sâmbătă, 4 iulie 2020

INDUSTRIA DE APĂRARE... între vorbe și fapte

Greu de crezut, mai ales pentru generațiile tinere, dar ”marea datorie” externă de pe timpul lui Ceaușescu a fost plătită în proporție de 80% din armamentul produs în România. ATUNCI SE (CAM) PUTEA! Azi, însă realitatea îmi pare ușor diferită. Și veți vedea mai jos cam de ce!Înainte de 89, ”tranzacțiile” pe care România le făcea pe ”Piața de Armament”, se ridicau undeva la 1,4 miliarde de USD.Acum valoarea unor astfel de tranzacții a scăzut amețitor, ajungând după ultimele date, la doar 140 de milioane, de Euro!

De aceea am încercat, pornind de la o astfel de realitate, să port un dialog cu domnul CONSTANTIN BUCUROIU liderul pe țară a Sindicatelor din Industria de Apărare. ”Lait-motivul”discuției noastre,  a fost  tema transportoarelor blindate. Cine încă nu a aflat, România are de ales între două modele, cel românesc produs la Moreni și cel american, Piranha V, dat spre asamblare la UMB, din incinta fostei uzine ”23 August”. Se va vedea clar, încă de la începutul interviului că: “TBT-UL a fost definit ca element al “Programului Național Strategic de Interes Naional” Și iată ce ieșit...Comentariile ulterioare vă aparțin

De ce 8x8, si nu Piranha V?

TBT este un transportor blindat 8x8, lansat în 2011 de ministrul apărării naționale GABRIEL OPREA dupa o discutie pe care am  avut-o în noiembrie 2010. El a fost definit ca element in  “PROGRAMUL NAȚIONAL STRATEGIC DE INTERES NAȚIONAL - TRANSPORTOR BLINDAT PENTRU TRUPE 8X8”.

Cât de rapid, în cazul unui răspuns ”ok”  ar putea  fi trecerea la producția acestui prototip, în serie?

TBT este esențial  a fi realizat atât pentru dezvoltarea pe orizontală a industriei de apărare românești, cât și pentru dotarea armatei cu produse de înaltă tehnicitate, care sa - ți creeze independența în condițiile în care intri într-un conflict  militar nedorit și există o probabilitate ca furnizorul extern sa nu aibă posibilitatea sa ți furnizeze tehnica militară de care ai nevoie. (exemplu masca pe timpul pandemiei).


Cum s-a terminat, colaborarea cu Reihnmettal?

Eu am fost cel care în numele salariaţilor membri de sindicat, am somat conducerea să renunțe la contractul de asociere cu RAHIMETALL și sa continuam discuțiile cu General Dinamics. Alături de noi in program mai sunt ACTTM de la MAPN. Discuțiile cu GD. sunt foarte avansate. Noi am pierdut ani, am realizat faza 1. Cu bani de la MAPN, 500000 euro. Faza 2 s a realizat cu banii soc. Automecanica aproximativ 200000 euro. Pentru finalizare ar fi fost necesari 10 mi-l. euro pe care trebuia sa i pună la dispoziție Romarm. A urmat în timpul guvernului Cioloș realizarea firmei mixte UAM - RAHIMETALL,  aceasta urma sa realizeze programul. Nemtii au cerut o groază de bani și nu au oferit nimic.  Cereau 9 milioane euro numai pentru instruire. Pe cine instruiau???? 

La ora actuală, ce s-a ales din industria de apărare, atât ca cifră de afaceri, cât și ca personal uman, încadrat în această ramură?

În 1989, cifra de afaceri de la 1,4 miliarde dolari pe an, iar azi este de max. 140 de milioane de euro


Este sau nu, Industria de Apărare, o ”Cenușăreasă”, a economiei românesti? (dacă da... de ce, dacă nu, tot... de ce)

Industria de Apărare este o ”cenușăreasă”. Toate guvernele, până la guvernul Tudose au dorit să o lichideze... în totalitate. De la M. Tudose încoace, s-a înțeles că este necesară relansarea, modernizarea, retehnologizare, revitalizarea, și reorganizarea.

Partea grea a lucrurilor sunt tocmai pașii  mici, mărunți, banii puțini, dar și legislația neclară. Lipsa de decizii clare, coerente, curajoase în baza interesului național. 

 Promit că nu mă voi opri aici...

37 de comentarii:

  1. interesant... sindicatele de acoo imi par doar ca trebuie sa-si gaseasca o porta voce, cum este acest lider, in rest interesant interviu! Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. este un interviu l-as numi eveniment... intrebari bine ochite, raspunsuri pe masura! Credeti ca mai puteti recidiva cu asemenea materiale? Iar sindicatele mai active... parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dulce ca mierea e glontul patriei, este titlul unei carti de oarescare succes a lui P. Popescu... vedeti interviul e chiar interesant.dar azi bag seama ca ne pierdem mai mult in masti anticovid, decat in ce si cum, cu industria de aparare! Iar dl de la syndycate trebuia a fi mai incisiv! Prea bland, prea ca la noi... la tara... Felicitari oricum....

    RăspundețiȘtergere
  4. nimic mai adevarat... nci nu sti daca sa plangi, sau sa razi?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Intentia este foarte buna... dar iubirea de mosie e un zid... oare ce-a mai ramas din zidul acesta? Intrebare; pe cand sindicatele din aparare o sa se rezume doar la aparitii sporadice? Ceva mai direct... un organ de presa ... comunicate, ceva mai mult, mai direct!

    RăspundețiȘtergere
  6. deci pe cand ceva mai mult , mai direct din partea sindicatelor?

    RăspundețiȘtergere
  7. deci ce sa alegem? asta e intrebarea... astept mai multe detalii. poate "recidivezi" cu domnul sindicalist!o dimineata placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. mi se pare mie..sau interviul bate spre subiectul de 'restituiri", sau cum era odata, la TV emisiunea aceea : o viata pentru o idee?!Sindicatele ar trebui sa fie mai curajoase... cu o publicatie ceva, a lor... un site... poate un post tv!

    RăspundețiȘtergere
  9. ok asa... dar sa nu fie un demers singular. va rog sa mai scrieti, pe tema asta...

    RăspundețiȘtergere
  10. subiectul este unul mai rar abordat. suna interesant, dar viitorul suna aiurea daca situatia este chiar asa. Armata tace, economia tace, sindicatele sunt singure...deci?

    RăspundețiȘtergere
  11. inainte de 89 era o reclama care spunea cam asa: nicio masa fara peste! Asa si cu industria asta! Daca intelegeti ce vreau a scrie?!

    RăspundețiȘtergere
  12. acum articolul e bun , dar vreau sa spun apropos de mastile produse la plopeni si acest punct de vedere:
    Rumânii au pus botu' la vrajeala psdaldeudmr și pro românia, în loc să fie disciplinați
    Uite ce se întâmplă când nu port măști și nu păstrează după izolare, distanțarea socială.
    Pentru că până la urmă, am dreptate.
    Viața pentru oricare dintre noi, chiar aceea ne plac sau nu, sunt sau suntem oameni cu toți.

    RăspundețiȘtergere
  13. Korect!!!Locuim aici, atâta tot.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe stradă a trecut un tanc și după apăru și-un tab! Traian Băsescu. Piele lungă și-a dat seama....grindeanu ce să facă? Doar e la bază ospătar.... să trecem de la baterii cu vin la tabuuri? Va urma...
    Robot pur și simplu

    RăspundețiȘtergere
  15. Un subiect...tabu (TAB) - ar fi trebuit spus! Cu siguranță deranjează, așa cum deranjează adevărul!!! Este o mare rușine pentru Statul nostru iubitor de ciolan și neiubitor de români și de Țară să distrugă TOT! Nici industria de apărare nu a scăpat de aceste caracude politice, care și-ar vinde și familia pentru un preț bun. Trebuie să ne luăm țara înapoi!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. nu cunosc subiectul iar pe militarii de pe vremuri îi cunoșteam mai ales pe post de capete pătrate. Vezi ăia pe care-i întâlneai în tribina oficială pe ghencea, fumau Kent cu Horia Moculescu și bine înțeles jigodia de valentin ceaușescu (jvc) sau formația ocrotită de rudele domnului (ford) ce purtau steoaia pe tricouri. Robotu far de mofturi

    RăspundețiȘtergere
  17. FRUMOS SUBIECT...INCITANT! DAR PARCA NU SE SPUN TOATE! CE ZICI?

    RăspundețiȘtergere
  18. Inca cred ca din aparare putem a face ceva mai mult, dar asta depinde de toti factorii implicati! Nu doar syndicatele... apropos, pana cand syndicatele vor dori a se rezuma doar la declaratii? Ceva mai direct, spre exemplu o publicatie, sau un site? Am cunoscut, cativa lideri interesanti din lumea lor... dar erau singuri, intr-o lume syndicalista divizata! Cu lideri de mari confederatii adormiti in"tronurile" lor!Deci, despre ce vorbim?

    RăspundețiȘtergere
  19. asa ca... apararea ce mai este?Un nimic?

    RăspundețiȘtergere
  20. DISCUTIA AICI ESTE UNA LUNGA SI IMBARLIGATA! SE POATE PLECA SI DE LA CIFRA DE AFACERI DE PANA IN 90, DAR LA FEL DE BINE SI DC ACEASTA INDUSTRIE FACE AZI MASTI IMPOTRIVA CORONAVIRUSLUI?!E CU DUS SI INTORS. AL DOILEA PUNCT CARE IL VAD SI DIN COMENTARII DC SINDICATELE NU SUNT ASCULTATE? NU MUSAI DC DORM... AICI DA PARE A FI O PROBLEMA!

    RăspundețiȘtergere
  21. ok asa... dar oare cine are urechi sa auda, dar si ochi sa vada?!

    RăspundețiȘtergere
  22. Domeniul in cauza starneste multe controverse. si implicit si opinii, pe masura!cam ce ar avea de spus insa factorii politici? Sindicatele au intotdeauna o politica dualista. deci, desi interviul este ok, in parte, ba chiar usor "PRO SINDICAL", nu cred ca acestea au cuvantul hotarator!Parerea mea... fratilor, cumnatiloR!

    RăspundețiȘtergere
  23. O data generalul Atanasie "gips" mi-a confirmat ca datoria externa a Romaniei fu stearsa cu armamentul produs aici. Intre timp nici Atanasie nu mai este, dar nici cu apararea nu o ducem mai bine...

    RăspundețiȘtergere
  24. Bine punctat,sindicatele vor sa faca dar ce sa vezi si in industria asta functioneaza legea sacra a comisionului,dai partea politicianului produci,deci supravietuiesti,din pacate interesele politice sunt mai sus decit interesul national,este adevarat,odata am avut,am facut acum suntem umbra a cea ce am fost odata,noroc ca sindicatul din industria de aparare vrea si sa speram ca si reuseste sa faca ceva pentru a reveni pe culmile gloriei de odata,multumim autorului ca deschide asa subiecte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi fac doar o mica parte din, mica datoria morala, a ceea ce ar trebui sa faca un jurnalist de investigatii! Importante sunt doar sindicatele. Multumesc oricum, pentru aceste aprecieri!

      Ștergere
  25. important este ca (inca) mai suntem ... in "jocuri"! Dintotdeauna piata asta a fost una mult mai tare decat cea a narcoticelor, sau a prostituatelor!
    Apropos de acestea din urma, cred ca la acest capitol ... am putea inlocui astfel de exemplare, cu cele ale unora dintre politicienii actuali. Cum ar fi aia de la Shaorma, sau alegeti voi care! O seara buna...

    RăspundețiȘtergere
  26. interviul imi pare unul simpatic spre interesant! dar aici, singurul pe care il stiu ca si lider care si-a dat viata pt interesul sindical fu un anume domn, atat la propriu, cat si la figurat, Dragan... de la fabrica de pulberi din Fagaras! A nu se intelege ca ceilalti nu sunt si ei lideri. dar cred ca ar trebui, cel putin pe acest domeniu o noua constructie sindicala, care la randul ei sa impuna un respect mai mare din partea celorlalti decidenti, aflati la masa "bogata' a armamentului. Eu asa vad a sta treburile Luca! Altfel multa vorba, doi bani nu face...

    RăspundețiȘtergere
  27. good for you, nothing for them!

    RăspundețiȘtergere
  28. Excelenta propaganda! dar lipseste un ceva anume!

    RăspundețiȘtergere
  29. pana una alta.... uite ce am gasit pe net

    https://www.facebook.com/parintele.Gugu/posts/4362160007142437?notif_id=1594721005420934&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif



    RăspundețiȘtergere
  30. interesanta povestea, insa nu si noua!

    RăspundețiȘtergere
  31. sooper interesant!... nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere
  32. Foarte bun interviul! Urmarea deja se vede!Felicitări....

    RăspundețiȘtergere
  33. Ce mișto e să fi trăsnit în NATO! Uneori e mișto să fi și cârnatul jandarm, amuzant! Acum am înțeles... dacă înainte de revoluție 80% din exporturile româniei le realiza industria de apărare, păpica' nu papița rumânului se ducea pe gaz și benzină, pentru Roman Diesel, la marele "frate sovietic"...în concluzie, noi hăndeii munceam, stăteam în frig și mancam pește, băteam din palme să avansăm, ajungând la concluzia că nu ne mai tragem din daci și romani, ci din pinguini. În concluzie, papița ne-am luat noi, așa cum spun minoritarii majoritari, în limba rromi.

    RăspundețiȘtergere
  34. Bucuroiu este un lider carismatic, pe care noi, mirenii il avem la inimă. A pornit de jos....Îi doresc sănătate si putere de muncă.

    RăspundețiȘtergere
  35. SE FACU APROAPE ANUL...AM REUSIT CEVA, DAR NU TOTUL... ASTEPT NUMARUL TREI..AL REVISTEI!!!!

    RăspundețiȘtergere