marți, 24 ianuarie 2017

OCAUA LUI CUZA... SI POVESTEA LUI LITA... LITA PERNITA

Nu mai este pentru nimeni un secret ca AZI sarbatorim ziua UNIRII.Si, la fel de mult, inca mai cred ca foarte multi dintre noi stiu,  cunosc... ori poate au auzit povestea cu "OCAUA LUI CUZA". Ceea ce cu siguranta ca (INCA)nu ati auzit este povestea lui LITA; LITA PERNITA!
  • Astăzi ..
trec pe lângă el, îi pun 10 lei în cutia de carton din față și îl intreb amical fără să aștept neapărat un raspuns:

– Ce mai faceți?
– Stau de șase! zice el șoptit, aproape conspirativ, uitându-se repede în jur ca și cum s-ar teme să nu fie surprins.
– Păi de ce? îl întreb curios să-i aflu jocul pentru că nu pare tocmai locul în care să se producă vreo infracțiune.
– De prost! zice el.
– Era la noi în sat un băiat cu doi ani mai mare ca mine, Liță Perniță îl strigam, un copil bolnăvicios, cu carnea moale, care adormea și la școală și la joacă. Avea și picioarele rășchirate uite-așa! (îmi arată cu degetele osoasecât de crăcănat era Liță). Ta-su avea o livadă bogată și când mergeam acolo la furat de pere ori de gutui îl luam și pe Liță să stea de șase, să nu cumva să vie ta-su să ne prinză. Când ieșeam cu traistele pline îi dădeam și lui o fructă că ăla care stă de șase primește mai puțin. Așa de prost era că se bucura de gutuia aia furată din curtea lui…

Aș pleca dar mi-e clar că moșul mai are ceva de spus. Ba chiar se ridică pentru a da greutate cuvintelor lui:
– Uită-te la mine, am aproape nouăzeci de ani… și n-am știut până acum că eu sunt Liță Perniță. Mă bucur de pensia pe care mi-o dau din munca mea, de mersul gratis cu ITB-ul și de două buline la preț redus și stau de șase să fure ei până nu mai pot căra! Se așază din nou pe scaun.
- Sănătate bunicule! zic eu… Și eu stau de șase, cred că stăm toți de șase!
– Mergi sănătos, Liță! spune el
Are dreptate bătrânul. O țară întreagă stă de șase ca să se poată fura pe ea însăși!

12 comentarii:

  1. CATA DREPTATE ZACE IN POVESTIREA TA!... CHIAR NU VEZI, CA ASA SE INTAMPLA? O DAU SI EU MAI DEPARTE

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Lita Pernita! Buna Rau tableta!

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc , dreptate ai!UN ADEVAR CAT UN PALAT SI PE CARE ...ZI DE ZI... NU-L VEDEM! Nu se vrea, cine ar face nu poate ,cine poate nu face
    hahaha

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel mai frumos text pe care l-am citit de când am Facebook!!!! Și povestea în sine e frumoasă...Blogul rămâne, insa, greu accesibil pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mai posta povești din acestea triste...că nu mai bag comment-uri...pentru astfel de oameni există Catena...farmacie cu inimă și reduceri pentru pensionarii votanți și pe cei din canale îi mai ajută și duamna' firea....să mai voteze odată psd....până vor intra în formol! Dumnezeu să-I ierte pentru păcatele lor că au ajuns aici...
    Robotul Roboțescu după strada roboților nr.9

    RăspundețiȘtergere
  6. P.S: B.O.R ar trebui în marile să deschidă adăposturi cu asistență medicală pentru toți acești amărâți fără adăpost dar și ei având obligația de a face curat în fiecare zi și totodată să-și spele hainele și pe ei, înainte să iese din casă, ca să nu ne îmbolnăvească.
    Robotu' Țiriacula filantropu

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun asa,mare dreptate ai,noi,poporeanul de rind clar ne putem compara cu acel"Lita",clarrrr,sa vedeti ce or sa mai fure,mai inainte trebuie sa redevina"oameni cinstiti si onesti"apoi ai sa vezi tu popor Roman.

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi pare mult adevar in ceea ce ai scris, iar daca n-ar fi vorba de acest popor... ar fi oarecum anecdotic! Insa, vezi la acei anonimi care se dau Robotul Vasile; caci imi par imaturi si puerili!In rest ma bucur ca te-am descoperit!Vezi ca m-am "bagat" pe gatul tau... la "Prietenii Blogului" Sa ai o seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
  9. frumos scris... succes! credeam ca am pierdut adresa ta!

    RăspundețiȘtergere