sâmbătă, 1 noiembrie 2014

TOTUL DESPRE ROATA LUI HOREA... NIMIC DESPRE POLITICIENI

"POLITICA ESTE FORMATA DIN ANALFABETI SI CURVE" ZICEA ODATA, UN DOMN GERMAN NUMIT STENDHAL.IAR EU NU-L CONTRAZIC! 
IN FOND, CINE AS FI EU SA-L POT CONTRAZICE?! AM AVUT DE TOATE, IN CAMPANIA ASTA... S-A ATACAT DIN TOATE POZITIILE SI DIN  TOATE PARTILE... S-AU DAT "TZEPE" SI S-AU INTEPAT DE ZOR, CU TOT FELUL DE LANCI INVIZIBILE. 
INSA, PERMITETI-MI CA AZI VA PROPUN, SA NU DISCUTAM DESPRE PRESUPUSELE ACUZATII CARE SUNT, MAI MULT NISTE BIETE POLITE PLATITE INTRE DOUA MARI IMPERII, PRIN REPREZENTANTII LOR... UNUL NUMIT ZEUS, IAR UN ALTUL, MULT MAI TANAR... EXACT E VORBA DESPRE PONTA... SAU, ASA CUM I SE MAI ZICE SI PE LA "COLTURILE" INTERNETULUI SI "TONTA". 
INAINTE  DE TOATE VA PROPUN SA "ARUNCATI" O UITATURA SI PE ACEASTA SCENA, DINTR-UN FILM ROMANESC... TURNAT IN 1984... NUMIT "HOREA"
Deci si AZI am sa refuz a "bate campii' despre PREZENTUL aista, mai mult decat CENUSIU, si o sa va vorbesc si voua... CITITORILOR mei, fie de la SERVICIILE... mai mult decat PUBLICE, dar in primul rand... domniilor voastre... CITITORILOR mei... despre cine as fi vrut sa aud vorbindu-se in aceasta CAMPANIE... ca si MODEL politic... 

"Informaţia apărută pe bloguri că Horea şi împăratul Iosif al doilea au fost masoni a provocat multe comentarii. Am promis să revin asupra subiectului cu detalii. A fost oare Horea mason? O dovadă este adusă în cartea scrisă de preotul român stabilit la Viena, Nicolae Dura. Aici apare traducerea unui document al cancelariei imperiale cu trimitere la Horea şi o asociaţie secretă de la Viena ”Kreuzbruderschaft“,de care ar fi apartinut. In traducere „Frăţie de cruce“. „Horea-conducător al răscoalei ţărăneşti din Transilvania anilor 1784… a făcut parte dintr-o asociaţie secretă vieneză Kreuzbruderschaft- Frăţie de cruce. În timpul iernii 1783-1784, petrecuta la Viena, Horea a avut contacte cu un fost ofiţer din armata rusă Mihail Popescu, agent secret al ruşilor şi al domnitorului Alexandru Constantin Mavrocordat cel care a adus masoneria in Ţările Române. Dar legătura lui Horea cu masoneria e mai veche de anul 1783. Nicola Ursu, poreclit Horea, 
iosif al doilea  2
a ajuns de 4 ori (1778, 1780, 1782, 1783-1784). De trei ori a reuşit să intre in audienţă la Impărat S-a intors in Apuseni cu promisiunea ca Iosif al doilea va uşura soarta iobagilor români din Transilvania. Legătura lui Horea cu Cancelaria imperiala i-a fost făcută de un anume Ignatius Born, francmason devotat, arhicunoscut, geolog si mineralog, din Alba Iulia de fel. Horea era iobag pe moşia lui, lucra, scotea aur din minele lui. E de presupus ca acesta l-a iniţiat in tainele masoneriei. Era unul dintre apropiaţii împăratului Iosif al II-lea. În casa lui din Viena (unde Horea a fost primit de multe ori) exista un grup de savanţi şi artişti, masoni. Erau partizani ai iluminismului şi reformelor. Printre ei se afla şi cel care ne-a lăsat  imaginea celor trei conducători ai răscoalei, Jakob Adam, gravor. Horea nu ar fi fost primit de împărat dacă nu ar fi fost mason. Era membru al lojei masonice “Fraţia de cruce”, iar Iosif al doilea era interesat de reforme şi căuta sprijin pentru limitarea puterii nobilimii maghiare. A inţeles să se foloseasca de aceşti mineri iobagi  români din Apuseni.

horea closca si crisan
Ipoteza că Horea a fost mason ( sau că avut legături cu lojile masonice) a fost lansată de istoricul clujean Ioan Chindris. Ignatius Born a fondat cea mai importantă loja masonică din Imperiul Habsburgic. La 23 februarie 1783 cind Horea se afla la Viena, conform documentelor, în loja Fraţia de Cruce s-a rostit o discurs de omagiere a reformelor Impăratului Iosif al doilea ( marea susţinător al lojii) in limba română. De presupus că aparţinea lui Horea, bun orator. Mai există o discuţie privitoare la masonerie – cea despre o mare cantitate de aur din Apuseni pierdută în timpul răscoalei. S-a spus că aurul a dispărut şi a ajuns în Franţa la lojile masonice şi folosit pentru finanţarea pregătirilor revolutiei. În preajma acestui aur găsim un anume cavaler Joseph Balsamo, apropiat de Horea dar şi de Împărat. Să fi fost acest aur unul din subiectele  discutate de Horea cu Iosif al doilea? Dar cu protectorul şi colegul  de lojă Ignatius Born ?  Iosif nu era un revoluţionar, asta e sigur, dar că ar  fi vut să submineze Franţa lui Ludovic e la fel de sigur. Cu acel aur să se fi finanţat lojile si cluburile de lectură care agitau spiritele la Paris? Sa se fi platit tipăriturile de propagandă, să se fi cumpărat arme?
IMG_1722 
Un mare mason, Jean Pierre Brissot de Warville (1754-1793), intr-o  scrisoare “frăţeasca” trimisă împăratului îi reproşează că l-a abandonat pe Horea, frate cu ei de masonerie. Ziarul Magyar Hirmondo din Bratislava a scris: ” Horea are peceţi cu simboluri masonice, iar ţăranii, urmându-l, declară că nu mai recunosc alt împarat decît pe el…”




  • Cum s-a ajuns la răscoală.

Viena se pregăteşte de război cu Imperiul Otoman. Iosif al doilea a dat un decret pentru a se recruta soldaţi. Românii în numar mare se înscriu voluntari. Nobilii se tem că îşi pierd braţele de muncă de pe mosii. Există şi un element etnic de conflict- nobilii sunt maghiari. Horea se întoarce de la Viena. La 25 oct. şi 1 nov. vorbeşte moţilor in mari adunări la Brad despre intilnirile cu Impăratul. “El s-a adresat multimii, a arătat chipul împăratului, crucea şi hrisovul şi a spus că din aceasta se poate vedea că este trimis de împărat pentru a-i izbavi pe oameni de tiranie şi pentru a-i face ţărani liberi prin supunerea stapânilor.” - a scris un jurnal al timpului din Hamburg. A folosit un limbaj masonic, iluminist.
Răscoala condusă de Horea, Closca şi Crisan a fost un laborator masonic pentru pregătirea revoluţiilor care începeau atunci!? Sau Horea şi ceilalţi au  acţionat absolut independent, fără ştirea Vienei? Era o ridicare impotriva Vienei sau numai a nobilimii maghiare?
horea 2
Apusenii s-au aflat repede sub controlul răsculaţilor. Mitul “bunului împărat” se destramă repede după ce Iosif al II-lea decide represalii la 21 noiembrie. Moţii se retrag. Cum vine şi iarna, cei 3 conducatori ai moţilor hotărăsc să înceteze  ostilităţile şi să ierneze în munte pentru a reîncepe la primăvară lupta. La 14 dec. Horea şi Crişan se ascund în munţi. Cloşca la fel, separat. Două săptămîni mai tîrziu sunt trădaţi pentru 600 de ducaţi. La 31 ianuarie 1785, Crişan e şi el prins, tot prin trădare. Sunt duşi la Alba-Iulia şi anchetaţi de comisarul imperial Anton Jankovovich. Crişan se sinucide in timpul arestului. Horea şi Closca sunt judecaţi şi condamnaţi la moarte. Au fost traşi pe roată la 28 februarie 1785. Mai întîi Cloşca cu 20 de lovituri de roată, apoi Horea, mort după 4 lovituri. Organele interne au fost îngropate acolo, iar corpurile lor fost tăiate şi puse în ţepe în Apuseni in mai multe sate. Iosif al II-lea a decretat apoi iertarea tuturor răsculaţilor. În curînd va desfiinţa iobăgia. Trasul pe roată în Imperiul habsburgic  s-a desfiinţat. Horea şi Cloşca au fost ultimiii executaţi în acest mod." Acum insa, o sa va rog sa urmariti si cea de a doua scena, din filmul cu acelasi nume... dupa care voi CONTINUA:
Insa mai exista si o ALTA explicatiune, a ceea ce a mai insemnat, pentru memoria colectiva... "HOREA LUI URSU DIN ALBAC"

  • Horea - ultimul initiat zamolxian
"Conform unui curent recent de opinie, tot mai multi masoni romani sustin apartenenta lui Horea la aceeasi loja masonica cu imparatul Iosif al II-lea. In sprijinul acestei afirmatii, sunt aduse cererile aduse de Horea, cereri care, in opinia masonilor, semanau partial cu idealurile care au stat la baza Revolutiei de la 1848, revolutie initiata si dezvoltata in proportie de 100% de catre Masoneria romaneasca. Un alt argument vine din partea faptului ca Horea stia sa scrie si sa citeasca, ceva foarte rar printre romanii din Ardeal care erau tinuti intr-o adevarata stare de sclavie. Un mister nedezlegat nici astazi este cel care invaluie momentul prinderii lui Horea care se ascundea in padurea Soracetului din Muntii Gilaului, undeva langa Albac. In momentul arestarii sale, Horea a scos din san cateva manuscrise pe care le-a aruncat in foc. Hartiile au ars complet, inainte ca cei care l-au arestat sa le salveze. Acest fapt adanceste misterul care inconjoara personalitatea taranului mot Necula Ursu. O ipoteza si mai tulburatoare cu privire la natura adevarata a lui Horea vine de la o serie de istorici care afirma ca Horea ar fi fost un ultim initiat in cultul dacilor. Ipoteza nu pare deloc fantezista, daca tinem cont de faptul ca motii din Apuseni sunt urmasi directi ai dacilor. Mai mult, in ultimatumul sau adresat nemesilor unguri si curtii vieneze, Horea face un apel la libertate total lipsit de frica, in spiritul ilustrilor sai inaintasi. In plus, dupa arestare, Horea manifesta o noblete neobisnuita afirmand ca-i cunoaste pe cei 6 tarani care l-au tradat, dar “ca-i iarta din toata inima.

Drept "MULTAMIRE", cum ar spune MOTII...iata si un scurt sondaj... despre cum au ales ROMANII... de PRETUTINDENI sa-si boteze copii cu numele de: HORIA


Surname Horea

Given name Horea

AM PASTRAT PENTRU SFARSIT... CEEA CE INSEAMNA RECUNOASTREA MEMORIEI COLECTIVE... PENTRU ADEVARATII EROI AI NEAMULUI... NU ASA CUM AZI AVEM DE-A FACE: BA CU OFITERI MAI MULT DESCOPERITI... DECAT ACOPERITI; BA CU ZIARISTI PARATI... ORI, CU VREMELNICI "ZEI" AL UNOR TRECATOARE SI CENUSII REALITATI...


9 comentarii:

  1. Ignatius Born s-a nascut la Cavnic, linga Baia Mare. Are o statuie intr-un mic orasel slovac. S-a facut o excursie tematica din maramures insre acolo de catre unii dintre noi. In Loja Concordia a fost initiat si Mozart.
    In ceea ce priveste numele Horea, el este de origine slava. In slavona veche (cea mai veche forma de slavona este bulgara, iar cea mai veche burlgara se vorbeste in Mahalaua Sirbeasca din Tirgoviste, DB) Horea, sau Hora sau Horia inseamna adunare de oameni. De aici si numele dansului popular romanesc - hora.
    Termenul de Horia, ca nume al unui om, se adauga numelui real al persoanei (de fapt prenumelui, caci nu exista un nume de familie; Horea era al unuia poreclit Ursu; era cam asa Ion al lui Gheorghe a lui Ion... sau maria a lui Ion a lui Gheorghe; vezi si denumirile marilor pictori italieni din secolul 12-13), atunci cind persoana reprezenta populatia locala. el devea, astfel, Horea, un fel de primar al zilelor noastre. Adica Horea, apartinea oamenilor.
    Cu timpul numle comune se transforma in nume proprii. De exemplu, un cioban, articulat ciobanul, deveine Ciobanu. Un oltean, articulat olteanul devine Olteanu, un melescan, articulat Melescanul, devine Melescanu. unul care a avut drept parinte un diacon, devine a lui diaconu, adica Diaconescu, etc.
    In acest fel, in arealul Apusenilor, un conducator devenea Horea.
    Sigur, ca poti deveni extrem de susceptibil la ce inseamna slavona in Transilvania. Aici ajungem la ceea ce nu stia P.P.Panaitescu despre slavi, dar se stie acum. Oricum P.P. Panaitescu afirma ca cuvintul boier este de origine slava si ca se trage din Transilvania !! Dar, daca observi topnimia si hidronimia romenasca, nu numai cea din Transilvania, vei vedea ca esa este predominent slava (si usor cumana !).
    Pentru detalii vezi hartile din Muzeul vienez de istorie si Arta.

    Revenind la slavi, pina acum vre-o 30 de ani, se afirma ca se trag de prin Pripiat, Ucrraina. De cind cu genele, se afirma tot mai apasat (vezi wiki) ca slavii isi au originea in Germania, la granita cu Polonia, undeva pe linga Cotbus. Acolo traiesc SORBI. Acestia au devenit, in Transilvania si tara Romaneasca, SIRBI.
    Sirbii, au cucerit Peninsula balcanica, dar jumatae din ei au devenit suousi ai unui Han turanic, Asparuh. Cei care au ramas sub urmasii lui Asparuh, s-au numit, ulterior bulgari. Cei de dincolo de timoc, au rams sirbi. Tot sirbi au ramas si sorrbii din Tirgoviste.
    Dan


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da asa este ... iti multumesc ca ai pus aceasta 'ADAUGIRE".... Sa inteleg ca ti-a placut postarea mea de azi?!O zi plina de lumina ... iti doresc!

      Ștergere
  2. Interesanta teoria despre sarbi si cuvantul Horea.Cunosteam o data un doctor cu acelasi prenume Dan... care stia si el o suma interesanta de lucruri pe tema asta! Sa fie oare acelasi doctor?Teoria sta in picioare.... dar nu a lamurit cum sta treaba si "musonii"?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare din ceea ce am vazut dupa turul intai de alegeri se vede ca nu mai respecta... nimeni pe nimeni...vezi votul in strainatate... asa ca! Restul nu mai conteaza... vine un tur ...cica doi... dar LIPSA DE RESPECT? Oare ea se poate trata?

    RăspundețiȘtergere
  4. Urata seara.... articolul tau insa interesant. Fara inexactitati.... si cam atat. Sa ma iertati, dar in felul in care istoria se scrie... nu vad de ce si pentru cine mai (ne) scrieti? Nu va dati seama: un mic comunist... patentat in JIGODISM... si unul care-si spune GERMAN... Si de aici, vorba lui nea Tanase: SI CU ASTA CE-AM FACUT?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Teoria panslavista de mai sus pare a sta in picioare insa numai pana la un punct.. Ma refer la faptul ca pune accentul numai pe cuvinte evitand intr-o oarcare masura incarcatura semantica a acestora... Asa ca dati-mi voie sa ridic o problema la care chiar daca nu cunosc raspunsul trag nadejde ca se va afla cineva sa ma lamureasca..Dupa cate cunosc ceea ce defineste in mod exact un idiom este structura acestuia si nu cuvintele.. care intr-un spatiu framantat de numeroase migratii pot devia cvasientropic dintr-o limba intr-alta fara a se mai cunoaste in mod lamurit provenienta... Asa ca intreb daca "hora" apartine si celorlati slavi care nu au intrat in contact cu populatia protoromana, aici referindu-ma la rusi, polonezi, cehi sau slovaci... Daca nu... atunci exista posibilitatea ca intreaga ipoteza sa fie complet rasturnata si ca imprumutul sa fi decurs exact pe dos... Mai ales ca asertiunea prin care bulgara este ce-a mai apropiata de slavona are o mare hiba... aceea ca bulgari erau neam turcic si nu slav... Probabil ca intratat de primitiv incat au preluat complet limba complet straina lor?... Mister?.. Cam da... De aceea spun ca ar trebui sa fim mai reticenti... mai ales ca frecventa respectivului cuvant precum si profunzimea notiunilor inglobate din punct de vedere national ii depasesc cu mult conotatiile slavone... Putem avea aceeasi problema ca in cazul sarbei, dans careia sarbii ii spun "vlashko"... Stiu o snoava prin care un oarecare sinolog se apucase sa demostreze intr-o comunicare la Academie cum se inrudeste chineza cu romana.. iar in finalul dizertatiei cica s-a sculat unu' din auditoriu care scriind romaneste cuvantul "om" pe tabla a completat: " Se vede treaba ca domnul profesor are dreptate deoarece si la romani ca dealtfel si la chinezi iata cum omul iese dintr-un ou si se taraste ca o rama pe pamant!.." Parerea mea este ca avem prea multe cioburi si nici-o oala pentru a sti exact la ce folosec... Sa nu facem aceeasi confuzie ca amfitrionul nostru care probabil din graba il confunda pe Henri-Marie Beyle nascut la Grenoble cu un oarecare neamt mare autor francez de Rosu si Negru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru completari... dar nu inteleg finalul "teoriei" domnii voastre...mai mult, sau mai putin panslaviste!!!!! Adica:"Sa nu facem aceeasi confuzie ca amfitrionul nostru care probabil din graba il confunda pe Henri-Marie Beyle nascut la Grenoble cu un oarecare neamt mare autor francez de Rosu si Negru." Astept oricand un "DREPT LA REPLICA".... pe tema: cand credeti ca germanul nu german.. iar "ROSUL SI NEGRU"... nu este acelasi?! Daca ma intelegeti unde vreau a bate!?

      Ștergere
  6. Trist episod! Si nu numai.....

    RăspundețiȘtergere