duminică, 19 iulie 2020

PARINTELE VICHENTIE... SAU MIRACOLUL IERTARII NECONDITIONATE

DIN NEFERICIRE ABIA AZI... LA MAI BINE DE O LUNA... AM AFLAT CA PARINTELE VICHENTIE PUNGUTA, DE LA MANASTIREA ROBAIA A PLECAT... INTR-O SANIE TRASA DE CERBI, IN CEA MAI LUNGA CALATORIE... CEA A SUFLETULUI SAU.CU CEVA TIMP IN URMA, SCRIAM IN ACEST BLOG... URMATOARELE:

CRED CU TARIE CA, FIECARE, MACAR O DATA PE AN AR TREBUI SA AJUNGEM LA MANASTIREA SUFLETELOR NOASTRE. CA SA NE LEPADAM DE URATENIA DE PESTE AN, A CLIPELOR INGHITITE IN TUMULTUL VULGAR AL ANULUI SCURS... AM PORNIT IN NOAPTE, SPRE MANASTIREA SUFLETULUI MEU. INIMA IMI E GREA SI SUFLETUL PUSTIU. STIU CE LAS IN URMA, DAR VA JUR CA, PENTRU ACEL MAINE NU AM NICI CEA MAI VAGA IDEE, CUM NAIBA VA ARATA! DRUMUL SERPUIESTE LA FEL CA ANUL CARE TAMAN ISI VA INCHIDE LA NOAPTE PORTILE....PANA ACOLO AM SA MA JOC CU IMAGINI  CIUDATE, DAR, MARE ATENTIE NU SUNTETI OBLIGATI SA CITITI ACESTE RANDURI... DE CE AM PLECAT ? SA MA RECULEG... INVARIABIL RASPUNSUL... MOTIVUL ADEVARAT?...L-AM GASIT, ACOLO...SINGUR, INTR-O IARNA... LA O CUMPANA DE ANI, L-AM GASIT PE  EL... UN DUHOVNIC ADEVARAT! PE VICHENTIE... CU EL ALATURI AM PASIT PE ZAPADA GREA A VIETII... EU TACUT, SFINTIA SA PLIN DE BUNATATE SI CU O DORINTA MARE DE A MA ASCULTA.... CRED CA DRUMUL INTRE MANASTIREA LUI PARVU ZUGRAVU SI INTERSECTIA SPRE MUSATESTI L-AM FACUT NU O DATA, DAR TACEAM, PE RAND ASCULTANDU-NE. ERA UN BUN ASCULTATOR, DAR S-UN MAI BUN POVESTITOR. SA MA IERTI DRAGA PARINTE CA, POATE AI CREZUT CA TE-AM UITAT! DAR CEL MAI MULT ITI MULTUMESC CA MI-AI ARATAT SA NU UIT LA RANDUL MEU....

Scurt istoric:
Arhimandritul Vichentie Punguţă s-a născut în data de 7 noiembrie 1953 în localitatea Bicaz, din judeţul Neamţ, având părinţi pe Ion şi Maria Punguţă. A intrat în viaţa monahală în anul 1975 la Mănăstirea Frăsinei. După ce a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, a absolvit Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu. În anul 1986 este transferat la Mănăstirea Curtea de Argeş, iar după trei ani a fost numit stareţ al Mănăstirii Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel. În perioada 1989-2002, timp de treisprezece ani a reuşit între vechile ziduri ale mănăstirii voievodale să pună bazele unei numeroase obşti monahale. Din anul 2002, pentru o perioadă de cinci ani a plecat în Statele Unite ale Americii, slujind doi ani în cadrul Misiunii Ortodoxe din Sacramento, în California şi încă trei ani la o mănăstire ortodoxă din apropierea oraşului New York. Se întoarce în ţară în anul 2007, primind atunci ascultarea de duhovnic la Mănăstirea argeşeană Robaia unde a rămas încă 13 ani. La vârsta de 67 de ani îşi părăseşte fiii duhovniceşti care l-au cunoscut ca fiind un slujitor al Sfântului Altar ce a reuşit să-l aducă pe Dumnezeu în vieţile lor!
BUNUL DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA DRAGA PARINTE! IAR PE MINE PACATOSUL SA MA IERTE...

19 comentarii:

  1. un om EXTRAORDINAR!Un PARINTE care iubea OMUL...

    RăspundețiȘtergere
  2. UN MARE DUHOVNIC... SI O PERSOANA FOARTE DISCRETA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un parinte cum altul nu va mai fi... Ortodoxia romaneasca a pierdut un adevarat Rugator! Cerurile au castigat un traitor in duh!Bunule primeste-l la tine...

    RăspundețiȘtergere
  4. DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE și SĂ-L AIBE ÎN GRIJĂ SA!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Preoții adevărați cu Har DUMNEZEIESC sunt din ce in ce mai rari din cauza timpurilor și a lăcomie omenești! Nu l-am cunoscut dar am auzit despre el! DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE și SĂ-L AIBE ÎN GRIJĂ SA!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. fie ca BUNUL DUMNEZEU sa-l primeasca in IMPARATIA sa!

    RăspundețiȘtergere
  7. vorba Sfintiei sale mangaia sufletul aflat la ananghie. Rugaciunea sa ardea duhul cel rau. Dumnezeu sa-l odihneasca de-a dreapta Sa

    RăspundețiȘtergere
  8. un om extraordinar un suflet cald, precum o paine aburinda! Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  9. Viata sa a fost un exemplu... de iubire a aproapelui! Dumnezeu sa-l odihneasca...

    RăspundețiȘtergere
  10. totul acum este tacere. atunci cand era... numai bucurie si iubire... Dumnezeu sa-l tina in dreapta sa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dumnezeu sa-l odihneasca! Mare om... si-un mare caracter!

    RăspundețiȘtergere
  12. Un om deosebit, un parinte interesant! RIP....

    RăspundețiȘtergere
  13. Un duhovnic nemaipomenit!Un om pentru o idee...Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  14. In general, de cand e lumea si pamantul, oamenii primesc recunstinta doar cand calatoria lor pamanteana ia sfarsit!Cea din ceruri este cea adevarata, cu recunostinta vesnica!

    RăspundețiȘtergere
  15. deosebit... Dumnezeu sa-l Odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  16. La inceput m-a trimis la Par. Arsenie Papacioc ca ma mutasem in zona ... !
    Dupa ce a trecut la Domnul Parintele Arsenie l-am rugat intr-o problema a mea sa ma ajute cu mijlocire catre Dumnezeu ca nu stiam ce sa fac ... ! Mi-a aparut in vis imbracat in preot Par. Arsenie , mult mai cu fast si mai bine decat smerit si discret cum il stiam si ... m-a trimis la parintele Vichentie Punguta ... ! Am zis ca e doar un vis ... pana cand Parintele Vichentie m-a sunat si mi-a zis sa trec pe la el ... ! Ca niciodata ... si parintele meu Vichentie alaturi de portrete ale unor mari parinti patericali romani avea in chilie pe peretele si portretul in creion al Parintelui Arsenie Papacioc ... ! Ce legatura indisolubila ... ! Da , parintele Vichentie care avea si doctoratul in teologie ... a fost un adevarat Avvă care mi-a pus Patericul Egiptean si Patericul Romanesc prima data in 1990 si a ajutat imens familia mea si pe mine precum nimeni altul din aceasta lume in trecut , prezent si viitor , jertfindu-se mereu pentru aproapele si iesind mai mereu ,, la agatat ,, in prispa chiliei ca sa vada cui ii mai da cuiva cate ceva din ce avea , alimente din ce ii mai lasau oamenii si ii prisosea dupa propria folosinta si cea a manastirii , imbracaminte , bani , sfaturi si dezlegari !
    Vorba Avvei Vichentie este notorie pentru totdeauna ca un traznet : nu uitati de Mantuitorul , de Biserica , de Maica Domnului , sa fiti buni , milostenia scoate sufletul din iad , iubirea de aproapele si ajutorarea lui mantuieste si Calea de Mijloc ca lucrare pentru Dumnezeu Cale Imparateasca se numeste , ca nu oricine e ,, echipat ,, corespunzator pentru Inaltimile Dumnezeiesti si atacurile Intunericului ale Ispitei !!!
    L-am visat cu 6 luni inainte sa plece la Domnul ca canta intr-o Biserica cu sfintii ingeri luminata din cale afara fix in dreapta chiliei sale deasupra ... ! ... Dupa Sf. Paste l-am sunat si era bine , apoi inainte cu 2 saptamani sa treaca la Domnul si era tot bine ... , iar apoi intr-o zi am primit tel. cu vestea de la o ruda mai credincioasa care avea posibilitatea sa mearga mai mereu pe acolo ... ! Putea oricine sa moara , dar nu Sfintia Sa ... ! Nici acum , uitandu-ma la poze si Youtuburi nu imi vine sa cred ca nu vorbesc cu el pe prispa chiliei pe bancuta de lanaga usa ... ! :((( Doamne fii cu el peste tot pe veci si tine-l in bratele tale tot timpul !!! ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Un părinte deosebit!Un om cu Rugăciunea Inimii, la el!Veșnică lui pomenire...Amin.

    RăspundețiȘtergere
  18. MARE LUCRU... SA FIE OMUL POTRIVIT, LA LOCUL POTRIVIT! DAR CUM CU ACTUALUL PARINTE ARHIEPISCOP NU SE PREA "GLUMESTE" SINCER, DESI NU AM PROBE... CRED CA NICI VICHENTIE, NU A SCAPAT DE "IUBIREA" FRATEASCA A ACESTUIA... I.T. LAZAR STIE!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. incoruptibil , om de onoare , om de cuavant , om care chiar face ce zice onoare , lege si ordine

    RăspundețiȘtergere