duminică, 25 august 2013

MIHAI VITEAZUL ... SI MANDRIA DE A FI ROMAN

O VORBA DIN BATRANI SPUNE CA: "ATUNCI CAND CAPUL LUI MIHAI VITEAZUL VA FI LANGA TRUP, ROMANIA... VA FI MAI PUTERNICA CA... NICIODATA". AUTORULUI  RANDURILOR DE FATA I-A FOST GREU SA RECUNOASCA DE PRIMA DATA "HARUL" CARE SE REVARSA ASUPRA LUI TEOCTIST. DAR NU PATRIARHUL. CI... STARETUL MANASTIRII PLAVICENI, DIN JUDETUL TELEORMAN....... DAR CEL MAI MULT IMI PARE O BUCURIE CA, TANARUL STARET A REUSIT SA SUSTINA SI SA DUCA LA BUN SFARSIT O LUCRARE... PE CAT DE GREA... PE ATAT DE MAREATA. DAR MAI INTAI SA AUZIM DESPRE POVESTEA STARETULUI TEOCTIST SI A POVESTII NUMITA MANASTIREA PLAVICENI

Vineri, 9 august 2013, la Mănăstirea Plăviceni din judeţul Teleorman, a avut loc slujba de pomenire a voievodului martir Mihai Viteazu, decapitat, în urmă cu 412 ani, în tabăra de la Câmpia Turzii. Văzut din afară, evenimentul comemorativ „Tăierea capului (Sfântu)lui Mihai Viteazu” de la Plăviceni, susţinut şi asumat ca iniţiativă de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România prin Miron Manega (membru UZPR), a fost un succes. Într-o perspectivă interioară, de conştiinţă, acelaşi eveniment este, atât pentru participanţi, cât şi pentru absenţi, o împovorătoare temă de gândire ce poate fi sintetizată în memorabilele versuri ale lui Adrian Păunescu: „Capul lui Mihai Viteazu/ De la Torda se ridică/ Şi întreabă de ce ţara/ A rămas atât de mică”.
“Capul de la Plăviceni” al lui Mihai Viteazu (lucrare sculpturală în lut ars şi lemn, de Aurelian Bădulescu) este, de fapt, umbra “capului de la Torda”, aşezată, peste timp, lângă umbra oaselor sale. Ei, bine, “săvârşitu-s-a”! Cu multe piedici, încercări şi desincronizări, “Capul lui Mihai Viteazu” a fost aşezat la locul şi în rostul cuvenit. Şi va rămâne acolo, probabil, atâta timp cât va fi nevoie ca privirea lui necruţătoare să ne mustre pentru nevrednicie. Ca un corolar la versurile aceluiaşi Adrian Păunescu: “Totuşi, unde-au fost românii/ Când a fost tăiat Viteazul?”…

Totusi, fara a sustine "PATERNITATEA" gestului celor de la UZP exista si multumirea sufleteasca a publicatiei in sine... "MUGETUL CARPATILOR ONLNE" pe cand unii sau altii abia aflau de manastirea Plaviceni. O dovada "IREFUTABILA" sta si dedicatia pe care staretul monahiei a lasat-o ca gest de multumire; dar si ca piatra de zidire spirituala a ceea ce insemnat implicarea publicatiei noastre online la gestul de pe 9 august. Mai exact, am vrut ca totul sa fie, strict pe principiul: "CEI DE PE URMA... VOR FI CEI DINTAI".
Si, de ce nu, poate ca macar asa... domnul Dragnea, de la partidul trandafirilor isi va da seama, macar in ceasul de pe urma, ca padurea "ARESTATA", nu este doar o mica frimitura, din  PADUREA NEBUNA a lui ZAHARIA STANCU, ci CETATEA INVIZIBILA, pe care s-a bazat DOAMNA STANCA, si nicidecum BOMBONICA... atunci cand a adus din campia de la Turda... osemintele VITEAZULUI. Si, credeti-ma ca VITEAZUL nu era un biet viteaz in ale DNA-ului!

Si, ar mai fi ceva: poate ca macar asa, si domnii din Sfantul Sinod vor intelege cat de importanta ar fi pentru IMAGINEA ortodoxiei ca, problema recunoasterii moastelor gasite la MANASTIREA PLAVICENI ale voievodului MIHAI sa fie RECUNOSCUTE si asezate la loc de cinste in randurile SFINTILOR!

ALTFEL MI-E TARE TEAMA, CA VOM UITA... INCET DAR SIGUR DE EROII NOSTRII, INDIFERENT DACA EI SE NUMESC ION ANTONESCU SAU ...MIHAI VITEAZUL!

3 comentarii:

  1. Teoctist de la Plaviceni...este ok, dar "fauna" de acolo... te cutremura... este unul Napoleon... si alte nume...cat se poate de ortodoxe!
    Dragnea... o gluma proasta.... ma bucur pentru parintele staret...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca gestul in sine, indiferent cine isi asuma paternitatea este de semnalat;si in acelasi timp de apreciat!
    TEOCTIST este un nume vrednic de pomenire.... deci sa "DAM CEZARULUI, CE ESTE AL CEZARULUI"
    Mihai Viteazul si Ion Antonescu doua nume istorice taman demne de a putea fi puse in SINAXARUL SFINTILOR... AMIN

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi placu sintagma cu PADUREA NEBUNA.Intrebarea mea: nebuna cui, nebuna dupa cine?
    Sa credem in TACERE si sa speram IMPREUNA...
    Iata MESAJUL meu

    RăspundețiȘtergere