sâmbătă, 8 mai 2021

OARE A SECAT IZVORUL TĂMĂDUIRII... ÎN NOI?

IERI AM CELEBRAT SARBATOAREA NUMITA "IZVORUL TAMADUIRII". Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixe, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică. 

Sărbătoarea aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare. Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.

Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în 1453, la căderea Constantinopului.
De-a lungul timpului, apa acestui izvor ar fi vindecat multe boli şi ar fi tămăduit diferite răni şi suferinţe. 
 
Între timp, Mihai Tudose a publicat un ...sa-l numim ”mini eseu”... intitulat: Ursul Artur și Laserul ELI....
Ursul Artur a fost omorât. Cu complicitatea structurilor guvernamentale. Și ,,îngropat” definitiv de declarația halucinantă a lui Cîțu: nu cred că era cel mai mare urs... Laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) la aproape un an de când a fost declarat de Guvern obiectiv special de interes naţional.
Acum probabil că urmează declarația: nu cred că era cel mai mare laser din țară.....
Artur era cel mai mare urs, ELI cel mai mare laser. Și sigur voi, Cîți, Cioloși, Barni și toți ciudații voștri sunteți în mod sigur cei mai mari dăunători din România.....
 MORALA ZILEI: FRAȚILOR OARE A SECAT IZVORUL TĂMĂDUIRII ... ÎN NOI?!

19 comentarii:

  1. e ceva la care sa avem ce medita

    RăspundețiȘtergere
  2. si daca izvorul nu a secat, ci doar are putin mil?!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce seara minunata, nu-i asa? Mi-s dragi cuvintele, ele-mi sunt surorile!

    RăspundețiȘtergere
  4. CHIAR BUNA INTREBAREA... DAR VA ROG DE CE A PE URS IL CHEMA ARTHUR, CU "TH" SI DE NU ALTFEL? STIE CINEVA?!

    RăspundețiȘtergere
  5. oare de ce mereu si mereu secam acest izvor?! ce naiba intelegem din chestiile astea?!

    RăspundețiȘtergere
  6. o posibila explicatie la numele de Arthur...De pe WIKIPEDIA, citez:
    "Cea mai veche atestare databilă a numelui Arthur se află la începutul secolului al IX-lea, textul galeză-latină Historia Brittonum , unde se referă la un general britanic din secolele al cincilea până la al șaselea care a luptat împotriva sașilor invadatori și care a dat naștere celebrului rege Arthur al legendei și literaturii medievale. O posibilă mențiune anterioară a aceluiași om se găsește în poezia epică galeză Y Gododdin de Aneirin , pe care unii cercetători o atribuie la sfârșitul secolului al VI-lea, deși aceasta este încă o chestiune de dezbatere, iar poemul supraviețuiește doar la sfârșitul secolului al XIII-lea. manuscris intitulat Cartea lui Aneirin . Un secol al IX-leaProprietarul breton numit Arthur a fost martor la mai multe charte colectate în Cartularul de la Redon .

    RăspundețiȘtergere
  7. O ALTA EXPLICATIE PT NUMELE DE ARTHUR, "O teorie alternativă, care a câștigat doar o acceptare limitată în rândul cărturarilor, [18] [19] [20] [21] derivă numele Arthur din latinul Arcturus (cea mai strălucitoare stea din constelația Boötes , lângă Ursa Major sau Marele Urs [ 22] ), care este latinizarea Henry George Liddell. Această formă, Arcturusar fi devenit Art (h) ur când a fost împrumutat în galeză, iar strălucirea și poziția sa pe cer i-au determinat pe oameni să-l considere ca „gardianul ursului” și „conducătorul” celorlalte stele din Boötes."

    RăspundețiȘtergere
  8. Fratilor fain articol, dar... iata ce am gasit pe fb... "Despre prinți și urși, citez un comentariu: Recreational murder of animals helps inadequate men deal with their fragile egos."

    RăspundețiȘtergere
  9. Paote o sa vi se para ciudat, dar episodul Tamadurii, "in limbajul cotidian" eu unul il vad asa: LEGENDA FÂNTÂNII
    Se povestește despre această fântână că a fost săpată de către trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara îi ținea în castel. Ioan le promite celor trei ca îi va elibera daca vor săpa o fântână cu apă bună. Prizonierii, animați de speranța eliberarii, sapă în stâncă timp de 15 ani și la 28 de metri adâncime reușesc să găsească prețioasa apă.
    Între timp, Ioan de Hunedoara murise iar soția sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvântul dat de soțul sãu și nu îi eliberează pe cei trei turci, hotărând să fie uciși. Prizonierii, ca ultimă dorință, cer permisiunea să scrie pe cheile fântânii o inscripție: „Apă ai, inima nu”, ca un reproș pentru promisiunea făcută și nerespectata.
    De fapt, inscripția descifrata de Mihail Guboglu glãsuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”. Caracterele vechi arabe conținute de inscripție o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Poziția actuală a inscripției este pe unul dintre contraforții capelei.

    RăspundețiȘtergere
  10. De mai bine de 30 de ani, clasa politică de la noi ne-a servit zilnic spectacole ale teatrului de păpuși unde vedem doar marionetele și aproape niciodată nu știu cine sunt păpușarii. În spatele fiecărui politician, fie că este primar, ministru, deputat ori senator, stă câte un păpușar sau chiar mai mulți.

    Astfel, majoritatea politicienilor români au devenit și sunt marionetele unor păpușari deghizați în oameni de afaceri. Dar este bine de știut că orice marionetă nu are opțiune, ea execută doar mișcările păpușarului.

    Dacă păpușarul pleacă, ea nu știe ce să mai facă singură. Fără păpușar, marioneta este un nimeni. Va rămâne o păpușă într-o cutie de care nimeni nu îți va mai aduce aminte. Iar politica românească ne-a oferit spectacole de neuitat cu păpușari celebri și marionete vedetă.

    RăspundețiȘtergere
  11. Iata si ce nu stie Tudose: "La ora actuală nu există județ unde să nu fie unul-doi sau chiar mai mulți oameni de afaceri care să nu aibă marionete politice, fie primari, deputați ori senatori."... Sau o fi uitat!

    RăspundețiȘtergere
  12. Este foarte interesanta intrebarea si parabola!

    RăspundețiȘtergere
  13. nimic mai adevarat! asa ca...

    RăspundețiȘtergere
  14. Despre ce vorbim? Ok intreg materialul, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  15. TAMADUIREA ... ar trebui sa vina din noi! Sa ne-o dorim, cu ADEVARAT!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Tamaduirea mai sta oare in noi?!

    RăspundețiȘtergere
  17. Noi, ca si popor suntem un nesecat Izvor. Dar, din pacate nu de TAMADUIRE...Restul sunt doar comentarii, vorbe si proverbe!

    RăspundețiȘtergere