luni, 25 ianuarie 2016

MUGETUL... CA LIMBAJ UNIVERSAL


Pentru ca tot suntem la inceput de an… sa incep prin a va ura: LA MULTI ANI! Si, cel putin deocamdata, asta pare a fi SINGURUL lucru bun pe care pot a vi-l transmite!  
Povestea mea incepe in urma cu mai bine de cinci ani si a fost o intalnire  cu iz anecdotic. Asa se face ca, un foarte bun amic de al meu avea un blog personal si nu stia ce nume sa-i dea!... Pentru INCEPUT s-a gandit  la numele de:  “RACNETUL CARPATILOR ONLINE”; recunoasteti ca suna usor trasnit si caragialesc un astfel de “NUME”. Si, ca si voi, l-am intrebat: “De ce naiba ti-ai ales acest “NUME?”… Rapunsul lui a fost pe cat de sec pe atat de transant: ”Cand am vrut sa inregistrez la OSIM… denumirea de “RACNETUL CARPATILOR”, mi s-a sugerat ca denumirea fusese deja luata de catre niste prieteni de ai lui Ulieru, ala care fu la SRI!  Si,  atunci, am avut norocul sa citesc intr-un cotidian central, un pamflet  al lui ADRIAN PAUNESCU intitulat: “PRIN MUGET SPRE UNIVERSALITATE!”… Dar sti cum incepea acel pamflet? Hai sa-ti spun, chiar insist: "În fond, boii mugesc la fel şi în Africa, şi în Ame­rica. Nu trebuie nici un efort pentru a deosebi behăitul oilor din Bărăgan, de behăitul oilor din Australia"; Si atunci m-am decis spre NUMELE asta: MUGETUL CARPATILOR la care, ca sa fiu mai cu mot in frunte, cum se mai spune eu am adaugat si sintagma ONLINE.“ 
Avea dreptate Paunescu cand spunea ca: ”Stagnăm de prea mulţi ani. Ne înghesu­im în găoacea naţională şi neglijăm cu su­perficialitate dreptul şi obligaţia universalităţii. Facem tot ce depinde de noi pentru a ne izola, prin artă şi cultură. Su­portăm şi cultivăm, de exemplu, poeţi, a căror unică îndeletnicire este căderea în limbaj. Ei nu au puterea de a sfida grani­ţe­le lexicale şi bat monedă pe specificul na­ţional... Cum o să înţeleagă, drept vorbind, un japonez, un italian ori un turc, dacă nu chiar un azer, un tadjic sau un nicara­guan versuri de Eminescu, precum ar fi "Mai departe, mai departe/ mai încet tot mai încet/ sufletul nemângâiet/ îndulcind cu dor de moarte"?  Dar hai să zicem că, în secolul al XIX-lea, aşa ceva putea păcăli sufletele cona­ţionalilor setoşi de diminutive. Dar în secolul al XXI-lea? Ce înseamnă acest ne­mângâiet? Şi ce "dor de moarte" care "îndulceşte" sufletul?” 
Si, cei care ma tot "URMARESC" isi aduc aminte ca, poza de pe frontispiciu era un ZIMBRU, si nu SFINXUL, de azi! Insa, in timp, eu am renuntat la ZIMBRU, iar asta... IN PRIMUL RAND, pentru ca : " Nu mai puţin de şapte zimbri, dintre cei 13, care trăiau în Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit în ultima perioadă din cauza bolii limbii albastre. Interesant este însă că animalele aflate în libertate, în Carpaţii Orientali, nu au dat semne că ar fi fost afectaţi de această molimă. Ultimul zimbru din rezervaţia de la Haţeg- Slivuţ a decedat luni. Este vorba de o femelă, care fusese fătată în urmă cu 8 luni. Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Hunedoara, instituția care administrează rezervația de la Hațeg, un alt animal este bolnav". Si, recunosc chestia asta, m-a cam durut...
O sa (ma) intrebe... asa zisii "TELECTUALI DE HARTIE",  cu o forta si o ura interioara, doar de ei cunoscuta...: "DE CE TE DOARE ASA CEVA?"

Zimbri_Copyright Rewilding Europe  De aceea le raspund cu o alta realitate, intamplata doar cu cateva zile in urma... "Doi dintre zimbrii eliberati de World Wide Fund for Nature (WWF) in Muntii Tarcu au fost omorati de caini salbaticiti, printre care si Romaz, primul zimbru conceput si nascut liber in noua casa..." Insa, inca ma mai INCAPATANEZ a  crede, tot la fel ca si Paunescu Adrian... odinioara, ca:



În fond, boii mugesc la fel şi în Africa, şi în America. Nu trebuie nici un efort pentru a deosebi behăitul oilor din Bărăgan de behăitul oilor din Australia. Lătratul e un limbaj vădit universal, ploaia ţârâie la fel şi la streaşina unei case din Mexic şi la streaşina – atâta câtă e – a unui zgârie-nori din Hong-Kong. Când mitocanii plescăie de plăcere îţi mai trebuie un dicţionar pentru a înţelege ce spun?  Omenirea îşi va regăsi liniştea, stabilitatea şi armonia în abordarea interjecţiei ca singură parte de vorbire pe întregul pământ. Onomatopeea va birui criza. Grohăitul va reprezenta începutul inestimabilei capodopere a globalizării.”

32 de comentarii:

  1. Shalom...oare si in Ierusalim sa fie zimbrii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim... in rest pare a avea mare dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Gata. Am citit. Multumesc ca macar la inceput ai spus un lucru frumos. In rest raman la parerea mea ca putem sa spunem lucrurile care nu ne plac fara a fi virali.

    RăspundețiȘtergere
  4. În România, românii noștri mungesc! Asta era o vorbă din bătrâni acum vre o douăzeci de ani prin TVR și la ședințe erau oamenii steregulați...fiecare după posibilități! Alți oameni mugesc pe la restaurantul magazin, "la vaca mu"...un loc foarte ieftin din Floareasca cu Dorobanți! Ieri de pildă, președintele piroman Klaus Johannis, a mugit ceva
    pe la Iași, încercând un experiment de fizică...El să tacă și lumea să-l asculte!!! Daaa! În fine, a venit și guvernul Cioloș! Daaaa!!! A fost primit cu bomboane și mugeteee! Lumea le ofereau, tot felul de cadouri...ba le mai umpleau și frigiderul...
    În fine un popor în agonie, mugeee! :)
    Și-am încălecat pe o șa și v-am pus-o de la F.B.I
    Avanti Populli!!!
    Robotul de la Vaca Mu, așteptând pe Oana Lis, cocalarul brancu, handicapatos, florin salam și multe alte vip-uri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe unul nu ai iertat mai "Robotu de la vaca Mu".... pare ca tara asta nu prea o mai inghiti! De ce nu incerci sa emigrezi? In Israel, tara Sfanta mai Breadene!!!!SHALOM, pna una alta.

      Ștergere
  5. În țara noastră sunt Oameni și lucruri de calitate! Încă ne mai putem distra. Țara noastră încă mai are o viață culturală deschisă și artiști de calitate....măcar pentru atât și viața merită trăită.
    România are o viață spirituală ce trebuie sprijinită, care din păcate e hulită de idioții tehnocrați și mai ales de liberali sau manipulată de social democrați! Însă iubită de noi ce suntem enoriași! Nu mai avem sport dar sperăm în mai bine! Totuși repet, dacă ieșim în stradă și schimbă, politicienii cu adevărații tehnocrați...cum ar fi? Eu nu mai vreau politicieni dar putem aduce o altă clasă politică, una formată din oameni obișnuiți ce ar putea ocupa posturi prin concurs...vezi, directori competenți de la Mercedes, Toyota, Samsung, Google, Bayer. ..etc Nu mă interesează să fie neapărat români! Să aibe salarii cel puțin duble, față de cât câștigă ei în mod normal.
    Soluții ar fi...Avanti Populli!
    Robotul Tehnocrat

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Robotetule cred ca iti faci o "datorie" de onoare in a improsca ceea ce nu-ti convine.... Insa alte subiecte vad ca le eviti... Luca postarea ta e buna, dar vezi ca mi-e are teama ca... "GROHAITORII" s-au inmultit pe aceste plaiuri, iar ZIMBRII incep a disparea.Cum bine ai observat chiar domnia ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În parlament și guvern.
      Momentan nu mai cred în nici un.politician.
      Băă Scufitza, avem noi păduri în plus și noi nu știm?!.... "Robotelul de sub padure"

      Ștergere
  7. Robotule draga nimic nou, toate-s vechi si noi sunt toate... ceva concret, te rog!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am devenit apolitic!
    Acum îi voi arde pe toți!
    Pe bune, ca să schimbăm țara...pune tehnocrați, ca-n Islanda!
    Prin concurs!
    ... "Robotelul de padure"

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, interesanta abordarea asta... desi "zimbrii" umbla liberi si la vedere.A se vedea si pe la Patriarhie!

    RăspundețiȘtergere
  10. Zimbrul merge și trosnește, moș martin se răsucește, căutând pădurile și o economie performantă! Avem un super București, fără primar și un sector 4, condus de clanul sportivilor!
    Totu-i bun și performant! Noi la urne, să le dăm la toții mure! Cum ar fi capitala sau un sat să fie condusă de bușoi? Cred că și faimosul personaj de desene animate la modă, Unchiul Bunic ar fi mai competent!
    Avanti Populli
    Robotul bunic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O merge si el si-o trosni, dar nici cu MOS MARTIN nu stam mai bine!Iar la sectoare nu e cazul a mai face vorbire.... Cu drag

      Ștergere
  11. Interesanta abordare... exceptional material!

    RăspundețiȘtergere
  12. Geniala abordare, interesant demers; dar mai mult decat actual! Va felicit

    RăspundețiȘtergere
  13. Grohaitul, mugetul, behaitul limbaje ale animalelor din jurul nostru, sunt aceleasi peste tot in lume! Si asta ce inseamna, metaforic vorbind? Oare poate ca grobianismul din care razbate un mugetar putea fi inteles de telectualitate? Sau poate acest muget trebuie cultivat, stilizat, pus pe note, ca doar stapanii initiati sa-l inteleaga! Si doar parte a gloatei sa fie in stare sa le emita? Pe langa toate astea, ma bantuie un gand apocaliptic! La modul cum merge planeta, in viitorul nu prea indepartat nici de mugete nu vom avea parte! Asa ca, mugiti sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  14. In prezent, cred că va fi un muget de uimire în fața situației atât de "fericită și plină de împliniri "care ne așteaptă! Cred că avem nevoie de câteva cirezi de zimbri, ale căror mugete să acopere behăitul ce va să vină!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sobolanii politicii romanesti nici macar nu pot mugi, iar soriceii lor doar chitaie onomatopeic pana la maturare ! Hristos in inimile noastre !

    RăspundețiȘtergere
  16. Oare cum ar fi să grohăie toată lumea?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu... dar presimt ca nici mult nu va mai putea fi amanat momentul....

      Ștergere
  17. intresanta comparatia aceasta... intr-o nota umoristica zice lucruri grave!

    RăspundețiȘtergere
  18. este... fara numar...se stie!

    RăspundețiȘtergere
  19. Aceeași ciorba reincalzita..... Nimic nou sub soare, căutați toate discursurile lui Bucuroiu și veți vedea ca sunt aproape identice !
    Știți cumva de cind e lider de sindicat, se simte și el cumva, într-o anumita proporție vinovat de starea industriei de apărare ?
    Nu am răutăți cu nimeni..... Dar nu Bucuroiu e cel mai indicat sa vorbească de industria de apărare și mai mult sa se și erijeze în reprezentantul acesteia!
    Cu stima !

    RăspundețiȘtergere
  20. Interesant....
    Se mai aude ici, colo un muget.... O cireada....

    RăspundețiȘtergere
  21. Super fain și Țepeș și titlul ales Mugetul Carpatilor

    RăspundețiȘtergere