vineri, 13 iunie 2014

POVESTEA VARFULUI GUGU SPUSA DE CATRE PARINTELE GUGU

ATI AUZIT DE PARINTELE GUGU? DAR DE VARFUL GUGU? CU SIGURANTA CA NICI DE UNUL... SI NICI DE CELALALT... DAR ACESTE DOUA REALITATI EXISTA: DESPRE PARINTE... GUGU DIN MOTIVE DE "INTIMITATE" NU VA POT AZI SCRIE PREA MULTE. EL EXISTA... SI PASTORESTE DE MAI BINE DE DOUAZECI DE ANI... TURMA SA DE DREPT CREDINCIOSI... DE VARFUL GUGU... STIU CU PRECADERE CEI CARE S-AU PREOCUPAT DE ZONA ASTA...  
Pana una alta, haideti sa va spun ce mi-a spus PARINTELE GUGU, intr-o seara de toamna tarzie ce mustea a ceata si a miros de frunze arse... 


Vârful Gugu se află în Munţii Godeanu în proximitatea Masivului Retezat la o altitudine de 2291 metri, la confluența Olteniei, Banatului şi Transilvaniei, la o distanţă de 25 de kilometri de Poiană Mărului din Caransebeş. Mulţi turişti vin anual să viziteze unul dintre cei mai ciudaţi munţi din Valea Jiului, dar care este recomandat doar celor tari de inimă. Este vorba despre Muntele Gugu, sau Vârful Gugu, cum este cunoscut, un masiv înconjurat de mistere încă neelucidate.
  • Oamenii vorbesc în şoaptă de muntele care dispare

Se spune că la anumite ore din zi, muntele dispare privirii, şi, în plus, au fost semnalate tot felul de fenomene stranii. Legenda spune că pe Muntele Gugu şi-ar fi avut sălaşul Zamolxe şi din acest motiv, muntele era considerat un loc sfânt de către daci. Tot aici, se spune că Decebal şi-a ascuns o mare parte din comoară, fiind convins că spiritul Înaltului Preot o va păzi de urgiile vremurilor.
Legendele vin din moşi-strămoşi, dar chiar şi în zilele noastre sunt destui care mai cred în veridicitatea lor. Dovadă că şi astăzi te poţi întâlni cu căutătorii de comori, care speră să dezgroape mult râvnitul tezaur. Locuitorilor de la baza muntelui li se mai spune şi „gugulani“, fiind renumiţi pentru longevitatea lor, aceştia punând totul pe seama zonei misterioase în care locuiesc şi a încărcării energetice mari. Pentru a ajunge pe Vârful Gugu, trebuie să te pregăteşti pentru o zi întreagă de mers. Se porneşte din zona Câmpuşel, către izvoarele Jiului de Vest, iar de acolo se urcă panta spre Şaua Paltinul, vârful Paltinul, către Platoul Borăscu. De aici, mai este doar un „pas“ către vârful Gugu, care este cel mai înalt vârf din Munţii Godeanu (2.291 m). Mulţi dintre turiştii veniţi în zonă pot să jure că au văzut vârful dispărând sau că au văzut explozii de lumină ţâşnind chiar din munte. La începutul anilor 90, au aflat şi cercetătorii despre misterele Gugului şi au venit în zonă. La finalul expediţiei, au declarat că au văzut luminile (de fapt, nişte fulgere globulare), care „au furat” vârful spre cer şi nu au putut dormi deloc din cauza unor „energii inexplicabile”, spun pasionaţii de misterul vârfului.
  • Unul din punctele energetice esenţiale ale Terrei

Tot pentru a cerceta zona, a mai fost o comisie de oameni de ştiinţă, după ce s-ar fi semnalat dispariţia unui avion, iar ceea ce li s-a întâmplat a fost şi mai straniu. S-au confruntat cu stări nemotivate de spaimă, senzaţii de sufocare, impresia că sunt priviţi, explozii luminoase în vârf. În plus, nimeni nu a putut explica de ce nu a reţinut nimic pelicula de film, din câteva ore de înregistrare. Vârful Gugu este amintit şi de Victor Kernbach în lucrarea sa „Enigmele miturilor astrale”, care spune că acest vârf este centrul unuia dintre „punctele energetice esenţiale” ale Planetei. De asemenea, despre Vf. Gugu a scris și Jules Verne în romanul său intitulat „Castelul din Carpaţi”, plasând acţiunea romanului în această zonă, fără ca vreodată să fi vizitat acest loc. Se spune că Jules Verne ar fi fost „iluminat” de o fiinţă celestă.
Renumele Vârfului Gugu a depăşit graniţele ţării şi anual, vin turişti din Germania, Franţa sau Suedia, care vor să surprindă pe obiectivul aparatului de fotografiat exploziile luminoase."

Dar de cuvantul "GUGULAN" ati auzit dara vreo data? Sti ce poate insemna acesta? Iata ce se stie... despre GUGULANI, pana acum...
"Să vedem ce este gugulanul. Deși Dictionarul Explicativ al Limbii Române, ediția 1998, nu-l include, îndeobște se cunoaște despre gugulani ca fiind denumirea atribuită, în genere, locuitorilor satelor din jurul munelui Gugu, fără a exista însă o limită teritorială bine conturată.

Zona geografică din apropierea muntelui Gugu
sursa: Google Maps
O definiție mai elaborată ne dă Wikipedia, enciclopedia online liberă, la care însă oricine poate fi redactor, așadar dubiul planează cu ușurință asupra rigurozității sale științifice. Cu toate acestea, chiar în ceea ce privește chestiunea de față, sunt indicate și referințe pe baza cărora autorii au dat formă descrierii noțiunii.
Așadar zice DICTIONARUL: "Gugulanii reprezintă denumirea generică sub care sunt cunoscuți locuitorii de etnie română ai zonei rurale a Banatului montan din nordul județului Caraș-Severin și având ca centru urban municipiul Caransebeș. Numele de "gugulan" provine fie de la Vârful Gugu al munților Godeanu fie de la cuvântul "gugulană" care în dialectul aromân înseamnă "fată chipeșă și frumoasă", respectiv "ciupercă cu pălărie roșie". Îndeletnicirile de bază ale gugulanilor sunt creșterea animalelor și pomicultura." Studiind mai departe problema, aflăm că:

 "Aproape 100.000 de romani se falesc cu numele de gugulani. Pe ei ii uneste o istorie construita in jurul Varfului Gugu. Vechea vatra a Gugulaniei se afla pe cel mai inalt varf al Muntilor Godeanu, Gugu (2.291 m), iar capitala se gaseste la Caransebes. Populatie: 80.000 de locuitori

Oricum, din cele expuse mai sus putem concluziona despre gugulani, de altfel, persoane pe deplin respectabile pentru viața de multe ori dificilă pe care o duc în mediul lor arhaic sătesc,  că principalele caracteristici descriptive ale lor sunt următoarele:
  • gugulanii sunt țăranii din satele văii Bistrei și de pe culoarul Timiș-Cerna, până în zona Teregovei;
  • aceștia au ca principală ocupație creșterea animalelor și pomicultura, merele și prunele fiind produsele primare principale;
Percepția oamenilor din alte zone despre gugulani, nu este nici ea pozitivă. Astfel, de exemplu, expresii de tipul "La ce să te aștepți de la el? E doar un gugulan!" sau "Pe gugulanii ăștia vrei să-i mediezi?" nu pun în lumină pozitivă pe cei care se identifică cu acest termen, fiindcă el este asociat caracteristicilor mai sus prezentate și consecințelor firești ce decurg din ele. Adică, fără a dori să supăr pe nimeni, starea/calitatea de gugulan reprezintă un grad inferior de civilizație."
SIMTITI OARE NEVOIA UNEI CONCLUZII? SUBSEMNATUL MARTURISESTE CA DA... SI, DE ACEEA, VA ROG SA NU VA SUPARATI DACA INDRAZNESC A PUNE UN "DIAGNOSTIC":


"Cunosc rațiunea pentru care se bate monedă pe termenul guglan: asocierea vârfului Gugu cu muntele sacru al dacilor, Kogaion. Din nefericire, această asociere rămâne, în lipsa unor cercetări istorice sistematice și credibile, doar o speculație fără fond, dat fiind că toate teoriile care stau la baza acestor susțineri, sunt forțate. Sigur că e de înțeles dorința de găsi un punct de reper comun al zonei cu ceva legat de poporul dac, locuitor antic al acestor meleaguri și care și-a găsit sfârșitul tragic în confruntarea cu romanii  după ce aceștia le-au invadat țara. Însă totul trebuie să se bazeze pe realitate și știință, mai puțin pe susțineri pătimașe fără fundament."

Pentru final, ca sa nu credeti ca pledez ,cumva, pentru a fi GUGULANI...va propun, si eu o GLUMA... sper ca, aceasta sa fie una NE...GUGULANA

 Un preot şi un dascăl stăteau pe marginea şoselei cu o pancartă în mână
pe care scria:
"Sfârşitul e aproape. Căiţi-vă!". Pe lângă ei treceau maşini şi imediat după fiecare maşină se auzea o buşitură şi o explozie. După o vreme, dascălul întreabă:
- Părinte, nu ar fi mai bine să scriem pe pancartă "Podul din faţă este rupt"?

16 comentarii:

  1. Interesant acest material.Incheierea imi pare cam "fortata". Dar ok restul...pe unele u le stiam.Cat priveste depre "parintele Gugu" te intreb: sa fie oare CALINIC de la Curtea de Arges?Caasa zic unii de acolo, ca i-ar place sa-si spuna?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Distractiva aceasta prezentare.... si da bine cu titlul site-ului tau..."MUGETUL CARPATILOR"... O sa-l dau si eu mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, in sfarsit ne putem relaxa un moment cu gugulani, momarlani, tugulani... etc... O realitate profunda si secretizata, dar deloc secreta, despre care nu se vorbeste decat de Halloween, pentru ca nu-i asa... asta... Halloween-ul e la moda iar Noaptea Sf. Andrei neam... Nu prea am ce comenta asa ca hai sa va spun cum m-a lasat o matusa cu gura cascata si musca-ntransa taman drept din oala data-n fiert, povestindu-mi cu seninatate cum la moartea lu" fra'su a trebuit sa-i taie degetu' al mic pentru a-l impiedica sa devina moroi...Ca rau om a fost si cu multe pacate... Ia facut legaturile cu un cosor de argint descantand taciuni stinsi in apa neinceputa luata de o fecioara despletita si drezbracata din nu's care ciutura de la marginea codrului... de Boboteaza!... si e drum fratilor de fo' juma' de ceas peste rape si parleazuri... ca n-o fi purces nubila goala cum a facut-o muma-sa pe drumu' al mare... si mai era si-un ger, de ca la Boboteaza... ca nuuu... n-a fost anu' asta...Inca erau vremuri normale... Tiiiii!... mai pricepe matza oare's'ce din calindar numa' eu ioc... Asa ceva de la o fata de popa cu scoala de doctori nu mi-ar fi dat prin gand ... Ii facuse nu numai de desmoroit, ci ca nici sa nu de-a ochii cu el pe lume-ailalta ca tare inciudata pe raposatul mai era...
    Iaca deci comedia ce-avusai de spus...Strict autentica... De m-a facut sa ma intreb de cat de multe s-au uitat in trei generatii si ca ce bine-ar fi de s-o pricepe oarescine sa le stranga si de s-o putea sa si le desluseasca tare m-as mai bucura...

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun si bate spre actualitate... Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vârful Gugu, sunt interesata de zonele energetice mai putin cunoscute, și despre alte zone cunoscute decat Bucegi

    RăspundețiȘtergere
  6. Gugulani...Tinutul Gugulanilor....

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bine documentat, dar si bine scris...sustinut bine si de partea foto. Excelsior

    RăspundețiȘtergere
  8. Excelent material... foarte bun. Nimic altceva de adaugat sau de "criticat"!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Misto, fain.... exceptional

    RăspundețiȘtergere
  10. Această POVESTE este un început perfect în îndeplinirea dorinței, celor interesați, în a cunoaște toate minunile și misterele ce se află în munții Carpați! Este necesar ca noi să ne impunem să aflăm misterele și adevărul din poveștile și legendele pământului ce ne este loc de venire pe lume și care este încărcat cu 7 puncte energetice importante ale TERREI. Să onorăm pământul și țara în care ne-am născut sau ne-am petrecut parte din viață , așa cum merită această țară, nu degeaba suntem români!

    RăspundețiȘtergere
  11. Această POVESTE este un început perfect în îndeplinirea dorinței, celor interesați, în a cunoaște toate minunile și misterele ce se află în munții Carpați! Este necesar ca noi să ne impunem să aflăm misterele și adevărul din poveștile și legendele pământului ce ne este loc de venire pe lume și care este încărcat cu 7 puncte energetice importante ale TERREI. Să onorăm pământul și țara în care ne-am născut sau ne-am petrecut parte din viață , așa cum merită această țară, nu degeaba suntem români!

    RăspundețiȘtergere
  12. Doamne ce mai randuri, de uns pe painea sufletului, si dat ca hrana acestuia!!! Excelent, emotionant, important. Toate 3 pentru cei care, ori nu au fost acolo, ori au fost si nu vor sa uite. Este un material pt studentii de la geografie.... sau de la jurnalism! Va felicit

    RăspundețiȘtergere