luni, 18 aprilie 2016

VISUL UNUI COPIL... DESPRE O ALTFEL DE ROMANIE

ROMANIA ANULUI 2016... PASTELE STA SA BATA, IN COAJA TARE, CA DE OU CLOCIT A UNEI REALITATI... CAND VESELE, CAND PREA STATUTE... INSA,  CEL MAI ADESEA MOHORATA! EXACT CA IN ORASELE LUI SADOVEANU... ORASE IN CARE NU PREA SE INTAMPLA NIMIC!
  • ROMANIA ANULUI 1959
În 1959, Nicolae Steinhardt este invitat la sediul Securităţii, cerându-i-se să fie martor al acuzării în procesul Noica-Pillat. Tatăl său, Oscar Steinhardt, îl sfătuieşte să se ducă direct cu valiza, fiind convins că va intra şi el la închisoare. Securiştii îl şantajează tocmai cu tatăl său care, rămas fără sprijinul său, sigur va muri, având peste 80 de ani. Îi dau 3 zile de gândire. Întors acasă, Oscar Steinhardt îl mustră:

"Ce-ai mai venit acasă, nenorocitule? Le-ai dat impresia că şovăi, că poate să încapă şi posibilitatea să-ţi trădezi prietenii. În afaceri, când spui lăsaţi-mă să mă gândesc înseamnă că ai şi acceptat. Pentru nimic în lume să nu primeşti să fii martor al acuzării. E adevărat că vei avea zile foarte grele. Dar nopţile le vei avea liniştite, vei dormi bine. Pe când dacă accepţi să fii martor al acuzării, vei avea, ce-i drept, zile destul de bune, dar nopţile vor fi îngrozitoare. N-o să mai poţi închide un ochi. O să trebuiască să trăieşti numai cu somnifere şi calmante; abrutizat şi moţăind ziua toată, iar noaptea chinuitor de treaz. O să te perpeleşti ca un nebun. Cată-ţi de treabă. Hai, nu mai ezita. Trebuie să faci închisoare. Mi se rupe şi mie inima, dar n-ai încotro. De altfel, chiar dacă apari acum ca martor al acuzării, nu fii prost, după şase luni tot te ia. E sigur. Să nu mă faci de râs. Să nu fii jidan fricos şi să nu te caci în pantaloni”.

  •  ROMANIA ANULUI 2016 
Un liceu din Bucuresti... lucrare intr-un INVATAMANT, la fel de trist si de posac, ca si PROFESORII! Titlul lucrarii: "OMUL DIN SPATELE TARANULUI..."

E.A. incepu a scrie: "ESTE OARE TARANUL UN OM MINUNAT, SAU POATE ABSOLUT... PRECUM ZICEA FILOSOFUL PETRE TUTEA?!..." Apoi, fara ca macar sa mai respire aceeasi E.A. continua: "DIN ACEI BIETI TARANI... PE CARE NOI II NESOCOTIM  NE-AM NASCUT NOI, CIVILIZATIA DE AZI... ACUM IMPRUMUTAM VOINTA MARIEI LUI SLAVICI, CASTIGANDU-NE BANII PENTRU UN TRAI CAT MAI BUN. IMPRUMUTAM VICIUL LUI MOROMETE, A LUI MARIN PREDA, DE A FUMA, DAR SI DE A INCERCA SA OCOLIM REGULILE INTR-UN MOD NATURAL. ACUM VEDEM IN FIECARE ZI OAMENI, CARE NU FAC DIFERENTA INTRE APARENTA SI ESENTA SI SE CRED CU "SANGE ALBASTRU"... PRECUM "PROVINTIALUL" DIN SCRISOAREA A IX A. ASTFEL, NU DEVENIM NOI INSINE NISTE TARANI, IN TIMP CE EI CRESC LA RANGUL DE OAMENI REMARCABILI, PRIN LUPTA LOR PENTRU VIATA?" Atunci, parca dandu-si seama ca inca nu trasese AER in pieptul ei firav... se opri LIN. Inchise ochii si-si retrai VIATA sa, din alta viata. BRUSC ii redeschise si continua: "IN CONCLUZIE, NU SUNT OAMENII DIN SPATELE TARANILOR NISTE PERSOANE REMARCABILE, PE CAND TARANII DIN SPATELE OAMENILOR SUNT DOAR COPIILE NEREUSITE ALE PERFECTIUNII INDUSE?!". Taman ce puse punct... si CLOPETUL suna, de parca ROMANIA MOHORATA... era alungata de o ROMANIE ALTFEL!

  • ROMANIA ANULUI 1964
Până la urmă este întemniţat pentru că nu şi-a trădat prietenii şi convingerile. A sfarsit prin a fi condamnat la 13 ani de muncă silnică, sub acuzaţia de "crimă de uneltire contra ordinii sociale". În 1964, a ieşit din inchisoare:  “Pe tata îl găsesc în stradă, aproape de casă. E mic, necrezut de mic, mult gârbovit şi face paşi mărunţei, dar umblă fără teamă şi ochii-i sunt vioi. Îl iau de braţul drept fără să mă fi observat şi când întoarce capul îi cer să nu plângă. Să plâng, zice. Ce-s prost? Ia spune, tu ai mâncat ceva astăzi?"


14 comentarii:

  1. Mișto faza cu jidanu'...dar și mai mișto faza cum că Marian Munteanu o să fie primar și președinte
    al României! România are nevoie de o catedrală a neamului, nu avem nevoie de nici un emigrant.
    În rest pentru unii sunt vremuri asemănătoare cu cele din 1959 secolul trecut...referindu-ne desigur la D.N.A....în rest? Oscar Steinhardt și Nicolae, fiul...doi Oameni!
    Robotul Vasile

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi sunt usor abulica, acest text imi trezeste amintiri dintr-o alta viata! CAND O FAMILIE ERA BUSC DESTRAMATA, pe nedrept: tatal-ofiter al unei brave armate aruncat fara voia lui in inchisori de gheata, mama nevoita sa-si castige singura existenta si copii aruncati de destin prin nu stiu care orfelinat, ori casa de copii!Oricum felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Shalom... frumos articol si tandru!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc, mereu am fost fascinat de povestea asta

    RăspundețiȘtergere
  5. O poveste fascinanta.Nimic mai frumos, dar si mai delicat decat o astfel de comparatie, intre 1959 si 2016!? Succes si bine scris...

    RăspundețiȘtergere
  6. Povestea e una interesanta... dar asculta si tu aceasta melodie: https://www.youtube.com/watch?v=0htFdyJBlVw&list=RD0htFdyJBlVw#t=32!Apoi vorbim... Multumesc anticipat, pentru atentia acordata1

    RăspundețiȘtergere
  7. Reacția lui Oscar Steinhardt m-a făcut să-mi reconsider toate părerile antisemite

    RăspundețiȘtergere
  8. Antisemitismul ca și rasismul de orice fel în general,
    sunt efectele colaterale, economiilor instabile sau a comportamentului unei minorități dintr-un grup, în general sărac și abrutizat. Acest grup în general, se dedau la activități ilegale și deseori recurg la violență din frică și disperare. Toți oamenii sunt la fel, fiind diferiți prin gradul de civilizație și cultură al fiecărui. În concluzie, sunt împotriva rasismului.
    Robotul Pacifist

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Shalom... nu vorbi doar din dogme, (re) cunoaste istoria! Nu neaparat istoria religiilor! ..Mai "ROBOTE PACIFIST"!..NOAPTEA VESEL...ZIUA CUM?

      Ștergere
  9. super interesant articolul tau Luca , dar mai ales compunerea... e fiica ta cumva? sau cine? intrebari ff mature...

    RăspundețiȘtergere
  10. ACUM DUPA CE MM A FOST OBLIGAT A SE RETRAGE... RANDURILE TALE CAPATA O ALTA CONOTATIE PENTRU MINE SI-MI ARATA CAT DE MICA ESTE LUMEA ASTA! EU, CA UN MARTOR MUT AL EVENIMENTELOR DE ATUNCI, CA SI PREOT PREFER DOAR SA MA ROG! PENTRU MINE, DAR SI PENTRU NEAMUL MEU! AMIN

    RăspundețiȘtergere
  11. Cerem de urgență, unirea comunei Voluntari cu Municipiul București! Doamna Pandele a luat toate masurile ce se impun ca soțul să nu plece de acasă.
    Robotu' Pandele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha m-am prins... cred ca se aplica regula : TARAN LA TARAN TRAGE... BLONDA, LA BLOND?!

      Ștergere