Dureros ..sau nu, dar analfabeții funcționali sunt printre noi, ei nu stau izolați în sate colorate, uitate de timp și de infrastructură. Analfabeții funcțional lucrează în administrațiile urbane, în companiile multinaționale sau sunt mici întreprinzători privați. Ei sunt prezenți și activi pe facebook, pe insta sau pe Tinder.
E plin de analfabeți funcțional în jurul nostru, cu toții am cunoscut o grămadă, în familie, la școală, la liceu sau la facultate, la țară, prin cartiere, prin vacanțe sau pe la televizor. Unii ne-au rașchetat parchetul, alții ne-au ondulat părul, unii ne-au controlat biletele, iar alții ne-au condus țara, făcând parte din parlament sau guvern.
Jumătate dintre români, va vine sau nu a crede, pot intra in categoria de analfabeți funcționali.
Vreti un exemplu? Cel mai cunoscut dintre ei este Bulă, cel pe care îl știm. Cu toții am fost cu el în clasă.
Definiția uzuală a analfabetismului funcțional este incapacitatea de a înțelege ideea unei povești. Adică e atunci când citești un articol în ziar și nu înțelegi ce vrea să spună autorul. Astfel, diferența între un analfabet și un analfabet funcțional este că analfabetul nu știe literele. Asemănarea este că niciunul nu înțelege cam nimic din seria de semne dintr-un paragraf, precum acesta, chiar dacă analfabetul funcțional îl poate citi, respectiv poate pronunța sunetele aferente silabelor din text. Conținutul propriu-zis de idei al unui text este inaccesibil ambelor categorii de analfabeți.
Aberația comunistă a funcționat în România timp de 25 de ani, condusă de un cuplu de analfabeți funcțional. În această perioada, nenumărați analfabeți funcțional au devenit directori în majoritatea fabricilor, spitalelor și școlilor, doar pe baza loialității lor la Partidul Unic. Modelul analfabetului funcțional de succes s-a diversificat după Revoluție atunci când, în vidul legislativ și ideologic al anilor 90, diverși analfabeți funcțional au devenit populari, pentru performanțe sportive, muzică lăutărească sau doar pentru tupeu. Ani de zile, mass-media ne-a demonstrat cu vârf și îndesat că analfabetismul funcțional nu reprezintă un impediment în calea succesului.
v
Un sistem comunist de învățământ, bazat pe alfabetizare forțată, cu fabuloase rezultate fictive, în fond incompetent și corupt, formează până în zilele noastre, analfabeți funcțional deghizati în absolvenți de școală, cu diplome în regulă. Elevi care au intrat cu nota 3 la liceu, care au copiat la bac și care au absolvit, plătind, facultăți private, își flutură diplomele aferente, însă nu pot extrage numitor comun sau relata ideea principală a unui text de o pagină.
Analfabeții funcțional sunt, în general, persoane dogmatice, educate tribalist și greu adaptabile în comunități mari.. Sunt conservatori ai valorilor simple, tradiționale, în forma în care le-au înțeles în copilărie. Schimbările de paradigmă îi înnebunesc. Căderea comunismului, ideologie care transformase meritocrația în dialectică, a confuzat complet o generație întreagă de analfabeți funcțional, care erau obișnuiți să funcționeze optim, doar recitând câteva discursuri simple. Ulterior, consecințele tranziției, aşa cum au fost Caritas, ori falimentul băncilor, sau devalorizarea galopantă a banilor din anii 90, toate acestea le-au accelerat confuzia... acestor oameni. Aderarea României la UE este un fenomen imposibil de înțeles de către ei.
Analfabeții funcțional sunt ori sceptici la orice, ori creduli din cale-afară. Ei nu reușesc să urce mai sus de cea de-a doua treaptă a piramidei lui Maslow, adică energia lor se consumă integral pe îndeplinirea nevoilor naturale, de bază. Nevoile psihologice se manifestă rar, iar exprimarea lor este, așa cum am văzut, dificilă.
Analfabetismul funcțional mondial, estimat de diferite studii, variază mult, de la Finlanda (4%) și SUA (14%), până la Brazilia (70%). În UE, România și Bulgaria se luptă pentru ultima poziție a clasamentului (50%). Recentul test PISA ne-a confirmat tuturor că, și din urmă, vin aceleași procente statistice.
Un analfabet funcțional semnează într-o viață sute de documente oficiale, fără să înțeleagă concret, ci doar în linii mari, conținutul textelor sau efectul semnăturii sale. Social, consecința cea mai îngrijorătoare este efectul electoral al acestei jumătăți de populație. Ca peste tot în lume, legile actuale dau drept de vot tuturor adulților, chiar și celor care habar nu au ce fac. Milioane de analfabeți funcțional votează fără să înțeleagă cum funcționează, de exemplu, un parlament sau un partid politic, și evident, fără să înțeleagă utilitatea sau consecințele votului lor. Spre exemplificare, vă rog a vă uita la materialul video, de mai jos....
Dar, despre toate acestea om tot vorbi, om tot cugeta, chiar din faţa duzilor, sau (poate) nu... Din faţa unor palate... sau cocioabe! Salutare neică... şi noroc!.... NOROC BUN!
Excelent materialul! Bine ai revenit....
RăspundețiȘtergereFoarte tare. Alceva, ce mai vine?!
RăspundețiȘtergere👍👍👍
RăspundețiȘtergereFoarte adevarat totul
RăspundețiȘtergereTextul concis, adaptat la realitatea imediata.👍🫵🍻
Oare, te intreb... eu am facut-o demult.... " ce a fost prima data: fudulul, sau prostul?" Textul acesta imi aminteste de intrebarea aista. O zi cu soare
RăspundețiȘtergereFunny, dar si adevarat finalul. Noroc Bun...
RăspundețiȘtergereSe zice asa: saltare neica... si noroc.Dar, merge si cu noroc bun!🤣😉😇😊🫠
RăspundețiȘtergere😉😇👍🫵🍻
RăspundețiȘtergereFoarte tare articolul !
RăspundețiȘtergerePe de altă parte, analfabeții functional in forma rudimentară, constituie totuși, un bagaj genetic si statistic util rezistenței la diferitele forme de opresiune satanisto-globalistă prin caracterul lor inert, conservator . Ei au constituit si baza respingerii violului in masă prin penetrare vaccinală, îmbotnițare, încoșciugare prin izoletare, testare prin penetrare nazală, termoscanare prin impușcare în cap cu raze infraroșii si însacosarea cadavrelor, dincolo de arestul la domiciliu .
Hristos in mijlocul nostru !
Bravo Luca, pentru ideea de a prezenta, informa a dezbate public fenomenul cumplit care ucide societatea: analfabetismul functional!! Te felicit din suflet!! 👍
RăspundețiȘtergereExact ce trebuia, ca sa stie "zimbrul carpatin" pe ce sa puna stampila... bravo pentru demers!!!!
RăspundețiȘtergereExcelenta analiza, reala!👍
RăspundețiȘtergereBun Exercitiu...deh... om vedea!
RăspundețiȘtergere