marți, 31 octombrie 2017

AM VĂZUT SFINȚI FĂRĂ DE LACRIMI... PE DEALUL PATRIARHIEI


"Libertatea de a alege, promovată astăzi de doctrina liberală, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea şi bunăstarea, mai ales atunci când alegerea lui este definită exclusiv de factori materiali. Alegerea răului devalorizează libertatea omului, mai ales atunci când aceasta este folosită cu scopul de a distruge demnitatea persoanei. Atunci când libertatea devine un idol, când aceasta este separată de noţiunea de responsabilitate, omenirea este în pericol de moarte" Patriarhul Kirill, Bucuresti, 2017.
De departe cel mai discutat, dar și cel mai controversat moment jurnalistic, social și politic este vizita actualului Patriarh al Moscovei, ”Gospodin” Kiril... De aici, pentru mulți dintre noi se naște fireasca întrebare: ”Boje moi, who is gospodin Kiril?”. Sau, tradus în limbajul credinciosului de rănd: Cine este patriarhul Kiril și care este parcursul său până la înalta demnitate pe care o ocupă în prezent?

Aceasta este prima vizită în ţara noastră a unui 

Întâi Stătător al Bisericii Ruse, după 1989, şi prima

 vizită a Preafericitului Părinte Kiril în ţara noastră 

după alegerea sa ca patriarhPreafericitul Părinte 

Patriarh Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii s-a 

născut în data de 20 noiembrie 1946 

în oraşul Leningrad, primind la botez numele de 

Vladimir Mihailovici Gundeav. 

 În data de 3 aprilie 1969 este tuns în monahism de

 Mitropolitul Nicodim (Rotov) de Leningrad şi 

Novgorod primind numele de Kirill. Același 

mitropolit îl hirotonește ierodiacon în 7 aprilie, și 

ieromonah în 1 iunie. În anul 1970 obţine titlul de 

Magistru în Teologie al Academiei

 Teologice Ortodoxe din Leningrad. Din anul 1970

 până în anul 1971 este profesor de Teologie 

Dogmatică şi asistent al Inspectorului General al 

Şcolilor Teologice din  Leningrad; în acelaşi timp 

este şi secretar personal al ÎnaltPreaSfinţitului 

Părinte Nicodim, Mitropolit de Leningrad şi 

Novgorod. În data de 12 septembrie 1971 a fost 

ridicat la treapta de arhimandrit.

Pe data de 25 februarie 1991 este ridicat în treapta de mitropolit. În perioada 4-9 septembrie 2007, în timpul păstoririi ca Mitropolit de Smolensk şi Kaliningrad, Patriarhul Kirill a participat la cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană desfăşurată la Sibiu. Din data de 27 ianuarie 2009, sinodul local al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe mitropolitul Kirill ca Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. Intronizarea Preafericitului Patriarh Kirill a avut loc în data de 1 februarie 2009 în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Cel puțin, era să scriu Putin, așa apare pe site-ul Patriarhiei Romăne ”Basilica.ro”...
  • Lumina vine de la Răsărit?!

În paralel, cu această ”Lumină de la Răsărit”, un tănăr, eu unul aș înclina a gândi și scrie ”mult prea tănar” regizor, Alexandru Solomon se găndește că, cel mai bun lucru în zilele acestea a fost să recurgă la un protest dur și Extrem, faţă de vizita Patriarhului Kiril. Acesta s-a tăiat la mănă și a aruncat cu bani... În tot acest timp, Solomon purta la gât un lanț auriu de care erau agățate fotografiile oficiale ale Patriarhului Daniel, Patriarhului Kiril, a liderului PSD, Liviu Dragnea, și a președintelui rus Vladimir Putin. Imediat, un echipaj de jandarmi l-a legitimat și i-a cerut explicații, iar regizorul filmului ”Kapitalism - Rețeta noastră secretă” a explicat că este vorba despre ”un dar de sânge”. Am vrut, cu ocazia vizitei Patriarhului Kirill să fac un dar de sânge și de bani în memoria victimelor tuturor polițiilor secrete din Rusia și din România,a ținut a mai  preciza, chiar atunci, cineastul Solomon. Dar, dincolo de toate aceste realități, dar și de comentariile  ulterioare, care bineînțeles că se vor naște despre vizita în sine, căt și despre oportunitatea ei, presa a uitat să amintească ( na.- sau poate că a făcut-o prea vag) două aspecte interesante: 
  • Biserica Rusă a găsit de cuviință să-l canonizeze pe Valeriu Gafencu. Pentru cine încă nu știe, sau poate că a uitat Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 la Sângerei, în Basarabia( acum Republica Moldova ) şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în timpul regimului Antonescu, pentru acuzaţia de participare la „rebeliunea legionară”. Acuzaţia nu a fost dovedită niciodată.

  • Asta în timp ce, exact în zilele ”tevaturii” de la Patriarhie Nicolae Tomaziu, ultimul supraviețuitor al ”Canalului Morții”... bătea discret la porțile Raiului
Însă, peste toate aceste argumente, fie ele Pro, sau Contra , stau și mă întreb și eu, la fel ca bunul meu prieten, călugăr și el ca mulți alții ... dacă, nu cumva Lumina continuă a veni... tot dinspre Răsărit?!”, iar dacă da... ”Qui prodest?

19 comentarii:

  1. Bine scris, dar problema ramane delicata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se vrea o analiza, imi pare mie una pertinenta!... Dar opiniile sunt impartite...

    RăspundețiȘtergere
  3. Emotionant finalul postarii dumitale, insa intrebarile continua... mai mult cele (ne) scrise!

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pune, iar eu unul cred ca trebuia sa accentuezi asta, problema hegemoniei in spatiul acesta bizantin, mai ales ca in ultima perioada s-a tot vehiculat o posibila viita a Papei! De aceea cred si problema canonizarii anumitor sfinti, comnui, cum bine ai punctat cu Valeriu Gafencu! Atat, deocamdata...

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu unul iti propun un joc de sah sa-ti inchipui..in care de o parte estemarea familie a Estului, iar de cealalta este cea a vestului ”ILLUMINATI”!Daca accepti un astfel de joc, cu toate conotațiile sale...politice, sociale și religioase ai sa vezi ce mare carte a jucat(încă nu știm cu ce succes) Ortodoxia romaneasca!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dincolo de importanta religioasa si ecumenica a vizitei lui Kirril, cred ca acest lucru trebuie decodat si intr/o cheie geo/politica, Urmeaza a vedea evolutii si sa nu uitam ca bisericile nationale in tari cu majoritate covarsitoare de credinta, indiferent in ce, inca pot modela directii, pe care politicul sa le imbratiseze..

    RăspundețiȘtergere
  7. Lumina din benzină, pentru politicienii psd&alde, în mod sigur vine de la răsărit.
    În rest, foarte bine că a venit Patriarhul Kiril. În fine, nu știu cine dirijează artificial pelerinajele ce la Patriarhie...oricât de multe persoane ar fi...în mod normal se poate lichida o coadă într-o oră, două sau trei...maxim. Nu în 2 zile. Ăsta nu se mai numește pelerinaj, se numește bătaie de joc, în fine iar dacă vrei să intri în biserică...biserica e în curățenie....tu fiind interpelat de un călugăr cu orientări pro-psd& alde și posibil cu alte apucături...după mimică, voce, exprimare și gesturi.
    Robotu' Pelerin.
    P.S: Nu mă rog pentru mai marii țării și orașelor, pentru că nu trăiesc în Teleorman și nu lucrez pentru tell drum. Cum ar fi să mă rog pentru daeea? ;) În fine, Firea e bine! Hamsteru' e la locul lui și nea tării ne arată cu a crescut salariul impozitat cu 37%.
    Robotu' pelerin

    RăspundețiȘtergere
  8. Dincolo de tot ceea ce s-ar putea scrie, ori crede, se pune o ”mica, mare” intrebare: DE CE A SIMTIT P.F-UL ACTUAL SA SERBEZE CEI 10 ANI ALATURI DE O FATA RUSA, ASA... HODORONC TRONC?! Asta, desi Romania nu a facut pana acum parte din blocul tarilor ortoxe, pe ”stil vechi”?!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte tare îi mai ”zice” Robotu pelerin”! Fain așa, dar ce strică?...În rest... PSD-ul să trăiască... Foametea să ”Înflocească”.Că deh, nu am găsit altă rimă! Cu stimă...

    RăspundețiȘtergere
  10. Haideți să vă spun și eu una, tot de la Dimitrie adunate, în lume spulberate:”M-am certat cu o babă, pupatoare de moaște ce a văzut că am intrat prin față....iar eu am adus acuze că ar fi votat...iar un călugăr, îmi atrage atenția "bine că sunt buni, pnl"...atât mi-a trebuit, i-am spus ăluia..."și dumneata ai altă orientare sexuală"...apropo de ce a fost închisă biserica.”Povestea aista se întampla sâmbătă dimineața la 5:00, eu am intrat desigur prin față!

    RăspundețiȘtergere
  11. AUZI NENE LUCA , EU CRED CA MATERIALUL TAU AR FI TREBUIT SA SE ADAPTEZE LA HALLOWEN SI SA SE NUMEASCA: MASTI AUTOHTONE DE HALLOWEN PE DEALUL PATRIARHIEI!

    RăspundețiȘtergere
  12. Finalul postarii tale interesant... si melodia aceea: https://www.youtube.com/watch?v=XPXimA-8qZ0... numita: RIDICA-TE IOANE, RIDICA-TE GHEORGHE!... Mă întreb ... ce ar mai fi(oare) de adăaugat?

    RăspundețiȘtergere
  13. Fine observatii , un salut din Gagauzia...

    RăspundețiȘtergere
  14. Am zarit si E.U unul un blog ce se vrea a fi, fara pretentii de mare Blog un altceva! Postarea este interesanta si foarte actuala, nu stiu daca va aparea de unde sunt..adica postez .Insa, un mic salut din Australia!

    RăspundețiȘtergere
  15. Iata ce as mai adauga eu, acum: doar atat...
    Vin colindatorii, cum veneau odata, lerui ler
    Sa colinde-n seara asta minunata lerui ler
    Dar lii gura-i arsa si lis ochii-n lacrimi lerui ler
    Prea degeaba sange, prea degeaba patimi, lerui ler,

    Gazdelor crestine sa- i primiti in casa lerui ler
    Si cum se cuvine sa-i poftiti la masa lerui ler
    Nii trimite sfantul sa ne-'ncerce mila lerui ler,
    Domnii mari de astazi sa-si deschida vila lerui ler,
    Sovaielnic pasu, mainile plapande lerui ler,
    Tremurat lii glasu ,nu stiu sa colinde lerui ler,
    Daca stau la poarta si nu zic nimica lerui ler
    Domnilor de astazi sa va apuce frica lerui ler,

    Muta-i intrebarea ce rasuna afara lerui ler,
    Am murit degeaba, ce-ati facut din tara lerui ler
    Tot in frig si-n foame, tot cu maini intinse lerui ler
    Pe la porti straine, ce ne stau inchise lerui ler,

    Vin colindatorii cum veneau odata lerui ler
    Sa colinde in seara asta minunata lerui ler
    Dar lii gura-i arsa si lis ochii-n lacrimi lerui ler
    Prea degeaba sange, prea degeaba patimi leruï ler.

    RăspundețiȘtergere
  16. Randurile tale imi aduc aminte de versurile poetului din Tg Jiu, Laurian Stanchescu: tu vei trăi... iar eu demult...
    tot mor în viețile trecute
    și-nviu în viețile ce vin
    și nu știu care dintre ele
    iubirii noastre s-o închin
    toate se vor sfârși-ntr-o zi 
    cu noi sub cerul prăbușit
    tu vei trăi în viețile ce vin
    iar eu demult voi fi murit

    RăspundețiȘtergere
  17. Mă captivezi, mă minunezi tot mai mult cu harul pe care-l ai, în a scrie despre orice subiect și de a te implica, total, în tot ce faci! Ești o minune de om! Pentru asta te-ai născut!

    RăspundețiȘtergere