sâmbătă, 31 martie 2012

HAIDETI SA BEM UN VIN CU LUIGI CAZZAVILLAN...

ESTE SAMBATA SI AM CHEF SA IAU CAFEAUA SI SA STAU LA POVESTI, DESPRE BUCURESTIUL DE AZI, DAR SI DE ALTADATA.. CU "MIO CARO AMIGO"... DE PESTE TIMP...  LUIGI CAZZAVILLAN....
VA PROPUN DECI, O INTALNIRE IMAGINARA, INTR-UN BUCURESTI DE ALTA DATA, DAR SA SPORAVAIM DESPRE BUCURESTIUL DE AZI, CU FONDATORUL ZIARULUI "UNIVERSUL"...

DECI CINE ERA LUIGI CAZZAVILLAN?

    Luigi Cazzavillan (n. 1852, Arzignano, Italia - d. 24 decembrie 1903 stil vechi / 6 ianuarie 1904 stil nou, București) a fost un ziarist român de origine italiană, care în anul 1884 a fondat ziarul Universul.

După ce a luptat ca voluntar în armata lui Giuseppe Garibaldi, în armata franceza și în Legiunea italiană, a venit în România în 1877, în calitate de corespondent de război al unor ziare italiene.
După ce s-a stabilit în România, a lucrat un timp ca profesor de limba italiană la liceele „Sfântul Sava” și „Matei Basarab” din București și a fondat Școala italiană. Și-a continuat activitatea ziaristică editând, în 1880, ziarele Frăția româno-italiană și Tezaurul familiei. În 1884 a fondat ziarul Universul, publicație cu mare renume și tiraj în epocă, un cotidian modern, care era neangajat politic în timpul vieții lui Cazzavillan. Tot în anul 1884, Luigi Cazzavillan a editat Ziarul călătoriilor și al întâmplărilor de pe mare și uscat (iunie-septembrie 1884 și 5 noiembrie 1897-15 noiembrie 1916). Revista conținea articole sau comentarii științifice, biografii sau sfaturi și rețete practice, fiind considerată a fi „Cea mai veche și mai apreciată revistă scrisă pe înțelesul tuturor pentru răspîndirea științei și cunoașterea lumii prin călătorii”.

Ziarul Vestitorul din 1 noiembrie 1937 scria următoarele:[4]
Universul a ajuns ziarul cel mai popular grație destoiniciei întemeietorului său, Luigi Cazzavillan. El l'a ieftenit, i-a înmulțit rubricile, a desvoltat reportajul, l'a pus la îndemâna celor mulți cu o uimitoare repeziciune. Pe timpul celebrului proces Dreyfus, el își instalează legătură directă cu Parisul pentru a aduce în aceeași zi știrile ce pasionau mulțimea. A instituit și premii de cercei, braslete, ceasornice, etc. pentru abonați. În acest chip ajunsese să aibă de pildă într'un orășel ca Mizilul peste o mie de abonați.”


În timp ce era director al ziarului Universul, dar și reprezentant în România al fabricii italiene de biciclete „Bianchi”, Luigi Cazzavillan a amenajat din banii săi un velodrom nou, pe șoseaua Kiseleff, lângă Arcul de Triumf. Velodromul, cu o pistă de lemn în lungime de 333,33 metri și o lățime de 6 metri, a fost inaugurat în 14 septembrie 1896. În 1898, velodromul a fost demontat și pista a fost vândută ca lemn de foc pentru a se acoperi datoriile la fisc, rămase neachitate.
În ziarul clujean Rĕvașul, din 2 ianuarie 1904 apărea următorul necrolog:
Luigi Cazzavillan Joi, în 24 Dec. n. a încetat din viață proprietarul celei mai lățite foi din Bucureștĭ, Universul. Cazzavillan era italian, și se așeză în România la 1877, ca profesor de limba italiană. Însuflețit de gândul înfrățirei celor dóue națiunĭ surorĭ, Româniĭ și Italieniĭ, porní la 1880 o fóie intitulată Frăția română-italiană - Dar nu prea isbuti. La 1888 înființă o mică tipografie și fóia de zi Universul. Fără a mai urmări ideale politice, îșĭ puse silința de a face Universul o fóie interesantă și variată. Azĭ Universul e cel mai cetit jurnal românesc, ese în câte 90-100,00 esemplare, și a fost vândut unei societăți italiene cu 3 milióne de coróne. Cazzavillan a fost om iubit și de Români și de Italienĭ; a câștigat multă avere din care și sĕracilor a făcut multă parte.”

           Si, oare unde putea fi cel mai bun loc de "sporavait", decat intr-o taverna...

"Ma vede; il vad. Ma invita sa iau loc la taverna care-i poarta deja numele...

   AI INTARZIAT NITEL... DAR ASA SUNTEM NOI ...LATINII... INTARZIEREA FACE PARTE DIN FELUL NOSTRU DE A FI... NU GASESTI? APROPOS, SPER CA NU TE DERANJEAZA CA TE-AM INVITAT AICI LA MINE, LA TAVERNA. BINE CA MAI EXISTA INCA OAMENI, PRECUM PRIETENUL NOSTRU COMUN, DAN, CARE INCA SE MAI GANDESC SA DEA O VALOARE CUVANTULUI TAVERNA... STI CARE ESTE ISTORIA TAVERNELOR? ; dupa care isi aprinde calculat o tigra de foi, din aceea scurta.

 TAVERNA? STAI SA MA GANDESC... PARCA SE SPUNE CA ACESTEA... TAVERNELE , CITEZ DIN MEMORIE...



Primele restaurante erau tavernele medievale si birturile. Tavernele de obicei ofereau mancare obisnuita pe timpul zilei, la ore fixe si preturi fixe. Insa in secolul al XVI lea, englezii din toate clasele sociale incepeau sa serveaza masa in oras din ce in ce mai des. Tavernele locale le ofereau preturi fixe la mancare, vin, bere si tutun. Uneori tavernele serveau si ca loc de intalnire......


"STI, PE LANGA CAFEAUA ASTA, PUR ITALIENEASCA... NU VREI SA GUSTI SI UN VIN CU ADEVARAT ITALIAN? CEVA  MAI SPECIAL, SAU CEVA OBISNUIT? SI SA SPORAVAIM, IN CONTINUARE, DESPRE POLITICA, BUCURESTI SI PRESA? PRESA DE AZI, A TA, DAR SI DESPRE PRESA VREMURILOR DE ALTA DATA! CE SPUI? " ; si mai aprinse o tigara de foi scurta.
 
 " CE AI SPUNE DE UN Chianti Classico ?"i-am continuat eu, in sec, gandurile...
 
 
"BUNA ALEGERE... O SCURTA PREZENTARE... cel mai bun vin pentru seara. Obținut din Sangioveze și Colorino are, ca și precedentul, un nas tot sobru, dar mai rafinat, cu un mic plus de condimente și parca puțin mineral. Gustul e tot rotund, cu agrișe, vișine, ceva fructe roșii și puțină vanilie. Începe ceva mai timid, poate, dar continuă din ce în ce mai susținut până la final. ...."
 
............ BRUSC AM REVENIT LA REALITATEA MONOTONA... IN FATA MEA, INSA... CA O URMA A RENUMITEI SALE GENTILETE, LUIGI LASASE O STICLA DE VIN... O CAFEA MICA ITALIENEASCA ... DAR, SI UN  MIC BILETEL. PE CARE SCRIA:
 
"Taverna Cazzavillan Str Luigi Cazzavillan Nr. 15, sector 1, Bucharest...CAPISCI?"

7 comentarii:

  1. Cred ca numele tavernei e foarte inspirat, mai ales avand in vedere faptul ca incet, incet uitam de cei care au facut ceva pentru tara aceasta, chiar daca nu au fost romani!
    Am fost acolo si chiar e frumos si intim totodata...e un loc unde iti face placere sa vii si a doua oara si nu numai!

    RăspundețiȘtergere
  2. ESTE UN LOC DE VIS... M-AM NIMERIT "INTAMPLATOR", ATATA VREME CAT CREZI CA ESTE CEVA INTAMPLATOR....

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand am ajuns la voi, in Bukale, la sfarsitul iernii... am mancat acolo cea mai buna salata Cesar.... si m-am intors la gara si de acolo, acasa, la Galati

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai facut curioasa cu salata Cesar. Am mai mancat in alta parte si e buna. Voi trece neaparat pe la aceasta taverna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa stiti ca nu v-am mintit... incercati caci, NICI NU STITI CE PIERDETI....

    RăspundețiȘtergere
  6. Vom redeschide, incepind cu 01 Iunie 2012, aceasta superba locatie.
    Rezervari la 0723.293 535 - Mircea Coman

    RăspundețiȘtergere