duminică, 26 iunie 2011

Albinele ar putea fi primele nevertebrate care au sentimente!




Inainte de a va spune cateva lucruri mai putin stiute, despre albine, haideti sa vedem cati dintre noi nu au asociat albina, de imaginea unei blonde, pe care sa o numim simbolic “ALINUTA”….


“-Alinuţo,ştii bancul cu albina?
-Nu.
-Roiul!”

Albinele sunt primele nevertebrate care exprimă pesimism, o trăsătură întâlnită până acum doar la animalele “superioare” . Studii recente arată că dacă aceste stări de tristeţe ale albinelor ar fi interpretate precum cele ale câinilor, cailor sau oamenilor, atunci ar fi posibil ca insectele să aibă sentimente.

Autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, au afirmat că rezultatele sugerează că albinele "se aseamănă mai mult cu vertebratele, decât se credea iniţial, ele putând dezvolta sentimente". Melissa Bateson şi Jeri Wright au testat albine pentru a observa dacă aceste insecte pot reacţiona la fel ca oamenii, fiind capabile să traducă informaţia ambiguă într-o manieră negativă. Având în vedere că spre deosebire de oameni, animalele nu pot spune ce simt, cercetătorii le-au învăţat pe albine să asocieze anumiţi stimuli precum mirosul, sunetul sau forma cu o pedeapsă sau o recompensă. În acest fel, atunci când li se va aduce un al treilea stimul ele vor putea fi evaluate. La fel cum un om deprimat vede ostilitate într-o privire neutră, la fel şi animalele pesimiste tind să trateze un indiciu incert ca pe o pedeapsă.

Cei doi coautori au dresat albinele să asocieze un miros cu un gust dulce, iar un alt miros cu unul amar. Apoi au zguduit jumătate din stupi, simulând un atac. După această întâmplare, albinele au continuat să reacţioneze la gustul dulce, dar au ezitat mai mult decât cele "neatacate" atunci când au simţit mirosul neutru. Analizând atent creierele albinelor din stupurile zguduite, oamenii de ştiinţă au observant existenţa unui nivel crescut de dopamină, serotonină şi octopamină, substanţe care provoacă depresia.

Cercetătorii consideră că este normal ca animalele să aibă sentimente pentru a putea lua decizii. În plus este deja cunoscut faptul că albinele sunt foarte dezvoltate din punct de vedere cognitiv. Deşi cercetări anterioare au arătat că şoarecii şi câinii pot fi pesimişti, ideea ca albinele să dezvolte această capacitate este una controversată.

"De obicei, despre nevertebrat se crede că nu pot avea sentimente asemănătoare celor umane. Cu toate acestea, albinele şi vertebratele împart multe trăsături neurologice. Este foarte posibil, ca acum mult timp în urmă să fi avut un strămoş comun, iar filosofia de bază a creierelor noastre să fi rămas aceiaşi," a spus Bateson. Totuşi ea a mai spus că rezultatele pot fi interpretate în două feluri: fie albinele au sentimente, fie percepţiile nu sunt atât de corelate cu sentimentele, pe cât cred cercetătorii. Prin urmare studiile vor continua pentru a se găsi alte tipuri de emoţii ale albinelor, precum fericirea. De asemenea se va urmării influenţa pesticidelor asupra stării emoţionale ale insectelor.

Albinele vor fi folosite în lupta împotriva terorismului

Institutul suedez de cercetare în domeniul apărării (FOI) gestionează un proiect al Uniunii Europene ce are ca scop detectarea şi îngreunarea producerii de bombe artizanale. Pentru aceasta, specialiştii suedezi au apelat la albine, care au un simţ al mirosului foarte dezvoltat. Astfel, acestea vor ajuta la prinderea teroriştilor.

Bombele realizate ilegal sunt de obicei făcute dintr-un amestec de produse folosite în viaţa de zi cu zi. Produsele sunt disponibile în orice magazin, dar pot forma o substanţă explozivă atunci când sunt combinate. În colaborare cu o universitate, trei institute de cercetare şi alte trei mici companii, FOI lucrează la identificarea unor căi pentru a împiedica crearea bombelor artizanale.

Acest proiect, denumit PREVAIL, are două căi pe care le urmăreşte. Primul pas este de a identifica substanţele aflate în produse obişnuite ce pot fi folosite la construcţia bombelor şi de a le face ineficiente ca precursori explozivi. Al doilea pas este de a introduce elemente-amprentă în aceste produse, pentru a fi detectate ulterior, atfel făcându-se posibilă găsirea ingredientelor sau substanţelor chimice într-un mediu unde nu ar trebui să fie prezente. Elementele-amprentă aflate în aceste substanţe vor fi descoperite de către albine, acestea având un simţ al mirosului la fel de dezvoltat precum cel al câinilor. În comparaţie cu aceştia, albinele au o capacitate de învăţăre mult mai mare. Astfel, albinele pot învăţa ceea ce trebuie să caute în doar câteva ore, spre deosebire de câini, care au nevoie de până la şase luni de antrenament. Albinele manipulate de Inscentinel, un partener britanic al proiectului, sunt ţinute într-o casetă atunci când se află "la locul de muncă". Acestea sunt sensibile la condiţiile grele ale locului de muncă, având o viaţă naturală de lucru foarte scurtă.
Alături de partenerii lor de proiect, FOI a stabilit patru cerinţe pentru aditivii ce vor fi folosiţi în prevenire utilizării substanţelor la formarea explozibililor:

1. Nu trebuie să prezinte un pericol pentru cei care le manipulează.

2. Nu trebuie să degradeze produsul.

3. Nu trebuie să fie prea costisitor.

4. Nu trebuie să fie dăunătoare pentru mediu sau pentru oameni. Proiectul are un termen de finalizare de trei a
ni.

•Albinele pot numara. Pana la patru


In cadrul testelor efectuate in laborator, albinele au putut distinge natural intre tipare continand doua si trei puncte, iar cu putina instruire, si intre cele reprezentand trei si respectiv patru puncte. Ca rezultat, cercetatorii planuiesc acum sa probeze si eventuala capacitate a albinelor de a rezolva calcule de aritmetica elementara. Doctorul Shaowu Zhang, de la Centrul Vision din cadrul Universitatii Nationale Australiene, care a coordonat studiul, sustine ca “au existat multe dovezi ale faptului ca animalele vertebrate, precum porumbeii, delfinii sau maimutele, au unele competente matematice, insa nu ne-am asteptat sa descoperim asemenea abilitati si in cazul insectelor.” Abilitatea albinelor de a face diferenta intre numere le poate ajuta sa identifice surse de polen chiar si atunci cand acestea se afla la distante de kilometri de adapostul lor, a mai adaugat cercetatorul.

Albinele sunt o specie de himenoptere, renumite mai ales pentru harnicia lor si pentru produsele apicole pe care le fabrica in stupi. Insa, studii mai aprofundate au avansat, recent, si teoria deprinderii lor matematice, odata ce oamenii de stiinta au descoperit ca aceste insecte pot distinge cu usurinta aspectele numerice.

7 comentarii:

  1. Cât de inteligentă este o albină obişnuită? Este, evident, mult mai inteligentă decât cele mai sofisticate supercomputere de astăzi, fiind totodată o minune în miniatură!
    Un computer dintre cele mai puternice din lume poate atinge uluitoarea viteză de procesare de 16 gigaflops. În termeni obişnuiţi, un astfel de computer poate efectua în fiecare secundă 16 miliarde de operaţii aritmetice simple, cum ar fi adunarea a două numere. Spre deosebire de acesta, o estimare modestă a tuturor proceselor electro-chimice care au loc în creierul unei albine arată că umila albină meliferă efectuează echivalentul a 10 mii de miliarde de operaţii pe secundă!

    Albina face toate acestea în timp ce consumă mult mai puţină energie decât un computer. Creierul unei albine melifere disipă mai puţin de 10 microwaţi. În comparaţie cu cele mai eficiente computere fabricate astăzi, ea este superioară cu circa şapte ordine de mărime. Prin urmare, creierele a peste 10 milioane de albine pot funcţiona cu puterea necesară unui bec electric de 100 de waţi. Cele mai eficiente computere de astăzi folosesc de sute de milioane de ori mai multă energie pentru a efectua un număr echivalent de operaţii.
    Însă albinele melifere realizează mult mai multe lucruri decât computerele. Ele pot să vadă în culori, să miroasă, să zboare, să meargă şi să-şi menţină echilibrul. Ele sunt capabile să zboare la mari distanţe în căutare de nectar, după care se întorc la stup şi le comunică celorlalte albine drumul cel bun. Ele sunt totodată nişte chimişti foarte eficienţi, adăugând nişte enzime speciale la nectar pentru a face miere. Ele produc ceară, pe care o folosesc pentru construirea şi repararea stupilor lor. Ele prepară totodată alimente speciale, cum ar fi lăptişorul de matcă şi păstura, pentru larvele lor. Ele îşi ocrotesc căminul, identificând şi alungând intruşii.

    Fiind bune gospodine, ele înlătură cu regularitate gunoiul şi alte reziduuri din cuib. Ele ţin sub control climatul din stup fie înghesuindu-se ca să se încălzească iarna, fie aerisind şi stropind cu apă în timpul verii. Când casa lor devine supraaglomerată, albinele sunt suficient de înţelepte ca să ştie că unele dintre ele trebuie să plece. Deci, îşi aleg o nouă regină pentru vechiul stup, iar vechea regină şi multe albine lucrătoare roiesc pentru a stabili o nouă colonie. Însă, mai întâi, se trimit iscoade care să inspecteze locurile noi. După ce se întorc şi comunică informaţiile, albinele "călăuză" conduc roiul spre noua locuinţă.

    Modestele albine fac toate aceste lucruri fără nici un ajutor sau îndrumare din exterior. Ele funcţionează independent. Însă supercomputerele necesită echipe de programatori, ingineri şi tehnicieni. Nu suportă comparaţie! Albinele sunt cu adevărat o minune în miniatură!

    RăspundețiȘtergere
  2. MERSI... stiu ca "FAC SI LUCRURI BUNE.... DAR SINCER... PARCA AR FI O COMPUNERE DE CLASA A-II-A.INCEARCA SA SPUI MAI CLAR SI MAI CONCIS... CEEA CE VREI SA SPUI!" E MAI SIMPLU ASA... MILITIANULE!

    RăspundețiȘtergere
  3. MUGETULE SPER CA NU STERGI COMENTARIUL ASA CUM FACI DE OBICEI CU CEEA CE NU-TI CONVINE . COMPUNERE DE CLASA A DOUA ESTE SI POSTAREA TA DACA NU TE SUPERI . CAND SEMENI CEAPA NU POTI SA CULEGI ALTCEVA . COMPUNEREA ERA CONSTRUCTIVA SI COMPLETA ARTICOLUL TAU CARE ORICUM E SUBTIRE . ASTEPT SI CONTINUAREA ADICA DEZVOLTAREA SUBIECTULUI ASTA IN CAZUL IN CARE POSTARILE TALE NU SUNT DECAT DE DUMINICA ADICA FOARTE USURELE CA SI VINUL . ASTEPT ASA CUM AI PROMIS SA DEZVOLTI PARTEA DE VINURI

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu sterg..asa mai faceau doar militienii, alta data... stai linistit!Cat priveste restul comentariului tau.. este unul malitios! deci de ce ti-as raspunde? (sic.. crapi de ciuda ca nu ma OFTIC?!)

    RăspundețiȘtergere
  5. LUKA CU K DIN LIMBA RUSA ASTEPT CONTINUAREA VINURILOR SI CREDE-MA AM DOCTORATUL IN OENOLOGIE . APROPO CEL CARE TI-A SCRIS MATERIALUL E CAM SUBTIRE PENTRU UN SOMELIER .

    RăspundețiȘtergere
  6. ...iar ai ragit?..sau doar te-ai imbolnavit?

    RăspundețiȘtergere
  7. Alinuta si ea e inteligenta...dar inteligenta intruchipata e predoiu...geambasu beaga-i geniu pe care mi-as dorii sa l cumpar de la teleshoping.
    In concluzie? Azi la C.E.C un leu depui...maine o sa faca fluturi.
    Iarna nu-i ca vara.... asa ca,
    sa auzim de Robot Frunza Verde

    RăspundețiȘtergere