sâmbătă, 27 mai 2023

Când unii se "gâlcevesc" ... Bucovina nu stă; ea luptă!

Da, aceste rânduri, de weekend, din capul locului, le voi dedica următorilor (ordinea este aleatorie): liderilor partidului numit Verde... dar care se războiesc pe ”ștampile” și chestii birocratice... tuturor bucovinenilor mei...care stau și înghit ”în sec”, la nedreptățile unor ”fluturași” locali... când vine vorba de ”AUR”-ul ținuturilor acelea, adică de păduri... Și nu în ultimul rând, distinsului meu coleg de breaslă... domnului profesor universitar, de Iași,  Alexandru Ioan... fost redactor, dar și realizator de emisiuni radio... Radio România... Și celorlalți... locuitori ai zonei... unde s-o născut ”Baltagul”... și rezistența din munți!

                                             Pădure din Bucovina (Arhiva SOS Bucovina)

    Începutul acestui material ”beton”... dar și  ”epic”  (căci cică așa-i de bonton, a se zice azi) pornește de la întrebare lui ”drăguțu” de Sandu, azi mare profesor mare. Recunosc că m-a uimit și frapat, în egală măsură... Iată cum suna întrebarea... ”Despre dezastrul făcut de austrieci la Mitocul Dragomirnei când au intrat cu cele cca 100 de camioane în zone protejate se mai știe ceva? S-au gasit responsabilii, s-au dat amenzi, au fost confiscate masini? A întreprins vreun demers Garda de mediu, Prefectura, Consiliul Judetean, MAI, MAE, MINISTERUL MEDIULUI, POLITIA, ori MINISTERUL AGRICULTURII? Sau tot românii, pădurea și animalele sunt vinovate???”

                                                    Bucovina Iarna - Arhiva SOS-Bucovina

Din start, se observă că este o întrebare ”țintită”, în care, pentru a putea răspunde aveam nevoie... ca de ”AER”, doar de oamenii, de prin zonă. Recunosc că prima dată m-am gândit la reprezentantul partidului Verde, cel din zonă! Dar acesta cred, nu sunt sigur... dar cred că ajutat fiind și de ”nic...name”-ul de jurnalist ”pârât”... auziți acilea: ”ȘARPE”... ei bine acesta nu fu de găsit! Ca urmare, îmi  fu tare greu de a-i  obține părerea... căci, ”nevertebratul” se târa prin ”giudeț”, la cules de ciupercuțe... Apropos, știți ca acestea, ciupercile... să se culeagă-n mai?!

Apoi, gândul meu cel ”șugubăț” a plecat spre ex liderul aceluiași partiduleț, un anume domn State... cunoscuții îl mai strigă și Bazil! Dar acesta se dă plecat... peste ceva mări și multe păduri, mai exact în locul unde Dunărea ”țâșnește”: munții Pădurea Neagră... Cică ar ”lipsi” motivat...  fiind la muncă!

Următorul pe listă a fost INEGALABILUL meu amic, INAMICUL public numărul unu, al domnului GHIȚĂ... și Flutur! Cine altcineva, decât domnul profesor, ex deputatul de Suceava... ȘTEFAN ALEXANDRU BĂIȘANU... dar și acesta mi-a părut, ușor prea prins, cu ale sale treburi! Ca urmare, am amânat în a avea o opinie, despre PĂDURILE Bucovinei... Altă dată, dragă Sandule... căci știu că ai  ce-mi zice!

                                                     Capii ONG-ului -Arhiva 

                                                                SOS - BUCOVINA

                                                                

Și pentru că, nu degeaba am realizat la un post local... PLUS TV Suceava, o emisiune numită ”TOCHITURA DE POLITRUCI”... ca să fie zeama verde ceva mai gustoasă, mi-am amintit de un ONG...  din Moldovița: cel al domnului DIMITRIE HAUCA...  dar și al celorlalți patru membrii fondatori... Acest ONG se numește, mare atenție... ”SOS BUCOVINA”... Iar ceilalți membrii sunt (în ordinea numerelor de pe tricou): Diana Berne, Oblezniuc Gheorghe, Bucsa Ilie, Bucșa Dumitru, cât  și  Mortogan Cornel! Această asociație se ocupă exact de acest fenomen...  care a izbucnit mai ales, după ce ”fluturele” politic a ajuns  pe la butoane... Primele acțiuni ale SOS-ului datează de prin anul 2020, deși juridic actul de naștere are data asta: 18.08.2021. Ca să fiu ”corect”, până la capăt, mai trebuie să precizez că în timp au avut  acțiuni comune și cu alți activiști, precum: Daniel Bodnar, Tiberiu Boșutar, Tiberiu Vatamaniuc, Sorin Tofan, Dani Ghinghiloschi, Mihai Ghinghiloschi.

    Revenind acuma, la amicul meu, care nu a dat ”bir cu fugiții”,  și nici nu a căutat a se ascunde în găuri de pământ... precum cel pomenit mai înainte vreme... Ei bine, acesta este persoana care mi-a semnalat  episodul cu mocănița, aia, din Moldovița; de care și azi... Austria... îmi este ”datoare vândută”! (se știe, într-un cerc restrâns, de ce anume)

    Așa că, lăsând ”buștenii”, în seama verzilor de  prin pădure... uite cum, domnul Dimitrie a avut amabilitatea ca, printre ”lupte seculare”, cu  tot felul de neica nimeni... care efectiv ”asasinează” pădurile... să-mi răspundă la câteva întrebări. Comentariile ulterioare vă aparțin; deci postați-le direct, acolo, la COMENTARII. La finalul articolului... Acuma, hai să-i dau drumul:

                                               SOS Bucovina  și pădurile masacrate

Muget: De unde pasiunea ta, pentru apărarea pădurilor, din Bucovina?

Dimitrie Hauca (D.H): Sunt născut și crescut în zona de munte, studii în silvicultură, deci era firesc să mă implic la câte defrișări ilegale sunt, plus că mai sunt și alte persoane care se implică în acest sens!

Muget: De ce crezi că s-a ajuns la o exacerbare a defișărilor?

D.H: Datorită implicării politicului la modul agresiv în tăieri, prin baronii locali, dar și primarii; inclusiv.

Muget: Mai poate statul să facă ceva pentru aține sub control acest fenomen; sau crezi că, chiar statul, prin diferiți ”interpuși” coordonează acest fenomen?

D.H: Statul e direct implicat în acest fenomen, dacă s-ar dori oprirea, cu siguranță ar putea-o face imediat!

Muget: Regreți, sau nu, că te-ai implicat în activitatea acestui ONG, în special, dar și a politicii de ”verde”...în general?!

D.H: Nu regret implicarea sub nici o formă, doar că măsimt descurajat, pe zi ce trece, asta datorită faptului că statul cu bugetarii săi, care sunt plătiți din banii noștrii, ai contribuabililor, nu fac nici un efort pentru a păzi pădurea și eventual pentru a o administra într-un mod corect și sustenabil. Mai degrabă  e o luptă împotriva ,,sistemului bolnav “ .

                                            SOS Bucovina -în plină ”acțiune MASS MEDIA”

Muget: Așa, ca un exercițiu de final, tu crezi că: ”bucovinenii iubesc natura, sau natura iubește.. pe aceștia”?!

D.H: Cred că natura iubește bucovinenii…însă, prea puțini bucovineni mai apreciază natura; din nefericire. Dar, pentru a fi sincer până la capăt, în general la munte se fură lemnul din pădure. În zona mai de șes se excavează mineralele, din albia râurilor. Fiecare zonă are un specific aparte, de furt, în funcție de ceea ce oferă zona.

Muget: Mulțumesc și promit să nu pun PUNCT, atât de REPEDE,la un astfel de subiect!

                                                  Mircea Motrici- Arhiva Personală

    Cu promisiunea că, nu am să vă las cu ”ochii-n soare”... ci, că am să revin cu un material mult mai amplu despre cum sunt ”HINGHERIȚI” cei care se OPUN... jafului pădurilor din această zonă... mai jos  o să vă redau un mic filmuleț... cu un mesaj, pe care sper să-l vizioneze... toți... Asa că, dragă Sandule, nu uita ce (ne ) grăia cu ceva timp, în urmă ... Mircea Motrici... un bucovinean de mare ispravă: ”Dumnezeu când a creeat lumea... eu cred că a început cu Bucovina!”

57 de comentarii:

  1. La inaltime, ma bucur ca exista inca astfel de ong uri

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca de la un Ghita, spre un alt Ghita... Flutur: am auzit ca la baza esti sef de ocol silvic! Pai atunci, mai omule ce ai tu, cu padurile?!Dc le vrei desfiintate?

    RăspundețiȘtergere
  3. Rea tocmeala... frumoase cuvinte de final... felicitari pentru interviu si pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pana sa citesc acest articol am crezut ca, in fond, RAIUL poate fin in Bucovina.... de azi inainte insa... incep a avea indoieli; precum apostolul Toma!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta lectie data de oamenii acestia... in popor se mai zice ca... la finalul vietii e bine sa avem sadit un pom.... noi se pare ca am uitat de astfel de vorbe! Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  6. Fara cuvinte... de meditat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Textul acesta mi-a adus aminte de aceste versuri, pe care voi incerca a le reproduce cat mai exact: ”Un stăpân avea un pom,
    Stăpânul se numea om!
    Pomul roadele-şi arată,
    Dar stăpânul niciodată:
    "Proprietate privată"

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine scris totul, cu tuse interesante, te aduce mai aproape de acele locuri. Imaginile sunt bine alese; iata ce mi-a dus mie in memorie..aceste randuri: Să faci copii,
    Să-nalţi o casă,
    Şi să plantezi un pom!
    Aceasta e menirea ta,
    De om...
    Pom, să plantezi
    Cu suflet darnic,
    În solul roditor,
    Apoi să-l saturi, harnic,
    Cu apă din belşug,
    Să crească, pomul, falnic,
    Să nu rămâi dator,
    Cu lemnul din coşciug...

    Să faci copii,
    Să-nalţi o casă,
    Şi să plantezi un pom!
    Aceasta e menirea ta
    De om...”

    RăspundețiȘtergere
  9. Oare acel Flutur, intre doar... dar el ”nu vede padurea de copaci / din pricina copacului.”?!

    RăspundețiȘtergere
  10. De la inceput...felicitari, pentru material. Pentru mesajul transmis, dar mai ales ca mi-a adus aminte ca noi oamenii suntem exact ca trunschiurile de copac: ca trunchiurile de copaci in zapada. Aparent stau sa alunece si cu o usoara izbitura le-am putea impinge cat-colo. Dar n-o putem face, fiindca sunt bine infipte in pamant. insa, vezi, chiar si acest lucru nu este decat aparent.

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut omule bun.. bun pentru ca nu te lasa indiferent ”micimea” unora, pentru ca da, chiar incerci a da exemple. Sunt de serviciu, in noaptea asta. Am descoperit acest blog, via FB, anuntul acela..si am citit. Pai e tare. NU stiu cu ce sa incep a te lauda.. ma amuza cum faci ”trecerea in revista” a personajelor la care ai incercat a apela... cu acel ”Sarpe”, da intr-adevar un ”nevertrebrat” sarpele... apoi cuvintele acelui om numit Motrici.Care imi fu ruda oarecum mai indepartata. Maxima citata.. tare m-a mai pus pe ganduri. Asa ca, la final, imi voi incerca si eu norocul, cu un aforism... sper sa nu te superi pe mine... iata-l: ”La umbra unui pom te odihneşti. În umbra unui om te rătăceşti. !”

    RăspundețiȘtergere
  12. da... Romania este ca o mare si dezordonata familie. Nu musai, doar in Bucovina... dar da, cred ca in mare ai nimerit-o cu materialul Iata, ca sa pastrez nota generala a comentariilor, iata ce se uita in ”Romanica” noastra. Asta de toate zilele, spus intr-o singura propozitie: ”Dacă vrei să faci o meserie, îți trebuie scule, dacă vrei să ai familie, îți trebuie oameni !!!”

    RăspundețiȘtergere
  13. Subiect trist! Batut si razbatut! Da, este adevarat ca pe langa numeroasele institutii ale statului ce au printre preocupari inclusiv protejarea mediului, direct sau indirect, exista si o sunedenie dr oengeuri cu acelasi scop declarat! Si asta imi aminteste de oarescr ziceri: copilul cu mai multe moase ramane cu buricul netaiat si o alta, mai moderna: de crei sa infropu o problema, faci mai multe comisii, comitete si comitii pentru rezolvarea ei! Cam atat! Articolul? Un strigat elegant de ajutor un lumea tot mai mercantila! Incs un strigat ce va aves ca radpuns doar ecoul, mai percutant acum in spatiile golase ale fostilor codri seculari!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu adevărat "Muget al Carpaților ". Durerea unei grădini a Domnului, care a ajuns pe mâna derbedeilor, hoților, mafiotilor.....Stimă si respect- scriitorule🙏🙏🙏🤝

    RăspundețiȘtergere
  15. Bucovina, țară de poveste! Dacă pădurea ar putea să se apere, ca în poveștile noastre, acest grup minunat de bucovineni ar avea mai mult spor împotriva "spiritelor rele" gen Gheorghe Flutur& Comp. În speranța că articolul dvs va avea efectul dorit, vă felicit pt conținutul lui și vă apreciez puterea de a spune adevărul. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest articol spune direct realitatea crunta din pădurile Bucovinei ,sa speram ca lucrurile se vor schimba prin implicarea mai multor cetățeni și a politicului in mod special,unirea face diferența oriunde și in orice domeniu de activitate.

    RăspundețiȘtergere
  17. Un articol bine conturat, e bine ca mai exista oameni ca aceia din Moldovita! Tine-o tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  18. Auziti... articolul e chiar fain... dar vb de acelasi Flutur, ala cu gripa aviara? Pai daca-i asa, oamenii de acolo ar trebui sa cunoasca ca, la Pojorata sta unul Necolaiciuc... ex ruda cu un ex Presedinte!?”Tara tuturor posibilitatilor”!

    RăspundețiȘtergere
  19. Marele Pater Patriae, Corneliu Coposu, înainte de a pleca în nemurire, a spus, profetic: „Blestemul României ar fi ca, după 20-25 de ani, F.S.N. să se afle și la stânga, și la dreapta eșichierului politic!“

    Că această previziune este cât se poate de evidentă astăzi nu mai e niciun secret. Ceea ce se întâmplă acum în interiorul Partidului Național Liberal vine să confirme spusele Seniorului și să netezească, tradițional deja, drumul venirii la putere a PSD, „coloana vertebrală” a fostului Front al Salvării Naționale. Așadar „dreapta” fesenistă va fi înlocuită cu „stânga” fesenistă, ambele curente fiind coborâtoare din fantoma PCR, bântuind destinul acestei patrii care, printr-un miracol, încă se cheamă România.

    RăspundețiȘtergere
  20. Apai asa stau lucrurile... Cu plusurile si minusurile in functie de zona geografica... dar politica, da tonul! Deci: fiindcă, nu-i interesează să preia puterea în aceste momente în care țara este la pământ, Ciolacu vine, la mișto, cu o explicatii, având un titlu dintr-o poezie a lui Bacovia: „Prin fumul de țigări ca-n nouri, / Gândeam la lumi ce nu există.” Nu știu ce trag pe nas băieții ăștia, dar, dacă tot s-au dat pe poezie, eu le-aș fi sugerat motto-ul lui Panait Istrati, din „Ciulinii Bărăganului”: „Bună țară, rea tocmeală, / Hâto-n cur de rânduială.”

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt unul din multii, dar atat de tacutii oameni, care te cunosc.. cu adevarat, cine esti, ce poti! Oameni buni, dar si rai.. . omul acesta e pe cat de modest pe atat de bun profesional! Iata, daca mai era nevoie de inca o dovada: acest material. Acuma, despre coabitarea PNL...PSD hai sa ne intoarcem usor in timp, pe vremea Orban... Citu! Partidul Național Liberal, în această cumpănă a istoriei, atât de delicată, în ceea ce privește viitorul democrației românești, nu mai are nici măcar acel spirit de haită al PSD, prin care membrii slabi ai haitei sunt susținuți de cei puternici. Nu! Lupii Beta și Omega (Orban și Cîțu) au început să se sfâșie între ei, atrăgându-și fiecare în dreptul lor căței și, mai ales, cățele, cu dinții ascuțiți, iar Lupul Alpha, Klaus Iohannis, râde de ei pe înfundate, așteptând semnalul serviciilor secrete, care-i vor indica pe cine să păstreze în fruntea haitei. Fiindcă, nu-i așa?, calitatea de șef al haitei este fluidă, putând fi modificată oricând, din rațiuni „superioare”.

    Până atunci, lupta insurecțională pentru putere, cea dintre marionetele Orban și Cîțu, este una iluzorie, pentru că onor câștigătorul va fi acela pe care Lupul Alpha, el însuși o marionetă, dar una cu greutate, îl va indica! Mai tineti minte o alta figura liberala?! Raluca Turcan, desăvârșind prostia-i emblematică, îi spune unui muritor: „Aveți șansa să mă priviți în ochi. Câți au șansa asta? ” Vă imaginați, dragi cititori, cam cât de proști ne crede această „capră metafizică”, despre care însuși Orban spunea că s-a „desăvârșit” în politică, prin adânci exerciții de alcov? Asta, ca să fiu elegant…
    Nu de alta, dar ultimul cuvânt din versurile pe care le va silabisi Ciolacu, în forul legislativ, prea rimează cu „labă tristă”! Hălăi-șa!

    RăspundețiȘtergere
  22. Tema excelent aleasa! Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  23. Era necesar numai si numai a te uita la filmuletul de la final. Dar, grija cu care vad ca ti-ai alcatuit tot materialul, bine dublat de filmul de la final ma face a spune ca si concluzie urmatoarele observatii..asta, apropos si de se sarpele tau, din text: capacitatea de a învăţa din greşeli o au, în genere, vieţuitoarele cu sânge cald şi un creier mai mare decât o nucă. O pisică ce a sărit în joacă pe un burlan încins nu va mai repeta isprava, cum nicio primată din Africa nu va confunda decât o singură dată în viaţă un şarpe cu un băţ răsucit. Teoretic, oamenii pot mai mult decât să ia aminte să nu mai repete o greşeală, învaţă din ele şi pot anticipa eventuale probleme viitoare

    RăspundețiȘtergere
  24. Marrginalii de sambata... marginalii, pt ca simt ca suntem, din ce in ce mai mult..”la marginea lumilor”: ... Faptul că fiecare pacient este obligat să semneze niște documente, prin care declară că înțelege riscurile și își asumă consecințele, în timp ce statul, medicii, și firmele producătoare, nu sunt responsabile, fac ca poporul să refuze, în masă, aceste tratamente. Or fi românii analfabeți, dar știu să ducă vorba, de la unul la altul, iar secretomania, și militarizarea întregului proces, le aduc aminte de vremea dictaturii comuniste, când, unii, te înghesuiau în dube, spre binele patriei și al oligarhilor comuniști.

    Occidentalii sunt mai taciturni, mai interiorizați, fără spirit de comunitate, fapt care a dus la acceptarea, rapidă, a sloganurilor oficiale, din teamă, și din lipsa comunicării interumane directe. Frica, și lipsa comuniunii între oameni, explică vaccinarea în masă, în rândul popoarelor vestice, nu gradul de alfabetizare, sau înțelegerea profundă a proceselor genetice! Dar, în cazul unor probleme medicale, care pot apărea, după un timp, relativ scurt, de 2-3 ani, revoltele vor fi de o intensitate atât de mare, încât, vor spulbera toată clasa politică, și pe toți corifeii medicinei oficiale!

    Până atunci, rămâne să vedem dacă mai avem dreptul să cumpărăm pâine de la supermarket, fără acordul jandarmului! Noi cu grâul, ei cu pușca! Ei cu congresele fără restricții, și spectacole deșănțate, noi cu botniță, chiar și pe câmp, fără pâine, fără dreptul de a intra în primării, agenții fiscale, sau magazine! Până la noi ordine, niciunul, din cei interziși la pâine, nu trebuie să mai plătească apa, curentul, telefonul și impozitele, pentru că nu le este permis de lege să intre în sedii publice, fără pașaport. Eu am învățat că pașaportul este un act pentru călătorii în țări străine. Prin implementarea unui pașaport verde, unii trădători de țară, înființează un nou stat, în interiorul granițelor, garantate de constituție, și comit un act de destructurare a țării....Sambata linistita

    RăspundețiȘtergere
  25. Scrie-mi/spune-mi daca gresesc cu ceva, daca citind acest material incep a crede urmatoarele: practic, noul teritoriu este păzit de structuri militare, este bine delimitat, în interiorul statului român, ca o structură parazitară, și consumă toate resursele celor care sunt în afara acestui teritoriu. La nevoie, stăpânii își trimit vătafii, să-ți ia orice drept constituțional și toate bunurile, pentru binele lor, al camarilei lor, și al progeniturilor lor. Destructurând România, conducătorii noștri o pun zălog unei noi structuri suprastatale, a celor puternici, cu tentacule în toată lumea, pentru a putea lua tot ce a mai rămas din bogățiile acestei țări!

    RăspundețiȘtergere
  26. O data, draga Zimbrule... un mare general roman post decem brist, imi zicea urmatoarele:”Imi e tare teama sa nu apucam a vedea ca va deveni infractiune, ideea de a fi roman, cu tot ceea ce implica acest lucru?! Da.. sa reflectam... zic!

    RăspundețiȘtergere
  27. Bine tintit, bine ochit

    RăspundețiȘtergere
  28. Distrugerea României, implicit a pădurilor ei, nu este deloc întâmplătoare: ca în armată, ordinul se execută nu se discută.Mai ales când este vorba de munți de gologani. Adică de euroi. Însă porunca a venit de afară, de la factorul extern, iar românașii noștri neaoși l-au executat fără crâcnire și cu mare entuziasm "patriotic". România nu mai este de mult timp condusă de la București.

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc tuturor celor implicati, in realizarea acestui text interviu... dar si "carcotasilor" care au apucat a se ascunde, sau a se da "pierduti", cand nu era cazul! Ideea este ca, asta e Bucovina actuala, nu mai este, din pacate, cea a lui Mircea Motrici... ci a celor de teapa lui Fluturica...Lista acestora e mult prea lunga. Ca un PS, la aceste randuri, mai tin sa precizez ca Partidul Verzilor avaut ieri, un congres extraoradinar, la Busteni, in care echipa dlui Marius Lazar areconfirmat conducerea statutar aleasa... Astfel, acesl domn Silviu Dumitru... care am aauzit ca va face si el , un alt congres ..azi cred ca si-a gasit "nasul"! Deja, imi pare ca si pe acest curent politic, oamenii serviciilor vor sa-l "ofileasca"!Succes Marius...traiasca Bucovina...

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu-i rea aceasta specificare, de final... dar modul in care ati scris totul e si haios, dar si trist; deopotriva...Adica: "un ochi rade, altul plange!"

    RăspundețiȘtergere
  31. Interesanta abordare, in final un mare adevar toata lumea lupta si iar lupta pentru scopuri comune insa de multe ori scopurile lor sunt pur personale. Unii nu mai au loc de altii, mama ei de padure,pestele de la cap se curata deci pana nu vor fi schimbati toti si judecati dupa faptele lor totul va ramane ca pe vremuri. Cat despre verde , nu ducem lipsa , ducem lipsa de moralitate .PS , Sic transit gloria mundi , Ein wort , ein mann, ein frau ein worterbuch !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc sincer ca ati inteles, chiar si printre "randuri" materialul propriu zis. Aici, in material nu vb de "moralitate" dlui Dimitrie ci, de gestul de a avea acel ONG... Va multumesc, toate bune!

      Ștergere
  32. O analiza corecta si destul de eleganta.Murdaria se ascunde sub presul tuturor, eu dureros sa vezi cum unii si altii au devenit salvatorii regiunii si a unor zone izolate din Bucovina , mai ales acolo unde are loc o activitate neintrerupta de jaf ca in codru. Din pacate unii chiar vor dar ce sa faci daca de sus sunt paziti toti de licurici .Interesant sa vedem cum umbrele vechi vor disparea oarecum si da de ce nu sa speram la vremuri normale alaturi de oameni cinstiti si drepti.
    Sic transit gloria mundi , si uite asa luptele vor continua pana o sa vedem si multi din cei vinovati ca iti vor lua plata lumeasca sau in final pe cea cereasca,incurcate sunt caile omului.
    Ein mann, Ein Wort ! Ein Wort , Ein Mann !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu, sau fara licurici, padurea apartine tuturor; dar omul in cauza este "supus pacatelor".Personal, inca mai cred in buna intentie a dlui Dimitrie... Dar, aici nu aveti cum a ma contrazice dar "naparcile" au invadat Bucovina...Mersi

      Ștergere
  33. Articolul este bun, ca si idee; dar gresit personajul ales... nu si "mobilul" verde ales. Iata si de ce scriu asta: https://www.newsbucovina.ro/politica/276160/presedintele-partidului-verde-campulung-moldovenesc-vasile-state-demisioneaza-din-partid-am-renuntat-la-functie-si-la-calitatea-de-membru-deoarece-nu-sunt-de-vanzare-si-nu-pot-accepta-politica-de-g

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si asta stiu, mi-au ajuns la urechi...dar vb de gestul sau civic, nu de faptul ca este precum "ursul pacalit de vulpea serpeasca", asta este alegerea lui...personala! Oricum va multumesc.

      Ștergere
  34. SOS tot un sos este insa cu alte ingrediente si alte retete,oare ce ne-am face fara salvatorii padurilor, oare ce ar fi Bucovina fara padure? Interesant articol prin aceasta abordare eleganta a problemelor cotidiene din zona impadurita. Avem multi sivicultori da ce sa vezi ca toti au facut aceeasi scoala cu aceeasi profesori care acum sunt eminente cenusii a combinatilor si permutarilor. Nu stiu zau daca toti acesti subiecti le pasa cu adevarat si nu stiu zau ce se mai poate face cand te napadesc buruienile si scaietii din toate partile.Solutii sunt si ar putea fi aplicate dar asta ar insemna un somaj masiv in zona verde si deci obrazul subtire cu cheltuiala se tine , treaba asta nu-i de acus e de la carabus.
    Sic transit gloria mundi !
    Kein Mann, kein wort !
    Kein Wort, kein Mann!
    Kein wort , kein mann !

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu credeti ca, usor exagerati, cu acest domn si al sau ong? Chiar daca dvs va pare un erou, presa locala, nu prea crede asta! Iata si de ce: https://suceavalive.ro/activistul-de-mediu-claudiu-hauca-a-accidentat-mortal-un-barbat-la-vama/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deloc, nu exagerez... Imi pare ca, pana la proba contrarie, e nevinovat. Dar, banuiesc ca sunteti din tabara "adeversa", deci ma bucur ca sunt citit... dar va intreb... Cum se faca ca, din toata asta ...ciorba, numita"presa locala" numai asta o dat?! Altele de ce nu au facut din asta..."un capat, de padure... verde?!" Intreb... nu dau cu drujba.... Eu privesc activistul de mediu si oamenii de acolo... restul ma abtin. Va recomand si dumneavoastra, un astfel de gest. Multumesc

      Ștergere
  36. Gestul de a povesti despre acel ong, despre Bucovina, despre MM e chiar laudabil...oamenii sunt acolo problema.Din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  37. Bun articol. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  38. Corect material, bine punctat cu domnul profesor Baisanu, dar si cu acel "don"... State. Si foarte bine ales titlul postarii. Complimente.

    RăspundețiȘtergere
  39. Bine ca mai exista suflete in tara asta carora sa le (mai) pese de astfel, de subiecte!Felicitari sincere.

    RăspundețiȘtergere
  40. De ziua copiiilor ce le daruim, pe viitor acestora? Asta ma "omoara"... terenuri aride...si oameni fara de suflete.

    RăspundețiȘtergere
  41. Bun articol. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  42. OAMENII SIMPLII... INTOTDEAUNA SFINTESC BUCATELE SI PAMANTUL!! SE STIE...

    RăspundețiȘtergere
  43. Am citit articolul; Mda ,frumos articol.De precizat...eu nu mai fac parte din SOS de pe atunci...m a scos dl Hauca Eu am creat ong ul...eu am fost ideea.. eu am avut primele actiuni in zona filmate live

    RăspundețiȘtergere
  44. alte precizari... la fel de importante... Dar un bărbat ca dl Hauca nu acceptă ca o femeie să fie mai inteligentă ca el...așadar.. Ong ul l am proiectat la ideea macro european,am dorit să-l leg de ong uri importante de mediu din afara țări. P.S: Nu e nevoie a ma semna.. Oricum va felicit.

    RăspundețiȘtergere
  45. Randuri din Putna... Nu avem activişti în Bucovina,ci un grup de oameni cu interese diferite ! Mai pe înțelesul tuturor: pe toți îi doare-n cot de păduri etc.,toți caută un loc la cald pentru hibernare în aparatul statului ! Și majoritatea au furat și ei la rândul lor pădurile fix cum fac colegii lor astăzi !

    RăspundețiȘtergere
  46. inteleg... chiar e dureros

    RăspundețiȘtergere