vineri, 26 aprilie 2019

VINEREA MARE... NU-I SINGUR IUDA VINOVAT!

E VINEREA MARE... MAINE NOAPTE CRESTINII ORTODOCȘI VOR STRIGA. ”HRISTOS A ÎNVIAT!”IMI ADUC AMINTE DE VERSURILE POEZIEI ”NU-I SINGUR IUDA VINOVAT...” IAR VERSURILE DE INCEPUT NE AMINTESC CĂ:
Nu-i singur Iuda vinovat
de sângele ce se dădu.
Nici marii preoţi, nici Pilat,
ci lumea-ntreagă, prin păcat!
Şi eu, şi tu…

Nu am să vorbesc  prea mult despre asta, ci am să vă spun căteva cuvinte despre o carte interesantă, dar dureros de adevărată, prin însăși tema și mesajul ei... cartea se numește ”AVVA ARSENIE ÎN OGLINDA LUMII”. Este,  cel puțin până acum un mesaj asupra vieții neștiute a ”SFÂNTULUI ARDEALULUI”, fiind o carte pe cât de interesantă, pe atât de provocatoare prin informațiile aduse cititorului.
Cartea despre care azi, în VINEREA MARE m-am hotărât a scrie este o carte document atât despre viața monahală a tanărului ZIAN BOCA, dar și o frescă dură a acelor vremuri fiind văzută prin ochii vigilenți ai POLIȚIEI POLITICE, indiferent de ocârmuirea sistemului. După ce veți citi întreaga carte o să-mi dați dreptate că se constituie într-un document pe cât de dur, pe atât de șocant a grozăviilor la care erau supuși slujitorii Domnului!

Azi, mai toată lumea face atâta tam-tam, ba că unul a fost, ba că nu a fost o ”Unealtă” a regimului comunist, dar numai răsfoind cartea ”AVVA ARSENIE ÎN OGLINDA LUMII”poți să-ti dai seama că: NECUNOSCUTE SUNT CĂILE COMUNISMULUI! Sincer mă feresc a  da concluzii, invităndu-vă a lectura singuri aceste rănduri, și vă invit a citi câteva rănduri ale autorului pe tema COMUNISMULUI, acelor zile:
”Ținănd invers cărțile de istorie, aceștia încercau să-i lege pe oameni de glie ca-n Evul Mediu. Pe asemenea vremuri, nobilul se numea ”ȘEF DE POST”, iar oamenii lui MILIȚIENI. Țara întreagă era o mare închisoare, în care unii aveau regim semideschis, iar alții stăteau în lanțuri...”
Este VINEREA MARE, un frate în HRISTOS, dar și preot și cunoscut de noi toți, ca VLADIMIR  își va conduce jumătatea la bariera văzduhului, ținăndu-l de mână pe micuțul SERAFIM! Pentru el singurele mele cuvinte sunt din poezia populară..”NU-I SINGUR IUDA VINOVAT...

Şi nu ostaşilor prin sorţi
cămaşa albă Şi-o dădu.
Ci tuturor! Dar tu n-o porţi!
Şi, fără ea, toţi suntem morţi!

Iar, pentru noi ceilalți, azi vă propun a vă gândi la finalul poeziei populare:  
Şi-acum Isus cel condamnat
azi El te-ntreabă :”Da sau nu ?
Eşti tu sau nu eşti vinovat?”
Eu am spus da! Şi-am fost iertat.
Eu am spus da.
Dar tu ? Dar tu?… 

20 de comentarii:

  1. Greu subiect, sunt cu gândul la a scrie ce s-a întâmplat în ultimile două zile, cum o să scape nimic de pușcărie și cu puțin noroc o să fie și președinte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt convins că rumânii din o să voteze prost iar majoritatea nu se vor duce la vot, inclusiv la prezidențiale... iar aleșii lor locali, vor fura la greu cu ajutorul moscovei iar popii zilele astea se vor ruga pentru "mai marii satelor, orașelor și țării".... și pentru un conducător rumân, ”cretin” ortodox.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poveste trista, adevarata, dar oricum fara de intoarcere! Sincere condoleante pt acel parinte!

    RăspundețiȘtergere
  4. si trist, dar si frumos! Toti suntem vinovati!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar mi-a placut ce am citit si sunt suta la suta de acord. Apropo, i-am dat si mamei mele sa citeasca si mi-a zis ca i-a placut si ei foarte mult articolul

    RăspundețiȘtergere
  6. E adevarat, este un articol bun, si vad si opoza cu Inaltul Teodosie, un bucovinean de toata treaba! Felicitari pt articol si mult respect!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cunosc pe parintele Vladimir1Un om de toata isprava.... Dumnezeu s-o odihneasca pe a sa Preoteasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vinerea mare... de cuvantul Tradare oare am auzit? Si daca da, cati dintre noi tinem cont?

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt sigur ca IPS Teodosie a il va ajuta pe acest parinte! Il cunosc din perioada Bucurestiului... Vinerea mare cred ca se repeta in fiecare zi, iar cartea parintelui Bradea e fascinanta. Am citit-o!

    RăspundețiȘtergere
  10. CRED CA ESTE VORBA DESPRE PARINTELE VLADIMIR FLOREA, ADUCE PUTERNIC FIZIC CU PARINTELE RSENIE, PT CINE IL CUNOASTE! CARTEA DE CARE VORBITI E CUTREMURATOARE! IAR PARINTELE TEODOSIE VA FACE DREPTATE, CU SIGURANTA!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dumnezeu s-o odihneasca pe preoteasa! Cartea de care faceti amintire e cutremuratoare,,, un Paste Luminos!

    RăspundețiȘtergere
  12. Părintele Arsenie Boca
    „Hristos a înviat! înseamnă: într-adevăr Dumnezeu există!”
    „Hristos a înviat! înseamnă: viaţa e mai tare ca moartea!”
    „Hristos a înviat! înseamnă: toate nădejdile bune ale omenirii sunt îndreptăţite!”
    „Hristos a înviat! înseamnă: toate problemele vieţii sunt pe deplin dezlegate!”
    „Hristos a înviat!, prin urmare nu se termină totul cu mormântul.”

    RăspundețiȘtergere
  13. tare corect... felicitari! Multe postari, subiect delicat, tuse de butoane bine alese. respect!

    RăspundețiȘtergere
  14. maine seara e noaptea Invierii! Si, mai departe ce-o urma pt tara asta? Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  15. Paște fericit fără penali! �� Paște binecuvântat fără dragnea, vâlcov, teodorovici, d'aia, cap de intelectual, kelemen, tăriceanu sau homosocialiștii ponta și oprea + viitorul ministru pavelescu. Paștele să vă ocrotească pe voi ce veți vota USR PLUS, PNL sau PMP. Să fiți iubiți când veți vota la referendum și să nu uitați că robotu'vă iubește și se roagă pentru voi păcătoși dacă votați ce nu trebuie și mai ales ce vă spune popa'... ce vă spune că nu-i bine între străini și să votați un președinte rumân, creștin ortodox cu mustață. Dumnezeu să-l odihnească în pace... mă rog suntem încă în vinerea mare, Dumnezeu să-i ierte!
    Robotu filozof

    RăspundețiȘtergere
  16. O frumoasa lectie despre iertare si bunatate! Hristos a Inviat1

    RăspundețiȘtergere
  17. Tot ce iti doresti Zimbrule, Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  18. Hristos a Inviat! Interesanta opinia ta, dar iata ce dclara, nu demult eroul principal din Iisus din Nazareth... "Acum 40 de ani, Franco Zefirelli și cu mine am vrut sa combinam pe ecran atât partea divină cât și partea umana a lui Iisus, dar pe parcursul filmului ne-am dat seama că ne e imposibil să o prezentam pe cea de-a doua." spunea Robert Powell într-un interviu, cel care l-a interpretat pe Iisus în cea mai cunoscută ecranizare, cea din 1977.

    "Înainte să joc în acest film nu aveam niciun interes față de religie și nu aveam nicio opinie față de Hristos. Acum cred în El și în divinitatea sa. Înainte să primesc rolul aveam cunoștințe la un nivel limitat și imatur. Mi-am dat seama că acest lucru nu va fi de ajuns pentru mine ca actor în dezvoltarea personajului, așa că am început să citesc Biblia. Apoi am citit tot felul de comentarii și referințe. Iar după câteva luni în care L-am jucat pe Iisus am început chiar să cred în El."

    "Fratele meu, un ateu convins, s-a uitat la film împreună cu părinții mei și la finalul filmului, după scena crucificarii mi-a spus . Așa că, dacă eu pot transforma un ateu într-un credincios, atunci asta e cea mai mare realizare a filmului"

    RăspundețiȘtergere