vineri, 1 februarie 2013

CE STITI DESPRE COLTAN?

VORBIM DE LA O VREME INCOA FOARTE MULT PE MOBILE. STIATI INSA CA, ACOLO EXISTA O SUBSTANTA, DIN CONGO, PE CARE SE BAT TOATE NATIUNILE DEZVOLTATE? ACESTA SE NUMESTE CONTAL SI ESTE UN AMESTEC INTRE COLUMBITA SI TANTAL.
IAR CONGO DETINE APROXIMATIV 80% DIN ZACAMINTELE DE CONTAL ALE LUMII SI PESTE 60% DIN PRODUCTIA MONDIALA DE TELEFOANE MOBILE FOLOSESC ACEST ELEMENT CHIMIC.


O SA VA PUNETI, PE BUNA DREPTATE INTREBAREA,  DE CE MAREA MAJORITATE DINTRE NOI NU AU AUZIT INCA DE ACEST ELEMENT CHIMIC? DESI RASPUNSUL POATE PAREA USOR DE GHICIT, TOTUSI ACESTA ASCUNDE SUB EL UN CRUD ADEVAR. MARILE COMPANII NU DORESC A SE CUNOASTE DESPRE ACESTA, PENTRU SIMPLU FAPT CA AR TREBUI SA RECUNOASCA SI PRIN CINE, CA SI MANA DE LUCRU, IL EXTRAG!

 COPII SUNT CEI FOLOSITI, IAR ASTA PENTRU CA ACESTIA SE POT BAGA CU MARE USURINTA IN MINELE DE COLTAN, SI MANA DE LUCRU VALOREAZA 2-3$, IN TIMP CE LA BURSA DIN LONDRA ACESTA SE VINDE SI CU 400 DE USD.
DAR, PENTRU CA ACESTA, CHIAR DACA ESTE IN PROPORTIE DE 80% PREZENT IN CONGO, COLTANUL NU APARTINE IN MAJORITATE ACESTUI STAT. SI, DACA MAI ADAUGAM SI FAPTUL CA, IN VIITORUL APROPRIAT, POATE CHIAR PREA APROPRIAT, CINE VA DETINE ASTFEL DE ZACAMINTE VA PUTEA AVEA UN CUVANT FOARTE GREU IN POLITICA ECONOMICA MONDIALA, CU SIGURANTA CA VETI INTELEGE DE CE SE DORESTE CA, IN STATE PRECUM CONGO, SA EXISTE MEREU, DAR MEREU, O STARE CONFLICTUALA!  SI UITE CUM, DE MAI BINE DE 10 ANI DE ZILE, AICI EXISTA UN PERMANENT RAZBOI. SI ASTA, DESI 30% DIN POPULATIE ESTE ANALFABETA, IAR 60% DIN POPULATIE MOARE DE FOAME. ASTAZI PENTRU DOAR UN BANAL KILOGRAM DE COLTAN ISI PIERD VIATA DOI COPII! IAR TOATE ACESTE REALITATI SE INTAMPLA SUB OCHII, MAI MULT DECAT INGADUITORI, AL MARILOR TARI DEZVOLTATE!
 DE CE AM ALES SA VA SPUN AZI ACEASTA REALITATE? PENTRU CA, CHIAR DACA AM DEVENIT DEPENDENTI DE TOATE ACESTEA, SUNTEM DATORI SA CUNOASTEM ADEVARUL!....MACAR ATAT.....
 SAU, CUM BINE SPUNEA CANDVA BOB MARLEY:
"VOR CONTINUA SA EXISTE RAZBOAIE, ATATA TIMP CAT CULOAREA PIELII, VA CONTINUA SA FIE MAI IMPORTANTA DECAT ... CULOAREA OCHILOR"

3 comentarii:

 1. Interesanta "prelegerea", insa intrebarea se pune PANA CAND? Si ar mai fi ceva, nu este singurul DOMENIU unde se poate pune "degetul pe rana".
  Africa este ceva extraordinar, pe care cuvintele nu o pot cuprinde in cuvinte!

  RăspundețiȘtergere
 2. Asta e sclavagismul modern... Eu auzisem de-asa ceva. Ganditi-va si la membri Falun Gong... Au fost facuti sclavi pe viata de China. Majoritatea mor sau sunt folositi pentru organe. Multi nu stiu asta.

  RăspundețiȘtergere
 3. COLTAN=MOBILE=RESTUL... SRI SI NU NUMAI!

  RăspundețiȘtergere