sâmbătă, 3 septembrie 2011

O INEDITA ISTORIE A TATUAJULUI

    Originea cuvantului “tatuaj” provine de la cuvantul polinezian “tatau”, care inseamna “a lovi ceva”, cat si de la tahitianul “tatu”, adica ..”a marca ceva”. Specialistii considera ca, primul tatuaj a fost facut din greseala si a constat in introducerea sub piele a unor substante colorate.

         Azi,la mare moda, de la fotbalisti, la artisti, artiste, ieri pentru parintii nostrii era un semn de “stigmatizare”. Putini dintre noi stiu insa, ca popoarele primitive foloseau TATUAJUL,in timpul ritualurilor de trecere,pentru a fi protejati de fortele malefic, sau ca symbol de infrumusetare.

La inceputul anilor 90, la granitele Italiei, cu Austria, in muntii Alpi a fost descoperit bustul unui barbat, bine conservat in gheata. Acesta era estimate de catre specialist, lamai mult de 5000 de ani, iar specialistii l-au intitulat: “ Otzi, omul gheturilor”. Ceea ce a uimit si mai mult era prezenta in jurul gleznelor si a genunchilor semne care semanau foarte bine cu tatuajele de azi. Au fost retinute 58 de astfel de desene alcatuite  din puncte si linii simple. Popoarele primitive isi tatuau adolescentii ca ritual de trecere.Teoria mai spune ca un baiat care nu suporta astfel de dureri nu era de nici un folos in lupta. Multi dintre ei erau considerati sub standard si erau tatuati cu un marcaj, care-I excludea din randurile tribului.
Istoriografia scrisa lasa sa se inteleaga ca, in fond, egiptenii au fost primii care au raspandit arta tauajului in lume. Piramidele din timpul dinastiilor egiptene asu fost facute cu ajutorul grecilor, cretanilor,persanilor si arabilor asa ca, arta tatuajului  s-a extins repede.
In timpul imparatului Constantin condamnatii erau in continuare insemnati, cat si soldatii si gladiatorii. Raspandirea crestinismului si a credintei islamice au pus cumva frana raspandirii artei tatuajului. In credinta crestina, corpul era considerat ceva sacru, care nu trebuia pangarit. Cu toate acestea, la 1862, viitorul rege Eduard al VIIlea si-a facut un prim tatuaj, pe brat. Acesta a fost startul unui obicei printer aristrocratii englezi. In New York, la 1846 se deschide primul centru de tatuaje si a fost la moda in timpul razboiului civil. Iar, la 1891, apare prima masina electrica de tatuat: inventatorul ei era Samuel O Reilly.

2 comentarii: