luni, 13 iunie 2011

Usturoiul si menta, interzise in Romania?!



Romanii ar putea fi obligati, ca in curand sa prezinte reteta pentru ceaiuri medicinale si condimente, iar terapiile alternative vor fi interzise.De ce? Simplu....

Tot mai des se aud glasuri care spun ca, in curand, va fi interzisa productia si comercializarea usturoiului, o planta infierata, mai nou, de Codex Alimentarius, lista alimentelor "bune".

In ultimul timp, tot mai multe publicatii vorbesc despre usturoi ca despre un condamnat, care, cuminte, apatic, fara putinta de a se apara singur, isi asteapta sfarsitul. Se pare ca si marile companii au fost lovite de criza si asta probabil pentru ca oamenii, si nu numai de la noi, nemaiavand destui bani, s-au intors in numar tot mai mare spre productia de medicamente naturale, pusa la dispozitie cu atata generozitate de catre mama-natura.

Ca intotdeauna, la inceput a fost zvonul, despre care am invatat ca nu trebuie ignorat, pentru ca, de regula, dupa zvon vin, cel mai adesea nedorit, si faptele. De ce oare s-ar vrea interzicerea tocmai a usturoiului? Cum de a ajuns usturoiul, aceasta planta modesta si ieftina, sa deranjeze?

Usturoiul a fost cunoscut cu mii de ani in urma, inca din antichitate. In Egiptul antic, constructorii de piramide isi pastrau sanatatea si puterea de munca mancand usturoi. Hipocrat, parintele medicinii moderne, folosea usturoiul pentru tratarea infectiilor, a ranilor si a bolilor intestinale.

In Evul Mediu, contra duhurilor rele si a vampirilor se lupta cu usturoi. In zilele noastre insa, proprietatile "magice" ale usturoiului au fost explicate de stiinta moderna care a demonstrat ca aburii sulfurosi emanati de usturoi ucid bacteriile si virusurile, dezinfecteaza aerul si trupul.

Studiile recente au descoperit ca usturoiul contine circa 200 de substante active - vitamine, minerale, aminoacizi si enzime, din care doar doua componente, allicina si compusii bioactivi care contin sulf, au actiune terapeutica puternica.

Allicina, antibiotic si antifungic, cu efecte deosebite pentru sanatate, se produce cand cateii de usturoi sunt taiati sau zdrobiti. De aceea este recomandat ca usturoiul sa fie consumat crud, in stare naturala, asa cum ni-l ofera pamantul in care a fost semanat, si zdrobit in gura.Compusii bioactivi, bogati in sulf, au o valoare terapeutica mai redusa decat allicina, ei fiind eficienti mai ales pentru sistemul circular. Concluziile studiilor recente mai arata ca acestia ajuta la scaderea colesterolului nociv, sustinand astfel sistemul cardiovascular.

Aceleasi studii spun ca usturoiul consumat zilnic, cam 5 grame, tine cancerul la distanta, stimuleaza sistemul imunitar, previne atacurile cardiace, echilibreaza tensiunea arteriala, reintinereste ficatul, lupta impotriva multor boli care afecteaza lumea de azi, cum ar fi insomnia, astmul, artrita, sinuzita, raceala, gripa. Dar iata ce spun si specialistii nostrii:


"Asistam la confiscarea domeniului natural. Acidul salicilic din salcie, de exemplu, a fost modificat si asa a aparut aspirina. Recomandarile Codului devin legi in statele UE si, intr-adevar, am putea fi obligati sa prezentam reteta pentru vitamine, aspirina si ceaiuri", a declarat prof. univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

"Este aberant sa-ti imaginezi ca acupunctura, o stiinta veche de 5.000 de ani, ar putea fi interzisa. Masura ar fi clar in favoarea fabricantilor de medicamente, dar acestea au si contraindicatii, pe cand acupunctura trateaza cu succes bolnavi la care medicina alopata a renuntat de mult", a spus si dr. George Gearavela, medic anestezist si acupunctor.

Datorita acestor proprietati si inca a multora care nu au fost pomenite, Allium sativum, usturoiul, un remediu miraculos, ieftin si mai ales, accesibil saracilor, a ajuns sa fie amenintat cu pieirea de catre diabolicul "Codex Alimentarius", despre care se spune ca ar reprezenta, de fapt, doar interesele marilor companii farmaceutice.

Iar pentru final..am lasat la urma o gluma, dar nu dupa noul Cod de la Bruxelles; nu, ci una neaosa… de pe aici. Se spune ca:

“...romanii trimit prima naveta spatiala in cosmos. Fiind prima si ca sa nu riste viata unor oameni, trimit o maimuta si un oltean. De pe sol se transmite: - Pentru maimuta -poti sa actionezi desprinderea ultimei trepte, apoi: Pentru maimuta- poti sa te inscrii pe orbita si sa cuplezi pilotul automat. Olteanul se simtea jignit pentruca el nu este bagat in seama.Dar, in capatul recomandarilor exista una si pentru olteanul nostru... Pentru oltean- sa nu uiti sa dai de mancare la maimuta...”


Iar, in rest....sa avem sanatate, nu de alta, dar e mai buna decat toate! Sau ma insel?

4 comentarii:

  1. vai de noi, preluam toate lăturile si dejectiile umane :D bine că suntem de acord cu casatoriile gay, drogurile, pornosagurile si alte cele..vai de noi :D

    RăspundețiȘtergere
  2. oare si anul acesta vom freca menta? si gura ne va mirosi a ce anume?!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte tare... si cum s-a rezolvat problema?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nimica de adaugat, dar si trist. Si nu se vor opri doar la acestea

    RăspundețiȘtergere