joi, 1 ianuarie 2015

Romania isi alunga copiii... de ACASA

AM FACUT CE-AM FACUT SI DEJA AM TRECUT INTR-UN NOU AN! DAR... SINCER NU AM PUTUT A NU MA GANDI LA FAPTUL CA TARA ASTA... A INCEPUT DIN CE IN CE MAI MULT A SEMANA CU "NO MANS LAND"

De ce s-a ajuns la asa ceva?... Povestea ar cam trebui sa inceapa cam asa: "Banca Mondiala a inceput sa numere cam cati romani au plecat la munca peste hotare. Si... le-a iesit ca pana in prezent, asta daca ne (mai) incapatanam sa credem ca mai avem un PREZENT... ca un numar de 2,7 milioane au plecat din Romania. Ceea ce inseamna... TRADUS in limbajul lui Nea Ion, ca in Romania am cam ramas 18 milioane. Asta, daca ne mai aducem aminte ca... in 1990, exact cu 25 de ani in urma eram 23 de milioane de SUFLETE!

Sau... si mai direct... daca totul va MERGE in acest RITM... in urmatorii ani vom mai ramane cu 15 milioane... si tot asa cu 3 milioane mai putin, din DECENIU... in deceniu. Iar in 2070 vom ramane o tara pustie... Insa, se prea poate ca, respectand SILOGISMUL acestei aritmetici impuse... cred ca VESTUL se bazeaza pe o STRANIE teorie... care spune ca DIFERENTELE dintre EST si VEST nu vor mai fi atat de MARI... incat nu o sa mai fie RENTABIL a emigra."
Insa HAIDETI, ca pana atunci, sa va mai spun una:  Mii de copii din Hunedoara sunt lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
 Iata  ce scrie la adresa http://citynews.ro/eveniment/mii-de-copii-hunedoreni-abandonati-de-parinti-1240591
"Traiul greu, lipsa unui loc de muncă și nesiguranța zilei de mâine îi împinge pe părinți la măsuri disperate. Este vorba de plecarea lor peste hotare în căutarea unui trai mai bun. În aceste condiții, copiii rămân în grija rudelor sau a vecinilor. La nivelul municipiului Petroșani sunt sute astfel de cazuri. Noi primim trimestrial situaţiile de la şcoli pentru că acestea sunt instituţiile care cunosc la modul general această situaţie şi la rândul nostru întocmim o altă situaţie, statistică, dată de cei de la protecţia copilului, este un model tip, şi la sfârşitul lunii martie avem 435 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Avem 124 de cazuri în care ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, 198 cu un singur părinte plecat în străinătate şi 113 cu părintele din familia monoparientala, adică unicul părinte care este plecat în străinătate. Copiii, în general, sunt lăsaţi în grijă celuilalt părinte sau la bunici.
În aceste cazuri, cei de la Serviciul Public Local de Asistență Socială nu pot face mare lucru pentru copiii rămași acasă în grija familiei extinse. Există însă alte organizații care se ocupă de acești copii a căror soartă nu este una tocmai bună.
”Măsurile sociale nu sunt foarte multe pentru că în general, şcolile cunoscând acest lucru, ei sunt în graţii în anumite activităţi şcolare sau extraşcolare. Mai sunt şi ONG-uri, cu fundaţia Caritas colaborăm pe acesata tema pentru mai multe activităţi. Toate aceste lucruri sunt în interesul copiilor. Nu sunt cazuri sociale care să vină şi să solicite anumite beneficii materiale”, a mai precizat sursa citată."

 In altul, la adresa http://www.totuldespremame.ro/familia-ta/societate/legea-parintilor-plecati-la-munca-in-strainatate
"Un studiu din 2009 arăta că, la ora aceea, în România erau 350.000 de copii (jumătate dintre ei cu vârste de până la 10 ani) care aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia 100.000  aveau ambii părinţi peste hotare, 16% au petrecut mai mult de un an fără părinţi, iar 3% peste patru ani.
Tot în 2009 a fost iniţiat un proiect de lege care prevede ca părinţii care pleacă la muncă în străinătate pentru mai mult de şase luni să anunţe primăria cu 40 de zile inainte de plecare şi să declare numele persoanei în grija căreia îşi lasă copiii (rudă sau nu). Aceasta trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai mare decât copilul pe care urmează să-l aibă în grijă şi trebuie să întrunească mai multe condiţii: să nu sufere de boli imobilizatoare, să nu aibă în întreţinere mai mult de trei minori şi să treacă un test psihologic.
La rândul lor, Serviciile de Protecţie şi Asistenţă Socială trebuie să monitorizeze copiii care au părinţii plecaţi la muncă peste hotare, să asigure prezenţa unui psiholog în şcoli şi grădiniţe, să depisteze abuzurile (fizice, emoţionale sau sexuale) asupra copiilor şi să aducă la cunoştinţa părinţilor riscurile la care îşi expun copiii lăsându-i singuri.
În cazul în care părinţii aleg să plece fără să anunţe, şcoala la care copilul învaţă are obligaţia de a sesiza autorităţile cu privire la situaţia copilului, iar părinţii sunt pasibili de amenzi de la 2500 la 10000 de lei.
Legea mai are şi alte prevederi, dar să nu ne bucurăm degeaba. Abia a trecut de Senat, urmează Camera Deputaţilor, care e for decizional. Să ţinem pumnii strânşi!".

 Daca ARUNCAM o PRIVIRE la FRATII nostrii de peste PRUT... observam ca:
"Peste 150 de mii de copii din Republica Moldova sunt separaţi de părinţii lor care sunt plecaţi la muncă peste hotare. Potrivit statisticilor europene, fenomenul copiilor separaţi de părinţi a atins, în ţara noastră, unul din cele mai înalte niveluri în ţările din Europa, după România. Datele sunt prezentate în Monitorul Social „Calitatea vieţii copiilor – un factor de impact în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”.
În ultimii ani, în fiecare a cincea familie cu copii, cel puţin un membru se află la muncă în afara ţării. Peste 2/3 dintre aceste familii sunt din mediul rural. Fiecare al cincilea migrant cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani este părinte al, cel puţin, unui copil de vârstă preşcolară. Impactul absenţei unuia sau a ambilor părinţi asupra copiilor rămaşi acasă, ca urmare a migraţiei de muncă, se resimte prin creşterea ponderii copiilor cu vârsta între 10-19 ani care consumă alcool." 

Exista o SPERANTA ... " Din ce in ce mai multi romani au plecat in strainatate in cautarea unui trai mai bun, iar copiii lor, ramasi in tara, se confrunta cu probleme emotionale serioase cauzate de lipsa parintilor din viata lor. Pentru a veni in ajutorul acestor copii si pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care ei se confrunta, trupa Voltaj a lansat proiectul “De la capat”, in parteneriat cu World Vision Romania si Habitat for Humanity Romania. Cu o melodie emotionanta si un videoclip pe masura, Voltaj ne invita pe toti sa sprijinim copiii fara posibilitati sa se dezvolte frumos, pentru ca ei “sunt lumea de maine”.
Poti schimba si tu viitorul unui copil din mediul rural, devenind “donator de viitor”, printr-o donatie lunara de 68 de lei. Cu aceasta suma, ajuti copilul sponsorizat, dar si comunitatea din care face parte, sa aiba acces la educatie si la servicii medicale. Fiecare donator primeste informari lunare despre progresele din comunitate si poate sa cunoasca copilul pe care il sprijna, ii poate scrie si se poate intalni cu el." Dar, cititi si singuri la ... https://www.tonica.ro/ajuta-copiii-cu-parinti-plecati-in-strainatate-alaturi-de-voltaj/

Intorcandu-ma de unde am plecat... PERSONAL fac parte dintre aceia care cred ca BULGARIA are o rata de dezvoltare mai mare decat a noastra... si ca, din pacate pentru noi, daca rata de dezvoltare se va mentine, bulgarii vor ajunge primii in vest. Iar daca mergem pe aceasta LOGICA, in curand s-ar putea ca, daca peste decenii am vrea sa-i INVADAM pe vecinii nostrii de la sud de Dunare, s-ar putea sa circule un nou proverb: 
"FRUMOASA TARA... PACAT CA-I LOCUITA"

Desigur aritmetica distractivă nu are legătură cu fenomenele sociale de migraţie, de creştere sau descreştere a nivelului de trai. De exemplu, tot cei de la Banca Mondială au calculat că peste 10 ani, diferenţele dintre România şi ţările vest-europene nu vor mai fi atât de mari, încât să mai renteze să emigrezi - See more at: http://www.biziday.ro/2010/11/19/o-tara-de-oameni-plecati-de-acasa/#sthash.lERr1cir.dpuf
Mondială a stat şi a numărat românii plecaţi prin ţări străine. I-au ieşit la număr 2,7 milioane ceea ce înseamnă că în România am mai rămas cam 18 milioane, după ce în 1990 fuseserăm 23 de milioane.
Dacă acest ritm continuă, în următorii 10 ani vom mai rămâne vreo 15 milioane, şi tot aşa cu 3 milioane mai puţini din deceniu în deceniu vom ajunge în data stelară 2070 o ţară mare, frumoasă dar cam pustie.
Desigur aritmetica distractivă nu are legătură cu fenomenele sociale de migraţie, de creştere sau descreştere a nivelului de trai. De exemplu, tot cei de la Banca Mondială au calculat că peste 10 ani, diferenţele dintre România şi ţările vest-europene nu vor mai fi atât de mari, încât să mai renteze să emigrezi.
Probabil că aşa speră vesticii, sătui şi ei de dorinţa esticilor pentru strânsă  vecinătate europeană.
- See more at: http://www.biziday.ro/2010/11/19/o-tara-de-oameni-plecati-de-acasa/#sthash.lERr1cir.dpuf
ANCA Mondială a stat şi a numărat românii plecaţi prin ţări străine. I-au ieşit la număr 2,7 milioane ceea ce înseamnă că în România am mai rămas cam 18 milioane, după ce în 1990 fuseserăm 23 de milioane.
Dacă acest ritm continuă, în următorii 10 ani vom mai rămâne vreo 15 milioane, şi tot aşa cu 3 milioane mai puţini din deceniu în deceniu vom ajunge în data stelară 2070 o ţară mare, frumoasă dar cam pustie.
Desigur aritmetica distractivă nu are legătură cu fenomenele sociale de migraţie, de creştere sau descreştere a nivelului de trai. De exemplu, tot cei de la Banca Mondială au calculat că peste 10 ani, diferenţele dintre România şi ţările vest-europene nu vor mai fi atât de mari, încât să mai renteze să emigrezi.
Probabil că aşa speră vesticii, sătui şi ei de dorinţa esticilor pentru strânsă  vecinătate europeană.
Cei de la Banca Mondială au uitat să calculeze însă ceva important. Dacă până în Italia dai 150 de euro de euro la autocar, până în bulgaria te costă de 10 ori mai puţin. Cei de la Banca Mondială au pierdut din vedere faptul că Bulgaria are o viteză de dezvoltare mai mare decât România şi că, din păcate pentru noi, păstrând aceeaşi aritmetică distractivă, ei vor ajunge mai repede la nivelul de trai din vestul Europei.
- See more at: http://www.biziday.ro/2010/11/19/o-tara-de-oameni-plecati-de-acasa/#sthash.lERr1cir.dpuf
ANCA Mondială a stat şi a numărat românii plecaţi prin ţări străine. I-au ieşit la număr 2,7 milioane ceea ce înseamnă că în România am mai rămas cam 18 milioane, după ce în 1990 fuseserăm 23 de milioane.
Dacă acest ritm continuă, în următorii 10 ani vom mai rămâne vreo 15 milioane, şi tot aşa cu 3 milioane mai puţini din deceniu în deceniu vom ajunge în data stelară 2070 o ţară mare, frumoasă dar cam pustie.
Desigur aritmetica distractivă nu are legătură cu fenomenele sociale de migraţie, de creştere sau descreştere a nivelului de trai. De exemplu, tot cei de la Banca Mondială au calculat că peste 10 ani, diferenţele dintre România şi ţările vest-europene nu vor mai fi atât de mari, încât să mai renteze să emigrezi.
Probabil că aşa speră vesticii, sătui şi ei de dorinţa esticilor pentru strânsă  vecinătate europeană.
Cei de la Banca Mondială au uitat să calculeze însă ceva important. Dacă până în Italia dai 150 de euro de euro la autocar, până în bulgaria te costă de 10 ori mai puţin. Cei de la Banca Mondială au pierdut din vedere faptul că Bulgaria are o viteză de dezvoltare mai mare decât România şi că, din păcate pentru noi, păstrând aceeaşi aritmetică distractivă, ei vor ajunge mai repede la nivelul de trai din vestul Europei.
- See more at: http://www.biziday.ro/2010/11/19/o-tara-de-oameni-plecati-de-acasa/#sthash.lERr1cir.dpuf

3 comentarii:

  1. Nu stiu sincer, draga Luca, daca intr-adevar bulgarii o duc mai bine ca noi. Poate doar taxa la pompa... in rest cred sincer ca putem sa-i ocupam si acum.Interes sa fie. Cu ce sa incepem? Ce zici de Balcic?La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intersanta propunerea ta! Dar si provocatoare.... de Bulgaria spui? Ar fi bine sa citesti cat de greu le-a fost romanilor cu Balcicul, asa cum reiese din scierea lui Boia Lucian! In rest, sa auzim numai de bine....

    RăspundețiȘtergere
  3. Crezi ca mai trebuia aceasta concluzie, cand in Paris se intampla ce se intampla?!

    RăspundețiȘtergere