sâmbătă, 6 august 2022

GEO CĂLUGĂRU: ÎN GENERAL, SCRIITORII NOȘTRII SE ÎMPART ÎN DOUĂ MARI CATEGORII... CEI CARE MERG PE VERBUL ”A FI”... ȘI CEI CARE SE DEFINESC PRIN ”A AVEA...”

 

Da, atunci când povestești cu maestrul Călugăru, mii de clopote și clopețele, toate unite în idei și întrebări... nici nu simți,  cum toate zboară: ideile, dar și timpul. Pentru acest weekend, subsemnatul a dorit a-și lua cafeaua, de dimineață, cu nea Geo, cum îi mai zic, așa ca un gest de apropriere paternă, eu...ăsta, mai tînărul. 

Deși, tema discuției noastre  a vrut a fi... MARIN PREDA DESCOPERITORUL NOULUI ULISE - ILIE MOROMETE”... am plecat, de la o cafea, acolo, pe o terasă, la Universitate, la coada calului... Azi, doar un mic fragment, mai mult de ”încălzire”...  Mâine vă promit a vedea, în fapt, ”grosul” discuției noastre...

Mugetul: Odinioară, se pleca de la îndemnul lui Heliade, care zicea ca așa: ”Scrieți băieți... orice, numai scrieți!”. Cu timpul, în peisajul jurnalisticii românești a apărut un Pamfil Șeicaru, cu al său modus vivendi ”ȘANTAJUL...ȘI ETAJUL”... Cum credeți că, totuși, mergând pe aceste distorsiuni, literatura și jurnalistica românească au putut da, opere adevărate, dar scrise de oameni cu un caracter minimal?

Geo Călugăru: Deși, multora, dintre noi, le poate părea complicat... întregul raționament este unul cât se poate de pragmatic, deci, simplu, pentru mulți. Iată de ce: ”ÎN GENERAL, SCRIITORII NOȘTRII SE ÎMPART ÎN DOUĂ, MARI CATEGORII... CEI CARE MERG PE VERBUL ”A FI”... ȘI CEI, CARE SE DEFINESC PRIN ”A AVEA””.... Tradus, în limbajul profan... prima categorie, sunt cei care ard, prin însăși, opera lor; pe când a doua categorie: e cea care, ajunge acolo, sus, călcând pe cadavre....” Din păcate, aici, putem avea mult mai multe exemple, decât există, la prima categorie. Exact, ca-n viață.

Mugetul: De ce ați simțit a scrie la cei 100 de ani, de la nașterea lui Marin Preda,  acest articol, cu o astfel de temă, mai mult decât captivantă, una chiar provocatoare?!

Geo Călugăru: Preda este și va rămâne mereu actual, exact ca și personajul său... Ilie Moromete... acest Ulise modern. Exact, ca și personajul, cărții dumneavoastră... acel, Toma Ștefan. La un moment dat, în articolul meu, chiar enunț așa idee: ”La întrebarea dacă se mai poate face și azi și mîine, o literatură, cu teme țărănești, Marin Preda răspunde: da, se mai poate, pentru simplu motiv că ”însuși” țăranul” se schimbă... Acest Ulise țăran va exista, atâta vreme cât pământului va trebui să i se smulgă roadele pentru asigurarea existenței.” 

38 de comentarii:

  1. iNTERESANT SUBIECT, MAI ALES CA SE IMPLINESC 100 DE ANI, DE LA NASTEREA LUI PREDA!!! FELICITARI.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant, ca si continut ales, ca dezbatere... Felicitari, la cat mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Marin Preda e un subiect tabu, ceva la moda, ziua in care taranul roman e plecat, de acasa.... Din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mișto tema aleasa pt azi.la cât mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare ce ar mai putea fi de adăugat?!Cuvintele, acum sunt de prisos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Extraordinar, frumoase cuvinte.Alese pe sufletul și respirația fiecăruia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nimic, mai adevărat.Mai direct.Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  8. Valorile naționale sunt vii în sufletul nostru prin voi toți dragi mărturisitori

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitări și la cit mai multe asemenea teme, poate așa oameni îșivaaminti de acești oameni care au iubit această țară cu bune și rele, avem o istorie frumoasa din păcate puțin cunoscută de noile generații.

    RăspundețiȘtergere
  10. Super tema, super interlocutor, super blog.... Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  11. Super tema, super interlocutor, super blog....si de SCHIMBAREA...LA FATA! Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, in sfarsit, un material bun, unul de actualitate... pe online: nimic de adaugat. Sincere felicitari

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, încă cred ca era loc și de mai multe explicații, de opinii.partea a doua, cam când și unde?!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte adevărat, dar ca orice subiect, postdecembrist, este și trist.nimic altceva de adăugat.va felicit.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa ne rugam... pentru el, Maria Sa, Taranul, dar si pentru noi... ceilalti!

    RăspundețiȘtergere
  16. Tare interesant.de actualitate.

    RăspundețiȘtergere
  17. O aparitie de gala, ilustrul Geo Calugaru, dar si un subiect de "gala"... Moromete... si taranul roman... strasnic, ce mai!

    RăspundețiȘtergere
  18. La noi, in Ialomita, acest subiect va fi mereu, unul de actualitate.

    RăspundețiȘtergere
  19. Bun articol, taranul mort, declaram deja nul?Asta e intrebarea, a mea, dar si a ta!?

    RăspundețiȘtergere
  20. Da... articolul tău ma cam pune, pe gânduri.de reflectat.

    RăspundețiȘtergere
  21. Câte comentarii.dar tema articolului e una corecta.in parte și una reala...da, dar sa nu rămânem doar la declarații.

    RăspundețiȘtergere
  22. Woow, ce mai text! Rar și subiectul, dar și contextul textului.

    RăspundețiȘtergere
  23. Binevenit un astfel de interviu, de material.

    RăspundețiȘtergere
  24. Da, domnul Calugaru un mare jurnalist.Va felicit

    RăspundețiȘtergere
  25. Mulțumesc pentru subiect! Ceea ce spune maestrul aici este adevărat, în mare parte. Însă, cei de generația domniei sale și câteva de după, până la noi, am avut o educație a culturii, o morală sănătoasă în a discerne valoarea de non-valoare. Îndepărtarea voită a credințelor și tradițiilor unui popor, a unei națiuni, prin politici cosmopolite, duce și la îndepărtarea de valorile morale a unei generații. Dispariția modelelor și apariția surogatelor ori a artificialului. Imaginea țăranului sau a omului care muncește cu brațele , cu sufletul și cu inima, a dispărut din viață reală, este prezentă doar în cărți și picturi. Iar acestea sunt șterse zi de zi din programa școlară și înlocuite cu butaforii și vedete locale. Generația scriitorilor care se consumă în opera lor apune, cu aceiași viteză cu care dispar modelele și imaginile care ne-au creat. Odată cu ele și forța de caracter. Tragic. De aceea spun că, a doua categorie de care vorbea maestrul și care a pornit de la o minoritate ridiculizată, este mult mai mare și mult mai nocivă culturii române contemporane. Nu e nimic de făcut! Și asta este tragic, în egală măsură. Talentul unui popor se pierde și se distruge voit, prin crearea unei societăți bazată pe instincte și consum.

    RăspundețiȘtergere
  26. Foarte buna tema, dar și interlocutorul

    RăspundețiȘtergere
  27. Luca, subiectul deschis de tine, pe cât de actual, pe atât de controversat.

    RăspundețiȘtergere