sâmbătă, 15 decembrie 2012

TERORISMUL IN ROMANIA

   DIN CAPUL LOCULUI, PENTRU CEI CARE MA CITESC ...ATAT BENEVOL, CAT SI "ANIMATI" DE PRINCIPIUL... "IA SA VAD CE MAI FACE SI ASTA?"; AZI AM SA SCRIU DESPRE UN SUBIECT DELICAT "TERORISMUL IN ROMANIA". SINCER, CRED CA APOCALIPSA ASTA MA INSPIRA LA TOT FELUL DE SUBIECTE CIUDATE...

"Istoria terorismului începe în a doua jumătate a secolului 19, deși Primele cazuri de uciderea oamenilor nevinovați au fost raportate în măsura spate ca Revoluția Franceză. Anarhismul a fost formula cea mai violentă generare a terorismului în zilele sale timpurii, până la victoria revoluției bolșevice din Rusia în 1917. Odată ce comuniștii au venit la putere în ceea ce a devenit Uniunea Sovietică, Cominternul a scris pagini importante în istoria terorismului mondial. Din 1945, a fost de departe-stânga grupurilor și terorismul islamic, care a preluat conducerea.În istoria terorismului în România, Max Goldstein a jucat un rol-cheie. Nascut intr-o familie de evrei, el sa alăturat mișcării comuniste ca un om tânăr și a îmbrățișat metode anarhiste de luptă, inclusiv atacuri teroriste. El a fost numit "omul cu un cârlig", pentru că el și-a pierdut un braț într-o explozie experimentală. Istoricul Ioan Scurtu, explică ideea Max Goldstein de a aduce o lume nouă în România:
"În acest caz, nu este atât de mult un atac cu nuanțe politice pe care le vorbesc, ci mai degrabă un cadru minte.
În secolul al 19-lea și începutul secolului 20, a avut o tendință de politică forma, al cărei promotor a fost șef Mihail Bakunin. A fost anarhism, care a vizat asasinarea membrilor cel mai de sus ale clasei de conducere, cu scopul de a avea această clasă decapitat și, implicit, imposibilitatea de a răspunde. În acest caz, clasa muncitoare a fost trebuia să preia puterea și să asigure o viață mai bună pentru mulți. Anarhismul nu a fost deosebit de popular în România. Ideile sale au fost discutate, la nivel teoretic, dar cei mai mulți oameni a respins conceptul că, prin uciderea o mână de oameni s-ar putea face departe cu un sistem politic întreg. "

 
În noiembrie 1920, Max Goldstein a încercat să-l asasineze, atunci ministrul de externe Constantin Argetoianu. El nu a reușit, și pe 8 decembrie a aceluiași an, ajutat de Saul Osias și Leon Lichtblau, el a pus în scenă un alt atac cu bombă care vizează Senatul român clădirii. Dispozitivul a ucis ministrul justiției Dimitrie Greceanu, senatorii și Demetriu Radu, un Episcop greco-catolic de Oradea, si Spirea Gheorghiu. Mai multe persoane au fost rănite alte, inclusiv președintele Senatului, Constantin Coandă. Aici este Ioan Scurtu:
"El a fost convins că, prin uciderea unui număr de oameni, el ar fi capabil de a atinge obiectivele socialismului.
În 1919 și 1920, el a făcut mai multe tentative de asasinare a lui regelui Ferdinand I. În ne amintim cu toții, a fost Regele Ferdinand I care a realizat Unirea Principatelor Române, și reformat de stat, prin urmare, el a fost în nici un caz unul care a deteriorat interesele de români-dimpotrivă. Deci, Goldstein grafic atacul de la Senat, o instituție care a reunit membrii de elita ai societatii. Deoarece la acel moment mulți membri Senatului nu au fost aleși, au fost senatori, în temeiul pozițiilor lor remarcabile: ei erau lideri ai diferitelor culte religioase, rectori universitari, oameni care au fost mult timp membri ai guvernului sau parlamentului. Senatul sa bucurat de un statut special în societate. "
Acțiunea lui Goldstein a șocat autoritățile publice și determinat pentru a monta o campanie să-l rețină, pe care au făcut în noiembrie 1921.
Exemplul lui Goldstein a ajutat răspândirea și consolidarea "bolșevismul evreiesc," stereotipul de extrema-dreapta, care a identificat poporul evreu cu comunismul. Un studiu celebru, a avut loc, cunoscut sub numele de "proces până Dealul Spirea", care a constat în trei cazuri. În primul caz, liderii greva-out din 1920 au fost audiate, în al doilea caz, a fost Max Goldstein, care a fost judecat pentru atacul său asupra Senatului și al treilea caz a adus în caseta de pârâtele "socialiștii, care au votat în favoarea afilierea Partidului Socialist pentru a treia Internațională Comunistă. Istoricul,  Ioan Scurtu are detalii:
"În timpul procesului, atât social-democrații implicat în grevă generală, și comuniștii, s-au opus acestei practici și a cerut ca toate cazurile să fie separate, care în cele din urmă a acceptat Curtea.
Goldstein a fost judecat separat și condamnat la închisoare pe viață. El a fost închis la Doftana și a continuat greva foamei timp de peste o lună, 32 de zile, pentru a fi precis. El a murit în continuare la această formă de protest. Și cu el a murit terorist ultimul din istoria mișcării anarhiste din România. "
   Max Goldstein a murit la vârsta de 26, și a lăsat în urmă imaginea unui luptător radical, neînfricat împotriva societății capitaliste.
Crimele sale nesăbuite alimentat iluzia a milioane de oameni, care s-au adus să creadă într-o lume nouă construită pe uciderea semenilor.

2 comentarii: