miercuri, 4 mai 2011

3 mai – Ziua Mondială a Presei (ce-a mai rămas din ea)






Ieri a fost Ziua Mondială a Libertății de exprimare, iar în ajunul ei, Agenția de Monitorizare a Presei a lansat raportul FreeEx 2010. Pentru al treilea an consecutiv, raportul indică o coborâre a României în clasamentul libertății de exprimare la nivel internațional – pentru anul 2010 suntem plasați pe locul 52.

Cele mai importante repere privind libertatea de exprimare notate de raport sună în felul următor:De la începutul crizei economice, au fost concediaţi 6.000 de angajaţi din mass-media (jurnalişti şi personal tehnic) şi peste 60 de ziare locale s-au închis. În 2010, veniturile din publicitate au scăzut şi tirajele mai multor ziare quality s-au înjumătăţit faţă de anul precedent.

Marii patroni de presă au fost în centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu pentru şantaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securităţii etc. Presa aflată în proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan şi, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.
Presa a fost inclusă printre vulnerabilităţile la securitatea naţională, în Strategia Naţională de Apărare a Țării.

O problemă serioasă o reprezintă lipsa unor demarcaţii clare între publicitate şi produsele jurnalistice (reclame mascate, „proiecte speciale”).
Conţinutul editorial relevant şi verificabil este pe cale de dispariţie, sufocat de jurnalismul de haită, isteric, manipulator, opinia partizană şi infotaiment.

Autorităţile locale au dat sancţiuni disproporţionate şi au încălcat în numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis în transportul public din două oraşe.

Agresiunile fizice şi insultele la adresa jurnaliştilor au fost iniţiate într-o măsură alarmant de mare chiar de către poliţişti şi persoane publice. Autorităţile şi politicienii au promovat iniţiative legislative cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare şi a independenţei presei (de ex.: legitimaţii de presă obligatorii, interdicţie de publicare pentru cei cu antecedente penale, declaraţii publice de interese obligatorii pentru jurnalişti, intrarea TVR Internaţional în subordinea Ministerului de Externe, retragerea licenţelor pentru presa scrisă care defăimează). Din fericire acestea nu au fost adoptate.

Legea de funcţionare a radioului şi televiziunii publice nu a fost reformată, iar noile Consilii de Administraţie numite în 2010 rămân politizate.Curtea Constituţională a vrut să secretizeze date din declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor.Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute în spectacole macabre, rezultat al degradării profesionale a presei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca insulta şi calomnia să nu mai fie judecate în regim de infracţiuni penale. Trecerea la televiziunea digitală a fost amânată de Guvern pentru anul 2015.Aceste relatări-concluzii sunt doar cele mai importante de pe parcursul anului 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu