duminică, 5 mai 2024

HRISTOS... ŞI PATIMILE NOASTRE

Înainte de toate... pentru că este PAŞTELE ORTODOX... un sincer... HRISTOS A INVIAT!!!...

Se pare zic, dar si scriu, că pentru ÎNTÎIAŞ DATĂ... ideea de PAŞTE va fi asociată cu ideea de ALEGERI ELECTORALE... Asta, dacă puneţi  la "SOCOTEALĂ", cum că în alţi ani, nu puţini la număr, PAŞTELE cădea şi pe 1; de Mai(u)... 

Azi însă, ţinând cont de această ciudată ... dar şi inexplicabilă asociere "ATEMPORALĂ"... în loc de multe vorbe... vă propun a lua aminte la PROSTIE; la IPOCRIZIE... dar şi la CREDINŢĂ!!!Acu, despre PROSTIE....

  • PROSTIA... în politică
Aci, cu siguranţă că putem "ÎMPLETI" jde, ori poate mii de idei şi de permutări. Unele mai ciudate, decât altele. Idei, dar şi "IDIOŢI"(persoane purtătoare de idei) se tot găsesc prin "TĂRG". Aista; numit lume. Dar pentru azi, eu prefer a mă opri numai la câteva exemple... Nu multe, că...prea multe  OBOSESC pre mulţi, dar şi pe mulţi "LONELY NEURONS"

Spre exemplu, prin 2023, onorabilul domn SEPTIMIU CHELCEA... într-un minunat articol numit chiar aşa: "Ipocrizia în politică și în viața de zi cu zi"... ei bine aceasta  scria, atât de corect, următoarele: "La anul, vor fi foarte probabil organizate patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Cele mai importante sunt, desigur, cele prezidențiale. Unii oameni politici și-au anunțat candidatura de acum, alții procedează ca Mihai-vodă (vezi Neculce, 1732/2001, p. 58). Întrebat de reporter dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024, Marcel Ciolacu a declarat în interviul transmis la Realitatea TV (16 ianuarie 1023) că mai întâi trebuie să se hotărască dacă va intra în competiția internă din PSD pentru candidatură, că va exista o competitie internă în care se va înscrie cine dorește, că este prea devreme în acest moment… Cei care și-au anunțat candidatura au declarat ce vor face și vor drege. Mă tem că multe din cele promise vor rămâne doar vorbe și că vor scăpa cu greu de blamul ipocriziei dacă vor fi aleși în cea mai înaltă funcție a statului. Impostura, neconcordanța dintre ce faci și ce spui că faci nu afectează numai viața politică, ci și relațiile interpersonale și coeziunea grupurilor. Dacă ipocrizia ar durea, mulți ar umbla văicărindu-se. 

  • Ce este ipocrizia? 

    La nivelul simțului comun, răspunsul este foarte simplu: ipocrizia este a face ce îi îndeamnă pe alții să nu facă. Analiza științifică a fenomenului numit „ipocrizie” (provenit din limba greacă, hypokrisis înseamnă invidios, prefăcut, fricos, fățarnic) conferă ipocriziei înțelesuri mai profunde și conduce la teorii explicative. Definiția propusă de Joris Larmes, profesor de psihologie socială la Tilburg University (Olanda), și colaboratorii săi surprinde cu exactitate esența fenomenului: „Ipocriții sunt acei oameni care susțin în mod public respectarea cu strictețe a normelor morale, așteptând și cerând altora să le urmeze, dar care în mod privat încalcă aceste standarde în comportamentul lor” (Larmes et al., 2018,  p. 737). Așadar, ipocriții nu numai că sunt imorali, în sensul că se abat de la normele morale, dar sunt și mincinoși, se prezintă altora așa cum nu sunt în realitate, înșeală lumea. În opinia mea, sunt de două ori de condamnat."

  • DEFINIŢIA IPOCRIZIEI

Uitasem, dar trebuia  să încep tocmai cu  începutul. Cu definiţia acesteia:

 "Ipocrizia este simularea unei virtuți sau a unei atitudini favorabile, ascunzând de fapt adevăratul caracter, mai ales cu privire la convingerile morale și religioase; prin urmare, într-un sens general, ipocrizia înseamnă disimulare, prefăcătorie sau falsitate.

Ipocrizia este practica unei persoane de a manifesta același comportament pe care îl critică atunci când este urmat de alte persoane. În termenii psihologiei morale, ea este eșecul de a respecta propriile reguli și principii morale asumate public. Printre cele mai frecvent întâlnite tipuri de ipocrizie se numără, potrivit filozofului britanic David Runciman, pretenția că știi ceva care îți este necunoscut, pretenția că ai o atitudine pe care nu o poți dovedi, pretenția că ești loial fără să fii și pretenția că ai fi cine nu ești."

 Cel mai adesea, chiar cu riscul de a "SUPĂRA" pe amicii ştiuţi, ori cei "AB...SCONŞI"    vă mărturisesc că această stare se naşte din cel mai vechi "ATRIBUT" uman: cel numit... PROSTIA. 

Prin 2015, amicul meu, de la "PALATUL DE CLEŞTAR", domnul MARIAN ZULEAN, chiar a avut nişte observaţii foarte pertinente, într-un material publicat pe site-ul HotNews.ro. Din care voi sublinia doar titlul acestuia. Unul care spune totul, dar care a devenit o "ACERBĂ" realitate; una  imediată. Care este acel titlu? Iată-l:  

"Prostia: un risc la adresa securității naționale"(https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20431458-prostia-risc-adresa-securitatii-nationale.htm)...

Nu vreau a face "TRECEREA" spre ipocrizia noastră, cea de la firele ierburilor, fără a nuanţa şi faptul că, aşa cum scriam şi-n alte materiale, azi, noua formă de "IPOCRIZIE POLITICĂ" este mai accentuată pe tema candidaturilor la şefia de localităţi... ori de consilii locale. Nu dau acuma nume; nu de alta, dar (încă) aştept rezultatele. Care îmi vor confirma, au ba... TEMERILE!

    Însă, forma cea mai "apreciată", implicit şi cea mai des folosită a IPOCRIZIEI este cea a "IPOCRIZIEI folosite ca SPOIALĂ"...  

    De (foarte de) CURÂND, chiar în "DILEMA VECHE" a apărut un articol, unul care dezbate acest VICIU... Ceva aparent UNIVERSAL, atât în CAMPANIA ELECTORALĂ, dar şi-n BISERICĂ; unul mereu şi mereu... TERN.Aşa se face că, în articolul numit "Ipocrizia sau spoiala și splendoarea virtuții", autoarea ANDA ZAHIU... chiar ne face "rost" de un interesant şi acid material.Unul din care-mi voi permite a spicui (nu musai de la spic)... câteva observaţii. Prima ar fi că:

 "Ipocrizia este o caracteristică, nu o simplă eroare a unei vieți trăite alături de alții. Altfel spus, și mai ușor recognoscibil, viciile private produc beneficii publice: a spus-o Bernard de Mandeville, satiristul cunoscut pentru Fabula albinelor. Ipocrizia nu este o dimensiune a corupției morale sau o slăbiciune de caracter lesne de înțeles, ci chiar trăsătura care apare la intersecția cerințelor moralității publice cu psihologia noastră. Practicile noastre morale supraviețuiesc doar pentru că asumăm că virtutea clamată este și practicată. Iată o nouă aurea mediocritas: viața virtuoasă e austeră și orientată spre beneficiul altora, în vreme ce viața trăită în viciu e opulentă, dar însingurată. Să fim ipocriți, așadar, și să lăsăm acest viciu să plătească tribut virtuții, după cum spunea La Rochefoucauld.

Cei mai puțin cinici dintre noi, însă, nu vor fi atît de ușor dispuşi să renunțe la proiectul moralității și să îmbrățișeze ipocrizia ca pe un rău necesar – dovadă şi uşurinţa cu care punem eticheta de ipocrit/ă."

    Iar cea de a doua, pare sa fie chiar şi aparent,  o încercare de aşa zisă reconciliere. Una cu un PREZENT...  şi aşa fără de speranţă. Mă refer la ideea de: "SPERANŢA ÎN SCHIMBARE; UNA A BINELUI".

" De aceea ipocrizia ne repugnă moral mai mult, poate, decît vicii cu efecte mai grave: avem intuiția că, dacă multe dintre transgresiunile morale pot fi privite ca accidente sau scăpări de moment, ipocrizia semnalează o viciere profundă a caracterului, în condiţiile în care presupune cu necesitate existența unui proiect prealabil. 

Cu toate acestea, discuția despre ipocrizie lasă loc de nuanțe. Există și situaţii în care ipocrizia este, dacă nu dezirabilă moral, cel puțin permisibilă. În creșterea copiilor, părinții își asumă adesea rolul de ipocriți atunci cînd fac educație morală. Alteori, ipocrizia e chiar cheia supraviețuirii: îi recunoaștem ca eroi pe cei care își declarau loialitatea în fața Führerului în timpul zilei, salvînd victimele sigure ale exterminării naziste la adăpostul nopții. De învinuit, iată, nu sînt cei care se străduiesc să facă ceea ce este bine după puterile lor, ci cei care au ales deja calea cea mai ușoară, care nu presupune nici un fel de testare a limitelor proprii. "

 Acuma, date fiind aceste NUANŢE dar şi faptul că acest ARTICOL va vedea "LUMINA"...tiparului online, chiar în PRIMA ZI... a unui PAŞTE cu valenţe electorale... nu voi căuta a "DEZBATE" ... ce şi cum stau treburile în lumea CREDINŢEI...   Ci doar mă voi LIMITA a vă invita să vedeţi acest video clip... Unul, cu anumite VALENŢE; zic eu  unele uşor de dibuit. 

P.S: "Mărturisesc că ziua în care am fost cel trist şi fără speranţă, cel mai deziluzionat a fost ziua când în 1993, pare-se, am văzut la Televiziunea Română o scenă petrecută în Patriarhie, în cadedrala patriarhală: un grup de tineri îngenuncheaţi se rugau, un preot îi mângâia pe căpşor, alintându-i cu dragul nostru tineret. Copiii se rugau în catedrala patriarhală pentru ca Dumnezeu să-l aducă sănătos în ţară pe Michael Jackson… aveau lacrimi în ochi şi se rugau cu cucernicie, să spunem… iar preotul le cânta în strună, să zic aşa. Şi când m-am gândit că pe timpul nostru, gândul nostru, visurile noastre erau de luptă, de muncă, de seriozitate şi credinţă în soarta poporului român…" - Ion Gavrilă Ogoranu

Iar, de restul... 

HRISTOS A ÎNVIAT!

54 de comentarii:

  1. HRISTOS A INVIAT! Am citit articolul
    Este bine aleasă tema, și bine venită, în speranța unei schimbări miraculoase pe problemele ce frământă mintea românilor! Începe PAȘTELE ORTODOX și SĂPTĂMÂNĂ LUMINATĂ! Cine știe?

    RăspundețiȘtergere
  2. Binevenit articolul si corect.Hristos a Inviat

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevar grait- ai... Hristos a Inviat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. La mine apare postat la ora 01:07 și la ora01:38, deci de două ori și am avut timp să-l citesc. Mi-a plăcut, ca întotdeauna, cum ai pus problema.Hristos a Inviat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lumina Învierii să vă fie
    Un prilej de bucurie!
    Zile binecuvântate,
    Chiar de Domnul luminate.
    Cu cei dragi pe lângă masă,
    Pace să aveți în casă,
    Că Hristos a înviat!
    Și acum ne-am adunat
    Pe Isus să îl cinstim
    Și de tot să-i mulțumim!
    PAȘTE FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  6. În lumina Învierii, să ne deschidem inimile către împăcare și iubire, să ne îngrijim cu blândețe de cei din jur și să ne apropiem de frumusețea naturii, care ne aduce liniște și înțelegere.
    Să ne reamintim puterea noastră de a face alegeri corecte și de a judeca mai puțin, iar tăria noastră să fie mereu încrederea în propriul destin.
    Hristos a Înviat! Sărbători fericite și binecuvântate!

    Petru Ariciuc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristos a inviat! Iti dorim Sarbatori Pascale in liniste si pline de bucurii! Dumnezeu sa te ocroteasca impreuna cu toti pe care-i iubesti!!!

      Ștergere
  7. Hristos a Inviat! Sarbatoarea Invierii Domnului binecuvantata de lumina sfanta sa aduca sentimente calde, bogatie sufleteasca si bunastare intr-un ou inrosit de iubire si intr-un cozonac delicios precum voia buna. Paste fericit! 🤗🐇

    RăspundețiȘtergere
  8. Este atât de frumos și plin de căldură, încât m-a bucurat citirea lui, dar mai ales primirea lui din partea ta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Adevărat a înviat! Paște fericit și binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Adevărat a Înviat!
    Paște Fericit,
    cu sănătate și bucurie,
    cu liniște și mulțumire,
    alături de cei dragi sufletului tău,
    îți urez și eu!
    🙏🤗😘

    RăspundețiȘtergere
  11. Tăria creştinismului stă pe această puternică temelie: a înviat Hristos, vom învia şi noi pentru o viaţă veşnică! Să credem în Înviere și să strigăm, cu toată puterea sufletului nostru: HRISTOS A ÎNVIAT!

    RăspundețiȘtergere
  12. Adevarat a Inviat! Sarbatori cu pace!

    RăspundețiȘtergere
  13. Hristos a înviat! Sărbători pascale binecuvântate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Hristos a înviat! Sărbători pascale binecuvântate.

    RăspundețiȘtergere
  15. Paște binecuvântat, cu bucurie si speranta! Sărbători frumoase alaturi de cei dragi! 🌺💐 Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Hristos a inviat.E una cu talc(postarea)

    RăspundețiȘtergere
  17. Adevarat a Inviat.... Excelent material, unul motivational.

    RăspundețiȘtergere
  18. Adevarat a Inviat... bun semnal, de Paste.

    RăspundețiȘtergere
  19. Fanin material: Hristos a Inviat!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Aci am ajuns, din pacate, real acel citat al dlui Ogaranu... Adevarat a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  21. Hristos a Inviat... fara comentarii

    RăspundețiȘtergere
  22. Nino, nino... Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  23. Adevărat a înviat!Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  24. Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii să fii! Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
  25. Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viața mai frumoasă, casa mai bogată și masa îmbelșugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură și iubire în suflet. Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
  26. Lumina Sfintei Învieri să îți aducă bucurie, iubire și o minune care să îți schimbe viața în cel mai frumos mod posibil! Paște Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  27. Sper ca Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
  28. Iepuroiul nu mai vine, că nu prea se simte bine. A aflat din Parlament că e criza în buget. Așa că s-a îmbătat, ca să nu fie crizat! Doar o singură dată pe an e Paștele;

    RăspundețiȘtergere
  29. Bucură-te de această zi specială, îmbogățită cu aroma bucatelor tradiționale și a florilor de primăvară! Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
  30. O singură dată pe an e Paştele. O zi specială, îmbogăţită de aroma bucatelor tradiţionale şi parfumul florilor de primavară şi al tău! Paşte fericit! Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
  31. Domnul nostru Iisus Hristos a fost un crin printre spini, însă tu prin dragostea lui nemărginită, ai devenit un crin printre crini. Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
  32. Hristos a Inviat... am citit aceste randuri, care ma umplu de bucurie, de liniste. Dar, cu surpriza nedisimulata am constat ca ai fost un "IZVOR" de inspiratie si pt pastoratia unora dintre ierarhii ortodocsi... spre exemplu: "Tradițiile și credința sunt folosite astăzi în scop politic pentru a alimenta ura față de cei diferiți de noi. În poate cea mai frumoasă Pastorală de Paște de anul acesta, ÎPS Andrei vorbește despre dragostea adevărată a creștinilor, „dragostea care nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește.”
    ÎPS Andrei a evocat, cu ocazia Sfintei Liturghii Pascale, probabil, cea mai frumoasă descriere a dragostei, care aparține Sfântului Pavel:
    „Dragostea îndelung rabdă; dragostea e binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată” (1 Corinteni 13, 4-8).”... Permite-mi ati incheia asa... :"ADEVARAT A INVIAT!!!"

    RăspundețiȘtergere
  33. Hristos a Inviat! Nu stiu cine esti, dar vad cum, mai nou ai ajuns "datator de inspiratie" si pentru unii ierarhi... Iata un exemplu: Duminică dimineața, de la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie pascală și a citit Pastorala la Praznicul Învierii Domnului 2024.

    „Iubiți credincioși, Domnul Iisus Hristos este iubirea absolută. Din dragoste pentru noi S-a adus jertfă pe cruce. Lucrul acesta îl subliniază El în Evanghelia după Ioan: „Dumnezeu așa a iubit lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16). Dragostea adevărată este jertfelnică” - astfel și-a început ÎPS Andrei pastorala.

    În continuare, părintele a invocat momentul răstignirii: „Din iubirea Lui cea mare, pe lemnul crucii, Domnul Hristos S-a adus jertfă pentru noi, păcătoșii. Ne relatează Sfântul Ioan că atunci când Domnul Iisus a murit pe cruce, „unul dintre ostași cu sulița a împuns coasta Lui și îndată a ieșit sânge și apă” (Ioan 19, 34). Apa sfântului Botez și sângele sfintei Cuminecături, sfânta cruce fiind izvorul tainelor. Nicodim a înțeles că nașterea lui din nou se face prin Taina Botezului și creșterea duhovnicească prin sfânta Cuminecătură (...)
    „Dacă zice cineva «iubesc pe Dumnezeu», iar pe fratele său îl urăște, mincinos este!” .... Nota bene; dupa ce ai fost tot o sursa de inspiratie si pentru alte domenii sociale, economice, si de alte naturi...

    RăspundețiȘtergere
  34. Hristos a Inviat... superb text, dar asa cum vad, semnalat de catre presa, ai fost confirmat spiritual... Te felicit... La cat mai mult astfel de confirmari spirituale!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Hristos a Inviat... Duminica am fost MARTORUL unei MINUNI spirituale, din care nici azi nu pot iesi... Astfel, pe la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie pascală și a citit Pastorala la Praznicul Învierii Domnului 2024.Tema abordata a fost cea a IPOCRIZIEI... „Iubiți credincioși, Domnul Iisus Hristos este iubirea absolută. Din dragoste pentru noi S-a adus jertfă pe cruce. Lucrul acesta îl subliniază El în Evanghelia după Ioan: „Dumnezeu așa a iubit lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16). Dragostea adevărată este jertfelnică” - astfel și-a început ÎPS Andrei pastorala.

    În continuare, părintele a invocat momentul răstignirii: „Din iubirea Lui cea mare, pe lemnul crucii, Domnul Hristos S-a adus jertfă pentru noi, păcătoșii. Ne relatează Sfântul Ioan că atunci când Domnul Iisus a murit pe cruce, „unul dintre ostași cu sulița a împuns coasta Lui și îndată a ieșit sânge și apă” (Ioan 19, 34). Apa sfântului Botez și sângele sfintei Cuminecături, sfânta cruce fiind izvorul tainelor. Nicodim a înțeles că nașterea lui din nou se face prin Taina Botezului și creșterea duhovnicească prin sfânta Cuminecătură (...)
    „Dacă zice cineva «iubesc pe Dumnezeu», iar pe fratele său îl urăște, mincinos este!”

    Pastorala a continuat cu explorarea temei iubirii de Dumnezeu și de cei de lângă noi:

    „Mântuitorul ne învață și pe noi să-L iubim pe Dumnezeu și să ne iubim semenii. Spune El în Evanghelia după Ioan: „Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12). Deci, măsura iubirii este jertfelnicia. Subterfugiul nu ține în fața lui Dumnezeu. Tot evanghelistul Ioan spune în prima sa epistolă: „Dacă zice cineva «iubesc pe Dumnezeu», iar pe fratele său îl urăște, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu pe Care nu L-a văzut, nu poate să-l iubească. Și această poruncă avem de la El: Cine iubește pe Dumnezeu, să iubească și pe fratele său” (1 Ioan 4, 20-21)”.

    În continuare, ÎPS Andrei vorbește despre „declarațiile teoretice de dragoste”:

    „Declarațiile teoretice de dragoste n-au nicio valoare, pentru că dragostea adevărată este jertfelnică. Ea se concretizează în fapte. Sfântul Pavel ne spune: „dragostea îndelung rabdă; dragostea e binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată” (1 Corinteni 13, 4-8). Dragostea este altruistă și jertfelnică.”
    ÎPS Andrei a spus si despre nuvela „Săptămâna Patimilor”, în care Ion Agârbiceanu ni-l prezintă pe un tânăr preot entuziast și foarte exigent, care era total nemulțumit de progresul spiritual al credincioșilor lui:

    „Nu mai avea răbdare cu ei. În noaptea din Joia Patimilor are un coșmar. Desprindem din dialogul lui interior următorul crâmpei: „Eu îi urăsc pe oameni pentru că nici după a treia dezlegare nu s-au făcut mai buni. Dar am dreptul acesta? Eu iert păcatele lor cu puterea mea? Nu este Hristos Cel Care le iartă? Și dacă El află de bine ca să le ierte de șaptezeci de ori câte șapte, nu-s eu un rău preot dacă nu mă supun voinței Lui? Și pentru ce ne iartă? Pentru că îi iubește pe oameni”. Iubirea L-a făcut să se jertfească pentru ei.”...
    Eu zic, cred si marturisesc ca mare pacat ai facut ca nu te -ai preotit. Din scrierea vazuta, ai vocatie!

    RăspundețiȘtergere
  36. Hristos a Inviat... frumoasa "Lucrare'... exact ca cea a mitropolitului Clujului IPS Andrei Andreicut... la care as adauga ca nu ai cautat, spre piosenia si cumsecadeala normalitatii, deci nu ai cautat a te lua de lumea Bisericii... Excelsior!

    RăspundețiȘtergere
  37. Citesc deja de ceva timp, sunt foarte atentă la toate nuanțele impuse de iubirea adevărată, de iubirea jertfelnică, totală, de ridicare a făpturii umane la un nivel atât de simplu și curat, acolo unde ar trebui toți oamenii să dorească să ajungă și să înțeleagă cuvintele rostite de ISUS HRISTOS. Toți greșim, în diverse feluri, dar asta nu înseamnă să nu încercăm să devenim mai buni, să evoluăm în spirit și să lăsăm sentimente frumoase să ne călăuzească pe drumul adevărat al vieții noastre, spre iubirea necondiționată, oferită nouă de divinitate și univers!

    RăspundețiȘtergere
  38. Tot ce mi-ai trimis este o invitație la a oferi tot ce este mai frumos în fiecare dintre noi, ca oameni, atunci când avem ce oferi, iar dacă nu știm să oferim, atunci, deschizandu-ne sufletul și mintea, să învățăm. Vorbesc la persoana I-a-plural, considerând că se poate, iar cei ce nu vor nici să încerce să învețe tainele sufletelor bune și iubitoare, vor fi învățați de însăși soarta lor să o facă!

    RăspundețiȘtergere
  39. Excelent material... Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  40. patimi avem in fiece zi, dar solutii nu prea gasim... si atunci cand le gasim uitam prea repede!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  41. Vino la Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste!

    👉 Marți 14 Mai 2024, ora 18:30, în Piața Revoluției (Palatului Regal) - scuarul statuii Iuliu Maniu

    👉 Comemorare este dedicată luptătorilor anticomuniști uciși în lagărele și închisorile regimului comunist:

    - ora 19:00 - Slujba de pomenire
    - Cântecele și poeziile detenției politice
    - Ultimii martori: cuvântul ultimilor foști deținuți politici și al urmașilor celor morți în temnițe
    - ora 21:00 - Marșul Memoriei: retragerea cu torțe (Calea Victoriei – Bd. Elisabeta – biserica Sf. Ilie Gorgani)
    - Apelul celor morți în lagăre și închisori

    👉 Manifestarea societății civile este organizată, din 2018, cf. Legii 127/2017, de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Noua Dreaptă, Frăția Ortodoxă Sf M M Gheorghe, Grupul NOI și alte organizații.

    👉 Prin Legea 127 din 2017, ziua de 14 mai a fost instituită ca Ziua națională pentru cinstirea martirilor din temnițele comuniste. În noaptea de 14-15 mai 1948 a început cel mai mare val de arestări politice din istoria României, peste 10.000 de tineri luptători anticomuniști fiind arestați.

    RăspundețiȘtergere
  42. Bun material... naste multe meditatii interioare.Hristos a Inviat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  43. Hristos a Inviat!!! Frumos, in egala masura... educativ material!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  44. Frumoase cuvinte, adevarate pilde. Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  45. Frumos material... Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  46. Inedita material, in lumea asta cu multe tonuri de gris. Gris apasat...

    RăspundețiȘtergere
  47. Patimile neinteles al unei lumi si mai de neinteles.

    RăspundețiȘtergere
  48. Corect material, ingenios, dar si original.ma bucur ca mai exista astfel de bloguri

    RăspundețiȘtergere