marți, 25 octombrie 2016

O ZI POSOMORATA... ZIUA ARMATEI... SI ZIUA REGELUI

IATA CA, AM FACUT CE-AM FACUT SI AM AJUNS SI-N ZIUA DE AZI, CU MILA BUNULUI...25 OCTOMBRIE VA MAI SPUNE CEVA? 
DA, CU SIGURANTA CA... CITIND TITLUL O SA VA GRABITI CU TOTII SA RASPUNETI AFIRMATIV! INSA, DINCOLO DE TOT SI DE TOATE, NU RAMANE DECAT O ZI POSOMORATA... PRECUM SUFLETUL DIN NOI!

PAI, NU MAI DEPARTE DECAT DE AZI, ARMATA ROMANA POATE FI ADUNATA TOATA PE ARENA NATIONALA, ATAT ARE CA SI EFECTIV UMAN IMEDIAT, IN TOTALUL EI! DE NATO CREDETI CA MAI EXISTA OARE NEVOIA DE A VORBI? PENTRU CA, IN CAZ DE O CONFLAGRATIE MEDIE, CU MARELE VECIN, CU TOT SPRIJINUL UNCHIULUI SAM, SAU AL MATUSEI  MERKEL... E.U UNUL CRED CA O SA NE IA MULT MAI MULT TIMP SA AJUNGEM SA NE PUNEM ECHIPAMENTUL PE NOI, DECAT LOR SA AJUNGA IN BUCURESTI! SI,  ZAU TARE IMI ESTE  TEAMA CA, NU BAT CAMPII! FIE EA, A BARAGANULUI, DE VEST, SAU CARE MAI VRETI FIECARE DINTRE VOI... IN SCHIMB AVEM MAREE INTREGI DE "GHENERALI" BA CU DOUA, BA CU TREI, BA CU PATRU STRELE SI CARE UITA SA OPREASCA CAND UN COPIL E ARUNCAT INTR-O GROAPA... 
PENTRU CA-I DESCHIDEA DRUMUL "GHENERALULUI". CARE, ASTA... GHENERALUL... NU FACEA ALTCEVA DECAT SA SE FI REMARCAT IN A FI "PAHARNICUL DE SERVICIU" AL UNUI HOTEL MAPN DIN MANGALIA! 

TOT AZI, E SI ZIUA LUI "MAI IE STATE ... MIHAITA" UN MIC COPIL DE TRUPA... AL ACESTEI TARI! CARE IN SEMN DE MARE PRETUIRE PENTRU ARMIA ROMANA, NU A STIUT ALTCEVA DECAT SA FACA ACTUL DE INALTA TRADARE DE LA 23 AUGUST 1944! PRIN CARE, ARMATA ROMANA S-A TREZIT LEGATA DE MAINI SI DE "PICERE"... CU AJUTORUL ACESTUI "MOS TEACA" AL ISTORIEI NOASTRE... IAR, PENTRU CA RIDICOLUL SA FIE SUBLIM, AZI ACESTA POZEAZA IN SINGURUL MARE SUPRAVIETUITOR AL RAZBOIULUI. BINEINTELES CA ESTE FLANCAT DE MICUL "NAPOLEON", PE POST GINERE! 
UN ACTORAS "GRABIT" DIN URBEA IASIULUI, CEL CARE PANA MAI IERI COLOBORA CU SECU, CA SI MIC SIFON LA GATUL ISTORIEI, IAR AZI E UN MIC PICCOLO ... PE LA NU STIU CARE MASA. CARE MASA... DACA NU CADE, MACAR PICA!
LA TOATE ACESTE ADEVARURI DUREROASE... E.U UNUL AM SA RASPUND CU ACEASTA POVESTE, PE CAT DE AMARA, PE ATAT DE REALA! IAR EPISODUL IN SINE NU SE REFERA LA FAPTE DE ARME, IMPUSE DE GARDIANUL AMERICAN, PRIN NU STIU CE PUSTIU AFGAN; NU... ELE SE REFERA LA UN LOC DRAG NOUA TUTUROR: PUTNA

  • CINE STIE DE ION TOBA "HATMANUL"?
Romania a avut de-a lungul timpului oameni fara de care ar fi pierit. Au existat romani pentru care dragostea de tara, onoarea militara si datoria insemnau totul. Un astfel de om a fost si maiorul Ion Toba, poreclit si “Hatmanul”.

Comandant al unei unitati de cavalerie, a luptat impotriva URSS de la inceputul razboiului pana la final.De pe meleagurile natale, in Crimeea si pana in Muntii Tirolului, Ion Toba, nascut la Zavoaia, Braila, in 1903, a fost unul dintre cei mai remarcabili ofiteri ai armatei romane, care si-a slujit cu credinta tara. Singurul sau inamic a ramas mereu comunismul, impotriva caruia a luptat chiar si dupa razboi.

Vremelnic ocupată de sovietici, pe 6 iulie 1940, Mănăstirea Putna este eliberată, în urma unei intervenţii în forţă, de către Escadronul 25 Cavalerie, comandat de căpitanul Ioan Tobă.
A fost Mănăstirea Putna ocupată de sovietici, pe 6 iulie 1940? Documentele militare nu fac referire la incident, în schimb martorii – ofiţeri din Escadronul 25 Cavalerie şi stareţul lăcaşului de cult din acea perioadă – confirmă

Aceasta este una dintre cele mai controversate pagini ale istoriei noastre. Deşi nu se află consemnat în arhivele militare, incidentul e totuşi susţinut de martorii acelei teribile zile.

Şi nu numai atât – Ioan Tobă descrie amănunţit, în propriul jurnal de luptă, mişcările trupei pe care o conduce, dintr-o localitate în alta, nu departe de Putna, în jurul datei de 6 iulie.

Ei bine, locurile indicate sunt confirmate în documentele operative ale Diviziei 25 Infanterie, în componenţa căreia se afla Escadronul comandat de cel supranumit Hatmanul.

  • Moment de cumpănă

Incidentul se petrece cu foarte puţin timp înainte ca o comisie româno-sovietică să stabilească noua graniţă, după ce URSS ne răpise Basarabia şi Bucovina de Nord, în urma ultimatumului dat României de Moscova, la 26 aprilie 1940.

Satul şi mănăstirea Putna se află foarte aproape de graniţa de nord a ceea ce azi ştim că este judeţul Suceava.

O zonă care trebuia să rămână în componenţa României, în urma redesenării forţate a hotarelor ţării.

  • Operaţiunea Putna, consemnată oră cu oră

Căpitanul notează, zi de zi, într-un jurnal propriu, denumit „Carnetul de bord al Escadronului 25 Cavalerie”, tot ce se întâmplă în viaţa sa de soldat.

Legat strict de momentul Putna, Ioan Tobă arată că la 5 iulie 1940, ora 20.00 – „în timp ce luam masa cu ofiţerii detaşamentului sunt chemat la telefon de Divizie, care-mi ordonă să mă deplasez în marş galop în lina întâi, la Gura Putnei, ocupând poziţie în faţa trupelor roşii, pe aliniamentul Falcău-Straja-Vicovul de Sus”.

  • Mormântul lui Ştefan cel Mare, înconjurat de soldaţi sovietici

Din descrierea făcută de căpitanul Tobă reiese că în satul Putna exista, în 1940, o fabrică de sticlă a unui anume Fischer. Aici lucrau oameni din satele Seletin, Lăpuşna pe Siret şi Bănila pe Siret, localităţi care rămăseseră, după trasarea noii graniţe, în teritoriul sovietic.

Astfel că oamenii de acolo nu mai aveau cum să ajungă la fabrica unde erau angajaţi. Tocmai de aceea patronul fabricii i-ar fi „invitat” pe soldaţii sovietici – nu se menţionează exact numărul lor, dar se pare că era vorba de cel puţin un pluton – să pună stăpânire pe satul Putna, mutând graniţa, încât angajaţii să se prezinte fără probleme la muncă.

„Eram cu unitatea într-o permanentă alarmă, deoarece trupele sovietice încălcau frecvent şi abuziv noua linie de demarcaţie”, descrie căpitanul Tobă situaţia acelor zile.
Tot el trimite un raport către conducerea Diviziei 25 Infanterie, pe 9 iulie 1940, în care arată că „Escadronul a părăsit vechea garnizoană Iţcani, la 28 iunie, şi de atunci se află în continuă mişcare, zi şi noapte. Nu am stat 24 de ore în acelaşi loc.
Din 3 iulie şi până azi, 9 iulie, Escadronul s-a aflat mereu în stare de alarmă, caii tot timpul cu şeile pe ei şi oamenii tot timpul îmbrăcaţi. Abia azi toţi caii Escadronului sunt potcoviţi.”

  • Salvarea manastirii Putna

In iunie 1940 Romania ceda fara un foc de arma Basarabia in urma pactului Ribbentrop-Molotov, iar trupele sovietice intrau pe teritoriul romanesc in Bucovina si Moldova.

Nerespectand prevederile ultimatumului dat tot de catre ei, si orarul prestabilit, soldatii rusi muta bornele noii frontiere si incearca sa ocupe cu forta Manastirea Putna, care era situata la 12 kilometri de noua granita.
Dar pentru a reda mai bine cursul evenimentelor din acea zi de 6 iulie 1940, iata un fragment din jurnalul sau militar.

„6 iulie, ora 3 dimineata: Dupa inapoierea tuturor patrulelor, detasamentul meu se pune in mars fortat spre pozitia ordonata, cale de 34 de kilometri. Dupa 3 ore, la 6.30, sosim in gura Putnei. (…) Painea nu a ajuns, asa ca ofiterii au mancat mamaliga cu friptura la ceaun. Ordin special: Vor opri prin toate mijloacele orice fel de progres al inamicului peste linia de demarcatie.

Ora 20.00: Primesc stirea ca satul Putna si manastirea, cu mormantul lui Stefan cel Mare, au fost invadate de trupe rosii, impanate cu agitatori.

Ora 20.15: Ordon mars-galop spre Putna, sub comanda mea, avand in avangarda plutonul sublocotenentului Ghiocel Constantinescu, urmat de grosul unitatii si, in mars fortat, de compania de cercetare a Regimentului 48 Infanterie, aflata sub ordinele mele. Comandantul companiei, capitanul Vladeanu, calare, este alaturi de mine.

Ora 21.10: Ajungem la Manastirea Putna. Se procedeaza la recunoastere apoi la curatirea terenului. Se elibereaza fortat satul si manastirea, suspectii sunt arestati, elementele trupelor rosii sunt dezarmate si aruncate peste linia de demarcatie.

Se instaleaza o unitate pentru paza sfantului mormant al lui Stefan cel Mare, ca si a odoarelor manastirii. Iau contact cu staretul, apoi vizitam locasul si palatul manastiresc…

Ora 22.15: Sosesc stafelele de la toate patrulele, care raporteaza ca linia de demarcatie a fost restabilita… "

ACEASTA ESTE POVESTEA, DAR ADEVARUL STITI CARE ESTE? PAI IL GASITI IN PERSOANA SI TRECUTUL LUI MARIN DRAGNEA, TUCULARUL DE SERVICIU AL LUI NEULANDER, IN  CELEBRELE DIVIZII ROSII VENITE ODATA CU, VODCA SI CANTECELE DE STEPA, DE DUPA 23 AUGUST!

5 comentarii:

  1. Frumoasa poveste... nimic altceva! Adevaruri dureroase, si multa tacere! Tin sa va felicit sincer.Lectii de istorie adevarate...

    RăspundețiȘtergere
  2. O lectie de istorie redactata cu lux de amanunte,lucruri putin stiute de noi cei multi,pilda de invatat pentru noua generatie ce inseamna dragostea de tara si pamintul acesta,bravo autorului ca mai vine cu asa povesti,cine are invatat sa o faca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna povestea ta, dar si emotionanta!!! Restul cuvintelor nu ar mai conta.Atat imi mai permit sa scriu si eu... iata linkul: https://otaradepoveste.blogspot.ro/2016/10/povestea-armatei-de-ziua-armatei.html... Pe aceeasi tema. Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. buna chestia cu "actorasul grabit", dar si alte comparatii! Ai intr-adevar un lux de amanunte... dar sti care este paradoxul istoriei noastre imediate?! Iti spun eu frate: AM AJUNS SA FIM CONDUSI TOT DE GERMANI! Cum care? Pai presedintele actual nu-i tot etnic german?Si cu asta ce-am facut... vorba lui Caratase, de la Carabus

    RăspundețiȘtergere
  5. Intreaga poveste a cestui erou nu se opreste aici! Citeste cartea lui si nu ai sa regreti!

    RăspundețiȘtergere