luni, 14 martie 2022

POVESTEA UNUI CANTEC: OACHESA MOLDOVEANCA

 Salut, azi vreau a va vorbi despre o normalitate: anume... A NU IMPLICA CULTURA, IN ACEST RAZBEL!... Iata si de ce...

Povestea celebrului cântec "Oacheșa moldoveancă" este lungă, dar merită cunoscută. Piesa compusă în 1940 de Anatol Novikov pe versurile poetului Iacov Șvedov, dedicată partizanilor moldoveni din timpul Războiului Civil, are trei "date de naștere". Inițial ea a făcut parte dintr-o suită de dansuri creată pentru Ansamblul de Cântece și Dansuri din Kiev, însă responsabilii politici au scos-o din repertoriul ansamblului. În anul 1942, compozitorul Novikov înaintează dirijorului Ansamblului Armatei Roșii, Alexandr Alexandrov mai multe piese, dintre care acesta alege chiar "Oacheșa moldoveancă". Însă radioul de stat refuză difuzarea cântecului pe motiv că "le este străin ascultătorilor în aceste vremuri grele". Și în continuare acest cântec rămâne în anonimat.

În 1944 dirijorul Alexandrov își aduce aminte de el, și îl include într-un concert dedicat sărbătorii de 7 Noiembrie. Succesul cântecului la public a fost foarte mare, acesta primindu-l cu mult entuziasm și cerând trei bis-uri!
Imediat cântecul "Oacheșa moldoveancă" a devenit celebru pe front, fiind cântat frecvent de soldații sovietici.
Însă el va deveni cu adevărat celebru mulți ani mai târziu, abia în 1973, odată cu lansarea filmului "La luptă merg numai "bătrânii"".
Actorul și regizorul Leonid Bîkov auzise "Oacheșa moldoveancă" cântat de doi soldați cu care călătorea în tren, în anul 1944. I-a plăcut atât de mult, încât și-a promis că dacă va deveni actor- așa cum își dorea- va include acest cântec într-un film despre război.

 
În primele 5 luni de la premieră, filmul "La luptă merg numai "bătrânii" " a înregistrat 54 de milioane de spectatori, iar odată cu el devenea cunoscut și cântecul "Oacheșa moldoveancă".

11 comentarii:

  1. interesanta poveste... bravooo!

    RăspundețiȘtergere
  2. iar in mijloc tot "moldovanii"! Exact ca...azi....

    RăspundețiȘtergere
  3. faina povestire.... oare cati sunt curiosi a o afla?! Zic....

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca şi poveste îmi pare ok, dar şi interesantă. Dar, în viaţă realitatea e mereu alta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasă poveste, tristă... dar mai trist e ce se întâmplă azi în Ucraina.. să sperăm că epigrama de tip.."pe ulița unui cătun trecea un rus cu un tun! Tunul era rus și rusul era tun"... Păstorel Teodoreanu
    Robotu' Georgăniel!

    RăspundețiȘtergere
  6. da actuala si azi, in contextul Ucraina

    RăspundețiȘtergere
  7. Trista poveste, dar si adevarata...subscriu!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am stiut aceasta poveste... imi pare la fel de actuala, numai cu o semantica intoarsa...Felicitari

    RăspundețiȘtergere