vineri, 26 octombrie 2012

A fost sau nu, implicat KGB-ul în asasinarea lui Kennedy?

  Ieri si-a inchis portile seminarul internetional de criminalistica..... despre care am sa va spun mai multe lucruri maine.
  Dar, am sa fac un mic remember intre monumentul Holcaustului din aproprierea locului unde s-a tinut acest eveniment si cuvintele unui fost mare KGB-ist, de origine evreica si care spunea prin anii 50-60 .."voi nici nu stiati ca aici o sa se ridice in Bucuresti un monument dedicat evreilor...".
  Cam tot in aceeasi perioada America avea sa fie zguduita de asasinatul impotriva lui JF Kenedy.... De atunci se tot zvonea si despre implicarea "tacita" a KGB-ului.... Azi, lucrurile incep sa iasa usor, usor la iveala....
 Ipoteza larg acceptată conform căreia Lee Harvey Oswald a acționat de unul singur atunci când l-a asasinat pe președintele american J.F. Kennedy, în 1963, este contrazisă de un fost diplomat britanic la Moscova.

În cartea "A Spy Like No Other", Robert Holmes (diplomat în cadrul Ambasadei Marii Britanii la Moscova în anii 1961-1962) arată că, deși statul sovietic NU a avut nicio legătură cu asasinatul, acesta a fost condus de trei staliniști convinși și intransigenți din cadrul KGB.

Cei trei ar fi fost deranjați de situația din Cuba, după ce rușii s-au văzut forțați să își retragă rachetele nucleare cu rază medie de acțiune din statul lui Fidel Castro. Holmes spune că, fără știrea lui Nikita Hrușciov, trei persoane foarte importante au decis să acționeze pe cont propriu și să îl lichideze pe Kennedy.

"Retragerea a fost o umilință colosală pentru acești oameni. Ei au crezut în metodele staliniste, care cereau să-ți învingi cât mai categoric dușmanul. După evenimentele din Cuba, Kennedy și Hrusciov nu s-au împrietenit, dar au putut măcar să se privească în ochi. Au mers înaint și, astfel, au liniștit opinia publică mondială. Dar oamenii din această grupare din KGB nu au dorit o asemenea evoluție a lucrurilor, ei doreau să lupte. Ei considerau că Hrușciov ar fi trebuit să folosească arma nucleară", explică Holmes în cartea sa, lucrare prezentată pe larg de cotidianul britanic The Telegraph. Cartea îl pune în centrul imaginii pe Ivan Serov, omul care a coordonat, la începutul anilor 40, deportările din țările baltice. Tot el a fost cel care s-a ocupat direct de lichidarea dezertorilor sovietici din Al Doilea Război Mondial. După război, a coordonat înăbușirea Revoluției Ungare din 1956. În 1959, Serov a fost numit conducător al spionajului militar al URSS și a dispărut misterios imediat după episodul din Cuba. S-a spus că Serov s-a sinucis, însă, Holmes susține că nu a fost așa și insistă că liderul a fost trecut sub acoperire, pentru o altă misiune. Potrivit fostului diplomat britanic, la asasinat au conspirat alți doi oameni, care aveau să devină foarte importanți în URSS: Iuri Andropov și Vladimir Kriucikov.

Andropov a fost șef al KGB și succesorul lui Leonid Brejnev la conducerea statului sovietic. El a fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1982 până în 1984, anul morții sale. Kriucikov a fost cel care a încercat lovitura de stat din 1991, împotriva lui Mihail Gorbaciov.

Potrivit lui Holms, Oswald a fost un simplu executant într-un complot gândit de KGB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu