luni, 1 aprilie 2019

SĂ N-AVEM VORBE LA ”TREBUNAL”: VICTIMOLOGIA... LA ”RUMÂNI”!

Azi, începe o nouă săptămână, din lungul POST al ÎNVIERII. Azi, vă propun să vorbim despre ”STATUTUL(A SE CITI POZIȚIA) DE VICTIMĂ”, la noi, la români.Și uite ce am descoperit....
Am auzit, adesea, că statutul de victimă aduce beneficii. 

Mai departe, științific totul ar sta cam așa: Totul a început în anii ’30, la Bucureşti. Încercînd să-şi apere cît mai bine clienţii din procesele penale, tînărul avocat Benjamin Mendelsohn şi-a dezvoltat o „tactică“ proprie, aceea de a le evidenţia mereu judecătorilor rolul pe care victima l-a avut în comiterea infracţiunii. Cu alte cuvinte, victima „colaborează“ inconştient, dar, din păcate, eficient, cu infractorul, la comiterea infracţiunii şi insistenţa asupra acestui aspect ar putea fi o bună strategie de apărare. Nu ştim cîte succese a avut la bară exersînd această apărare, dar avocatul Mendelsohn a decis să studieze într-un fel mai sistematizat, mai „ştiinţific“, victimele. În 1937, Benjamin Mendelsohn publică primele sale încercări în acest sens şi zece ani mai tîrziu, în 1947, într-o conferinţă pe care a ţinut-o în faţa Societăţii Române de Psihiatrie, a vorbit pentru prima dată despre ştiinţa care studiază victimele şi a folosit pentru prima oară denumirea de victimologie. În anii care au urmat, Benjamin Mendelsohn a emigrat în Israel, unde a murit la o vîrstă venerabilă, în 1998, fiind unanim recunoscut drept fondatorul noii ştiinţe.Primii victimologi – „părinţii fondatori“ (Mendelsohn, Von Hentig, Wolfgang) – uzau de definiţia de dicţionar a victimei şi se ocupau, mai ales, de procesul de victimizare – adică de felul în care cineva devine victimă. Ca la orice început de ştiinţă, fondatorii trasează marile categorii ale disciplinei – categorii care, natural, urmează a fi aruncate în aer decenii mai tîrziu de noii cercetători. Atît Mendelsohn cît şi Von Hentig s-au străduit să categorizeze victimele şi să rafineze pe cît posibil criteriile de categorizare. 

Ca și concluzie a ”singurului” neuron liber, în Duminica asta, putem a scrie, și chiar accepta că: Disciplina inventată la Bucureşti în 1947 a avut succes. Azi, tot ceea ce am scris mai sus, își găsește ”TRANSPUNEREA” directă, in alianța la europarlamentare dintre:PNȚ-PER-PSD!
Am observat, din ce în ce mai des, că, pe aici și (lea)... dezvoltăm până la maximorum simptomele ”VICTIMOLOGIEI APLICATE”! Bunăoară, nu mai departe de așa zisa ”aplecare” a lui Pavelică... ”ștampilă mică”, cu un nene de la PER, tot cu ”stampila mică”... un fel de aghiotant a lui ”Măgurici de la scărbici”, cu acel Livache, din Tiliormanul lui Preda! Și, ce să vezi, ne tot dăm ”victime”, cum că una, cum că alta, dar refuzăm, fie și-n parte REALITATEA dură... Păi PNȚ-ul aista, putea fi demult salvat, ba de unii de la Teatrul National, ba de altii, când fură consilierii personali, a lui Ciolos ... de la MISA.... Ba, chiar de către Popeștiii, ăia care se ocupară de privatizare, în trecut, iar azi ramura pierdută... ce să vezi(?!), se dă mare și tare în ”piața lui Oboru”! Asta, în loc să arunce, un ochi vigilent ți la PNȚ!... Dar, ”niet”, domnii de partid uitară de unde plecară și atunci, de ce mama ei... de țară ne mai mirăm că, unul ca... Pavelică, băiet de casă a lui Hrebenică, azi vinde partidul, la ”TALCIOCUL ISTORIEI?” Iar din acest punct, de victimizare, o sa ajungem chiar foarte curând, la SINDROMUL STOCKOLM, în care vom încerca noi înșine să cauterizăm IMBECILITATEA gestului, lui Pavelică! Iar, ca ”să nu avem vorbe, pe holuri de trebunal”, iată și o mică concluzie:

Astăzi, există societăţi internaţionale de victimologie, se organizează simpozioane şi conferinţe de specialitate pe toată faţa planetei şi există catedre specializate în mari universităţi ale lumii. De asemenea, se organizează şi campanii electorale şi alegeri, în care nu e niciodată clar dacă victimă e cel care pierde sau cel care cîştigă. Electoratul însă este sigur victimă. De gradul doi sau trei, asta rămîne de stabilit! Iar, în rest, o săptămînă liniștită! Atîtea, câte ne-or mai fi date...

8 comentarii:

  1. bine analizat.... si nu numai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit, ok! Eu azi susțin doar #REZIST și mai vedem.
    Nu sunt în formă, voi posta despre nunta de la Craiova.Robotu traumatizat

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte tare! Suntem tara tuturor posibilitatiloR! Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu conteza cine voteaza, doar cine numara(I.V.STALIN)

    RăspundețiȘtergere
  5. ce mai, suferim de acest sindrom, direct..sau mai putin!Nu toi insa recunoastem!

    RăspundețiȘtergere
  6. ar fi mult mai bine sa nu te opresti aici si, pe cat posibil sa aduci si un material facut cu specialisti si oameni dp strada!

    RăspundețiȘtergere