duminică, 16 februarie 2020

BRÂNCUSI, GHEORGHIU... ȘI ”DU-TE MĂ, ȘI CULCĂ SULA LUI TĂTARESCU...”

Faptul ca o jună total pierdută în realitatea imediată, precum Irina Rimes a ajuns să fie ”IMAGINEA ANULUI BRÂNCUȘI ” nu este, să o recunoaștem ... vina ei! Nu ar avea de ce! Mult mai periculos îmi par a fi fost, alte aspecte, pe care voi încerca, fie și-n parte a le aminti aici... 
 Iată începutul... anul 1953...atunci,
 în 1953, Festivalul Mondial al Tineretului se organizează la București. Toate raioanele trebuie să ajute cu bani această grandioasă festivitate mondială. Celor de la Târgu-Jiu le trece prin cap o idee ”genială”: să dărâme faimoasa ”Coloană a Infinitului” a lui Constantin Brăncuși, s-o dea la fiare vechi, iar banii să-i trimită la centru! Bun! Tănăsie Lolescu, un tânăr comunist de numai 24 de ani, primește sarcina să culce ”Sula lui Tătărăscu”, așa cum era cunoscută capodopera după numele primului-ministru în vremea căruia s-a ridicat. Ratează de puțin... Pentru că, în 1953, România organizează Festivalul Mondial al Tineretului, prilej cu care se construiește și Stadionul Național ”23 August”. Toate raioanele trebuie să trimită bani la București, așa că celor din Organziația de Tineret Târgu-Jiu le vine ”geniala” idee: prim-secretarul Costică Babalâc propune doborârea Coloanei, transformarea în fier vechi și, de aici, în bani. Tănasie Lolescu are, atunci, 24 de primăveri. Culmea, e din Hobița, locul de baștină al marelui sculptor. Îl cunoaște pe Brâncuși. Babalâc e scurt. Du-te, mă, și culcă Sula lui Tătărăscu la pământ. Vrem fierul vechi din ea!”, aude.
Prima oară, Lolescu cere sprijinul ”SovRomului Petrol” de la Bâlteni, unitate petrolieră româno-sovietică din apropiere. Vrea un ”Kirov”, un utilaj rusesc de mare putere, ca să smulgă din pământ ”Coloana Infinită”. Directorul rus al unității, Naghiev, zice că nu are, că e plecată la niște lucrări. Lolescu nu așteaptă, vrea să rezolve grabnic cazul. Merge la Școala de tractoriști” de la Vădeni. ”Am ales un IAR, primele noastre tractoare scoase, avea colți, se înfigea mai bine în pământ!”, avea să-și amintească, peste ani.
Bucuros, alaiul ajunge în Parcul Central din Târgu-Jiu. Lolescu, fost brigadier în Vale, unde a construit calea ferată, scuipă în palme, trece lanțul gros de primul modul al coloanei, fluieră, dând semnalul de plecare. Pe tractor e Milotin, tovarăș cu origini sănătoase. ”Am tras, dar lanțurile s-au rupt”, continuă povestirea. Nu se lasă, le repară cu niște sârme. Se urcă pe cabina tractorului, leagă lanțurile nițel mai sus. ”Hai, acummmm!” Tractorul se opintește, dar e clar că nu poate. Se ridică de roți, crapă. ”Era bine înfiptă în pământ! Dacă primeam Kirovul, nu știou care ar fi fost soarta sa. Ăla trăgea sondele, vă dați seama ce putere avea!”, adaugă Lolescu. Eșec total.
Din cauza lui Lolescu, Organizația de Tineret Târgu-Jiu nu poate contribui cu bani la Festivalul de la București. ”Babalâc mi-a reproșat că tocmai eu, care făceam parte din comitetul de organizare n-am putut doborî Sula lui Tătărăscu”, încheie povestea Lolescu.
Care ajunge întâiul primar al orașului Motru, funcție pe care avea s-o dețină 14 ani. Parchează în Berlinul democrat, unde, la un muzeu, custodele, auzind că este din același sat cu Brâncuși face o plecăciune, îi strânge mâna și îi adresează un: ”Respectele mele! Abia atunci înțelege cât de mare fusese consăteanul său...
După Revoluție, vrând parcă să repare din răul făcut, Tănasie fondează, la Hobița, o lojă masonică, ce luptă pentru promovarea operelor lui Brâncuși. Cât despre ”Coloana Infinită”, ea a rămas puțin strâmbată de la axul inițial...



  • Cine este actualul ministru al unei așa zise Culturi?
 Acesta a fost propus să preia funcția de ministru al culturii. Gheorghiu a terminat Facultatea de Arte la Universitatea Ecologică din București și are în spate o carieră în televiziune, fiind cel care a deschis, printre altele, și OTV Suceava. 
Deputatul PNL de Suceava are 44 de ani. Bogdan Gheorghiu a urmat cursurile Universității Ecologice București – Facultatea de Arte – Actorie iar licența a susținut-o la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași – Facultatea de Actorie. El este cel care a pus bazele Teatrului Dramatic ”Bucovina”, proiect iniţiat după ce a absolvit Facultatea. De asemenea, cel pe care Ludovic Orban l-a propus drept ministru al Culturii este realizator de emisiuni de televiziune și radio. În anul 2002, Bogdan Gheorghe a deschis stația locală de televiziune OTV Suceava.În plus, a realizat emisiuni de radio, la Radio AS Suceava, dar și emisiuni la Tele7ABC, timp de 6 luni. În 2005, Gheorghe a pus bazele postului Rădăuți TV, unde ulterior a fost și manager. În anul 2007, el a deschis postul regional Bucovina TV, unde a ocupat funcțiile de realizator, director de programe manager și proprietar al postului.
Prin 2008, subsemnatul l-a cunoscut pe acest „telectual”, căci acesta făcea o emisiune care se numea, parcă ceva... cu”pe deal”. Eu am rebotezat-o numind-o ”Seara pe deal, la o clacă...”Era ciudat încă de atunci... dar, individul de care spun, îmi mirosea încă de atunci a ”farseur”.Nu  mă voi înșela , căci la doar câteva luni după alegerile din 2008, adevăratul patron al ”Jupânului” de la cultură, un actor cu mult, mai mult noroc, dar și audiență, decât actualul  ministraș, numit de mine atunci... cu apelativul de ”UN ACTOR GRĂBIT”, îmi confirmă adevărata față a acestui Gheorghiu!
Iar atunci întreb, nu dau cu parul: ”CE AVEȚI FRAȚILOR CU PIANISTA(RIMES), CÂND JUPÂNUL ADEVĂRAT ESTE OGLINDA MULT MAI COSMETIZATĂ A LUI DIACONESCU, DE LA OTV?
Ca și încheiere, nu voi spune vorbele lui Brâncuși, referitoare la ”intelighenția” poporului său, ci... cu permisiunea voastră, a cititorilor mei (cu siguranță, mult mai inteligenți decât mine..) sfatul cu care îmi încheiam  vorbele ”Tochiturii mele cu politruci”, din Suceava anului 2008: ”Aveți grijă ce votați...”

5 comentarii:

  1. Asa tara, asa conducatori! Oare ce va mai mira? Gheorghiu, sau nu Romania e deja de pe deal, la vale!

    RăspundețiȘtergere
  2. BINE AI REVENIT, CU ALE TALE MICI COMENTARII! ROMANIA E TARA TUTUROR POSIBILITATILOR!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar fu..buna emisiunea aceea... tara insa, cam toata, e doar un "rasol"... nu mai este demult TOCHITURA!

    RăspundețiȘtergere