joi, 22 septembrie 2011

INFRACTIUNEA DE A FI ROMAN

IERI, DACA IMI MAI ADUC BINE AMINTE STATEAM LA, O CAFEA IMAGINARA SI "PARLEAM"... DE LA FRANTUZITUL VERB "PARLAIT, DESPRE CUM NE VAD UNII EUROPENI, DAR SI DESPRE GESTUL... SINGULAR... DE PANA ACUM... AL COLEGULUI RADU NISTOR... DE A DA CUVANTULUI LIBERTATE SENSUL ADEVARAT... DAR...SI DE A DA STATUL SPANIOL IN JUDECATA...

          PENTRU AMARATII DE ROMANI CARE TRAIESC CINSTIT, IN SPANIA... AZI, AM SA VORBESC LA RECE DESPRE "INFRACTIUNEA DE A FI  ROMAN", IN OCCIDENT... SI VOI INCHEIA CU O DEDICATIE ... SUGESTIVA....

      "CE INSEAMNA MAMA DRAGA, PATRIA..."

"A ajuns să-ți fie rușine cînd mergi în Occident, mai ales în cîteva țări, Italia, Franța, Germania, și acum mai nou și Marea Britanie, să scoți pașaportul român. A fi roman este echivalent cu a fi un delicvent, cerșetor, hoț, profitor al sistemului de asigurări locale. un șmecher care nu cunoaște normele de conviețuire din Europa. Românul e văzut drept un fel de trouble maker care a venit în vest ca un pomanagiu și care, în cel mai bun caz, dacă nu e un infractor, vine să ia locurile de muncă ale localnicilor.
    Ciudat sau nu, pana si “sora noastră mai mare”  Franta e bîntuită de o isterie anti-românească.
    Acolo, in granitele UE, presa o încurajează, o cultivă. Subiectul face audienţe tv și vinde tiraje bune. Televiziunile BBC, Canal Plus, ZDF, Antenne 2, inserează în ultimele zile programe cu țigani, cerșetori, hoți de buzunare și din bancomate, copii care fură etc. Simti mai mereu si mai acut (din nefericire) un deget arată acuzator spre România. S-a instalat prejudecata că suntem europeni de categoria a doua, cu mari sanse de a deveni un fel de “natiune tolerata”.

Si, cum pana si Occidentul are destule probleme economice, si, mai nou  sunt în pregătire și campanii electorale, românii par vinovații de serviciu, cei mai plauzibili…  acei  țapi ispășitori ideali, gata de a fi sacrificați, si expulzati, sau daca nu,  băgați în închisori. Așadar am ajuns sa fim tocmai buni să mai răcorim putin atmosfera cam deprimată și tensionată de la Paris, Londra… Madrid.
Sau, asa cum (ne) spuneau in istorie, “parintii comuni”… romanii:


DACA NU AVETI PAINE… OFERITI  CIRC… ORICUM VULGUL IL VA DIGERA.”

Si acum, voila "dedicatiune"... tzie... NEAMULE...(H)EUROPEAN...
  fara numar... ca sa traiti... BINE?!... ("mancati-as pipota")

4 comentarii:

  1. DIN PACATE FOARTE ADEVARAT!

    RăspundețiȘtergere
  2. SI ADESEA SETERMINA TRAGIC... VEZI ROMASI SI SICILIA... SI TOTUSI EI VORBESC.
    IN SANTANDER... AIA ACOLO SUNT ATAT DE LENESI,INCAT LE TREBUIE VALETI SA-I DUCA LA BUDA... SI SA-I DESCHEIE LA SLIT!SI ACEIA SUNT ROMANII... ATUNCI NU MAI SUNTEM PARIA?

    RăspundețiȘtergere
  3. SI INCA CE EXPERIENTA AM MAI TRAIT IN FRANTA... CAND ACTUALUL PRESEDINTE ERA MINISTRU DE INTERNE!
    OARE NU SE VEDE CU OCHIUL LIBER ANTIPATIA SI LA NIVEL INALT? SI CHIAR SI IN SCANDALUL LIBIA?
    STAI SA VEZINEAMULE DISPUTA DE LA ALEGERILE PREZIDENTIALE: DINTRE SARKOZY SI DSK!!!! CRED CA ACOLO, NU-L VA PUTEA AJUTA NICIO CARLA...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu ști de ce vă mirați atât...Adevărul este că suntem o nație de lași,trădători,fără simțul răspunderii acțiunilor noastre.
    Așa că ar fi cazul să nu ne mai considerăm puri și curați căci nu suntem deloc așa!

    Ăștia suntem,numai la noi putea apare o zicală care ne definește ca nație: SĂ MOARA ȘI CAPRA VECINULUI.
    Așa ca de acum înainte de a comenta acțiunile unor țări în care civilizația este la câțiva ani lumina față de România,am face bine sa începe sa ne facem autocritica uitându-ne în oglinda.

    RăspundețiȘtergere