili lui Mihai, în urma jafurilor întreprinse de armatele sale în orașele și satele lor. Mihai nu reușeste să înfrângă revolta nobililor maghiari transilvăneni, sprijiniti de generalul BASTA la (Miraslau 18/28 septembrie 1600) și astfel pierde Ardealul. În scurt timp Moldova va reintra în posesia Movileștilor aserviți intereselor polone. Mihai încearcă să reziste atacului polon asupra Țării Românești, însă și pe acest tron se va urca un membru al familiei Movileștilor, Simion
  • Moartea lui Mihai Viteazul


Forțat să ia calea pribegiei, Mihai cere sprijinul împăratului Rudolf al -II- lea care, în contextul reînscăunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, acceptă să-l susțină pe român. Împreună cu generalul Basta Mihai pornește campania de recucerire a teritoriilor românești. Prin victoria de la Guruslau (3 august 1601), voievodul valah îl îndepărtează pe Bathory din Transilvania. Continuă prin a recupera Tara Romaneasca gonindu-l pe Simion Movila de pe tron. În aceste condiții, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, perspectivă ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Din ordinul său se pune la cale înlăturarea fizică a domnitorului român, și la 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda.  Mihai Viteazul este ucis de generalul Gh Basta. Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Manastirea Dealu, lângă  Targoviste. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul și răposatul capu al creștinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei." Asta era atunci... acum iata pentru ce s-a jertfit; si am sa va dau doar trei exemple... ca sa vedeti de ce in trei "rate":
Laszlo Tokeş la Băile Tuşnad: ACUM trebuie să acţionăm, acum a sosit momentul AUTONOMIEI. Dialogul cu românii a EŞUAT!
  • Laszlo Tokeş la Băile Tuşnad: ACUM trebuie să acţionăm, acum a sosit momentul AUTONOMIEI. Dialogul cu românii a EŞUAT!

 

Am scăpat de BIPEDA de la CULTURĂ
  • Am scăpat de BIPEDA de la CULTURĂ

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, într-o declaraţie de la Palatul Cotroceni, că a respins propunerea ca Rozalia Biro să ocupe portofoliul Culturii şi propunerea lui Claudiu Manda la conducerea ministerului Bugetului.



FOTO: www.theguardian.com

  • Jobbik: AUTONOMIA SECUILOR se va REALIZA, indiferent ce face STATUL ROMÂN
Preşedintele Jobbik, Vona Gabor, s-a declarat, joi, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI) de la Borzont, convins că autonomia secuilor din Transilvania este un obiectiv care se va realiza şi pe care, orice ar face, statul român nu îl poate împiedica, corespondentul Mediafax.
“Eu cred că autonomia secuilor este un obiectiv la care statul român, orice ar face, şi sunt ferm convins de asta, mai devreme sau mai târziu se va realiza, nu vor putea să îl oprească. Sunt sigur că vreuna dintre etapele istoriei va crea această posibilitate, aşa că şi statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici prin diferite acţiuni, ci mai degrabă să îşi reconsidere poziţia, deoarece va fi o autonomie a secuilor”, a spus Vona Gábor, aplaudat îndelung de participanţii la dezbatere.



Asa spunea, sau scria... presa ultimilor zile; insa cand sa inchid ESEUL meu despre un "vis in rate"  am avut SOCKUL sa vad cum "PROFESORU", cum ii mai spuneau subordonatii sai, a fost condamnat la nu mai putin de zece ani. Si iata acum si o REACTIE a unui domn din presa... la aflarea acestei stiri. Am sa va redau in intregime textul. Comentariile  va apartin. Insa nu uitati, va rog, de acum incolo... de aceasta data: 9 AUGUST!

Draga Dan Voiculescu,


o sa razi (atat cat o mai poti face), dar nu ma bucura foarte mult cei zece ani pe care trebuie sa ii executi. Sa fim seriosi. Nici macar nu sunt zece. Vreo cinci - sase amarati. Apoi scapi pentru buna purtare. Tocmai tu pentru buna purtare :))
Nu rad nici pentru raul tau. Toata viata mea am trait pe langa biserici asa ca mi-e frica de Barbos. Poftim!!! Si cand fac misto, scriu cu B mare
O sa razi, dar nu scriu acum nici ca sa iti starnesc pofta. Aud ca prin concediile voastre (sunt ferm convins ca e mai mult o vacanta) se scrie mult. Adita Nastase baga ca nebunu'. Romane peste romane. Am mai spus-o - zici ca a fatat la el in poarta. Nu stiu cum Doamne iarta-ma se mai suporta pe sus, prin Ceruri, Marin Preda. Eu in locul lui mai muream o data. Obligatoriu de oftica a doua oara. Prea scrie asta micu'. Cu of, cu patos...
Dar sa stii ca rad. Rad cu lacrimi. Si astazi, imediat dupa ce predau tura, voi bea cel putin 3-4 beri in ciuda ficatului meu cu probleme. Ba nu. Azi ma respect. Beau un vin bun.

Rad pentru ca esti poate cel mai mare vinovat. Din cauza ta, meseria mea, poate cea mai frumoasa meserie de pe Pamant... a ajuns JENANTA.
Si pentru asa ceva, pentru ca un porc infect cu bani, un comunist nenorocit, o relicva, un dinozaur, o scursura se afla unde esti tu acum merita sa beau un vin bun
Vezi, ma, Dane... cuvintele vor ramane intotdeauna la noi. La aia amaratii. Saracii cu rate. Cu teama zilei de maine. Dar... LIBERI (atat cat ne permit altii)
Diseara eu voi bea un vin bun cu tatal meu (il cumpar din banii munciti in presa aia pe care ai confiscat-o tu) si imi voi strange mama in brate... TU?

7 comentarii:

  1. Interesanta "analiza"ta... si desi ciudata incheierea ta... e mai mult decat interesanta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi in principiu, tonul naratiunii tale este unul trist ... restul e ok!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Trist, dar tare adevarat. Nimic nu mai este ca ieri,nici macar CREDINTA!

    RăspundețiȘtergere
  4. CREDINTA=O POARTA DESCHISA A SUFLETULUI SPRE INFINIT, SPRE TATAL CERESC!

    RăspundețiȘtergere
  5. ... nimic de completat!

    RăspundețiȘtergere