luni, 24 august 2015

RATIUNEA SOBOLANILOR... DUPA 23 AUGUST 1989...(PRIMA BUCATA)

Imediat dupa Revolutie, in Romania, era la moda un film numit "SOBOLANII ROSII". Chiar din titlu, totul imi parea foarte ciudat, si poate asta, TITLUL, m-a atras la el, la FILM. Ceea ce insa nu aveam sa stiu, dar care in timp avea sa se transforme in REGULA... era faptul ca totul tinea mai degraba de un scenariu de tip Kafka, "imbibat" din abundenta, cu esente "MADE IN ORWELL". SI... UITE CUM... NE-AM TREZIT CA SOBOLANII AVEAU (DEJA) O RATIUNE CIUDATA! 




De curand, poate mult prea curand, "SMENARII" si "DERUTATII" au avut TUPEUL de a-si vota "BATRANETI LINISTITE". Acesti TALHARI, LEGALIZATI de o falsa DEMOCRATIE au votat in marea lor majoritate, astfel incat, la pensie, dupa banii pe care ii au pentru meseria obisnuita  sa poata ajunge pana la un "SURPLUS" de 4600 de lei. Iar asta, in timp ce, pentru alocatiile la copii nu au gasit fonduri pentru marirea lor, decat la 200 de lei! Si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns PALMA asta, iata ce declara si TANTI din Caracal, unde se spune ca s-ar fi rasturnat CARUTA, cu plosti... iar pana in Bucuresti se auzea ca, in fond nu erau plosti... ci, PROSTI: "Cei care traiesc din banii din Parlament au nevoie de acesti bani". 

  
Avea mare dreptate BUNICUL atunci cand imi spunea ca: "SCUIPA AICI, si nu uita... dar treci mai departe! Dumnezeu nu e tigan"
 Mai jos am sa va redau o discutie, ce s-a vrut a fi una cu tenta strict particulara, dar pe care din cauza de "STRICTA ACTUALITATE" am sa o developez... incetul, cu incetul... urmand ca la final sa va spun despre ce "POLITICIAN SOBOLAN"  mi-am permis a face trimitere!
Doctorul, pe care imi voi permite a-l numi "SFANTUL ASTEAPTA", m-a chemat intr-o zi, la un spital... pentru a vorbi despre "PROBLEME SINDICALE", din breasla doctorilor. Si dupa ce, din capul locului, m-a pus in garda ca au nevoie de un ELEMENT de lobby in Parlament... m-a rugat sa-i sugerez un nume... 
Dar, pentru a nu prelungi prea mult, dar si FARA ROST, povestea... discutia a alunecat la unele "TICURI", pe care le gasim atat la oameni, cat si la unele animale; cum ar fi rozatoarele. Care rozatoare? Sobolanii, "par example..." cum ar spune fratii nostrii UNGURI!
"Sti ca, foarte recent, cercetatorii au ajuns la CONCLUZIA ca exista un sentiment al animalelor, descoperit în premieră: mai exact ai idee ce emoţie surprinzătoare manifestă şobolanii?

Şobolanii regretă acţiunile care i-au făcut să rateze o alternativă mai bună în materie de mâncare; este pentru prima dată când cercetătorii descoperă acest sentiment la alte mamifere decât oamenii. Cercetătorii au creat situaţii în care şobolanii trebuiau să aleagă dacă să aştepte un anumit interval de timp pentru a obţine o răsplată alimentară sau dacă să treacă la o altă zonă de hrănire, cu timp de aşteptare mai scurt. Iar cei care au ales să treacă la hrana care nu presupunea aşteptare şi au descoperit că era inferioară celeilalte au manifestat un comportametnt care cercetătorii îl descriu ca exprimând regretul.

 
Specialiştii spun că trebuie făcută o distincţie între regret (care implică recunoaşterea faptului că ai făcut o greşeală, că, dacă ai fi făcut o altă alegere, ai fi obţinut un rezultat mai bun) şi dezamăgire (recunoaşterea faptului că lucrurile n-au ieşit aşa cum sperai.) Pentru a diferenţia cele două emoţii, cercetătorii le-au dat şobolanilor posibilitatea de a alege. Ei au montat un experiment numit Restaurant Row, în care rozătoarele decideau cât de mult să aştepte pentru a primi diferite tipuri de hrană, în cursul unei sesiuni de 60 de minute. Si uite cum se face ca, şobolanii aşteptau mai mult pentru alimentele lor preferate, ceea ce le-a permis cercetătorilor să determine care erau opţiunile lor favorite. Din când în când, totuşi, unii şobolani se hotărau să nu mai aştepte pentru o mâncare mai bună şi treceau la alta, cu timp de aşteptare mai scurt, dar descopereau că aceasta era una care nu le plăcea – o „situaţie care induce regretul”, cum au numit-o cercetătorii.
Adesea, în aceste cazuri, şobolanii se opreau şi se uitau înapoi, la hrana la care renunţaseră. De asemenea, îşi modificau ulterior comportamentul, fiind mai probabil să aştepte mai mult în următoarea zonă de hrănire şi grăbindu-se să consume mâncarea pe care o obţineau astfel." 
 Iata insa, un prim EXEMPLAR de SOBOLAN... postdecembrist... asa, cum aparea "creionat" in presa centrala...
... si care continuă astăzi, ca un baron local, extrem de controversat insa,   sancţionat de altfel de cetăţeni la alegerile locale şi parlamentare din anii  trecuti...


" Numele său: Gheorghe Flutur. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean   Suceava, actualmente senator PNL în acelaşi judeţ. Doar “celebra” morişcă a   redistribuirii voturilor, negociată de liderii politici la Bucureşti, a făcut   posibil ca Flutur să obţină un mandat de senator. Controversat, duplicitar,   avid de funcţii publice, obsedat de bani, cu un tupeu şi o ipocrizie greu egalabile, Flutur a devenit după contactul cu administraţia publică şi politica, aşa cum spunea un mucalit din politica românească, un veritabil rechin postdecembrist!
Imediat după evenimentele din decembrie 89, Flutur a aterizat, cu susţinere politică, la conducerea Direcţiei Silvice Suceava. Şase ani a fost şeful Ocolului Silvic din judeţ, fiind de notorietate legătura acestuia cu samsarii de lemne, legătură care i-a umplut până la refuz buzunarele. Şi cum fostul său şef de la Direcţia Silvică îi cam făcea probleme, conu’ Flutur l-a debarcat pe acesta din funcţie, în timpul guvernării cederiste, şi s-a cocoţat în fruntea Direcţiei Silvice, punând, totodată, la şefia Ocolului Silvic un om de încredere care a continuat, cu un profit uriaş pentru amândoi, metehnele şefului său.
Flutur s-a ascuns ani buni, în spatele măştii de profesionist în ale silviculturii, care stă departe de partide şi lideri politici. În realitate, el a cotizat sume uriaşe pentru protecţia politică şi menţinerea sa în funcţiile deţinute. Gândurile de mărire politică nu i-au dat, însă, pace şi în 2000 Flutur a devenit liberal cu acte în regulă. Ascensiunea sa a fost fulminantă şi are legătură directă, se arată în mai multe anchete derulate de jurnaliştii din Suceava şi nu numai, cu sumele consistente pe care le-a vărsat în vistieria partidului. Banii l-au propulsat pe un loc eligibil pe listele PNL la Senat la alegerile din 2000, un an mai târziu fiind numit în fruntea liberalilor suceveni. În 2002 a devenit vicepreşedinte PNL la nivel naţional.
Apropierea de Stolojan, pe atunci preşedintele liberalilor l-a propulsat pe acesta, în decembrie 2004, în Cabinetul Tăriceanu în importanta demnitate de ministru al Agriculturii. Dosarele penale care l-au urmat şi care vizau abuzurile şi neregulile săvârşite pe când deţinea şefia Direcţiei Silvice Suceava, dar şi deterioarea relaţiilor din PNL, unde Stolojan şi apropiaţii săi au pus bazele Partidului Liberal Democrat, l-au lăsat pe Flutur fără minister. Inevitabil, acesta a părăsit PNL şi a intrat cu arme şi bagaje alături de gaşca lui Stolojan în noul Partid Democrat Liberal ( care a rezultat din fuzinea dintre PD şi PLD). Cum tentativa de spargere a PNL a eşuat, Băsescu a ordonat ca toţi migratorii din PNL să treacă urgent la PD. Iar Flutur a executat dispoziţia în poziţie de drepţi. De altfel, în 2007 a fost recompensat cu funcţia de şef al PDL Suceava.
  • Plângeri şi dosare penale
Numai în perioada martie-octombrie 2001 împotriva lui Gheorghe Flutur au fost formulate patru plângeri penale, toate legate de fapte deosebit de grave pe care acesta le-ar fi săvârşit în calitatea sa de director al Direcţiei Silvice Suceava. Au urmat alte plângeri, pentru perioada în acesta a fost ministru al Agriculturii. Printre altele Flutur era acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu pentru privatizarea frauduloasă a centrului de fructe de pădure Vatra Dornei şi achiziţionarea la un preţ supraevaluat a cabanei forestiere “Şipoţelul”, de pe raza ocolului silvic Răşca. De asemenea, era acuzat de afaceri oneroase cu masă lemnoasă, lucrări de drumuri forestiere neexecutate, dar facturate de firma SC Flutur şi fiii SRL – Gura Humorului etc., prejudiciile aduse statului insumând circa 13,5 miliarde de lei. De la Parchetul Suceava, plângerile penale au ajuns la Parchetul General sau la fostul PNA, unde au fost soluţionate, suspect, rând pe rând cu neînceperea urmăririi penale, deşi unele fapte au fost confirmate de Curtea de Conturi.
  • Suspiciuni, acuze, realităţi
Potrivit presei centrale, protocolul PSD-PNL, încheiat în 2001 de Adrian Năstase şi Valeriu Stoica ( migrator şi el, ulterior, către PDL), ar fi vizat şi închiderea dosarelor penale ale lui Gheorghe Flutur. Acuzaţia a venit de la lideri liberali, precum Puiu Haşotti şi Ludovic Orban.
Concret, protocolul a fost semnat în ianuarie 2001 de Adrian Năstase, abia desemnat ca premier, şi Valeriu Stoica, încă prim-vicepreşedinte PNL. Mircea Ionescu Quintus, pe atunci preşedinte al liberalilor, spune că documentul nu a fost discutat în Biroul Permanent al PNL şi că nu-i cunoştea înţelegerile adiţionale secrete. Potrivit liberalilor, Stolojan i-a solicitat lui Ion Iliescu să intervină pentru închiderea dosarelor penale în care era cercetat Gheorghe Flutur pentru activitatea sa de la conducerea Romsilva Suceava. “În 2002, după alegerea în funcţia de preşedinte PNL a domnului Theodor Stolojan, o echipă a conducerii liberale a fost invitată la Palatul Cotroceni de preşedintele Ion Iliescu. La întâlnirea respectivă, domnul Stolojan i-a solicitat şefului statului, în mod surprinzător, să intervină pentru închiderea dosarelor penale în care era cercetat Gheorghe Flutur”, a declarat Orban, adăugănd că solicitarea a şi fost satisfăcută prin intervenţia lui Ion Iliescu. Într-un acces de sinceritate (a se citi prostie ) însuşi Flutur a recunoscut că a existat o întâlnire Iliescu – Stolojan în care s-a discutat despre “hărţuirea sa politică” (?!)
  • Dosar de mită electorală
Cazul de mită electorală de la Moara, reclamat în timpul alegerilor locale din 2008, de Organizaţia Judeţeană Suceava a PSD, a ajuns pe masa procurorilor şi poliţiştilor. Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-a autosesizat după apariţia în presă a înregistrării video în care câţiva politicieni ai PD-L Suceava, cu Flutur în frunte, apar împărţind bani unor persoane, la sfinţirea unei biserici din comuna Moara.
Împotriva vicepreşedintelui PD-L Suceava, Vasile Ilie, şi a preşedintelui acestei formaţiuni politice, senatorul Gheorghe Flutur, s-au efectuat cercetări în baza legii electorale.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a înregistrat dosar cu număr unic pe această temă, după ce PSD Suceava, prin Gavril Mîrza, a depus o plângere penală împotriva senatorului Gheorghe Flutur, pentru acordarea de mită electorală.
Dosarul a fost de altfel, înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că era implicat un senator al României. Atât Gheorghe Flutur, cât şi Vasile Ilie au negat că ar fi vorba de mită electorală şi au susţinut că au făcut doar „un gest creştinesc de milostenie”, firesc la sfinţirea unei biserici. De altfel, sucevenii ştiu foarte bine că mita, pomenile şi turismul electoral erau arhicunoscute în cazul echipei de campanie a candidatului Flutur. Din fericire pentru suceveni, în 2012, aceste tehnici ordinare, inclusiv turismul electoral, nu au mai putut să îl propulseze în fruntea judeţului pe „rechinul” Flutur.Sucevenii s-au săturat de acest tip de politicieni corupţi, aroganţi şi rupţi de cei care i-au mandatat să le apere interesele! Şi au votat în consecinţă!
  • Disperat după funcţii
Prospăt ajuns în Senat în decembrie 2012, Flutur a vizat funcţia de preşedinte al comisiei de abuzuri, pe care de altfel, potrivit blestematului ăsta de algoritm politic a şi obţinut-o. Nici în PDL nu stă prea rău. Susţinerea sa faţă de “buldogul” Blaga în războiul cu tabăra Băsescu-Udrea l-a propulsat în importanta funcţie de secretar general. La precedentul Congres al PDL îl susţinea vârtos pe Boc şi îi jura credinţă veşnică şefului suprem de la Cotroceni. Dar, în cazul lui Gheorghiţă Flutur, nu primează decât interesele. Politice, financiare, juridice.Cu asemenea lideri drumul PDL către guvernare rămâne o himeră.
Şi cum copii sunt importanţi şi pentru Flutur, fiica acestuia,Carmen Cristiana Flutur, a fost numită, consilier la Cabinetul ministrului Comunicaţiilor pe atunci, Valerian Vreme. Cu un salariu destul de important, de peste 3800 lei net. Cu un tupeu cronic, conducerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale susţinea, la acea dată, că la cabinetul ministrului sunt angajaţi doar “specialişti”. Iar Carmen Cristina Flutur este, fără îndoială, o mare specialistă. Prietenia dintre Vreme şi Flutur nu a contat în cazul acestei numiri! Suntem convinşi!
Acuzele din campaniile electorale din  anii trecuti ai liderilor USL Suceava, potrivit cărora dosarele lui Flutur vor fi redeschise, nu trebuie să rămână în faza discursurilor demagogice. Ele trebuie puse în practică urgent. Din simplul motiv că redeschiderea unor dosare, blocate politic, recredibilizează nu numai actul de justiţie, dar şi clasa politică!.... "

Iar aceasta REALITATE, se suprapune pe o ALTA, mult mai directa, dar si mai dura:  
" Peste 9.250 de copii suceveni au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate..."
Iar, daca nu ma credeti, rogu-va faceti-va timp si lecturati... http://www.obiectivdesuceava.ro/local/dramele-saraciei-peste-9-250-de-copii-suceveni-au-cel-putin-un-parinte-plecat-la-munca-in-strainatate/
 


VOI CONTINUA SI ZILELE URMATOARE... CU RATIUNEA LOR... A SOBOLANILOR ROSII, DE DUPA 23 AUGUST 1989

17 comentarii:

  1. oare ar mai trebui sa fim atat de mandri ca suntem romani? Cand atatia copii, nu numai din Suceava au parintii plecati?

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice sobolan intr-un lan de porumb, devine rosu!
    Orice larva pe o frunza verde, devine flutur...Bucovina plai nu (play) de dor...ai lasat turismu-n zbor! Turism? Ce-i aia? Ca si economie...doar avem depasiri economice...de l-as intreba pe domnu' pontea, cum ii spun politistii...unde-i domle' depasirea? Imi vine sa-i spun bancu' cu sapunul (sa pun economia de piata pe tine!)...numai ca penalii lui flutur si cu frunza verde imi vin cu propunerea de premier a lu' predoi...chiar fost prim ministru! Asa ca....o aleg pe mama premier. Sa auzim de bine.
    Predoi ce manca un flutur cu frunza verde, ce admira pe geambasul blaga robot

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta observatia ta, draga "Robotule".... vad ca ai inceput a te specializa in fluturi, rame, sobolani....

      Ștergere
  3. Si nu-i singurul...stati sa vedeti ce "pipiniera" o lasat in spatele sau .. Balan, Lungu, Doroftei... si cati s-or aliniat in spatele sau! Zici ca este Sf Ioan.... si pe toti ii tromboneste, de numa, numa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Deh, Marza nu-i la fel?
    FELUL UNU: MARZA; FELUL DOI: FLUTUR....

    RăspundețiȘtergere
  5. deh... ce mi-i unul, sau altul? Marza unu, Flutur ...doi

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubesc fluturii si frunza verde, imi doresc sa fiu predoi, actual si viitor fost prim ministru. Imi plac geambasii blegi si alinutele....ce ne trebuie natura, brazi si schele de titei? Domnul flutur e un mare antreprenor! Daaa!!! Mai e si un mareee ecologist, ii plac bustenii, fierul vechi, peturile, mercurul si de ce nu, uraniul imbogatit! Daaa!!! In afara de busteni, celelalte elemente, unde le poti gasi decat in gunoi?
    Vasile Robot de bucatarie

    RăspundețiȘtergere
  7. Luca nu te mai mira, atat de tare; iata ce spunea mai deunazi tipul ala, Florian: "“Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar”.
    Si, iata ce-i raspunde FINUL... omului "FIN"care a fost NICHITA.... LAURIAN STANCHESCU:"Nu cred că Naţiunea Evreiască, poporul ales de Dumnezeu să fie mitologic şi biblic, care a străbătut şi a învins istoria încă din antichitate, sfinţeşte această răstignire a poporului român. Sufletul evreiesc are identitate divină, cum au toate sufletele, ştiu, simt, cred că se desmărgineşte de această neinspirată şi deliberată afirmaţie. Portul naţional românesc este haina noastră strămoşească şi împărătească, sfinţii din Bisericile noastre poartă haine populare de parcă ne-ar fi primii strămoşi, inima noastră este cusută pe acest port naţional. Chiar dacă asta înseamnă moartea mea, mă ridic împotriva execuţiei publice a Portului Naţional Românesc, el a fost primul nostru Tricolor şi primul nostru strămoş. Mă închin lui în vecii vecilor!"
    Auzi aci... "el a fost primul nostru TRICOLOR si primul nostru stramos".Oare aia de care scri... SOBOLANII au idee de asa ceva? Ce fel de sange le mai curge in vine?!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna explicatie, de aci, din Israel povestea ta, pare super interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si vine o zi cand nimeni nu il va mai sti si vine o zi , cand cu siguranta va plati pentru cele lumesti la cat bine a facut multora si de ce nu o sa aiba loc rezervat doar pentru dumnealui.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bun articol; intepator ca o sampanie de clasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. chiar ca sobolani, dar unii rosii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Excelent, ca o satira amara si aspra, in acelasi timp. In care totul este analizat "la sange"!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nimic mai adevarat... Bucovina este "tinutul tuturor posibilitatilor"!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bravos natiune, asa lideri ...asa trai! Si atunci, de ce ne mai miram?!

    RăspundețiȘtergere
  15. Fluturii ca si exemplare sunt ceva trecatori, acuma urmeaza cele politice!!!

    RăspundețiȘtergere