duminică, 31 mai 2020

VINOVATUL FAR DE VINA: IPS TEODOSIE ... SI ODOVANIA

ULTIMA "PATANIE" A IPS SALE, TEODOSIE, DIN MIERCUREA DINAINTEA INALTARII MI-A INTARIT CONVINGEREA FAPTULUI CA... POPORUL ROMAN SE PRICEPE MAI BINE CA , ORICARE POPOR ORTODOX, DE PE PLANETA "AISTA" SI LA TIPICUL SLUJBELOR!
DAR, CURIOASA MI-A PARUT REACTIA BOR, CA SI ORGAN INTAI STATATOR, CARE MAI MULT A DORIT PIEIREA OI, DIN TURMA... DECAT APARAREA ACESTEIA!
Dar, mai intai de toate haideti a vedea cum sta treaba cu aceasta slujba:
Odovania (în greacă: ἀπόδοσις (apodosis); în slavonă: отдание (otdaniye)) sau încheierea unei sărbători este ultima zi în care aceasta mai este prăznuită în Biserică în cursul unui an liturgic. Cel mai adesea, ea vine să încheie o perioadă de PRAZNUIRE PRELUNGITA.  În ziua în care se face odovania unui praznic, se slujesc din nou majoritatea cântărilor și rugăciunilor liturgice specifice sărbătorii respective. SFINTELE PASTI și majoritatea sarbatorilor mari și mijlocii au odovanie. În plus, patru SARBATORI MICI  mai au odovanie, după cum urmează:
  • Sf. DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR, cu odovania pe 27 octombrie;
  • Nașterea InainteMergatorului Ioan , cu odovania pe 25 iunie;
  • Sf. Petru și Pavel , cu odovania pe 30 iunie;
  • Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul , cu odovania pe 30 august

Odovania învierii este cea mai lungă, ea se face în a şasea săptămână după Paşti.Sau, mai pe intelesul tuturor, in Tradiția liturgică a Bisericii, în ziua în care are loc odovania unui praznic, slujba se face identic ca în ziua Praznicului. Astfel că, astăzi, de Odovania Praznicului Învierii Domnului se face exact aceeasi slujbă ca în Ziua de Paște.Acesta a fost și motivul pentru care Arhiepiscopia Tomisului a decis ca miercurea să se repete slujba Învierii.
Cu toate acestea, reactia BOR mie unul imi paru mai mult decat hilara.Dar iata ce declara purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, care afirma că, decizia Permanenţei Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia o slujbă religioasă similară celei din noaptea de Înviere, săvârşită de ÎPS Teodosie, în exteriorul Catedralei Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, este luată „în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral, dar exclusiv de ierarh şi de acest for bisericesc local”.


Deci, voi ceilalti, la fel de drept credinciosi, ca si subsemnatul ce credeti: A FOST, SAU NU, IPS TEODOSIE, VINOVATUL FAR DE VINA?!

16 comentarii:

  1. ma intreb daca oare Dealul Patriarhiei a auzit de indemnnul: NIHIL SINE DIO!Restul imi pare cum ai scris acolo... oare ii vor mai redeschide dosare, pentru curajul avut?

    RăspundețiȘtergere
  2. oare de ce corpul bisericesc, in afara de cel din Arhiepsicopia Tomisului nu s-au solidarizat cu acesta? De ce marele parintel Buga, ori alti deontologi pe care acest om i- nasit nu s-au facut scut, in preajma sa? Si nu au incercat a-l trage de mantie pe "zadarnicul" Daniel?Aici Inaltul Teodosie si-a respectat intru totul misia, de pastor al sufletelor!Adica Orban poate fuma bine mersi si oamenii pot fi mintiti cu atat usurinta?! O popor roman, ce mic a-i ajuns a fi!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Inaltul pare a fi redescoperit pe Dumnezeu si-si poarta CRUCEA, fara jumatati de masura. Nu acelasi lucru putem noi, simplii credinciosi a gandi despre ADMINISTRATIA din dealul, asa zis al Patriarhiei!Acolo, lenea vecina cu ipocrizia, cu jumatatile de masura, ori cu alte "cestii", stiute, dar negraite s-au asternut, in liniste si desfrau mental colectiv... sus inima Romani!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vinovatii sunt in administratia BOR!Toti ierarhii trebuiau sa faca ce a facut el si mai ales sa explice oamenilor. In Grecia, in situatie mult mai critica, asa au facut.Tu sa fii sanatos! Vin valuri mari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne ajuta!asa va fi intotdeauna. citeste cartea "alegere de stareta". ai sa intelegi, cred mai bine

    RăspundețiȘtergere
  6. nimic nu ar mai putea fi de adaugat...

    RăspundețiȘtergere
  7. Iubirea aproapelui, sau alte vorbe duhovnicesti ii par, doar vb in vant! Nimic serios... zau asa!tot mai departe de Dumnezeu, tot mai saraci...

    RăspundețiȘtergere
  8. Toată Grecia a sărbătorit cu mare fast această "a doua Inviere". Dar nici o televiziune nu a prezentat această știre ba chiar au făcut mișto de IPS Teodosie. Rusine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Placut. Ips -ul, nu a gresit cu nimic. Dupa tipic, este ok . Autonomia eparhiala funcționează

    RăspundețiȘtergere
  10. IPS-ul a avut dreptate! Si inca una mare... dar tacerea BOR-ului imi pare suspecta!asta este... Hristos s-a Inaltat1

    RăspundețiȘtergere
  11. În primul rând este vorba despre: ASUMARE! Ierarhul Tomisului și-a asumat slujirea arhierească! Știm că media este aservită unor interese și scopuri care atacă permanent Biserica, deoarece sunt plătiți, pe de o parte, dar, pe de altă parte, sunt destui așa-ziși oameni, care adoră să facă rău. Aceștia caută senzaționalul. Da, Hristos este senzațional! Senzațional că ne lasă să mai respirăm pe acest pământ!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai mult decat interesant acest articol, pe care eu una as numi-o, mai curand...”provocare la dezabatere”! Adica, un puternic si interesant semnal asupra libertatilor personale si institutionale!La cat mai multe astfel de dezbateri...

    RăspundețiȘtergere
  13. incerca Luca si ceva interesant.... https://otaradepoveste.blogspot.com/2020/06/o-poveste-mai-putin-stiuta-din.html...
    zau ca merita. si a ta e buna, dar asta de zai?!

    RăspundețiȘtergere
  14. Teodosie e un popă ce a pornit pe un drum greșit, făcând politică cretin semi-doctă, filo rusească, ca mulți popi de altfel, iubitori de ruși și pesedeu, crezând că prin "ortodoxia rusească" ne vom găsi izbăvirea iar mesagerii marelui țar roșu, Vladimir Ilici PUTIN, membrii pesede, sunt buni rumâni, cretin ortodocși, care ne vor învăța să mâncăm românește cum spunea "viitorul președinte al româniei" liviu niculae dragnea de pe moșiile lui... dacă se poate mâncare expirată... sau piticul hotentot, d'aia, cu celebra lui roșie românească cu îngrășăminte chimice+ oaia ce reprezenta în mintea lui poporulvotant ce iau ales pe ei și bineînțeles cormoranii ce mâncau pește, făcând baie în piscină + "magazinele românești"... patronate de dragnea. Nu vrem pensii mărite sau pomeni electorale, în plină criză.
    Robotul discotecă

    RăspundețiȘtergere
  15. Dle Robot de discoteca, aici parerile noastre nu coincid! Eu scriam de una, iar dvs ati dat-o in alta! Se vede, cu tot respectul pt domnia voastra ca aveti un sumus, de refulari interioare! E mai bine sa incercati a remodela acest comentariu... nu de alata dar se aseamana cu ceea ce dvs loviti, in mizeriile de ~atacuri la persoana~!

    RăspundețiȘtergere
  16. A fost odată un buget ce creștea economic, precum economia sub regimul psd.... se acordau pensii speciale, ba chiar și creșteri de pensii și salarii cu procente,din surplusul economic al domnului Terente... și apăru un popă pe un escavator, îndrumându-ne spre bunăstarea din răsărit...spre familia tradițională... așa cum o vedea măreția și falnicul conducător, eroi între eroi, Vladimir Ilici PUTIN, spre cele mai înalte culmi de progres și civilizație, să dăm țării cât mai mult cărbune.
    Robotul Palalila

    RăspundețiȘtergere