sâmbătă, 28 septembrie 2019

VIATA LA 50 DE ANI

UITE CĂ AM FĂCUT CE-AM FĂCUT Ș-AM TRECUT ȘI PRAGUL ACESTA! UNII, MAI CÂRCOTAȘI AR SPUNE, PE BUNĂ DREPTATE...”NAȘPA TATAIE”.IAR ALȚII, MAI HÂTRII AR SPUNE CEVA MAI ”DULCE”: ”LASĂ, NU TE IMPACIENTA, CĂ SE POATE ȘI MAI RĂU!”
DAR, CRED CĂ, ORICUM AI PRIVI SUBIECTUL,  ODATĂ AJUNS LA PRAGUL ACESTA E MAI ÎNTELEPT A PRIVI TOTUL ALTFEL. 

Așa se face că, oricat ne-am dori, nu putem opri schimbarea, inaintarea in varsta, modificarea ritmului de viata cu care ne-am obisnuit. Nu putem schimba cursul vietii, dar putem investi pe parcursul ei in propria persoana, suficient, incat mereu sa avem preocupari, activitati si interese care ne mentin activi.

  • Pierderi si frustrari

Multi dintre noi traiesc chinuit inaintarea în vârstă. Nu suntem pregatiti, parca timpul a trecut prea repede, ne simtim aceeasi persoana care eram la douazeci de ani intr-un corp pe care nu il mai recunoastem prea mult.
Iar ca disconfortul sa fie poate si mai mare, copiii ne-au plecat de acasa, ne apropiem de varsta pensionarii, iar relatia cu partenerul s-a tot prafuit de cativa ani incoace.
Si ne trezim in mijlocul unei crize in care nu ne gasim locul, ni se schimba rutina si trebuie sa facem fata constant schimbarilor.
„Dinamica vietii implica atat achizitii, cat si pierderi, o transformare continua la nivel fizic si psihic.”
Anumite studii psihologice repereaza doua crize majore in cadrul evolutiei dezvoltarii umane: prima este criza din timpul adolescentei, iar cea de-a doua – atunci cand se face trecerea la viata adulta tarzie, spre batranete.
Aceasta a doua varsta o putem plasa undeva in jurul intervalului 50-60 de ani, atunci cand oamenii se pregatesc pentru incheierea vietii profesionale. Apar sentimente de inferioritate si neputinta, neajutorare si slabiciune, scade curba de performanta care este vizibila la nivel fizic, cognitiv si profesional.
Dacă în urma unei evaluari personale apare senzatia ca nu s-au facut cele mai bune alegeri si ca nu s-a implinit nici pe departe potentialul, atunci apar sentimente intense de regret, resentimente, depresie si lipsa de speranta.
  • Bărbați și femei

Bărbații și femeile simt diferit acest prag al vârstei de 50 de ani. Schimbările care se petrec sunt, în primul rând, de ordin fizic și hormonal.
Are loc scăderea nivelului hormonilor sexuali, diminuarea tonusului muscular, deteriorarea aspectului fizic. Conștientizarea declinului senzorial și toate aceste schimbări de ordin fizic și psihic modifică, în mod fundamental, percepția de sine.
Bărbații se confruntă cu o anumită lipsă de sens. Comparativ cu femeile, ei sunt, in general, mai orientati catre interior si au tendinta sa-si gaseasca singuri resursele pentru rezolvarea problemelor, isi impartasesc mai putin anxietatile si temerile.
Imaginea sociala despre rolul barbatului nu face decat sa amplifice aceste tensiuni. In general, exista aceste asteptari la nivel social, cum ca un barbat trebuie sa fie cat mai autonom, mai independent, calitati asociate cu puterea si siguranta de sine.
Femeile simt cu atat mai intens criza varstei de 50 de ani pentru ca trec prin schimbari hormonale importante. Intervine menopauza, care de multe ori este insotita de indispozitii, anxietate, disconfort psihic si fizic, tensiuni si frustrari.

Vedeți că SUBIECTUL e unul mult mai amplu și mai STUFOS?!Însă, până una alta, vă doresc ceea ce îmi doresc și mie, PLUS ceva în plus: MĂCAR AZI NU MĂ DERANJAȚI CU URĂRI DE ... LA MULȚI ANI!
Pentru final, a nu mă crede cumva prea ursuz decât sunt iată o glumă cu iz electoral... s-a întâmplat în China, dar asemănarea cu Mioriticul Dâmbovițean ...
Preşedintele Chinei a mers într'o vizită la o piață de carne. A văzut că piața este foarte bine pusă la punct şi curată. În timp ce se plimba s'a oprit în fața tejghelei de carne. Preşedintele: carnea nu arată deloc rău,cum merge treaba? Măcelarul: de obicei merge bine dar azi nu am vândut niciun kilogram. Preşedintele: de ce? Măcelarul: pentru că ați venit dumneavoastră în vizită și nu a fost primit niciun client în piață. Preşedintele: păi, atunci dă'mi 4 kilograme de carne. Măcelarul: nu pot să vă vând. Preşedintele: de ce nu îmi poți vinde? Măcelarul: pentru că ați venit dumneavoastră şi ne'au adunat toate cuțitele. Preşedintele: merge şi fără cuțit,dă'mi mie bucata asta de aici. Măcelarul: tot nu pot să vă vând. Preşedintele: acum ce s'a mai întâmplat? de ce nu îmi poți vinde? Măcelarul: păi, eu nu sunt măcelar, eu sunt polițist sub acoperire. Preşedintele foarte revoltat: du-te repede şi cheamă'ți superiorul. Măcelarul: păi este vis'a'vis, vinde peşte...

10 comentarii: