luni, 15 iunie 2015

MASONERIA... INTRE SACRU SI PROFAN

RECUNOSC CA, UN TIMP, NU PREA INDELUNGAT AM "COCHETAT" CU ... CELEBRELE COLOANE ALE TEMPLULUI! LA FEL DE ADEVARAT, CA INDEPENDENT DE VOINTA MEA, NU AM MAI AJUNS SA TREC DE O ANUMITA "SCARA" A VALORILOR! M-A DURUT IN SENSUL IN CARE "UCENICUL" CREDE IN "MESTERUL" SAU, SI INTR-O BUNA ZI SE TREZESTE PARASIT... FARA DE ALE GURII, DE ALE SUFLETULUI... SI DOAR IN INTUNERIC! DAR MI-AM SPUS CA, NU-I ASA, " PANA SI ASTA  FACE PARTE DIN EXPERIENTA VIETII"... INSA, STIU CA TOT AM RAMAS CU CEVA BUN SI DIN INCERCAREA DATA...CU CE?
 CU OAMENII, CEI OBISNUITI, DIN VIATA DE ZI CU ZI, DAR ATAT DE HARISMATICII... IN PROFUNZIMEA LUMII ASTEIA... ALTFEL, ATAT DE GRI! UNUL DINTRE EI POARTA NUMELE DE MIREAN ... ANTONIU MARTIN
Asa se face ca, chiar de ziua mondiala a mediului, la Arad, intr-o selecta si numeroasa asistenta, doctorul in istorie... ANTONIU MARTIN a lansat, cum se spune "LA APA" o noua carte intitulata ... MASONERIA EXPLICATA PROFANILOR... In cuvantul sau INTRODUCTIV, autorul "SECRETELOR ARADULUI" recunoaste ca... ,,cartea de faţă reprezintă o abordare a fenomenului masonic în diversitatea şi complexitatea sa, autorul fiind convins că masoneria deţine resursele intelectuale, morale, spirituale şi civice capabile să alimenteze permanent democraţia”.
La FINALUL evenimentului, ANTONIU, nume predestinat ISTORIEI in general, dar si MARIILOR familii ardelene s-a retras pret de cateva ceasuri la o SUETA frateasca, in care am incercat sa aflam... IMPREUNA... raspunsurile la cateva dintre intrebarile ACTUALE, dar atat de INCOMODE si care, nu-i asa, "poleiesc", dar si "umbresc" coloanele TEMPLULUI romanesc?! 
Si, iata ce am aflat.... 
  • " DE CE ATI SIMTIT NEVOIA UNEI ASTFEL DE LUCRARI; CU UN TITLUL PE CAT DE INCITANT... PE ATAT DE DIRECT?
În ultimii ani, am discutat cu foarte multă lume despre subiectul francmasoneriei, cei mai mulţi profani. Am constatat că , deşi tema suscită un mare interes, foarte puţini au ajuns să se documenteze serios, aceasta şi din cauza lipsei unor lucrări de sinteză pe acest subiect pe piaţa românească. Există cărţi care surprind problematica masoneriei, traduse şi la noi, însă multe dintre  acestea abordează secvenţial fenomenul, fără a pune la dispoziţia celor interesaţi o perspectivă generală. Am dorit să vin în faţa publicului român cu o lucrare generală despre masonerie, care să explice ce este această societate iniţiatică. Lucrarea mea se adresează deci deopotrivă profanilor cât şi iniţiaţilor. 

  • IN CONTEXTUL ACTUAL, CREDETI CA SE SIMTEA NEVOIA UNUI ASTFEL DE DEMERS, STIIND FIIND SI FAPTUL CA... CEL PUTIN IN PREZENT, "CETATEA ESTE IMPANZITA DE FALSI FRATI"?!
 În contextul actual, grevat de criza economică, dar şi de o criză morală şi de idei politice, cartea ilustrează faptul că masoneria a avut în decursul istoriei moderne şi contemporane şi cred că mai are şi în prezent, resursele ideatice pentru a alimenta democraţia, tot mai mult pusă în discuţie la nivel mondial. Principiile masonice reprezintă  eşafodajul pe care s-a construit societatea modernă, s-au articulat democraţiile şi societăţile pluraliste, unde libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţeanului funcţionează. Sintagma ,, libertate, egalitate, fraternitate” şi-a primit expresia în toate marile democraţii ale lumii. Vedem astăzi câtă nevoie este de toleranţă,- un alt principiu masonic -,  într-o lume tot mai bulversată social, politic şi religios. 
  •  CE INSEAMNA TRANSILVANIA, DIN PUNCT DE VEDERE ISTORIC, ATAT IN SENSUL PROFAN, DAR SI DE FRATIE?
Din cele studiate de mine, dar şi de alţi istorici profesionişti, Transilvania a cunoscut un proces de sincronizare din punct de vedere iniţiatic cu ceea ce s-a petrecut în Europa Centrală în secolele Luminilor şi Romantismului. În acest spaţiu românesc masoneria modernă, speculativă s-a altoit pe realităţile consistente ale breslelor medievale - masoneria operativă -, precum şi pe cele ale mişcării rozicruciene - Transilvania având reprezentanţi de referinţă. În secolul 19 , Transilvania a cunoscut o dezvoltare semnificativă a lojilor masonice, loji care prin implicarea în comunităţile din care făceau parte, au reprezentat un veritabil motor al societăţii civile . La nivelul acestora, din documentele cercetate, întâlnim atât partea ,, operativă” a masoneriei - exprimată prin acţiuni caritabile etc, cât şi partea ,,  speculativă” ilustrată de numeroase studii şi conferinţe realizate în interiorul lor, pe teme care priveau condiţia umană, drepturile şi emanciparea cetăţenilor etc. 

  •  DE CE CREDETI CA , IN ROMANIA, CEL PUTIN... OBEDIENTA ITALIANA PARE SA FI PRINS, DE-A LUNGUL TIMPULUI, MAI USOR DECAT CEA ANGLO SAXONA?
Aici, probabil contribuie şi afinităţile lingvistice şi culturale  dintre români şi italieni. Prima lojă din spaţiul românesc a fost instituită de un italian, Anton Maria Del Chiaro, pe la 1734. Nu se poate spune că masoneria de sorginte anglo saxonă nu a prins bine în România, însă în ultimul timp constatăm un crescendo în ceea ce priveşte dinamica relaţionării dintre obedienţele italiene , destul de numeroase, şi obedienţe din ţara noastră. Acest lucru nu poate decât să contribuie la cunoaşterea reciprocă dintre italieni şi români, avem doar comunităţi semnificative de italieni la noi , iar comunitatea română din Italia este cea mai numeroasă comunitate din UE, în Peninsulă. Aşteptăm deci şi proiecte de anvergură ca urmare a acestor relaţionări . 
  •  CE CALITATI CREDETI CA AR TREBUI SA AIBA UN NOVICE CARE BATE LA PORTILE TEMPLULUI?
Cine va citi cartea mea, va înţelege că a fi mason nu presupune decât să fi un bun cetăţean, care să respecte legile statului, să fi tolerant cu ceilalţi, să se implice în cetate prin diverse modalităţi, să aibă un comportament decent şi să fie preocupat de autoeducare, care este un proces permanent .
  • CUM INTERPRETATI FAPTUL CA, IN ULTIMA PERIOADA DE VREME, FOARTE MULTI FRATI, AJUNSI LA GRADE SUPERIOARE, AU AJUNS IN JUSTITIE CU PROBLEME MAI MULT DECAT DELICATE?
Masoneria nu s-a dezvoltat diferit decât alte organizaţii civice de la noi, astfel încât şi ea este o copie fidelă a societăţii româneşti. Desigur că masoneria trebuie să fie o organizaţie care grupează persoane corecte, dar aceasta este un deziderat. Realitatea face ca şi în astfel de societăţi iniţiatice să fie oameni certaţi cu legea. Aceasta nu înseamnă însă că masoneria tolerează astfel de comportamente sau le încurajează. 
  • IUBIREA FRATEASCA IN SENSUL DE IUBIRE CRESTINA POATE FI EGALA, CA SI SEMANTICA EMOTIONALA, DAR SI LEXICALA, CU  CEA A MASONILOR?
  Iubirea frăţească este un sentiment la care se ajunge prin asiduitate în lucrarea masonică , prin cunoaşterea reciprocă. Ea se manifestă prin interiorizarea unei stări speciale pe care o trăieşte iniţiatul, conştient fiind că face parte dintr-o fraternitate universală. 
  •  RAMANEM LA ACEASTA CARTE, SAU NE VETI OFERI SI ALTE SURPRIZE; SI DACA DA CE VA PRIMA IN VIITOAREA LUCRARE, CA SI IN CEA DE AZI: FACTORUL ISTORIC AL OMULUI, SAU CEL UMAN AL TRAITORULUI DIN CETATE?
 Undeva prin toamnă voi scoate ediţia a doua a acestei cărţi, unde voi insera şi un capitol despre masonerie şi teoriile conspiraţiei. Cartea se bucură deja de un real succes şi de aceea se impune o a doua ediţie, publicul român arătându-se realmente interesat de un astfel de subiect fascinant şi controversat cum este masoneria. "
CEEA CE M-A BUCURAT , NU ERA ATAT INTERVIUL IN SINE... CA AM FOST SUB PANA INTAMPLARII FERICITE DE A PUTEA VORBI "PE SLEAU" CU UN ASEMENEA "ARHITECT" DE SLOVE SI CUVINTE POTRIVITE... MA IERTATI DE ACEASTA LUNGA "INTRODUCERE"... 

NU, CI DE FAPTUL CA, TOTUL SE PETRECEA DE ZIUA INTERNATIONALA A MEDIULUI: ATUNCI... UN FRATE ISI LANSA O CARTE... ADICA MAI PUNEA O PIATRA IN ZIDIREA VIITORULUI TEMPLU; PE CAND UN ALTUL... MULT MAI CUNOSCUT... DADEA CU "SUBSEMNATUL" ... LA O ALTFEL DE "CARTE".
DEH... MAI "FRATILOR",  NU TOTI AM AJUNS SA IUBIM LA FEL ... PATRIA!!!

16 comentarii:

  1. Citit! Interesant!
    Nu toti sunt uscaturi!
    Adrian M.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant! Nimic nu este întâmplator!
    Trimis de pe iPhone-ul meu

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnul ANTONIU esre un adevarat si real ISTORIC.... comentariul tau este pe cat de interesant pe atat de frust scris... cum pot intra si eu in posesia unui exemplar de carte? Poate intrebi autorul?

    RăspundețiȘtergere
  4. De comenat ore intregi pe marginea masoneriei....

    RăspundețiȘtergere
  5. Prefer sa vorbim in persoana cind ai un pic de timp
    eu despre ,,asta,, nu comentez pe e-mail pt ca nu stiu cine este ,,stapinul - serverului!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CINE POATE OARE SA FIE? SI, DACA AR FI CINEVA, NU CRED CA PRIMUL AMENDAMENT DIN CONSTITUTIA SUA, POATE FI INCALCAT ATAT DE TARE CHIAR SI DE CATRE "OCULTII" ASTIA... DISCRETI?! NU CREZI?

      Ștergere
    2. Este dreptul meu sa nu am incredere in caile de comunicatie pe e-mail
      Pe vremuri era doar securitatea azi sint plictisitor de multi
      ori cind ne putem vedea cu placere la virsta mea este foarte greu sa imi schimb modul de-a gindi

      Ștergere
  6. Foarte tare comentariile pe forum, aceeasi intrebare: CUM POT INTRA IN POSESIA UNUI EXEMPLAR?

    RăspundețiȘtergere
  7. Atentie e o confuzie cum ca lojile romane ar fi de sorginte italiana...
    Nu este asa. In plus, recunoasterea din 2009 s-a facut pde catre ML a Angliei
    Povestea cu italiana este ca Costel Iancu a revenit in tara din America prin Italia. De aceea, lojhile facute de el, care acum sint in MLNR se numeau atunci 93-94 lojile NATO.

    RăspundețiȘtergere
  8. taman ce ai scris de frati condamnati ca uite "pac la razboiu" cu "fratii' CHILIMAN si MOISEXU.... auzi dar de unde crezi oare ca li se trage?

    RăspundețiȘtergere
  9. Iata cateva randuri si din Italia... Un articol bun despre masoni ce sa zic,oare ei au bagata,,coada,,in toate,oare ei sunt in ,,sferele,,rarefiate ale societatii romanesti? Da exista oameni din aceste sfere rarefiate care se cred un fel de copie a lui Dumnezeu si te folosesc apoi....nu contezi ca si individ pentru ei deloc,da ai scris bine ca au mai inceput sa mai cada din ei de prin palatele lor de clestar,sper sa planeze in jos toti,acolo le este locul,tine-o tot asa si mai arata-ne si noua ceva din ce fac ,,ilustrii,,nostrii. Sfârşitul conversaţiei

    RăspundețiȘtergere
  10. vedeti sau revedeti PREMIILE MLNR . INTERESANT NASUL SI FINUL MAI ALES

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte bine realizat acest material. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  12. Excelenta prelegere, artciol de baza... te felicit

    RăspundețiȘtergere
  13. Într-adevăr este vorba de o persoana titrată,cu o cu o capacitate mult peste nivelul general de gândire, cu o vastă cultură,încredere în el și cu multă înțelepciune....oricum lumea nouă,se vrea a fi îndobitocită,lipsită de sens și de valoare.

    RăspundețiȘtergere