sâmbătă, 22 aprilie 2023

OARE NOI AM FI PUTUT?

Acuma, pe final de   ”săptămână luminată”, nu știu de ce îmi vine a vorbi despre acest SUBIECT... al RĂSTIGNIRII LUI IISUS...Restul cuvintelor/opiniilor vă aparțin


La vârsta de 33 ani, Iisus a fost condamnat la moarte.
La momentul acela, Răstignirea, era cea mai “rea" moarte.
Doar cei mai răi criminali erau condamnați să fie răstigniți. Cu toate acestea, a fost și mai groaznic pentru Iisus, spre deosebire de alți criminali condamnați la moarte prin răstignire, Iisus trebuia să fie pironit pe cruce de mâinile și picioarele Lui.
Fiecare piron: avea între 13 și 18 cm lungime.
Piroanele au fost bătute în încheietura mâinii, nu în palme, așa cum sunt reprezentate în mod obișnuit
Există un tendon la încheietura mâinii care se extinde până la umăr. Gărzile romane știau că, atunci când piroanele erau introduse în încheietura mâinii, tendonul se rupea, forțându-l pe Iisus să-și folosească spatele pentru a se susține, ca să poată respira.
Cele două picioare ale lui, au fost pironite împreună, așa a fost forțat să se sprijine de singurul piron care îi “lega” picioarele de cruce.
Iisus nu s-a putut sprijini doar cu picioarele lui din cauza durerii.
Așa că a fost obligat să alterneze între arcul spinării sale și picioare doar pentru a continua să respire, imaginează-ți lupta, durerea, suferința și curajul cu care a îndurat.
Iisus a îndurat acea realitate timp de peste 3 ore.
Da, mai mult de 3 ore!
Îți poți imagina acest tip de suferință? Cu câteva minute înainte de a muri, Iisus s-a oprit din sângerare, pur și simplu curgea apă din rănile sale.
Din imaginile comune vedem răni pe mâini și pe picioare, chiar și rana produsă de suliță, în lateral...
Dar ne dăm seama că rănile sale în realitate au fost făcute în tot corpul său, un ciocan i-a provocat cele mari răni prin încheietura mâinii, picioarele suprapuse de un piron mare bătut prin artere, apoi un soldat roman care i-a penetrat partea laterală cu o suliță! Dar înainte de piroane și suliță, Iisus a fost biciuit, iar loviturile bicului erau atât de severe încât au rupt carnea de pe corpul său, bătaia atât de oribilă la față încât i-a smuls și i s-a smuls barba de pe față.
Coroana de spini înfiptă adânc în pielea capului său. Majoritatea bărbaților nu ar fi supraviețuit acestei torturi.
Nu mai avea sânge, ca să sângereze, doar apă curgea din rănile lui.
Corpul uman, adult, conține aproximativ 4.5 litri, (puțin peste un galon), de sânge.
Iisus a vărsat toți cei 4.5 litri din sângele său; avea trei piroane introduse în
membrele lui; o coroană de spini deasupra capului și, pe deasupra, un soldat roman îi înfige o suliță pe piept..
Toate acestea fără să menționez umilința pe care a suferit-o după ce și-a dus propria crucea aproape 2 km, în timp ce mulțimea îl scuipa în față și arunca cu pietre în el, (crucea avea aproape 30 kg greutate, doar partea cea mai înaltă, acolo unde erau mâinile lui ).
Iisus a trebuit să îndure această experiență, pentru a deschide porțile cerului, pentru a putea avea gratuit acces la Dumnezeu.
Pentru ca păcatele noastre să poată fi "spălate" și duse departe. Toate, fără excepție!
Nu ignora această situație, suntem în săptămana patimilor. Fii mai bun, mai umil, mai empatic... fi uman.
Iisus Hristos a murit pentru noi!
A murit pentru noi! E ușor să promovezi/postezi glume proaste sau poze, dar când vine vorba de Dumnezeu astfel de glume nu își au sensul și nici rostul. Este ca și cum ți-ai batjocori proprii părinți! Da, știu, uneori îți este rușine să apreciezi, să postezi despre Dumnezeu... pentru că îți pasă de ceea ce cred/spun ceilalți despre tine, dar Dumnezeu are planuri pentru tine, pentru fiecare dintre noi.
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Și nu uita, El a spus: (Evanghelia după Matei/10/32 și 33): Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri."
 
Pentru final... am lăsat această melodie.... ”culeasă de pe You Tube. HRISTOS A ÎNVIAT?!
 

 

30 de comentarii:

  1. Hristos a Inviat!Interesant material... de reflectat, la tema propusa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Grea tema, de dezbatut... dar actuala intotdeauna! Hristos a Inviat....

    RăspundețiȘtergere
  3. De amintit mereu! De avut mereu in minte suferintele Mantuitorui Iisus Hristos! De incercat a imagina durerile fizice pe care le-a suportat! Si toate pentru ce? Pentru salvarea sufletelor oamenilor! De sufletele fi-vor salvate, omenirea este salvata! Sa aducem , asadar rugaciuni catre Iisus Hristos, spre mantuirea sufletelor noastre!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hristos a Inviat! Subiectul imi pare de actualitate, la fel, ca cel despre data Pastelui!

    RăspundețiȘtergere
  5. HRISTOS a pătimit pentru mântuirea oamenilor.El a existat cu adevărat și a fost trimis de Dumnezeu cel ADEVĂRAT în lumea omenească că să ne ajute să ne eliberăm din închisoarea trupului. El s-a întrupat ca să ne arate "CALEA, ADEVĂRUL Și LUMINA". Calea cea adevărată. Și lumina cea ADEVĂRATĂ.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lumea mai bună nu este pe Pământ ci în cer.Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hristos a Inviat, de fapt este "Calea, adevărul și viața".Desigur, viața cea adevărată.

    RăspundețiȘtergere
  8. Hristos a Inviat, excelent subiect.Ar fi multe de comentat, dar si mai multe de reflectat si de meditat, in taceri! Taceri si taceri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hristos a Inviat...dar si LA MULTI ANI! Tuturor celor care poarta numele marelui mucenic Gheorghe... Tema propusa e de mare actualitate... si da, una fara de tagada... inclestata dar si adanca inspirata din realitatea asta imediata... cu puternice accente lipsite de Duhul Sfant... Va felicit, pentru ca ...fie si din cand, in cand propuneti asa ceva! Pace si Lumina... Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hristos a Inviat! Excelenta tema... nimic de adaugat... multe insa de comentat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Delicata, dar de mare actualitate tema aleasa... Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mă bucură citirea fiecărui articol scris și prezentat, într-o manieră perfect documentată și de excepție , de către scriitorul ce reprezintă articolele prezentate de MUGETUL CARPAȚILOR! Bravo Domnule dragă și succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  13. Abia azi am zarit acest articol, exceptional..spre tulburator... Da, e foarte adevarat ca se poate scrie extrem de mult pe acest subiect!In opinia mea acest proces este cel mai cunoscut proces din istoria umanității, dar este şi cea mai vădită eroare judiciară a tuturor timpurilor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Intelegerea fenomenului Iisus Hristos in istoria omenirii (a „lumii acesteia”) ramane o problema perena si permanent deschisa pentru oricare generatie, iar una dintre „cheile” sale fundamentale o reprezinta, fara indoiala, interpretarea, intelegerea sensurilor si asumarea valorilor promovate prin procesul sau judiciar de acum aproape doua mii de ani. ... Din aceasta perspectiva, intelegem sa propunem, prin aceasta lucrare, o noua citire, folosind preponderent repere istorice, mai aproape de intelegerea lumii de azi a procesului si sa-i interpretam semnificatiile avand in vedere rolul sau fondator in definirea culturii juridice occidentale actuale.
    ... Presat si grabit de timp, omul modern, conectat la internet si agresat permanent de mass-media clipei, nu-si poate permite sa ignore (total) repere esentiale, precum religia si marile valori transmise de aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Despre procesul lui Iisus s-au publicat peste 500 de carti, studii, articole, piese de teatru si s-a facut chiar si un film in Israel cu acest subiect. Procesul lui Iisus este cel mai comentat proces din istorie, dar si cel mai controversat. Caci in vreme ce unii autori il considera un proces legal, altii sustin ca e vorba de un asasinat juridic. Egalat poate, in anumit context de simulacrul din Decembrie 89, unde doar Dan Voinea, cred ca mai stie adevarul!

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, inainte de toate: Hristos a Inviat... Acuma, referitoar la subiectul abordat, cel al Rastignirii, sa pornim daca veti vrea de la o carte document, numita ”Arestarea, procesul și moartea lui Iisus” a celebrului avocat roman de origine ebraica, Haim Cohen, fost procuror șef și ministru al Justiției din Israel, judecător și președintele al Tribunalului Suprem, președinte al Universității Ebraica din Ierusalim, profesor de drept la numeroase universități din lume. Cartea s-a născut în urma unui demers neobișnuit: a doua zi după proclamarea Statului Israel, în mai 1948, un grup de preoți creștini din Olanda, Germania și Anglia a înaintat lui David Ben Gurion, premierul noului stat, cererea privind „rejudecarea“ procesului lui Iisus. Israelul lupta pe toate fron turile pentru supraviețuire, dar șeful guvernului și comandantul armatei, David Ben Gurion, a pus pe cererea preoților rezoluția: „Să se cerceteze și să se re zolve.“ Momentul era bine ales: rejudecarea ar fi avut loc într-un stat suveran al evreilor, pe baza unei legislații juridice suverane evreiești – spre deosebire de procesul lui Iisus din anul 30 era noastră, care s-a desfășurat într-o țară evreiască ocupată de romani (acuzatul nefiind judecat de o justiție evreiască suverană).

    Tribunalul Suprem al Israelului a transferat „dosarul“ unui tânăr judecător, Haim Cohen, care s-a apucat imediat să studieze „cazul.“ I-ar fi trebuit însă judecătorului nu o viață, ci pe puțin o sută de vieți ca să răsfoiască sutele de mii de cărți care au fost scrise, de-a lungul veacurilor, asupra acestui subiect. De-a lungul anilor, judecătorul Haim Cohen a judecat spi oni, a condamnat răufăcători, a aruncat în închisoare bancheri escroci și asasini odioși, dar, între procese, n-a încetat să „studieze“ dosarul cu cazul cel mai senzațional care i-a fost dat vreodată unui judecător să-l judece: procesul și răstignirea „fiului lui Dumnezeu.“

    Autorul a hotărât să nu se preocupe de aspectul istoric sau religios al vieții lui Iisus, apreciind că dezbaterea despre adevărul istoric al existenței lui Iisus aparține istoricilor, iar controversele despre adevărul religios trebuie purtate de teologi. Pe judecătorul Haim Cohen nu l-a interesat dacă Iisus a existat sau nu a existat din punct de vedere istoric, ci dacă procesul său – așa cum s-a transmis posterității – s-a des fă șurat în respectul jurisprudenței, dacă acuzatul a avut posibi litatea să se apere, dacă a avut dreptul la apărător etc. De la început, judecătorul a constatat că toate primele surse de infor mație privind procesul lui Iisus se găsesc în Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca și Ioan, care au fost scrise însă la zeci de ani după judecarea lui Iisus. Prima Evanghelie a fost scrisă în anul 70, adică la 40 de ani după procesul lui Iisus, iar Evan ghelia lui Ioan a fost scrisă în anul 110, adică la 80 de ani după răstignirea Nazarineanului.

    Nici una din cele patru evanghelii nu cuprinde relatări ale unor martori oculari. Toți cei patru autori încearcă să-l absolve pe Pilat, procuratorul roman de atunci al Iudeei, de orice răs pundere, și se străduiesc să arunce toată vina pe capul evreilor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna tema aleasa... In 2013, daca nu ma insel: Italia dadea socoteala in fata judecatorilor de la Haga pentru rastignirea lui Iisus. Era telul unui kenian care cerea rejudecarea procesului, in care a fost condamnat Mantuitorul ... AceL avocat kenian credea, insa, ca nu este prea tarziu sa se faca dreptate. Fost purtator de cuvant al Ministerului Justitiei, Dola Indidis a depus o petitie la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Cerea rejudecarea procesului lui Iisus cu toata seriozitatea. Chiar daca, pe multi, cererea lui ii face sa zambeasca. “Vreau o declaratie cum ca procesul, judecata, sentinta nu au respectat legea. Si sa fie declarate nevalide!”, a exclamat, atunci, barbatul.

    RăspundețiȘtergere
  18. Intrebarea din tit lu e mereu actuala!

    RăspundețiȘtergere
  19. Hard... Greu, foarte greu... si tema... dar mai ales cat putem si azi a fi in locul lui..Oricum, sincere felicitari.... Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. optiunea asta, cred ca va face DIFERENTA: acuma, dar si-n general... dar nu unul, de armata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu cred ca am fi putut, sincer!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sincer?! Nu, restul pur utopii !!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Subiect greu de dezbatut... si delicat.Opinia mea.

    RăspundețiȘtergere
  24. Asta chiar nu stiu... daca am fi putut, ori ba? Insa, de aci vine si restul!

    RăspundețiȘtergere
  25. Intresanta intrebarea... mereu si mereu de actualitate!

    RăspundețiȘtergere
  26. depinde de multi factori... nu vezi ca pana si-n Israel... TRECUTUL azi este blamat?!

    RăspundețiȘtergere
  27. Intrebarea desi pertinenta si mereu actuala... e la fel de delicata. Incinge mintile, spiritele si nu cred ca ar putea vreo data sa aibe un singur raspuns!!!

    RăspundețiȘtergere
  28. e ok... ca si subiect de meditat. Numai ca prea multa meditatie...

    RăspundețiȘtergere