duminică, 21 aprilie 2013

ROMANIA DE ALTA DATA; GORALII DIN POLONIA

ESTE DUMINICA; OBSERVATI CRED CA NU AM VORBIT DELOC DESPRE POLITICA: CEA INTERNATIONALA, SAU CEA AUTOHTONA. DESI, TOCMAI CE S-A INTAMPLAT CONGESUL SOCIAL DEMOCRATILOR.
 SI CHIAR DACA, PE FRONTISPICIUL DE LA SALA PALATULUI ERA SCRIS, CU LITERE DE-O SCHIOAPA:"120 DE ANI DE SOCIAL DEMOCRATIE"
DAR NU, NU AM SA CAD IN CAPCANA PREZENTULUI; CI O SA INCERC SA VA PREGATESC DE ROMANIA SPRE CARE TINDEM; SAU DE CE NU, SPRE CARE NE INTOARCEM...
 SI O SA VA VORBESC DESPRE ROMANIA DE ALTA DATA!  

Nu cred ca multi dintre noi au auzit de: GORALII... din Polonia.
În sud-ul Poloniei ( Munții Tatra) trăiesc români care au emigrat acolo în urmă cu sute de ani. În pofida trecerii timpului, goralii, una dintre cele mai puțin cunoscute grupări romanești, nu și-au uitat obiceiurile. Goralii din Polonia trăiesc azi în jurul oraselor Zywiec , Zakopane și Nowy Sacz. Obiceiurile, îmbrăcămintea, casele, infățișarea și firea lor îi dau de gol: nu sunt slavi, ci români! În fapt, goralii sunt urmașii păstorilor valahi din Transilvania care au parcticat transhumanță încă din secolul XII.
Pe la 1600, actele poloneze aminteau existența a peste 500 de sate românești, parte a acestora fiind locuite de urmașii lui Dragoș Voda prin nepoții săi, Drag și Sas.

 Păstorii români au populat în Polonia culmile munților, aducând cu ei civilizația Carpaților și ânvățându-i pe polonezi să trăiască la munte. Azi, tot ce se păstrează în Polonia drept tradiție a muntelui, păstoritului, lemnăritului sau plutăritului este o moștenire româno-valahă. Spre deosebire de muntenii noștri, goralii polonezi de azi își păstrează tradițiile cu smerenie. În curtea fiecărei pensiuni turistice luxoase (zona este de prim rang în domeniu), se păstrează și vechea casuță de lemn moștenită din bătrâni, utilată complet în stil ancestral și uluitor de apropiat de ceea ce numim tipul tradițional: totul, incepând de la laiți și până la țoluri, cuptor sau cofe, aduc aminte de satul transilvănean de odinioară. Goralii știu că sunt români, se proclamă ca atare (cu mândrie), iar cel mai celebru grup folcloric din acei munți se numește, în traducere, „Capela Valahă”, și e condus de violonistul Zbyszec Walach. Unele mâncăruri sunt „ca pe la noi”, brânza e identică cu cea din Transilvania, iar țuica (la gust și ca metodă de preparare) este aceeași ca horinca noastră.

 Goralii s-au stabilit acolo între veacurile XII-XVI, ultimul sat românesc, fiind întemeiat in 1509. Cauzele primelor veniri ar fi fost condițiile grele din Ardeal, lipsa de pășiuni și faptul că românii erau luptători de elită, fideli polonezilor. Fără a avea mentalitate de mercenari, dovedeau un curaj nemaipomenit în lupte, fapt pentru care erau răsplătiți cu drepturi și pământuri. Azi, valahii din Carpații polonezi sunt în întregime slavizați și mai păstrează doar câteva cuvinte păstorești sau nume de munți, ape și sate. În cărțile de telefon poți găsi nume gen Valach sau Basarab. Multe biserici vechi, deși catolice azi, încă mai păstrează decorul mural tipic ortodox, iar casele și mobilierul acestora sunt tipic românești. Ultima „infuzie” cu iz românesc a intrat in sudul Poloniei dupa cel de-al doilea război mondial, când o mare parte a comunităților poloneze din Maramureș și Bucovina s-au repatriat. Aceștia au adus în zona Zakopane limba română sau obiceiurile din zonele amintite, inclusiv celebra pălincă de Maramureș. 

 Goralii polonezi sunt asimilați perfect în țara gazda dar, deși reprezintă un procent foarte scăzut în rândul polonezilor, ei se diferă foarte mult de aceștia iar imaginea lor este cunoscută și apreciată în toată Polonia. În Polonia, goralii sunt asimiliați cu eroi, cu oameni liberi ai munților.
Datorită faptului că își păstrează cu sfințenie tradițiile, goralii constituie o puternică concurenta pe piața agroturismului montan. Nu rareori, românilor le este dat să audă, de la turiștii străini: „păi astea le-am văzut și în Polonia, și încă mai bine păstrate!”
4 comentarii:

 1. Desi vb de GORALI, nu sti, sau poate inca nu ai fost informat ca ei s-au gasit si la noi, in Bucovina!In rest, postarea ta mi se pare OK....

  RăspundețiȘtergere
 2. No si ce-i cu astia mai exact... Nu le dete Ponta subventii, nu le dete Campeanca pensii... Ca nu inteleg prea bine, cu ce ma cuafeaza existenta acestor personaje... In contextul in care tara asta se duce de rapa, rapilor... Sa stea in Polonia... Chiar nu intelege nimeni, din perimetrul Carpato-s.a.m.d- Pontic, ca Romania nu mai are identitate... Nu mai exista de multa vreme ca stat... ca tot ce trebuie sa facem, inclusiv si cum sa ne regulam fenmeile ni se spune de niste personaje cu fete de talimbi... mormoni, uni dintre daca este sa il iau in considerare pe ala cu pantofi rupti J. Franks ala... Pina la urma, nu mai pot eu de taca, paca astia din Polonia sa stea acolo, ca oricum le e mai bine ca aci...

  Semnez si dau anonima...
  Anonima de miercuri

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu stiam. dar de unde ai luat datele. Sint pe net ?

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu, nu stiam
  multumesc de informatie, e interesant, iar numele duce cu gandul la adancuri...

  dar spui undeva ca ei au adus in Polonia "Civilizatia Carpatilor". Intrebarea mea e:

  Care civilizatie?

  RăspundețiȘtergere