sâmbătă, 17 iunie 2023

SINDICALISTUL BUCUROIU, DINAMITEAZĂ UN ALT MIT: AL INVINCIBILITĂȚII MASINILOR DE LUPTA AMERICANE

Da, aici ar fi multe de scris, de dezbătut... în fond de ”talk”-uit despre incidentul cu scufundarea acelui TBT ... model Piranha 3.... Da, azi, cu siguranță că mulți din cei care ar fi trebuit ca acum să VORBEASCĂ, azi tac... și se uită...spre alte zări

            Ca să vorbim despre TBT, dar mai ales să vedeți ce și cum reacționează(până acum) AUTORITATILE noastre...  SINGURUL care a incalcat ciudata "Omerta", de care au dat dovada unii, dar si ceilalti... fu CONSTANTIN BUCUROIU, un ”MESERIAȘ”, în ale SINDICALISMULUI... și nu numai.  A, să nu uit: pentru toti cei care, din ”SCÂRBICII”, din CSAT,ori de aiurea, de la LOGISTICA armatei, sau de la DIRECȚIA DE INFORMARE ȘI COMUNICARE, al aceluiași minister...vor dori clarificari  le spun, inca de la inceput sa nu uite un lucru: am cunoscut doi OAMENI... care au plătit cu propriile lor vieți... la intervale diferite de timp, e drept. Dar  au IUBIT ceea ce au făcut... La final voi spune, cine si cum. Dar articolul e un PIOS remember pentru cei doi; dar și pentru marea masă... MUTĂ a celor care, în uniformă, sau ba, nu uită SĂ IUBEASCĂ ROMÂNIA.... Iar asta... în fiece secundă!

Astfel, prin legea 18/din martie 1992, cel cu privire la ”forțele armate convenționale”, în Europa, se arăta că: ”termenul de transportor blindat de trupe înseamnă  un vehicul blindat de luptă care este conceput și echipat să transporte o grupă de infanterie, și care, de regulă este înarmat cu un armament integrat sau organic, cu-n calibru mai mic de 20 de mm.”

Cunoscute în lumea militară și sub denumirea de ”TBT”(TRANSPORTOR BLINDAT TRUPE), acestea își au originea, în necesitatea de a transporta trupe de infanterie, pe câmpurile de luptă. Acestea, de obicei sunt înzestrate doar cu o mitralieră, deși există variante care transportă tunuri antitanc, fără recul, rachete antitanc teleghidate, sau chiar mortiere. Majoritatea acestor transportoare folosesc un motor diesel similar camioanelor mari, sau autobuzelor.

  • Scurtă istorie a TAB-urilor românești

Aceasta începe  o dată cu anul 1968, după invadarea Cehoslovaciei, când s-a adoptat o nouă ”strategie de apărare națională”. Astfel, devenise o prioritate ca să existe licențe, pentru fabricarea a câtor mai multe produse autohtone. Așa se face că apare TAB-77, un transportor proiectat și fabricat în România. Apoi TAB 71, B33-Zimbru.

În prezent, istoria acestora este ușor mai complicate, deoarece România a decis să cumpere 227 de transportoare Piranha 3, deși, în paralel se dorea dezvoltarea și construcția, la Moreni, a unui nou tip de transportor amfibiu blindat 8*8, numit ”AGILIS”! În ședința de Guvern din noiembrie 2017 s-a revenit asupra deciziei de construcție a AGILIS  și s-a decis

  • În loc de concluzii 

Iată și opiniile domnului Bucuroiu, la doar câteva dintre întrebările care s-au născut, după scufundarea de la Borcea:

Haideți să o luăm cu începutul, cu episodul Gabi Oprea și să ajungem în prezent, la proiectul de viitor, unul care sună încurajator,  și care ar urma a vedea “lumina zilei”, în decembrie… Cum este toată această poveste?

    Avem de -a face cu două lucruri diferite: SAUR 1; SAUR 2, două transportoare blindate cu protecție balistică 2/a; 2/b și prin blindaj adițional cu o protecție balistică dusă la 3/a; 3/b, realizate de Automecanica Moreni în perioada 2003- 2004, prin soluții constructive care să fie pliate pe cerințele NATO. Și programul lui Gabriel Oprea lansat în 2011: Programul Strategic de interes Național Transportor pentru trupe TBT 8x8, pe specificația cerută de MApN. Acesta urmând să atingă nivel de protecție balistică nivel 4/a și 4/b, în același timp fiind flotabil.

Credeti ca se dorește, sau nu, ca această industrie de apărare să fie îngropată și dusă la “cimitirul, de fiare vechi”, așa cum, odinioară, un ex Premier al României vorbea când se referea, la industria românească?!

             ”Sunt sută la sută convins că, România al cincilea exportator de armament în lume, până în 1989, a primit ordinul să tragă frâna de mână și chiar să închidă capacitățile de producție militară. Faptul că nu s-a realizat nimica, în întregime, mai este și ”meritul”,  unor derbedei;  de la sindicate, unii care s-au opus. Cei care au condus destinele României erau în stare să vândă și pe mama lor.”

  • REMEMBER

Am menționat, pe la inceput, de (doar) doi OAMENI, pe care viața mi i-a adus în drumurile mele, de catanie: ȘTEFAN BĂLAN și EDUARD DORIN ENE ... Din păcate, ambii au plătit cu viața... Primul, coleg cu subsemnatul, într-un TAB, dintr-o iarnă de decembrie 89; dar care avea să moară ”ciudat”, 17 ani dupa, când mai avea doar jumătate de oră, până în curtea defunctei unități focșănene 01270...

Iar cel de al doilea, un DOMN bonom, un artist fin... un maestru al VERSULUI... ș-un SUFLET de mare român.... care nu vâna ”cai verzi.... pe pereți kaki”... sau alte CD-uri... și grade.El  a disparut brusc, desi la final de septembrie, inca mai era in piata, din fata guvernului... pentru drepturile pensionarilor militari. Iar, in noiembrie, al aceluiasi an, era deja trecut la "POMELNICUL DREPTILOR".

 

 

 

Deci, despre ce vorbim acuma, in mica, dar atat de "vesela" colonie, (inca) numita...ROMANIA?!

74 de comentarii:

  1. Multumim!
    Mugetul Carpaților ne ia cate o cărămidă de pe inimă, acolo unde este îngropată durerea. Durere ca anii trec si nu am oprit tavalugul distrugerii!

    RăspundețiȘtergere
  2. România a fost trădată și sabotată încă de pe timpul socialismului glorios.Bineinteles, la ordinul factorului extern cu ajutorul celui intern.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se prea poate, nu am dc a va contra zice! Altii ar trebui sa o faca... cei care sunt platiti a dezvolta ceva, in tarisoara asta...

      Ștergere
  3. Nici Moscova și nici Washington -ul nu agreează o Românie bogată și prosperă.si acuma, nici Bruxelles!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De oriunde putea veni o astfel de reactie, nu se exclud unele, cu altele....

      Ștergere
  4. Referitor la transportor , am remarcat "again" cum că, articolul prezintă lucrurile doar dpdv sindical.Adică părerea unei singure părți.Dacă" săpați" puțin o să vedeți că problema este mai complicată privind realizarea transportorului românesc. Vă spun asta cu toată dragostea pentru colegul Bucuroiu! Un sfârșit de săptămână plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dl. Bucuroiu a fost singurul lider de sindicat "asumat", care nu s-a ascuns dupa concedii si alte teme 'sindicale"! Nu crezi, la fel?!

      Ștergere
  5. Ai gresit a fost Piranha 3 nu 5 care au fost facute de alti nu de romani si a fost total nepregatit de armata sa execute acea misiune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am gresit deloc... si stiti bine asta, dar e bine ca am si antipostaci!Numai bine

      Ștergere
  6. Frumos omagiu, pentru cei 2, pomeniti de tine...Lista asta, cu siguranta poate fi mult mai lunga....

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, buna analiza, pe dl colonel Ene, viata a facut a-l intalini. Intru totul de acord cu descrierea facuta... RIP!

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte tare articol..bravo.Concret, la subiect. Bun si comentariul eroului tau... tine-o tot asa....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, cat inca mi se va da ... voie! Nu va "bucurati", atat de tare!

      Ștergere
  9. Lumea asta se imparte in doua segmente: idioti nativi, dar si idioti cu diplome. Acuma important este ca, tu ca si tara de partea cui vrei sa existi... Buna comparatia cu Romania=Colonie....

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, ca si " radiografie" a unui segment militar e ok.economic insa rezultatele stau asteptate
    O zi faină

    RăspundețiȘtergere
  11. Un incident de acest gen, public, in ochii tuturor si ai mai marilor NATO, aduce in atentie, pentru a nu stiu cata oara, precaritatea industriei de aparare si a "spatelui rasboiului"! Cu toate eforturile materiale, intelectuale, si de orice fel de alta natura(politice, diplomatice) industria de aparare ramane un cartof fierbinte in mainile decidentilor! De ce? Pentru ca decidentul trebuie sa gaseasca, in viziunea strategica de inzestrare acea stare de echilibru intre angajamentele fata de NATO, care implica in primul rand interoperabilitatea si starea industriei nationale de aparare! Ambele trebuie sa fie in avantaj! Asa ca, de nu vedem vreun revirement in gandire si actiune in tot ce inseamna inzestrare, atunci mai pot cadea, se mai pot scufunda fel de fel de vehicule mai mult sau mai putin noderne!Bafta in demersuri Zimbrule!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna analiza dvs/ ta/ subscriu.

      Ștergere
    2. Da, multumesc dle draghe... "lumea buna" e cu noi... ma simt mai bine "pazit"... mai semper... fidelizat!

      Ștergere
  12. Asta, cu TBT-ul si scufundarea lor, sincer... nu conteaza prototipul... ci totul imi pare a se intampla ciclic, pe principiul "Repetitia e mama intelepciunii!"...in rest sper a ne auzi si cunoaste.

    RăspundețiȘtergere
  13. După revoluție, mai marii diriguitori ai statului au pupat mâna occidentală așa ca un veritabil popor de slugi ce suntem și au marșat ,la fel ca în alte sectoare ale economiei, la distrugerea industriei de apărare românești, industrie de elită pe vremea împușcatului ,disponibilizând din sistem circa 200 000 de salariați precum și multiple capacități de producție. Este infinit mai simplu și mai avantajos să cumperi armamentul expirat din SUA, făcând contracte G to G fără obligații de offset, dar cu comisioane grase ! Programul tbt nu este singurul exemplu de proiect început și nefinalizat din industria de apărare , la noi este sport național. Cât despre prietenul și colegul Costică Bucuroiu aveți dreptate este unul dintre puținii corifei ai sindicatelor care au militat pentru păstrarea a ceea ce a mai rămas din industria de apărare. Dacă nu erau sindicatele această industrie era istorie la acest moment. La fel ca în pandemie , războiul din Ucraina ne-a prins cu pantalonii in vine dar ne apără OTAN nu-i așa? Există o paradigmă ; " Și vox pax, para bellum"! Dacă vrei pace pregătește-te de război; numai dacă ai cu ce, dar și cu cine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mare corecte observatiile, la fel au fost si-n observatiile lor, a celorlalti lideri de sindicat!

      Ștergere
  14. Articolul de fata surprinde dar o mica fata a ceea ce este azi, industria de aparare... si da, chiar este un "memento mores" adus celor doi... STEFAN BALAN si EDUARD DORIN ENE... Cei care i-au cunoscut si nu sunt putini...va asigur... stiu ca ei au fost in PRIMUL rand... niste CARACTERE!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mă bucură ideea că mai avem persoane de valoare în sindicalismul românesc, precum domnul Constantin Bucuroiu. Fără a avea cunoștințe deosebite în problema armamentului cu care este dotat statul român, îmi doresc să existe cât mai multe persoane cu experiență, pricepere și dorință de a face tot ce trebuie în domeniul, atât de discutat, al apărării și protejării acestui popor și al acestei țări! Excepțional material, bine punctate problemele și, sper, un imbold și susținerea meritată a domnului Bucuroiu și a tuturor sindicaliștilor și românilor care îl susțin cu fapta și cu sufletul. Avem nevoie de documentare de specialitate și de persoanele informate, care să ni le ofere! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un caz aparte, in sens pozitiv. Nu e singurul, dar recunosc ca sunt din ce in ce mai putini! Multumesc

      Ștergere
  16. Un om inimos de toata isprava de aportul caruia se poate prevala industria de aparare in actualele conditii favorizate de consumul mare de blindate al ucrainienilor . Hristos in inimile noastre !

    RăspundețiȘtergere
  17. Cei care submineaza industria de aparare sunt uneltele ucigasilor de romani ! Sa fim iubiti !

    RăspundețiȘtergere
  18. Brstiala tema, in rest, putem sa fredonam: un elefant se legana, pe o panza de paianjen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate fredona si poezia lui A.CHRISTIE...cea cu zece negrii mititei!

      Ștergere
  19. Felicitari.ai fost confirmat si de gandul.ro
    Incredibil, dureros de adevărat! În fața acțiunilor și atitudinilor unora.

    RăspundețiȘtergere
  20. Supeeer! Felicitari 🥰❤️👍🏻

    RăspundețiȘtergere
  21. https://www.gandul.ro/exclusiv/exclusiv-productia-de-tehnica-militara-a-intrat-la-apa-presedintele-asiaa-romania-a-primit-ordinul-sa-traga-frana-de-mana-19999142... Sincere felicitari! Va luptati mai ceva, decat un sindicalist!

    RăspundețiȘtergere
  22. Să sperăm că, datorită persoanelor de mare valoare din acest domeniu, România va dansa mai puțin pe muzica care i se cântă de diverși și mai mult pe muzica care trebuie ascultată și dansată cu mai mult patriotism.

    RăspundețiȘtergere
  23. Aceeași ciorba reincalzita..... Nimic nou sub soare, căutați toate discursurile lui Bucuroiu și veți vedea ca sunt aproape identice !
    Știți cumva de cind e lider de sindicat, se simte și el cumva, într-o anumita proporție vinovat de starea industriei de apărare ?
    Nu am răutăți cu nimeni..... Dar nu Bucuroiu e cel mai indicat sa vorbească de industria de apărare și mai mult sa se și erijeze în reprezentantul acesteia!
    Cu stima !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca aveti ce spune, cu subiect(e)...si cat mai multe subiecte... va rog a lasa un nr/adresa de contact! Nimeni, nu-i "suspus" GRESELILOR... In rest, nu pot a ma pronunta la ceea ce dvs ati enuntat, dar cum cred (inca) in libera opinie...dar si liberul arbitru... voi lasa, totusi comentariul dvs...

      Ștergere
  24. Bine era daca cei de la gandul.ro... daca iti citeau blogul ca prim avertizor in problema! Da ii ghini sa -sa!

    RăspundețiȘtergere
  25. Deci se poate, felicitari pt gandul.ro!

    RăspundețiȘtergere
  26. azi am aflat ca.... https://www.gandul.ro/exclusiv/exclusiv-productia-de-tehnica-militara-a-intrat-la-apa-presedintele-asiaa-romania-a-primit-ordinul-sa-traga-frana-de-mana-19999142.... asta da..."lovitura" de presa...

    RăspundețiȘtergere
  27. In pace, dar mai ales cu ...PACE...domnului sa ne Rugam... material interesant... aici, dar si azi, pe gandul.ro> https://www.gandul.ro/exclusiv/exclusiv-productia-de-tehnica-militara-a-intrat-la-apa-presedintele-asiaa-romania-a-primit-ordinul-sa-traga-frana-de-mana-19999142... Amin, zic voua!

    RăspundețiȘtergere
  28. Cate nu vor mai fi astfel de cazuri?! Viata merge inainte

    RăspundețiȘtergere
  29. Cazuri, dar si necazuri
    Asta e viata.Dar am citit intr unul dintre comentarii, de acord: sindicatele, sau sindicalistul acela, nu se simte si el vinovat?!

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu iese galceava, asa deodata... ce interese ascunde oare, iesirea " eroului" tau?!

    RăspundețiȘtergere
  31. vazut si punctat... exact ca-n tenis...

    RăspundețiȘtergere
  32. se poate scrie si asa... nu ma impiedic in cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
  33. OK... BINE SCRIS, CU NERV SI CU MULT VERB! TE INVIT, LA RANDUL MEU A MA CITI: https://otaradepoveste.blogspot.com/2023/06/viata-ca-o-parodie.html

    RăspundețiȘtergere
  34. Totul imi pare cam asa: industria asta e cam "moarta, in cotet", iar Armia noastra produce numai SOLDATEI DE CIUCALATĂ!... Ori ma insel cumva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de ideea asta, chiar am sa postez ceva, pe acest subiect!

      Ștergere
  35. Asta imi aduce aminte, ca si reactie a sindicalistului, de acest banc, pastrand proportiile, dar retinand gestul acestuia:
    Cel mai bun banc politic de la Ceaușescu încoace:

    Se trezeste Iohannis într-o dimineață la Cotroceni, observă că afară a nins în acea noapte cam 5 cm si iese pe balcon să admire priveliștea. Când, deodată vede scris cu urină pe zăpadă sub balcon “Demisia!"
    Cheamă imediat toate organele abilitate – SIE, SPP, SRI, etc. – care încep să analizeze cazul...
    Peste o oră apar si rezultatele.
    - Sefu, am facut toate cercetarile si avem două vesti: una proastă și una foarte proastă.
    - Începeți cu cea proastă!
    - La analiza urinei a rezultat că aceasta apartine lui Ciuca.
    - Nu se poate! Nu puteam primi o veste mai proastă. Era ultima persoană la care mă puteam gândi! Si vestea foarte proastă ?
    - La testul grafologic a iesit că este scrisul lui
    Marcel Ciolacu..."

    RăspundețiȘtergere
  36. Postarea ta, imi aduce aminte de Balan... coleg cu el, mai putin de acel/acest/Bucuroiu. Imi pare rau ca trebuie a o zice, ori scrie... dar sindicalistii nu au fost si nu sunt decat "cozile de topor" ale vremelnicului politic!!!

    RăspundețiȘtergere
  37. tare poanta... concluzia e doar una: ce a fost primul.... oul, ori gaina?!

    RăspundețiȘtergere
  38. Delicat subiect...frumos omagiu. Te felicit!

    RăspundețiȘtergere